• Welkom op ons forum. Gasten hebben beperkt toegang tot ons forum. Meld je daarom aan voor een account. Registreren kost slechts een minuutje van je tijd.

Preppen en financiele alternatieven en strategie

Flex

Prepper
Dit is een repost van mijzelf van een ander forum (waarop tot dusverre geen reactie is gekomen, wellicht leeft dit onderwerp niet zo onder Preppers, maar hierbij een retry :)).


Hoe dan ook, ik wil graag mijn kennis uitbreiden en delen rondom het onderwerp "voorbereiden op financiele alternatieven"


Eerst een inleiding:


Zoals sommige al aangaven in dit sub-forum, we moeten ons voorbereiden op:
A) Gevolgen van huidige exponentiele geldcreatie (schuld) en risico's fractional-reserve banking
B) Blijvend lagere groei Economie (in feite moeten we af van het oude "groei"-geloof dat ten koste van natuur gaat, en meer richten op andere waarden en sustainability)
C) Bescherming van spaargeld tegen mogelijke superinflatie, verlies "koopkracht" en bail-in acitiviteiten (banken redden ten koste van jouw geld, zoals velen reeds aangeven, je geld op de bank is niet van jou, maar "uitgeleend")
D) Sterk verminderen van sociale voorzieningen en reductie pensioenen
E) Doorgeslagen belasting en regelgeving (belasting is goed vanwege shared value in samenleving, maar het moet wel fair blijven)
F) SHTF - alhoewel moeilijker te voorspellen, maar ook een mogelijk scenario dat invloed heeft op dit onderwerp


Mijn strategie:
1) Consuminderen / zelfvoorzienend --> schuldvrij en minder geld nodig = minder problemen en minder afhankelijkheid
2) Kennis-uitbreiding en skills-uitbreiding, zodat je meer zelf kan = minder geld/afhankelijkheid voor Services --> Tevens potentieel geldverdienen door Services aan te bieden (online, enz..). Ruilhandel valt hier ook onder.
3) Spreiding van risico, het liefst mijn spaargeld parkeren in een full-reserve Bank of gedecentraliseerd (zoals met Crypto-currencies)
4) Eigen pensioen creeren door Investeren in groene en toekomstbestendige projecten of bedrijven (zover geld beschikbaar natuurlijk ;) )
5) Optimaliseren qua land & belasting-situatie ter plekke


Momenteel ben ik bezig met "3" en "4", en ben veel aan het onderzoeken, zoals
a) Full-reserve Banking (komt eraan / in oprichting)
* Deposito-bank in oprichting = digitale kluis : https://www.depositobank.nl/
* Betalingen via full-reserve Bank: https://uphold.com/
* Groene investeringen via full-reserve bank: http://www.deblijeb.nl/nl/
* er is nog veel meer gaande in deze Fintech revolutie, zie goede reviews op: http://www.bestebank.org/
b) Crypto-currencies en goud
* Iedereen kent natuurlijk Bitcoin, maar dat systeem is nog niet optimaal (zoals kostbare mining-probleem en potentieel hierdoor minder schaalbaar) --> er zijn alternatieven in de maak, en ik volg dit om mij hierop voor te bereiden
* Probleem is dat fiat geld wellicht zijn waarde gaat verliezen (of gaat omvallen) --> velen wijzen op alternatieven zoals goud, maar crypto-currencies zijn wellicht een alternatief (sommige zien bitcoin als een vorm van goud / waardevastheid)


Een paar woorden over "5" - optimalisatie belasting en landkeuze. Zoals gezegd, belasting is een goede zaak omdat we veel samen delen in een maatschappij (infrastructuur, scholing, medische ondersteuning, sociaal vangnet, enz..), echter het begint in enkele landen scheef te groeien, en door toenemende afname van werkend deel versus niet-werkend deel van de maatschappij, gaan we nog moeilijke tijden tegemoet, of wel door meer belasting op minder schouders, ofwel door meer overheid geldcreatie. Beide keuzen hebben verstrekkende gevolgen, zoals lagere tolerantie in samenleving tussen bevolkingsgroepen, toename verhouding riik/arm, enz.. Je kunt hier veel over zeggen, en voor iedereen geldt een andere keuze, maar wij vinden het systeem te risicovol om in NL te blijven. Nu is de keuze voor het buitenland meer te doen om (a) schonere lucht, (b) minder mensen, (c) meer natuur en eigen land, (d) nog vriendelijke communities en veiligheid, maar ook belastingsituatie speelt een rol. Dit is in Hongarije een stuk prettiger dan NL, althans op basis van huidige systeem (dat kan natuurlijk veranderen in toekomst). Hoe je het ook wendt of keert, als je minder afhankelijk wil zijn van uitgaven en belasting, dan moet je het land waar je je vestigt, zorgvuldig overwegen.

[/size]Ben benieuwd naar meer ideeen, dus wellicht kan dit een actief onderwerp worden! Ik zal nieuwe inzichten blijven rapporteren.
 

Flex

Prepper
Door de moderators is dit bericht verplaatst naar "goud en zilver", terwijl een financiele strategie ter grondslag aan het preppen verder reikt dan discussie rondom goud en zilver, het is een andere mentaliteit, een ander manier van denken, vandaar mijn focus op de strategie. M.a.w. het gaat meer om survival dan "geld". Maar goed, ik wil verder geen kritiek uiten, het gaat mijn om de discussie en uitbreiding van kennis, als daar tenminste behoefte aan bestaat!
 

InfernoSis

Diehard Prepper
A

Aan nummer 2 ben ik beetje per beetje aan bezig, hoewel mijn skills beneden alle peil zijn om te overleven :-[ Daar hoop ik hier toch nog heel wat te leren. En hopelijk heb ik nog genoeg tijd om verschillende skills aan te leren.


Over nummer 1 heb ik al veel gelezen, maar nog weinig in de praktijk uitgevoerd. Heb al een kleine hoeveelheid groenten uit de kleine oppervlakte aan tuin die we omgebouwd hebben gehaald. Consuminderen blijft moeilijk omdat het voor ons toch een grote mentaliteitsomkeer is. Maar beter laat dan nooit. Mijn vriend helpt met repaircafé's. Na de verbouwing van ons huisje hoop ik voor een groot deel zelfvoorzienend te zijn in groenten en fruit.
Ik hoop ook ooit een bos te kunnen kopen en veel van [member=70]Myronprps[/member] te kunnen leren ;)


Nummer 3 is iets nieuws voor mij, maar wil er zeker meer over leren en lezen! Bitcoins ken ik wel, maar daar waag ik me niet aan wegens te weinig kennis. En blijkbaar vinden de regeringen het ook niet zo'n leuk middel, aangezien ze Bitcoins en dergelijke aan banden willen leggen.


Nummer 5 heeft me altijd ontzettend interessant geleken. Maar heb nooit de stap durven zetten, of anders woonden we nu al in de Ardennen. Dat blijft natuurlijk België, maar het leek me toch interessanter qua onafhankelijkheid. Voor de rest hebben we enkel al Nederland en Oostenrijk besproken. Maar nog nooit echt iets concreet.


(ik hoop dat ik het een beetje goed gedaan heb?)
 

Pr3pper

Specialist
Ik zou niet in crypro currency gaan, dan gewoon beter goud en zilver. En uiteindelijk zoveel mogelijk voorraad vanalles en zoveel mogelijk proberen te hergebruiken.
 

Flex

Prepper
[member=28]InfernoSis[/member] & [member=69]Pr3pper[/member]: Elke reactie/actie is te waarderen, omdat ik sterk geloof dat je hiermee niet vroeg genoeg kan beginnen, aangezien een dergelijke financiele strategie je minder afhankelijk maakt van Banken en het systeem in het algemeen, je bevrijdt je in feite, maakt je onafhankelijk, en tevens bouw je meer overlevings-skills op. Het geldsysteem moet hervormd worden, daarover zijn de experts het allang eens, maar het zal geen pijnloze transitie worden, en vaak worden de normale burgers de dupe van veranderingen. Hoe minder je afhankelijk hiervan bent, de beter je voorbereidt bent.
 

frankheuv

Prepper
Mooi uiteengezet, Flex
Maakt het heel overzichtelijk, bedankt daarvoor!
Morgen spreekt Yellen (FED) wat veel in stroomversnelling kan doen zetten.
Ben benieuwd...
Geld dient (helaas) voor heel, heel veel mensen toch als het bloed in het leven.
Als geld niet stroomt geeft dit vervelende stolsels en obstructies die tot verlamming of de dood kunnen lijden.
 

laforge

Prepper
Zeker een relevante topic! Hoe en waarmee mensen waarde aan elkaar overdragen is een belangrijke vraag zowel nu als na een shtf. Liefst zou ik nu alvast zien dat iedereen vrij was in die keuze. Maar dat mag helaas niet van de democratisch gekozen mafia overheid.

Goed recent filmpje over economie en preppen:
https://www.youtube.com/watch?v=OU-2HRuXwzA

Ik ben ook benieuwd wat 'The FED' morgen gaat doen, de meester van ons huidig piramidespelgeld.
 

Flex

Prepper
Het zal niemand ontgaan zijn dan de FED de rente symbolish verhoogd heeft, dat de inflatie vooralsnog laag blijft en dat de Olie-prijzen laag staan (waarschijnlijk voor lange tijd). Tegelijkertijd lijkt (vooral "lijkt") de economie weer op te krabbelen in de westerse wereld.

Ik voorspel dat dit alles leidt tot de laatste "wave" van free-riding de fossil-fuel gebaseerde economie. De olie is goedkoop, produkten worden goedkoper hierdoor, mensen kopen meer, economie trekt verder aan, aandelen stijgen, en we zijn allemaal weer even gelukkig, kunnen weer heerlijk consumeren.
Tot dat het besef weer doordringt dat we niet eeuwig kunnen groeien ten koste van de natuur en het klimaat, en dat we anders moeten gaan leven met zijn allen. Ook de CO2 tax zal zijn intrede gaan doen, en zijn impact hebben. Ook zullen de spanningen oplopen in de wereld omdat veel olie-inkomen-afhankelijke landen te weinig in kas krijgen (vooral Rusland, maar ook Saudi, etc..), en een kat in het nauw .....

Ik wil niemand zijn geluk wegnemen, maar gebruik de komende jaren van "overvloed" om je situatie te verbeteren en minder afhankelijk te zijn van het systeem (zoals schulden aflossen, etc.. zie strategie begin thread). Deze laatste wave van overvloed zal niet eeuwig duren, en wanneer de buikriemen weer aangetrokken moeten worden, dan ben je er klaar voor.

Happy ride!
 

frankheuv

Prepper
Er is weer tijd gekocht of geleend eigenlijk (van de toekomst).
Het ziet er inderdaad, zoals Flex ook zegt, heel goed uit voor het oog.
Maar als je je meer gaat verdiepen in wat er nu eigenlijk speelt, lijkt er veel manipulatie te bestaan en blijkt het een tikkende tijdbom.
Wanneer die afgaat is niet te voorspellen maar ik denk dat het niet langer dan 3 jaar meer gaat duren.
De krachten worden te groot en een ieder wil de macht houden of uitbreiden.
En dan is er uiteindelijk nog maar 1 oplossing: Oorlog.
(Dat laat hopelijk nog wel heel veel langer dan 3 jaar op zich wachten.)
De generatie welke het mee heeft gemaakt is er zowat niet meer en de mens laat zien niets te leren van de geschiedenis.
Maar je hebt een punt, Flex : Nu ervan genieten!
Ik zou echter ook wel heel graag mijn huis af willen betalen maar de hypotheek is nog zo hoog dat het een druppel op een gloeiende plaat word.
Als het bancair mis gaat, heb ik geen schijn van kans en gooien ze me toch uit huis.
Dan investeer ik liever anders maar ben daar nog wat zoekend in.
 

Flex

Prepper
frankheuv zei:
Er is weer tijd gekocht of geleend eigenlijk (van de toekomst).
Het ziet er inderdaad, zoals Flex ook zegt, heel goed uit voor het oog.
Maar als je je meer gaat verdiepen in wat er nu eigenlijk speelt, lijkt er veel manipulatie te bestaan en blijkt het een tikkende tijdbom.
Wanneer die afgaat is niet te voorspellen maar ik denk dat het niet langer dan 3 jaar meer gaat duren.


Ik hoop dat we inderdaad nog minimaal 3 jaar hebben voordat de currency wars tot een collapse leiden. Het zal of in USA starten (door te hoge debt en verlies van petrodollar positie) of in China (te veel debt in constructie, er zijn vele lege ghost cities gecreeerd), maar de hele wereld zal er last van hebben, en potentieel in 25 jaar recessie terecht komen.


We hebben die tijd nodig omdat de alternatieven (zoals eerder aangegeven, full-reserve banking en nieuwe currencies) nog in de maak zijn. M.a.w. er zijn op het moment geen mogelijkheden het huidige fiat-geld te omzeilen. Natuurlijk, je kan goud kopen, maar (1) dat verliest op dit moment nog steeds waarde, al dan niet gemanipuleerd, en (2) je moet het ergens opslaan omdat goud-ETF's en andere papieren/digitale versies van goud-opties waarschijnlijk geen zin hebben, je hebt dus echt goud nodig, maar wil je dat opslaan in een bank?


Vandaar mijn strategie zoals vermeld in het begin, het beste is er minder van afhankelijk te worden, dan kan je de eventuele klappen opvangen.


Het blijft moeilijk om in te schatten of dit nou "fear-mongering" is of realititeit, maar er zijn genoeg aanwijzingen dat het systeem instabiel is geworden, dus ik probeer te balanceren tussen "hierop voorbereiden" en "doorgaan zoals de meeste mensen doen". Feit is, je kan het positief benaderen, mocht het systeem nog 20 jaar erover doen om te collapsen, dan heb je in ieder geval geluk gecreeerd door meer in balans met de natuur te leven.
 

Flex

Prepper
Laatst bewerkt door een moderator:
Het lijkt erop dat 2016 het jaar van de stock market correctie gaat worden, nog niet currency collapse, dat volgt wellicht later. Zie een goed artikel:
[MOD]Niet werkende link verwijderd[MOD]

Vooralsnog zie ik het als een kans om goedkoop aandelen te kopen (later dit jaar)
 

The mad engineer

Diehard Prepper
Interessant topic. Ik worstel er ook mee. Wat is wijsheid? Ik vrees echter wel degelijk voor een systeemcrisis (ik ga daar nu even niet op in :)) dus het virtuele geld op de bank is leuk maar daar koop je straks helemaal niets meer voor.

Overigens bestaat er ook een wet... http://wetten.overheid.nl/BWBR0003173 oftewel de noodwet financieel verkeer. Neem daarbij de proof of concept wat ze op Cyprus hebben gedaan... http://www.mondi.nl/beleggen/opmerk...-buitengewone-omstandigheden/page18__1210.php

Oud nieuws, maar als we nu niet in buitengewone omstandigheden zitten, dan weet ik het ook niet meer.
 
Bovenaan