• Welkom op ons forum. Gasten hebben beperkt toegang tot ons forum. Meld je daarom aan voor een account. Registreren kost slechts een minuutje van je tijd.

EVAQ8

Specialist
@EVAQ8 ja en nog een kleine kanttekening van mij erbij voor degene die echt deze dingen gaan proberen , let op dat je niets plukt waar vervuilde grond
kan zijn en ook niet langs snelwegen ed ook niet bij sloten langs akkers want boeren willen ook nog weleens spuiten met bepaalde middelen ;)
Ik ken maar een paar eetbare wilden planten zoals de lisdodde (welke nog veel meer toepassingen heeft naast eetbaar :D) of een brandnetel
maar die uitleg laat ik aan Jou :p over je weet er veel meer van als ik .
gr will
ja, dat had ik al gemeld in mijn vorige reactie aan jou!
als je plukt, pluk dan met je boerenverstand...
 

De Bezorgde Burger

Prepper goeroe
Zeer interessante info @EVAQ8! Wildpluk is ook een hobby van mij, het meeste wist ik al omdat ik ook boeken lees en cursussen volg hieromtrent, maar het is heel waardevol hoe jij je kennis hier duidelijk en overzichtelijk presenteert, dankjewel namens ons allen!

Ik heb hier nog een paar toevoegingen voor andere meelezers die misschien ook willen gaan (beginnen met) wildplukken:

1. Gevaren
EVAQ8 had al wat waardevolle toevoegingen gegeven over zaken als vervuiling (hond, gifgrond, gifspuit, e.d.) en giftige soorten die lijken op eetbare soorten, zoals bijvoorbeeld Dodemansvingers (oenanthe crocata). Maar er zijn ook nog andere gevaren om bewust van te zijn, zoals teken, mogelijke allergieën, en planten van welke het sap je huid kan oplossen, zoals Reuzenberenklauw (heracleum mantegazzianum). Via de volgende link kan je een behoorlijk compleet overzicht daarvan vinden: http://www.foresttoplate.com/vergiftiging-door-wildpluk-gevaren-bij-wildplukken

2. Beschermde soorten
Een zeer belangrijke toevoeging is dat sommige soorten die echt overheerlijk zijn en sporadisch nog wel in Nederland voorkomen, inmiddels op de Rode Lijst van beschermde soorten staan, en die mogen helemaal niet meer geplukt worden. Zoals onder andere de Franse Aardkastanje (conopodium majus) en de Stengelloze Sleutelbloem (primula vulgaris), en nog talloze anderen. Pluk bewust, en zorg dat je bekend bent met deze lijst om een dikke boete van de boswachter te voorkomen: https://minlnv.nederlandsesoorten.nl/content/rode-lijsten-soort-van-rode-lijst-vaatplanten

3. Bescheidenheid

Als laatste algemene tip aan wildplukkers wil ik graag het volgende meegeven: als je een gouden vondst doet, pluk asjeblieft bescheiden. Pluk alleen voor je directe eigen gebruik. Als je ten hoogste 1/3e plukt van wat er staat, dan kan de natuur makkelijk terugveren en is er ook nog wat te halen voor de dieren en een eventuele volgende wildpluk-hobbyist. Zo blijft het leuk voor iedereen (en ook voor jezelf op een eventuele volgende keer).

Pluk verstandig, en veel plezier met het ontdekken van de wilde moestuin!
DBB
 

EVAQ8

Specialist
Zeer interessante info @EVAQ8! Wildpluk is ook een hobby van mij, het meeste wist ik al omdat ik ook boeken lees en cursussen volg hieromtrent, maar het is heel waardevol hoe jij je kennis hier duidelijk en overzichtelijk presenteert, dankjewel namens ons allen!

Ik heb hier nog een paar toevoegingen voor andere meelezers die misschien ook willen gaan (beginnen met) wildplukken:

1. Gevaren
EVAQ8 had al wat waardevolle toevoegingen gegeven over zaken als vervuiling (hond, gifgrond, gifspuit, e.d.) en giftige soorten die lijken op eetbare soorten, zoals bijvoorbeeld Dodemansvingers (oenanthe crocata). Maar er zijn ook nog andere gevaren om bewust van te zijn, zoals teken, mogelijke allergieën, en planten van welke het sap je huid kan oplossen, zoals Reuzenberenklauw (heracleum mantegazzianum). Via de volgende link kan je een behoorlijk compleet overzicht daarvan vinden: http://www.foresttoplate.com/vergiftiging-door-wildpluk-gevaren-bij-wildplukken

2. Beschermde soorten
Een zeer belangrijke toevoeging is dat sommige soorten die echt overheerlijk zijn en sporadisch nog wel in Nederland voorkomen, inmiddels op de Rode Lijst van beschermde soorten staan, en die mogen helemaal niet meer geplukt worden. Zoals onder andere de Franse Aardkastanje (conopodium majus) en de Stengelloze Sleutelbloem (primula vulgaris), en nog talloze anderen. Pluk bewust, en zorg dat je bekend bent met deze lijst om een dikke boete van de boswachter te voorkomen: https://minlnv.nederlandsesoorten.nl/content/rode-lijsten-soort-van-rode-lijst-vaatplanten

3. Bescheidenheid

Als laatste algemene tip aan wildplukkers wil ik graag het volgende meegeven: als je een gouden vondst doet, pluk asjeblieft bescheiden. Pluk alleen voor je directe eigen gebruik. Als je ten hoogste 1/3e plukt van wat er staat, dan kan de natuur makkelijk terugveren en is er ook nog wat te halen voor de dieren en een eventuele volgende wildpluk-hobbyist. Zo blijft het leuk voor iedereen (en ook voor jezelf op een eventuele volgende keer).

Pluk verstandig, en veel plezier met het ontdekken van de wilde moestuin!
DBB

Uitstekende toevoeging!
 

Candyman

Diehard Prepper
oh, nou je het zegt....

Voordat je gaat wildplukken een kleine waarschuwing;
Ga niet zonder zekerheid wilde planten eten.
Met een paar foto's of een boekje met plaatjes kom je er niet.
Het beste is om eerst een cursus te volgen.
En ook al heb je die cursus gevolgd kan het nog zijn dat je gewoon geen 'talent' voor het herkennen van planten hebt.
en fouten kunnen je je leven kosten...
Zo, genoeg bang gepraat...
icon_e_wink.gif


Er zijn in Nederland heel veel gemakkelijk te herkennen planten die je zonder enige zorgen kunt eten.
Als je uit de buurt blijft van scherm bloemigen ( zoals bereklauw, scheerling etc.) overleef je het met wat oefenen wel...
icon_lol.gif

Maar bij twijfel, niet eten! zo simpel is het.
Kijk goed waar je de wilde planten plukt...hondenpis, landbouwgif of zware metalen zijn niet zo smakelijk...


Tegenwoordig zijn er ook goede apps om je te helpen.
Zelf heb ik veel hulp gehad pl@ntned.
 

EVAQ8

Specialist
Vogelmuur
Stellaria media

Zoals de naam al zegt zijn de vogels gek op vogelmuur maar ook voor mensen is dit 'onkruid' een prima groente.

Muur bevat ijzer, calcium, kalium, kiezelzuur, zink, mangaan, selenium, magnesium, riboflavine en vitamine A en C.

je kunt het rauw als veldsla eten of kort koken(er blijft dan net als spinazie weinig van over)
Omdat dit plantje veel vitamine C bevat kun je het ook uitstekend gebruiken in een smoothie.
als je niet zoveel vogelmuur hebt kun je het tussen een broodje kaas doen.
je kunt er ook pesto van maken of door kruidenboter of kruidkaas mengen.
je plukt het complete plantje inclusief bloemetjes en worteltjes, zo vallen de steeltjes niet uit elkaar bij het wassen.
je kunt hierna evt de worteltjes afknippen.
als je jonge plantjes oogst zijn ze niet zo draderig en is het een heel smakelijk plantje!


Muursoep
Was 400 gram jonge vogelmuur en maak puree van 150 gram gekookte aardappel. doe 150 gr. aardappel bij de muur en voeg 5 cl olijfolie, een knoflookteentje, een kwart liter water, een kwart liter li ter melk, zout naar smaak en een klontje boter toe. mix het geheel
en warm zachtjes op want de soep verkleurt snel naar een lelijke bruine kleur.

Geneeskundig kan de vogelmuur gebruikt worden bij astma, indigestie, Eczeem, huidziekten en insectenbeten.

Benefits Of Chickweed (Stellaria Media) Herb For Health (2).JPG
 

EVAQ8

Specialist
Kleefkruid
Galium aparine

De jonge blaadjes van het kleefkruid zijn het lekkerst.
gebruik ze door de soep, door de rijst of bij de vis.
Pluk de blaadjes voordat er zaadjes aan de plant komen.
het kleefeffect wordt teniet gedaan door te koken.

Gedroogde en geroosterde zaadballetjes kun je gebruiken als een surrogaat voor koffie.
De gebrande wortel van het kruid kan Cichorei vervangen.

Kleefkruid wordt in de fytotherapie veel gebruikt:
Vocht afdrijvend, bloed reinigend, tegen acne, psoriasis, droog eczeem en ontstekingen van de huid,
Tegen constipatie en vocht vasthouden, dikke enkels, voor een snellere circulatie en stofwisseling, eetlust opwekkend,
ontstekingsremmend, wond helend, zweetdrijvend.
Door de aanwezigheid van cumarine, een natuurlijke bloedverdunner, mag kleefkruid niet samen met bloedverdunners worden gebruikt.

kleefkruid.jpg
 

EVAQ8

Specialist
kleine Veldkers
Cardamine hirsuta

Zelfs in januari staat de kleine veldkers heerlijk te wezen op mijn moestuin.
je kunt de blaadjes (voor de bloei) eten.
de smaak van de veldkers, het broertje van de tuinkers, is pittig en toch een beetje zoet.
die smaak gaat prima samen met een broodje kaas of met roomkaas....
lekker pittig in salades of in een (winter)soep. alles wat maar iets 'extra's' nodig heeft.
Andere benamingen voor veldkers die gegeten wordt gebruikt zijn ; landkers, barbarakruid of winterkers

Kleine veldkers is een grote bron van vitamine C. het bevat ook nog: carotenoïde, calcium, best
veel ijzer, magnesium, mangaan, mosterdolie , Vitamine B1 en B2.

Sommige planten in dit geslacht zouden medicinale kwaliteiten bezitten voor de behandeling van hart- of maagklachten.

veldkersje3.jpg
 

EVAQ8

Specialist
Pinksterbloem
Cardamine pratensis

Pinksterbloem bloeit meestal eind april.
De plant komt voor in graslanden, bossen en moerassen.
Ook in gazons van tuinen die minder vaak gemaaid worden staan vaak pinksterbloem

De Pinksterbloem bevat onder andere bitterstoffen, mineralen als kalium, ijzer en magnesium en mosterdolie.
Door het hoge gehalte vitamine C is het een gezonde lentegroente.
Als voedsel is eigenlijk alleen het het jonge blad van de rozet vóór de bloei eetbaar, dan is hij minder bitter.
ook de tere bloemetjes zijn eetbaar, Je kunt ze als toekruid aan een salade toevoegen of gebruiken als gestoomde groente.
de smaak van de Pinksterbloem verraad meteen dat het familie van de tuinkers en waterkers is.
Pittig zoals mosterd of radijs.
je kunt ook de zaden oogsten en thuis gebruiken als pittige kiemgroente.

In de geneeskunde werd van de gedroogde plant thee gemaakt die maag-darmkrampen en hardnekkige hoest tegen ging.
Het werd ook gebruikt om te zware menstruatie te behandelen. De plant is verder urine afdrijvend en stimuleert de stofwisseling.

Pinksterbloemthee: 1 kopje heet water over twee theelepels gedroogde pinksterbloemblaadjes.
Tien minuten laten trekken. 1-2 kopjes per dag warm drinken.
pinkster.jpg
 

EVAQ8

Specialist
Speenkruid
Ranunculus ficaria

Speenkruid is een van de allereerste voorjaarsbloemen en komt voor op vochtige gronden, langs natte bosranden en slootkanten.
Gewoon speenkruid is een laagblijvende bloeier die behoort tot de ranonkelfamilie, net als de boterbloem.

De plant wordt tot 10/30 cm hoog en bloeit van maart tot mei. Na de bloei sterft het bovengrondse deel van de plant af.
de ondergrondse knolletjes blijven in leven voor het volgende jaar.

De jonge blaadjes van speenkruid zijn eetbaar en bevatten ook veel vitamine C.
De jonge blaadjes smaken als spinazie, maar tijdens en na het bloeien worden de blaadjes sterk bitter en ook giftig.
Tijdens de bloei ontwikkelt de plant in de bladeren protoanemonine, een giftige stof.
Logischerwijze wordt het eten van de blaadjes na het bloeien afgeraden.
Ook de knolletjes zijn eetbaar maar je moet ze even gaar koken.
De bloemknopjes kunnen als kappertjes worden ingemaakt.

Vroeger werd in de Alpen het plantensap van de plant (na het bloeien) wel gebruikt als gif voor op pijlen.

De belangrijkste toepassing in de volksgeneeskunde van speenkruid was tegen aambeien.
Het speenkruid werd vroeger meegenomen op zeereizen en bij scheurbuik ingezet.

speen.jpg
 

EVAQ8

Specialist
Teunisbloem
Oenothera biennis

De teunisbloem is tweejarig en kan wel 1 meter hoog worden.
de bloem wordt bestoven door motvlinders dus ontvouwen de bloemen zich in de avondschemering.
dit gebeurt binnen enkele minuten. echt een prachtig gezicht.

De teunisbloem was voor de oorspronkelijke bewoners van Amerika dagelijkse kost. Ze aten de gekookte,
naar noten smakende wortels.
Zadenhandel Vreeken zegt dat ze in Frankrijk Jambon Végétal (Plantaardige Ham) genoemd worden.
De vertakte wortels zijn zalmroze van binnen en worden na het koken in schijfjes gegeten.

De wortel kun je in de herfst van het eerste of in het voorjaar van het tweede jaar uitgraven.
doe dat voordat de bloeistengel verschijnt. daarna wordt de wortel houterig.
De smaak is net als schorseneren maar dan iets zoetiger.
als je de wortels schilt voelen ze heel slijmerig aan.
leg ze meteen na (of tijdens)het schillen in water met azijn of citroen. zo verkleuren ze niet.
je kunt ook de bloemen eten. lekker in een salade.

Medicinaal wordt de olie, rijk aan gammalinolenine, koud uit de zaden geperst, gebruikt.
In de volksgeneeskunde wordt de olie gebruikt bij hyperactieve kinderen, een verhoogde
cholesterolspiegel, menstruatie klachten, multiple sclerose, acne, diabetes, psoriasis,
maagklachten, diarree, huiduitslag, kinkhoest, astma, wonden en insectenbeten.
Verder wordt de olie uitwendig gebruikt als basisolie voor massage en voor cosmetica.
de olie biedt bescherming tegen uv- straling.
Koudgeperste teunisbloem olie moet in de koelkast bewaard worden en is maar 3 maanden houdbaar.
gfsx.jpg bgfsxz.jpg
 

EVAQ8

Specialist
Daslook
Allium ursinum

Daslook is een plant uit de lookfamilie.
Als je langs een plek loopt waar de daslook bloeit ruik je dat meteen.
Hij groeit graag op vochtige beschaduwde plekken in het bos, aan een beek etc.
Het blad komt als een van de eerste lentegroenten boven de grond.
De plant is beschermd dus je kunt het beste wat knolletjes kopen. bij zaaien duurt het vrij lang voordat je kunt oogsten (+/- 3 jaar)
als je knollen hebt breidt de plant snel uit en kun je het jaar erop al oogsten.

Het blad lijkt op het blad van de lelietje van dalen. maar de lelietjes van dalen is erg giftig.
Ruik bij twijfel aan het blad, de lookgeur is onmiskenbaar.

Zolang de plant niet bloeit kunnen de bladeren geoogst worden.
de bloemen zijn daarna aan de beurt en pas later, als het blad verwelkt is kun je de bolletjes oogsten.

Daslook kun je gebruiken in soepen, salade, aardappelgerechten en bij peulvruchten (tegen gasvorming).
Kook het kruid niet mee maar voeg op het laatst toe.
Kaas, kwark en boter krijgen met daslook een fijne, knoflookachtige smaak.
Je kunt het blad ook stoven en eten als spinazie maar dat lijkt mij persoonlijk net iets te veel knoflooksmaak in één gerecht...

De eigenschappen van daslook zijn ongeveer hetzelfde als die van knoflook.
Het kruid heeft ook een antibacteriele, bloedzuiverende werking.
Daslook wordt gebruikt als reinigingskuur in de lente, tegen huiduitslag, puistjes, schilfertjes, hoge bloeddruk, tegen darmgassen,
gevoelige maag- en darmvliezen en herstelt bloedvaten bij verkalking van aders bij ouderdom.

Antiseptisch, Bloeddrukverlagend, Spijsvertering bevorderend.
Werkzame bestanddelen: Antibiotische stoffen (allicine), etherische olie, vitamine C.
Werkzame stoffen gaan verloren door drogen.
'
Daslookthee
Drink dagelijks thee met daslook. Bij opgeblazen gevoel of verhoogde bloeddruk.
Een theelepel gesneden daslook op 1 kopje water of 15 g op een kwart liter water.
Neem 4 a 6 kopjes per dag.

daslook.jpg
 
  • Leuk
Waarderingen: Ray

EVAQ8

Specialist
Kraailook


Kraailook lijkt op de gewone bieslook maar de blaadjes zijn slapper,
de stengels zijn taaier en de bloemen blijven kleiner en zijn steviger.
Dit kruid groeit in weilanden, bermen en bij bosranden.
De kraailook is niet zeldzaam maar je moet hem gewoon even vinden.
In de winter beginnen de lange sliertige blaadjes al te groeien.

Het blad en de bloemen hebben een sterke knoflooksmaak en kunnen in dezelfde gerechten gebruikt worden.
de bolletjes die na de bloei aan de bloemstengel verschijnen kunnen ook gegeten worden.

kraai.jpg
kraailook.jpg
 

EVAQ8

Specialist
Look zonder look
Alliaria petiolata


De look zonder look is een aparte plant. het is geen look soort en tóch ruikt hij naar knoflook.
het is een kruisbloemige net als bijvoorbeeld broccoli.
De plant is tweejarig. het eerste jaar maakt hij een wortelrozet met ronde bladeren,
het tweede jaar schiet hij op tot 1 meter hoog.
Deze plant is vaak te vinden in het bos of aan bosranden, in heggen, houtwallen en bermen.
Maar zelfs in het midden van een stad kun je deze eetbare plant vinden.

Verse blaadjes zijn eventueel aan het eind van de winter al te oogsten.
Blaadjes die van april tot juni verzameld worden kunnen net als andere kruiden worden gedroogd voor gebruik in de rest van het jaar.
De bladeren en de bloemen worden gebruikt als kruid, de wortel wordt gebruikt voor zijn medicinale eigenschappen.
De prehistorische mens gebruikte dit kruid al om gerechten te kruiden.

Jonge bladeren worden gebruikt als kruid bij gekookt eten, zoals omeletten en hartige taarten.
Je kunt de bladeren fijngehakt door salades, soep, pesto of kruidenboter doen. De oudere bladeren zijn iets bitterder van smaak.
De bloemen en zaadknoppen kunnen ook rauw worden gegeten.
Het zaad van look-zonder-look laat zich vanaf het eind van de zomer gemakkelijk oogsten, en kan gebruikt worden om mosterd van te maken.
Het zwarte zaad is ook een goede vervanging van de zwarte peperkorrel.

Look-zonder-look werd vroeger gebruikt als middel om zweren te laten rijpen, wormen mee te bestrijden en om als bloedzuiverend middel toe te dienen. Het verse blad gaat de ontsteking tegen, ontsmet en stimuleert de aanmaak van huidweefsel.
in het voorjaar bij verkoudheid als slijmoplossend middel gebruikt worden.

Look-zonder-look wordt voornamelijk ingezet bij verkoudheid, astma en bronchitis, tegen insectenbeten, reumatische aandoeningen, jicht en slecht helende wonden.
Tegen verkoudheid, astma en bronchitis; twee theelepeltjes kruid vijf uur weken, dan het water even aan de kook brengen.
Daarna het water 10 minuten laten trekken. Deze thee werkt antiseptisch, mild diuretische of vochtafdrijvend en slijmoplossend.

Look zonder look bevat vitamine C, calcium, fosfor, ijzer, zwavel, glycosiden en saponinen.
lookzonder.png
blad in de winter/lente
look.jpg
blad (met bloem en zaaddoos)in de lente/zomer
 

ladygrey

Elementary prepper
https://247green.nl/berkensap-supergezond-en-eenvoudig-af-te-tappen-in-maart/
https://oost-online.nl/wildplukspecial-vlierbessen/
(wordt zelden vermeld maar pluk nooit vlierbessen van struiken, altijd van bomen!)
http://kruidenmassages.nl/Heermoes.html
https://stadstuinieren.nl/wildplukken/wildplukken-naaldbomen/
https://harmonycenter.nl/rozenbottels/
https://stempher-flevogroen.nl/het-verschil-tussen-tamme-en-wilde-kastanjes-herkennen/
http://oogstenzonderzaaien.nl/wiki/Beuk
http://oogstenzonderzaaien.nl/wiki/Lisdodde

En zo kan ik nog wel even doorgaan. In principe heeft de natuur alles om te kunnen overleven. Alhoewel veel alledaagse dingen niet meer te herleiden zijn komt nog steeds alles van oorsprong uit de natuur en is vanuit de natuur ontstaan Zelfs wij die al zover van onze natuur afstaan. Best fascinerend als je er dieper over nadenkt. Helaas staan de mensen om me heen zo ontzettend ver van de natuur af en zijn zo afhankelijk van de alledaagse voorziening geworden en vind ik zo ontzettend weinig gelijkgestemden. Recent voorbeeld; kleindochter is in Rotterdam geboren. Toen ze hier eens kwam logeren jaren geleden zei ik tegen haar, kom, gaan we kijken of de kippen eieren hebben gelegd. Ze keek me aan of ik 2 koppen had en zei, omaaaa, eieren koop je toch in de winkel?? Echt zo jammer. Ach, kan hier nog uren over mijmeren maar daar word ik alleen maar weemoedig van. Ik ga maar eens tussen de klamme lappen. Slaap lekker medeprepperts!

 
F

forumlid 1447

Gast
Vlierbes is een heester, boom. Bessen zijn ongekookt , licht giftig. (In redelijk grote porties)
Sambuca Nigra is de “wilde” soort, en diegene die aangepast is aan ons milieu.
Staat ook in het wild. Vlierbessen hoger plukken zodat de bessen niet vervuild zijn met ziekte. (Net als bramen)
De vlier word enkele meters hoog, maar kun je op 1 meter hoogte gesnoeid houden. Vliersiroop is anti septisch bevat veel vitamine C. Samen met suiker en citroensap, een heerlijke toevoeging bij vanalles en nog wat.
 

zanzarra

Senior Prepper
Kraailook


Kraailook lijkt op de gewone bieslook maar de blaadjes zijn slapper,
de stengels zijn taaier en de bloemen blijven kleiner en zijn steviger.
Dit kruid groeit in weilanden, bermen en bij bosranden.
De kraailook is niet zeldzaam maar je moet hem gewoon even vinden.
In de winter beginnen de lange sliertige blaadjes al te groeien.

Het blad en de bloemen hebben een sterke knoflooksmaak en kunnen in dezelfde gerechten gebruikt worden.
de bolletjes die na de bloei aan de bloemstengel verschijnen kunnen ook gegeten worden.

Bekijk bijlage 18472
Bekijk bijlage 18473

ik kom meer de tegenhanger :de moeslook tegen. die lijkt hier enorm op
 
Bovenaan