• Welkom op ons forum. Gasten hebben beperkt toegang tot ons forum. Meld je daarom aan voor een account. Registreren kost slechts een minuutje van je tijd.

Slakken

Dreutel

Prepper goeroe
Landslakken
Er zijn geen giftige landslakken, dus alle slakken uit je tuin of het park kun je eten, al zal de ene soort lekkerder zijn dan de andere. De fameuze en zeer gewaardeerde wijngaardslak vind je in Nederland alleen in Limburg, of in de duinen. Echter de wijngaardslak is in NL een beschermde diersoort, die op de rode lijst staat. De kleine wijngaardslak, of segrijnslak komt wel in onze tuinen voor, maar is hier niet inheems. Ook deze slak wordt gastronomisch gewaardeerd en is ook in blik verkrijgbaar.


Zeeslakken
Een andere slakkensoort die ik toch echt moet noemen is de alikruik of kreukel, die in de zee voorkomt. Je vindt hem tussen rotsblokken op zeeweringen en havenhoofden. Mijn opa was er gek op, en vroeger heb ik ze ook vaak gegeten. Voeger werd de wulk ook in Nederland uit de zee gevist, maar die is in ons land inmiddels uitgestorven.


links:
https://nl.wikipedia.org/wiki/Slakken
https://nl.wikipedia.org/wiki/Segrijnslak
en zie wat er in blik zit: http://www.npo.nl/keuringsdienst-van-waarde/17-12-2015/KN_1676392


Eet smakelijk!
 

Wesp

Elementary prepper
Nou dan is mijn pa vroeger iets vergeten. :p
Die kookte ze vers en dan met een speld eruit peuteren.
Gatver.
 

Dreutel

Prepper goeroe
zippo de2de zei:
je moet ze toch wel eerst een dagje laten leeg poepen?
Die kreukels werden mee naar huis genomen in een emmer zeewater, en thuis werd het water nog een paar keer ververst met kraanwater. Mijn opa at ze echter ook ter plekke rauw, net als wat met een oester gebeurd. Zover ben ik nooit gegaan. Ze werden gekookt net als mossels of kokkels. Wat niet gek is, want het zijn beide weekdieren.
 
  • Leuk
Waarderingen: Mayo

Ray

SHTF Expert
Dreutel zei:
zippo de2de zei:
je moet ze toch wel eerst een dagje laten leeg poepen?
De slakkenboer in de keuringsdienst vangt ze, en spoelt ze dan af met de tuinslang, en drie dagen later spoelt hij ze opnieuw af.

Ik heb een paar maal in mijn vorige huis een heel stel segrijnsslakken gevangen en een paar dagen zich laten leeg poepen (schijten voor de Vlamen) in een bak. Daarna met stevige knoflook/kruidenboter (zelfgemaakt) in de oven geschoven voor 8 minuten bij 170 graden. Waren lekker, met hier en daar wat een zandkorrels, toch wel storend.

Dit laatste is te voorkomen door ze eerst nog twee dagen wat voer te geven zonder zand weet ik nu. Wat geplukt koolblad, zelfs paardebloem als je niets lekkerders voor ze hebt en daarna nog een 24 uur te laten leegpoepen (schijnt genoeg te zijn).

Oh, als je ze eerst in de koelkast/diepvries stopt is dat diervriendelijker dan rechtstreeks de oven in. Ze hoeven niet stijf bevroren te zijn, maar in winterslaap.

Alle huisjesslakken zijn behoorlijk goed te kachelen. Had ze al eerder gehad in een survival roadkill/slakken stoofpotje, prima eetbare proteïnen bron. Het ligt zelfs niet zover van onze huidige eetgewoontes en daarom een prima laagdrempelige manier voor mensen die eens iets dierlijks willen proberen te eten uit het wild.

Exacte kooktijden, oventemperatuur, geen idee, formaat van de slakken verschilt nogal.

Naaktslakken lekker laten liggen. Hun taaie slijm afgevende huid is de reden dat ze geen huisje hebben die we makkelijk kunnen verwijderen.

Welke beroemde suvivalist zei ooit "Huisjes slakken zijn mijn favoriete voedsel bron, naaktslakken de meest vreselijke" (of in die trant)?
 

Dreutel

Prepper goeroe
Ray zei:
Citaat van: Dreutel op Gisteren om 22:37:40Citaat van: zippo de2deje moet ze toch wel eerst een dagje laten leeg poepen?De slakkenboer in de keuringsdienst vangt ze, en spoelt ze dan af met de tuinslang, en drie dagen later spoelt hij ze opnieuw af.
Ik heb een paar maal in mijn vorige huis een heel stel segrijnsslakken gevangen en een paar dagen zich laten leeg poepen (schijten voor de Vlamen) in een bak. Daarna met stevige knoflook/kruidenboter (zelfgemaakt) in de oven geschoven voor 8 minuten bij 170 graden. Waren lekker, met hier en daar wat een zandkorrels, toch wel storend.
De slakkenprofessor van Naturalis in de Keuringsdienst vertelt dat er iets krakends zit in slakken: eitjes, en speren.
 

Erny

Last (wo)man standing
In 2014 in de serie "Food Unwrapped" ging het ook over slakken kweken en eten.
Op het moestuinforum heb ik toen in slakkenkweek/eettopic het volgende daarover geplaatst:

"Slakken gaan als ze 22 weken oud zijn 5 dagen zonder eten om schoon te worden van binnen.
Daarna gaan ze de koelkast in "to hybernate". Hierdoor kruipen ze ook mooi terug in hun schelp waardoor er niets uitsteekt.
De gekoelde slapende slakken gaan dan 3 minuten in kokend water.
Daarna piel je de slakken uit de schelpen. De schelpen worden niet meer gebruikt.
Vervolgens de slakken flink wassen met azijn en zout om het slijm te verwijderen.
Daarna blancheren en schoonmaken.
En dan nog weer 2 uur koken om ze "tender" te maken."
 

RonDoe

Senior Prepper
Pfff... Bij mij in Noordwest-Spanje zie ik heel veel (vooral oudere) mensen die, vaak net na een regenbui, met een stok in de struiken langs de weg aan het porren zijn en sommigen hebben na een tijdje een behoorlijke tas vol slakken. Ik had al vaker gehoord dat het nogal wat werk is voordat je zover bent dat je ze kunt eten, maar als ik dit allemaal lees, hou ik het voorlopig maar bij de kant en klaar gekochte exemplaren. Maar wie weet, ooit, als de nood hoog is...
 
  • Leuk
Waarderingen: J.J

Piroska

Specialist
Wij eten regelmatig slakken, wijngaardslakken.

Ze gaan in een plastic box met lekkere koolbladeren oid, dan als er genoeg verzameld zijn krijgen ze geen eten meer behalve witte bloem. Iedere dag worden ze gespoeld per stuk met koud stromend water net zolang tot hun poepjes wit zijn ( de bloem dus) dan kunnen ze bereid worden. Ze gaan in porties de vriezer in en zijn heerlijk :)
 

Wafels

Diehard Prepper
Laatst bewerkt door een moderator:
F

frans81

Gast
Als je het niet erg vind :)
Zolang als het niet echt noodzaak is dan liever niet .:lol:
Waarschijnlijk zijn ze best lekker maar toch ;)
 

Mayo

Last (wo)man standing
moet zeggen dat ik de knoflookboter meestal lekkerder vind dan de slakken zelf .. ;)

In Frankrijk wel eens bij een slakken 'farm' geweest, die had grote kooien staan met fijn gaas waar de slakken in gefokt werden :p
 

Harry Nack

Last (wo)man standing
Slakken zijn een makkelijk te verkrijgen maaltijd. Ze zijn dol op bier, zet maar een schaaltje neer en de volgende dag heb je een volle maal.

Naaktslakken zijn eetbaar maar niet lekker, ga dus voor slakken met een huisje.

In een restaurant zal ik ze niet snel bestellen maar ze staan op zeker op mijn lijstje shtf voeding.
 
Bovenaan