• Welkom op ons forum. Gasten hebben beperkt toegang tot ons forum. Meld je daarom aan voor een account. Registreren kost slechts een minuutje van je tijd.

Het grote covid-19 topic

LoneDrone

Senior Prepper
Dat er iemand het virus heeft in Duitsland is geen goed nieuws, maar ik ben meer geïnteresseerd in waar die het heeft opgelopen. Is daar iets over bekend?

Is hij/zij b.v. net terug uit Wuhan, of is hij zijn woonplaats niet uit geweest.
De meeste besmettingen tot op heden hebben een directe link met China, de patiënt is er zelf geweest of iemand waar de patiënt mee in nauw contact (huisgenoot) was er geweest.
Als er bij dit Duitse geval geen min of meer directe link met China is ga ik me echt zorgen maken.
 

obl

Elementary prepper

Ik heb hier niet zo heel veel over te zeggen. Mocht je vragen hebben over het onderstaande, verplaats dit dan even naar een eigen draadje. (Ik zie geen draadje "Politiek" / "Filosofie" / "Moraliteit" anders had ik het daar wel geplaatst)

De kernvraag lijkt me dit: Moet iemand anders opdraaien voor mijn pech?
(het feit dat de overheid hierbij in het spel komt is secundair)

Ik ben van mening dat dit nooit mag gebeuren. Sterker nog, ik denk dat dit de kern is van de vele problemen van vandaag, en zelfs de hoofdreden is waarom ik een prepper geworden ben.

Wanneer we ons eigen persoonlijke risico kunnen afwentelen op het geheel, dan ontstaat er "moral hazard". Maar het risico zelf verdwijnt niet, het stapelt zich dan onder de opervlakte op tot het tot een massale uitbraak komt en de samenleving crasht. (=> preppen!)

(Specifiek: De overheid dwingt de mensen niet tot een bezoek aan china, dwingt de mensen niet tot terugkeer, maar stelt wel dat indien terugkeer, dan quarantaine => kosten voor jou. Wanneer de overheid de kosten op ons afwentelt, dan oefent de overheid wel dwang uit, namelijk belasting betalen)

Zoals gezegd, meer heb ik niet te zeggen over dit onderwerp, verschuif het maar naar een eigen draadje als je hierover wilt discuteren.
 

Ray

SHTF Expert
De besmettingen buiten China zijn allemaal netjes op tijd geïsoleerd. Onze maatschappij is veel georganiseerder en contacten veel makkelijker te controleren dan in China.

Daarom zie je ook na meerdere dagen, in Frankrijk geen uitbraak plaatsvinden rond die 3 terug gevlogen personen. Elders ook niet. Het ongecontroleerd uitbreiden van het virus gebeurt alleen in China, die er nu massale maatregelen tegen neemt.

Tuurlijk heeft China het eerst geheim gehouden, gekeken of ze het snel zelf konden oplossen vanaf begin december vorig jaar, maar 31 december hebben ze de rest van de wereld ingelicht. Dat lijkt op dit moment net op tijd. China heeft nu het grootste probleem en de hele wereld werkt mee om dit virus in kaart te brengen en te stoppen, behandelingen te zoeken en vaccinaties te maken (al gaat dat nog wel even duren).

Je kunt altijd op- en aanmerkingen hebben achteraf, maar ik vind de aanpak best goed en efficiënt. Ik zou zelfs al voorzichtig kunnen stellen (puur mijn mening he!), dat dit qua pandemie wel los gaat lopen. (pun intended)

China krijgt echter een geweldige dreun. Reputatie, Economie, Sociale onrust en een herinnering dat we allemaal op dezelfde planeet wonen en die eigenlijk maar heel klein is.
 
  • Leuk
Waarderingen: obl

drent

Diehard Prepper
Nu ook eerste slachtoffer in Duitsland. Het komt nu dichterbij.
Via ander forum samenvatting persconferentie begrepen : medewerker van bedrijf met ook vestiging in China, medewerkster van daar gekomen om cursus te geven. Deze medewerkster heeft familie in Wuhan en is daardoor besmet.
Ik vraag me ook af hoe groot de dreun voor het globalisme zal zijn.
Zat analisten die al een tijdje een nieuwe crisis aankondigen.
 

Ray

SHTF Expert
Laatst bewerkt:
:off:
Niet @obl, net als commercie en de stroom van geld omhoog naar de rijken ofwel het egoisme van de soort 'mens'.

Hopelijk gaat er wel wat veranderen aan het globalisme van de voedselproductie, maar de rest van de producten niet.

Bijna iedereen werkt in NL, op de zwakken, zieken na, niemand gaat hier fabriek neerzetten om bv. emmers of iPhones te maken, ook weinig kans op een lokale Google, Microsoft of Facebook variant die gaat aanslaan en het zal redden. Niemand wil echt terug naar de jaren vijftig van de vorige eeuw als het puntje bij het paaltje komt, ook al schreeuwen sommigen politici anderzijds.

Beter je energie stoppen om het globalsime in betere banen te leiden, het eerlijker en schoner te maken.

:off:
 

Papillon

Diehard Prepper
De Duitse man die geïnfecteerd is geraakt met het #coronavirus is in Duitsland geïnfecteerd geraakt door een uit China overgekomen collega in haar incubatietijd. Vrouw inmiddels weer terug naar China. Man heeft gister nog gewerkt.... Ik hoop dat je helemaal gelijk hebt @Ray
 

Stuudje

SHTF Expert
Moderator
De uitbraak van het Wuhan-coronavirus is ernstiger dan die van Sars in 2002-2003. Een dezer dagen zal de WHO naar alle waarschijnlijkheid bekendmaken dat het aantal patiënten de 8.098 heeft overschreden. Een magische grens, want dat is het totaal aantal mensen dat destijds Sars opliep. https://www.volkskrant.nl/nieuws-ac...woedde-al-langer-nadert-omvang-sars~bdee638e/

Een ander netelig punt is het ziekteverloop. Volgens de eerste cijfers komt zo’n 3 procent aan de ziekte te overlijden, overwegend ouderen en zieken. Maar diezelfde cijfers in The Lancet laten ook zien dat van de 41 eerste patiënten die zich meldden in het ziekenhuis er liefst 35 jonger waren dan 65 jaar. Ruim de helft was zelfs veertiger of jonger.
 

petroman

SHTF Expert
Laatst bewerkt:
Een ander netelig punt is het ziekteverloop. Volgens de eerste cijfers komt zo’n 3 procent aan de ziekte te overlijden, overwegend ouderen en zieken. Maar diezelfde cijfers in The Lancet laten ook zien dat van de 41 eerste patiënten die zich meldden in het ziekenhuis er liefst 35 jonger waren dan 65 jaar. Ruim de helft was zelfs veertiger of jonger.
Waarschijnlijk hebben die 65plussers een kleinere actieradius en andere omgangsnormen/sociale contacten.
 

obl

Elementary prepper
In duitsland zijn er 3 gevallen bij gekomen, dat is dus duidelijk een geval van besmetting buiten Wuhan. Gelukkig is de eerste duitse patient inmiddels zo goed als genezen. Of dit er op duidt dat het virus in DL een gemuteerde zwakkere vorm is?

Dat zou ook een paar andere chinese observaties kunnen verklaren waarbij sommige mensen geen ziekte verschijnselen vertonen, maar wel drager zijn. Deze mensen zijn wel ziek, en het virus wordt wel door hun lichaam bevochten, maar er treden geen ziekte verschijnselen op (koorts, longproblemen etc)

(PS: Dit was interessanter wijze ook deel van het onderzoek in het chinese lab in Wuhan, maar dat terzijde)
 

Ray

SHTF Expert
Dat waren geen Duitsers die uit China zijn terug gekomen @obl? Ik heb er zelf nog niets over gelezen en ben wel benieuwd. Besmet door mensen die wel in China zijn geweest, maar kennelijk geen verschijnselen vertoonden?

Er wordt gewerkt aan een manier om het virus te kunnen detecteren in dergelijke gevallen: https://www.preppers-shelter.nl/for...corona-virus-in-china.4897/page-2#post-107077

Hard nodig, je kan moeilijk iedereen in quarantaine gooien die ergens wellicht via via in contact hebben gestaan met besmette mensen. Denk aan het idee "Six degrees of separation", dat we maar 6 keer handen schudden verwijderd zijn van ieder ander persoon op deze planeet: https://en.wikipedia.org/wiki/Six_degrees_of_separation

Niet bepaald een wetmatigheid, wel klopt het natuurlijk dat het erg snel kan gaan, zo'n virus.
 

obl

Elementary prepper
De duitsers zijn besmet door een vrouwelijke collega uit china.
Na de eerste besmetting was er nog een kans dat de besmette duitser een relatie met die vrouw had, maar nu er nog drie bijgekomen zijn (hetzelfde bedrijf) is die mogelijke overdracht zo goed als uitgesloten. Het moet wel om een overdracht door bv handenschudden, omarming, of mogelijk ook door contact met een besmette oppervlakte ergens. En natuurlijk is ook de luchtweg niet uit te sluiten (maar wel onwaarschijnlijk, anders zouden er nog veel meer besmettingen zijn).

Wat me tot nog het meest opvalt is dat alle secundaire besmettingen waarvan ik gehoord heb (canada, japan, duitsland) voortkomen uit contact die een paar dagen duurden. Dus niet "langs elkaar heenlopen", of zelfs "dezelfde deurklink gebruiken".

Ik trek hieruit voorlopig de conclusie dat het virus niet zo heel gemakkelijk overspringt.

Neem dit overigens wel met een korrel zout, want ik zal die voorlopige conclusie onmiddellijk veranderen als ik een ander datapuntje krijg.

Ook is het waarschijnlijk (gezien de berichten) dat het wereldwijd inmiddels om enkele verschillende vormen van hetzelfde virus gaat. Dus zelfs al is het virus in DL slecht overdraagbaar, dan is dat geen garantie dat niet een andere variant dat wel is.

Overigens: Wist je dat virussen soms muteren naar een minder schadelijke variant die snel overdraagbaar is, en zo een immunisering bij de bevolking veroorzaken tegen de zwaardere vorm van het virus dat moeilijker overdraagbaar is? Dit schijnt bij het ebola virus gebeurt te zijn. De natuur blijft een wonderlijk gebeuren ;-)
 

drent

Diehard Prepper
Overigens: Wist je dat virussen soms muteren naar een minder schadelijke variant die snel overdraagbaar is, en zo een immunisering bij de bevolking veroorzaken tegen de zwaardere vorm van het virus dat moeilijker overdraagbaar is? Dit schijnt bij het ebola virus gebeurt te zijn. De natuur blijft een wonderlijk gebeuren ;-)
Dit is een normale evolutie van besmettelijke ziekten, doden gastheer = geen nakomelingen voor virus en dat kindjes maken/genetisch materiaal doorgeven is de primaire drijfveer van alle levende wezens. Een makkelijk besmettelijk virus dat gastheer redelijk normaal actief laat zijn (en dus meer besmettingen mogelijk maakt) is veel levensvatbaarder dan een die gastheer rap ernstig ziek maakt/doodt, waardoor verspreiding lastig tot onmogelijk wordt.

Begin serie lezingen/colleges van universiteit stanford over gedragsbiologie bij mensen, maar het is op eigenlijk elke diersoort van toepassing :
 

petroman

SHTF Expert
Confirmed Cases: France
Country/Region France
Last Update 1/29/2020 12:00 a.m.
Confirmed 4

Bron: gisanddata
Zie link hierboven
 
  • Leuk
Waarderingen: Ray

Pr3parator

Prepper
Is er ook al iemand weer "beter" geworden na besmet geraakt te zijn?
Het is zo wel een beetje een negatief verhaal, niet waar?
Ik kan me niet voorstellen dat alle mensen die met het virus in aanraking zijn gekomen dood zijn of nog steeds ziek zijn...
 

Ray

SHTF Expert
@Pr3parator

Oh ja, al genoeg, meeste mensen sterven er niet aan en worden gewoon weer beter. Vooral de zwakkeren, jonge kinderen, ouderen met kwalen zijn de klos. Het menselijk afweersysteem vecht uiteraard terug en met succes.

Eerste besmetting is 1 december geweest, dus het is ondanks het verdwijnen van alle symptomen te vroeg om ook daarover keiharde uitspraken te kunnen doen. Vooralsnog lijkt het een griep die een acht keer hogere mortaliteit kent (4% ipv 0,5%)

Bij Ebola was de mortaliteit 70% en de besmettingskans ontzettend groot, dat is pas echt enge shit.
Ook schiet een virus dat zijn gastheer doodt zijn natuurlijke doel voorbij, want ook dat virus sterft dan uit. Vaak zie je dus mutaties naar mildere varianten, maar een enkele keer gaat die vlieger niet op, de uitzondering die de regel bevestigd zeg maar, de zwarte pest bijvoorbeeld, een derde van de Europese bevolking stierf. (twee derde dus niet)

Disclaimer: Er is vooral heel veel onbekend. Dit virus is nog zo nieuw dat alle getallen zullen worden bijgesteld met de tijd.

Een hoop paniek is daarom ook onterecht. Economisch gezien is zo'n lockdown wel een ramp natuurlijk. De beurzen dalen, olieprijs zakt, aandelen van het biermerk Corona onderuit en in China valt een heleboel productie en handel stil, dat is vooral de paniek die gaande is, de rest komt van mensen die wel de klok hebben horen luiden maar niet weten waar de klepel hangt.
 

zoompro

Specialist
Ik moest vanmiddag even naar de Action en naar de Bouwmarkt. In beide winkels hingen bordjes met de mededeling dat de mondkapjes uitverkocht zijn. En dan te bedenken dat die mondkapjes (stofkapjes) weinig uithalen....


Ik neem aan dat je het over normale (FFP1) stofkapjes hebt? Aangezien FFP3 wel virussen filtert, mits ze goed aansluiten.
 
Bovenaan