• Welkom op ons forum. Gasten hebben beperkt toegang tot ons forum. Meld je daarom aan voor een account. Registreren kost slechts een minuutje van je tijd.

[Meedenken] Een tool voor het vinden van een gedeelde BOL?

Status
Niet open voor verdere reacties.
D

Deleted member 2679

Gast
Graag zou ik met jullie nadenken over het delen van een BOL met gelijkgestemden in je eigen omgeving. Misschien nog wel belangrijker: hoe vind je die BOL en/of hoe vind je die gelijkgestemden in jou omgeving?

Als eerste, waarom dit topic?
Ik ben web ontwikkelaar van beroep en wil als project een tool opzetten die het mogelijk maakt om mensen veilig en geïnformeerd bij elkaar te brengen. Dit stelt deze mensen in staat om een gedeelde BOL op te zetten waarbij de risico's rondom het delen van informatie beperkt blijven tot het minimum. De community's die hieruit voort kunnen komen zijn van onschatbare waarde.

Case
Ik ga uit van de volgende punten:
  • In Nederland is het vinden/opzetten van een geschikte BOL best lastig. We zijn een redelijk druk landje in veel gebieden
  • Het delen van een BOL kan heel veel voordelen opleveren
  • Het vinden van gelijkgestemden in jou omgeving om zo'n gedeelde BOL vorm te geven is niet eenvoudig
  • Het delen van informatie rondom een gedeelde BOL kan gevaarlijk zijn. Je gaat niet het adres/de locatie van je BOL met de rest van de wereld delen
  • Een eenvoudig forum biedt niet de functionaliteiten die nodig zijn voor dit doel
Informatie delen
Ik kan me voorstellen dat er veel vragen zijn die iemand (of een groep/community) beantwoord wil zien wanneer hij/zij opzoek gaat naar deelnemers voor zijn/haar gedeelde BOL. Andersom kan iemand die opzoek is naar een gedeelde BOL misschien eisen hebben waaraan een BOL moet voldoen:
  • Wat brengt iemand mee aan kennis, ervaring, voorraad en spullen?
  • Met wat voor personen ga ik een BOL delen?
  • In wat voor omgeving bevindt de BOL zich?
  • In welke zaken voorziet de BOL?
  • Hoe professioneel is de BOL opgezet?
Waar wil ik met jullie over nadenken?
  • Is er behoefte aan een tool zoals ik deze hier omschrijf of is die er al lang?
  • Zou je überhaupt ooit aan een gedeelde BOL willen deelnemen of deze willen opzetten?

Als de behoefte er is zou ik verder willen nadenken over de functionaliteiten van deze tool. Wat is er minimaal nodig aan functionaliteiten voor het functioneren van deze tool?
  • Potentiële deelnemers zoeken op omgeving?
  • Gedeelde BOL's zoeken op omgeving?
  • Een aanmeldproces?
  • Een goedkeuringsproces?
  • Een proces om informatie (deels) te delen van deelnemer of BOL?
  • Een mogelijkheid om berichten te delen in bestaande gedeelde BOL's?

Ik ben benieuwd naar jullie reacties en hoop op een goede discussie!
 

netuyas

Specialist
Beste Lemkek,
Welkom hier, maar ik heb geen antwoorden voor je anders dan dat ik gegevens over een eventuele bol alleen deel met mensen die ik ook IRL ken.
Uiteraard is dat persoonlijk, dus wellicht vind je hier wel meer input. Ik ben echter benieuwd naar jouw achtergrond en motivatie om te preppen
Graag hoor ik dus wat meer van jou
 

Sun Beh Nim

Last (wo)man standing
Misschien slim om je eerst even voor te stellen, we willen je graag iets beter leren kennen, zie dat je al een tijdje lid ben en voorstellen is wel belangrijk.
 
D

Deleted member 2679

Gast
Hoi netuyas en Sun Beh Nim,

Op forums als deze is een korte introductie misschien wel handig inderdaad :) Excuses!

Ik kijk inderdaad soms mee op het forum en vind het interessant om na te denken over scenario's waarin alles in ons leven (tijdelijk) niet meer zo vanzelfsprekend is. Ik ben geen hardcore prepper maar ben misschien wel beter voorbereid dan de gemiddelde Nederlander.

Nadenkend over een eventuele BOL, de moeilijkheid van het vinden daarvan in Nederland en het belang van een community-achtig concept in die tijden brachten mij op het idee van een gedeelde BOL. Vanuit professioneel oogpunt ben ik goed in staat om hier een mooie website/webapplicatie voor te maken. Vanuit praktisch/prep oogpunt mis ik ervaring en kennis. Daarom probeer ik dit project te starten door het zoeken naar die ervaring en kennis.

Ik hoop dat dit bericht iets meer inzicht geeft! Vraag vooral ook verder..

@netuyas, ik begrijp dat je dit alleen zou willen delen met mensen die je IRL kent, maar juist dat is misschien wel het punt waarin een tool als deze in kan voorzien. Namelijk het leggen van contacten. Het bij elkaar brengen van gelijkgestemden. Dit is voor veel mensen denk ik heel erg lastig om IRL uit te vinden.
 

Stuudje

SHTF Expert
Moderator
Het forum heeft zo zijn eigen manieren om IRL contacten op te doen. Oa door ShelterCampings, bijeenkomsten die georganiseerd worden, waar mensen samen een paar dagen met elkaar optrekken en workshops doen, of een dagbezoek afleggen. Daarnaast zijn er ook andere bijeenkomsten, zo was er ooit een bijeenkomst over samen een BOL opzetten.
Als mensen een beetje op hetzelfde niveau zitten en een klik hebben vinden de gesprekken in PM plaats, en zoeken ze elkaar los van het forum wel op.
Als meelezer had je het meeste van wat ik vertel wel kunnen weten.

Zelf woon ik in een woongemeenschap en weet uit ervaring dat het best een klus is geschikte nieuwe bewoners te vinden. Dat gaat via een aanmeldingsprocedure, een voorstelbrief met foto(zodat niet ineens de nare ex er onder andere naam komt wonen) Dan een wachtlijst, en zolang je op de wachtlijst staat wordt de aspirant geacht mee te doen en zich te laten zien/kennen. Als er dan een huis vrijkomt, wordt er gekeken welke aspirant voor dat huis het beste is. Dus niet hoelang je op de lijst staat, maar hoe goed je in de groep zit en of je kwaliteiten hebt die aansluiten of nodig zijn.
Het gaat meestal goed. Meestal...dat betekent dat er ook wel eens wat niet goed gaat. Dat kunnen nare rechtszaken worden.
 

Tanfana

Mankinds only hope
Admin
Ik heb geen behoeft aan een app. Er is een heel leuk forum ( preppers-shelter.nl ) waardoor ik al met veel preppers in contact ben gekomen. Door naar bijeenkomsten te gaan heb ik al met veel preppers kennis gemaakt. Zo moeilijk is het dus niet om mensen irl te ontmoetten.
 
D

Deleted member 2679

Gast
Ik hoopte hier een eenvoudige discussie over het eventuele nut van een dergelijke tool te kunnen starten. In deze tool zou ik mijn eigen tijd stoppen en misschien veel preppers kunnen helpen. Misschien mijn eigen schuld maar ik ben bang dat de toon gezet is in dit topic.

In willekeurige volgorde: nee, nee, stel jezelf eerst voor, nee, commercieel, nee nee.

Ik ga het op een andere manier proberen. Bedankt!
 

petroman

SHTF Expert
Je wilt een eenvoudige discussie starten om een app te maken. Maar je vergeet het belangrijkste: je voorstellen.
Je bent al enige jaren lid maar nog nooit heb je wat gepost, nu ineens zie je de app. je toekomst en heb je input nodig van anderen. Dan krijg je wat tegengas en floep weg ben je.
 

Ray

SHTF Expert
Poeh, heel wat om over na te denken.

Meteen ben ik huiverig om dergelijke informatie ergens op een server te hebben staan. Op dit forum staat alles of openbaar voor alle leden, of volledig encrypted in de privé berichten van leden onderling, daar kan zelfs het beheer niet bij.

Zoals reeds gezegd, mensen maken contact met elkaar via prive berichten, meetings en kampeer bijeenkomsten, zg Shelter Campings en bouwen dit zelf verder uit buiten deze bemiddelende rol. Hoe en met wie ze een netwerk opbouwen, bepalen ze helemaal zelf en vaak is het meer een kwestie van jaren dan maanden om elkaar echt een beetje te leren kennen.

De kreet 'opensource' schiet me ook meteen te binnen en meteen denk ik aan de risico's op het moment dat je al die verschillende BOL netwerkjes gaat concentreren op een enkele plek.

Je twee vragen:
- Zo'n BOL tool is er niet, bij mijn weten. Om elkaar te leren kennen is er dus al wel een tool, dit forum.
- Persoonlijk heb ik geen behoefte aan, mede omdat e.e.a. reeds geregeld is.

Het netwerk wat preppers opbouwen bestaat er uiteraard uit dat als bv. delen van de Randstad zouden overstromen, ik aan de andere kant van het land onderdak biedt in mijn eigen woning. Ipv in een noodopvang ergens de ramp moeten uitzitten met alle ellende van dien, kunnen die mensen hier bij mij op veel aangenamere manier vertoeven. Visa versa kan ik elders terecht, als die kerncentrale ontploft en de wind verkeerd staat.

Bij grotere SHTF's kent het minder dicht bevolkte deel van het land zijn voordelen, ook tijdens een oorlog of andere tijden van chaoso.i.d. Nog veel grotere SHTF en Nederland en België zijn te klein.

Dan heb je het al snel over een locatie en woonruimte in het buitenland, het aantal personen met zo'n locatie hier op het forum is uitermate beperkt, het kost ook nogal wat, en de meeste preppers zullen daar geen oplossing voor hebben.

Die kosten komen ook snel om de hoek als je via een tool zoiets tussen een beperkt aantal personen wilt gaan opzetten. Ook zijn de ervaringen in allerlei opgezette community's dat hier nogal eens onenigheid optreedt en de boel uit elkaar valt. Meer kans op falen dan slagen om op lange termijn te blijven bestaan. Dit maakt deelnemen en er geld in stoppen best een lastige kwestie. Je weet dat als de helft opstapt, de andere helft niet perse de middelen heeft om hun uit te kopen.

Wellicht heb je daar zelf ideeën over dergelijke problemen oplossen, begin bij bv. een gedeeld vakantie adres.

Uitsluitend het netwerk opbouwen om een uitwijklocatie te hebben in eigen land en dus mensen in je eigen huis neemt, blijft toch echt een kwestie van die personen IRL te leren kennen over langere tijd lijkt mij en juist daarvoor zijn er al vele tools, niet alleen dit forum maar ook de normale social media en chatgroepen op diverse platformen.

.....

Ohw, ik zie dat je al afgehaakt bent na wat kritische reacties nog voor ik m'n post af heb .....
 
Status
Niet open voor verdere reacties.
Bovenaan