• Welkom op ons forum. Gasten hebben beperkt toegang tot ons forum. Meld je daarom aan voor een account. Registreren kost slechts een minuutje van je tijd.

Stapelbare wateropslag

Ray

SHTF Expert
Theorie:

De concentratie, temperatuur en inwerkingstijd zijn belangrijk @zoompro

Drie druppels op 1 liter, bij 20 graden en 20 minuten is genoeg. Dus laten we het voor de zekerheid 30 minuten inwerken. Die regel geldt voor met een zakdoek gefilterd sloot/regen water. 1, 2(0), 3(0) is wel te onthouden.

Een chemische reactie zoals deze gaat twee keer zo langzaam (/ sneller) als de temperatuur 10 graden lager (/hoger) is. Verdubbel je de concentratie, halfveert de inwerkingstijd en omgekeerd. Tot een bepaalde grens uiteraard, 1 molecuul natriumhypochloriet gaat natuurlijk geen liter water veilig maken al wacht je een jaar, maar daar kom je nooit in de buurt.

Voor opslag begin je met al zuiver kraanwater met een minimum aan algen, bacteriën en virussen. 1 druppel per liter is al overkill. Omdat je het water opslaat is de inwerkingstijd enorm.

Wat dan de exact, net voldoende concentratie dunne bleek moet zijn is niet meer belangrijk. Als je het niet proeft is het prima, dunne bleek cumuleert niet in het lichaam en kan dus geen kwaad in hele kleine concentraties. Het wordt nog steeds in veel landen gebruikt om tering oude, lekkende waterleidingen toch veilig te kunnen gebruiken, gechloreerd water. Niet populair omdat bij lekkende halfgare leidingen je toch wat meer gebruikt en het gaat ruiken.

Praktijk:

Zelf gooi ik een heel klein scheutje dunne bleek in een 20l jerrycan (veel te veel dus), gooi er een paar liter water bij, effe goed schudden en als ik de laatste heb gehad, schud ik ze allemaal nog eens. Leeg kiepen, beetje laten uitdruppelen en vullen maar. Dus niet heel ijver een paar keer gaan uitspoelen met extra water. Wat er achter blijft is meer dan genoeg.

En dan, wel belangrijk, HDPE schroefdraad is het zwakke punt, je zit er wellicht per ongeluk bij het dichtdraaien nog met je vingers aan en dus liggen de doppen in een bak water met een flinke scheut dunne bleek te wachten. Die spoel ik ook niet extra om, maar schud ze af en draai ze er meteen op en goed vast.

Bij die kleintjes van 5l uitkijken dat je ze niet scheef/kapot draait, dat is zo gebeurt. De 20 liter leger jerrycans met enorme dop, die ik gebruik, klop ik beschaafd vast met een hamer, ik ben niet zo sterk in de klauwen, dankzij chronische RSI/Neuropathie en geen zin op het risico een maand met links m'n reet af te moeten vegen. :D

Zo krijg je water wat niet naar bleek smaakt en zelfs een paar jaar veilig blijft.

Ervaring:

Recent voor de verbouwing, was het handig de hervulbare jerrycan voorraad elders te stallen en omdat het vol zo lastig zeult ze allemaal geleegd. Tja, bleken er een paar tussen te zitten die dus, oops, al vijf jaar niet waren ververst, die ben ik bij de jaarlijkse ronde vergeten.

Ik ruiken, kijken in een helder glas, proeven, geen verschil te ontdekken met vers kraanwater. Stoute schoenen aangetrokken en in een uur tijd een anderhalve liter (toen was ik wel vol) opgedronken. 't Was net zo lekker als kraanwater en niets te merken bij het achterom kijken naar nummer twee de volgende dag. :)

Dus overdrijf vooral niet bij het opslaan van schoon kraanwater en let op je doppen.

Onderhoud:

Verversen ieder jaar is het devies, nou, ik sla met een gerust hart een jaartje of zelfs twee wel over met dat kut klusje voor m'n rechterhand.

:hi:
 

zoompro

Specialist
@Ray

Super! Ik had al uit één van je andere posts gelezen dat je de doppen in de bleek legde en afschudde.

Zo heb ik het gedaan:

Omspoelen met warm water + dunne bleek. Daarna met water uitspoelen. Vullen, 2 theelepels dunne bleek erbij en daarna de doppen uit de bleek uitschudden en er op draaien.

Ik zal er eens een over een maand open draaien. Kijken of de bleek te ruiken is en hoe het smaakt.

Daarna vul ik ze op jouw manier. Beter goed gejat dan slecht bedacht ;)

Dank voor deze uitleg :)
 

Ray

SHTF Expert
Laatst bewerkt:
@admin, misschien een idee om de uitleg van @Ray een eigen stekkie en sticky te geven ?
Niemand zal nu deze schoonmaak handleiding direct zoeken onder stapelbare wateropslag.
Welnee, daar hebben we mods voor. :p
't Is al voor de bakker zie ik. Nog geeneens gekeken welke teamgeest dit heeft geflikt, maar bedankt!
 

mrsjones

Diehard Prepper
De vettonnen die ook zo handig zijn voor eten kunnen prima voor water gebruikt worden. Je kun ze stapelen tot 3 op elkaar als ze vol water staan. Ik gebruik bleek in een pil vorm, die zijn langer houdbaar en blijven lang stabiel.
 

Ray

SHTF Expert
Hoe heten die dingen ook alweer....
Voerton, die bedoel je toch @mrsjones ?

20_liter_voerton_-_kunststof_vaten.jpg
 

Ulixes

Prepper
Beste (pro) preppers,

Als noob ben ik even benieuwd naar de mening van een prepper met wat meer ervaring. Ik was op zoek naar lang houdbaar water en kwam uit op Blue Can emergency water. Ik lees veel over het gebruik van waterfilters om vervolgens zelf water op te slaan, mijn vraag: wat is langer houdbaar? Het water zelf filteren en opslaan in een Jerrycan of lekker makkelijk de blue can bestellen? Daarnaast een overige vraag: wat is jullie ervaring met deze site? Zie deze site niet vaak genoemd worden op het forum.

https://www.allprepare.com/blue-can-emergency-water
 
F

forumlid 1447

Gast
24 blikken 32 euro, cola is goedkoper. Het is gewoon water, zoiets als alpenlucht verkopen.
 
F

frans81

Gast
Voor die prijs kan het nooit ZOMAAR water zijn :eek:

En voor Alpenlucht moet ik een takke eind rijden haha .
Nog veel duurder .

Nee ik zou niet voor die blikjes gaan ;)
 

PBear

Mankinds only hope
Een of meer jerrycans of andere stapelbare food-grade containers gevuld met gekookt kraanwater met voor de zekerheid een paar druppels per liter chloorbleekmiddel er in. Ook lang houdbaar en heel wat goedkoper, lijkt me. Wel liefst koel en donker bewaren tegen algengroei.
 
  • Leuk
Waarderingen: will

petroman

SHTF Expert
Laatst bewerkt:
Ene wat dacht je van 24 blikkies mineraalwater kopen?
50 jaar bewaren? Als je nu eens begint met een jaar en dan tray opmaken en vervangen door nieuwe voorraad.
 
  • Leuk
Waarderingen: will

Ray

SHTF Expert
Beste (pro) preppers,

Als noob ben ik even benieuwd naar de mening van een prepper met wat meer ervaring. Ik was op zoek naar lang houdbaar water en kwam uit op Blue Can emergency water. Ik lees veel over het gebruik van waterfilters om vervolgens zelf water op te slaan, mijn vraag: wat is langer houdbaar? Het water zelf filteren en opslaan in een Jerrycan of lekker makkelijk de blue can bestellen? Daarnaast een overige vraag: wat is jullie ervaring met deze site? Zie deze site niet vaak genoemd worden op het forum.
Kraanwater afvullen in een (food grade, HDPE) jerrycans is het voordeligst en blijft vele jaren goed. Zelf ververs ik de voorraad elke twee jaar inmiddels, een enkele liet ik vijf jaar staan en bleek nog steeds prima in orde. Daarna heb je alsnog de optie dit water door een filter te trekken, of opnieuw te ontsmetten.

Zou ik mijn standaard 250 liter voorraad in Blue Can's omzetten, zou me dat maar liefst 1000 euro kosten. :lol:
 
Bovenaan