• Welkom op ons forum. Gasten hebben beperkt toegang tot ons forum. Meld je daarom aan voor een account. Registreren kost slechts een minuutje van je tijd.

Vluchtplan appartement 3 hoog

petroman

SHTF Expert
Ik snap je probleem met de brandtrap niet. er is vast een goede reden en oplossing voor het fit dat de trap opde 1e eindigt en niet op bg.
Zoek dat eerst eens uit en bekijk dan je opties.
Er zijn ook noodtrappen die om en om gaan dan moet je dus eerst nog een verdieping oversteken van de ene naar de andere kant.
 

Ray

SHTF Expert
Ik wil je best geloven, maar die touwladders worden wel massaal via internet verkocht als een oplossing bij brand om van het balkon te klimmen of via een raam. Een ladder op een brandtrap neerzetten lijkt me ook niet legaal, maar dat is ook niet het plan geweest.

De eerste optie is via het trappenhuis. De tweede optie via een aparte noodtrap naast mijn huis naar de 1e verdieping, geen stijle trap, maar zo'n gedraaid ding aan de galerij vast (noem ik inderdaad 2e verdieping in mijn voorbeeld). Ik vind persoonlijk het idee van de telescoop ladder het meest aanspreken vanaf de 1e verdieping naar bg. Er is mogelijk iemand op de grond die kan assisteren met het goedzetten van die ladder, er wonen genoeg mensen op de bg, en er kunnen dan ook meerdere mensen over naar beneden, indien nodig.
Naast touwladders heb je ook brandladders. Die hebben vaste sporten waarachter een stukje uitsteekt. Als die tegen een wand hangt, heb je als ongeoefende (touw)ladder klauteraar het een stuk makkelijker. Zelf heb ik er zo'n eentje, omdat hier het trapgat in huis een rook/trek kanaal wordt zodra er brand uitbreekt.

upload_2022-1-12_14-39-4.jpeg
Kant en klaar met beugels voor over het kozijn, of balkonreling.

Maar met de bestaande twee twee opties om het gebouw te verlaten lijkt mij investeren in honderden euro's klimmateriaal overbodig. Alleen voor die laatste vier meter is een laddertje, brandladder oid misschien nog handig. In nood kom je daar ook zonder wel vanaf, zoals Logan1202 stelt, vrij makkelijk zelfs met hulp van onder.
 

petroman

SHTF Expert
De ladder van @Ray is al beter en geeft ook meteen het probleem weer: je hebt geen ondersteuning bij gebruik van balkon tot balkon !
Een touwladder a la brandladder en scheepsladder werkt alleen maar (goed) als die ergens tegenaan rust, voor de broodnodige stabiliteit. Van balkon naar balkon heb je die niet.
En dan hebben we het nog niet gehad over de benedenmensen die misschien jouw ladder constructie ook ineens wel handig vinden.
 
V

Verwijderd lid 482

Gast
Of je koopt dit systeem https://fireescape.co.uk/high-rise-fire-escape-systems/ Maar dan loop je weer tegen het probleem op dat je het aan de muur moet bevestigen. En tenzij je de eigenaar van de flat bent zal dit het grootste probleem opleveren.
Of deze. https://skysaver.com/
Die zou je wel aan je reling kunnen haken. Maar of zoveel geld uit wil geven terwijl je al 2 vluchtwegen hebt? Dan is een aantal alarmen goedkoper om te zorgen dat je op tijd weg komt.
 

joepmeloen

Prepper goeroe
Als je met touwen endergelijke moet werken dan moet je vooral geen helm vergeten op te doen. Als je met je hoofd tegen de muur knalt tijdens het omlaag gaan dan kom je in een situatie waar je niet zijn wilt.

Uitrolbare brandtrap is een goed hulpmiddel, en met de afstandhouders van de muur zorgt je dat je iets rechter naar beneden kan en je vingers niet tussen muur en trede klem komt te zitten of dat je voet er afgedrukt word.

Mocht je voor een scheepsladder gaan dan is de truc om uiteindelijk aan de achterkant van de ladder te komen (met je rug tegen de muur) zo kun je beter je evenwicht bewaren, komen je vingers niet vast te zitten en heb je een veiliger stabieler gevoel, je schuurt dan langs de buitenmuur die weerstand geeft waardoor je niet te gehaast kan en jezelf nog met een misstap op kan vangen, je kan immers niet maar achteren vallen. Om aan de andere kan van de ladder te komen is het wel weer wat stunten, maar goed te doen omdat de weerstsnd boven lager is en steeds hoger word zodra je daalt (denk ik).

Weet ook dat de ladder niet helemaal tot de grond hoeft te komen net na de eerste verdieping laten we zeggen op 2.50 hoog kun je je laten hangen en vallen met een lichaamslengte + arm lenge is dat waarschijnlijk een val van nog geen meter.
 

pjotr78

Specialist
maar goed te doen omdat de weerstsnd boven lager is en steeds hoger word zodra je daalt (denk ik).
Lijkt me juist andersom, hoe dichter bij het hangpunt (bovenaan) hoe minder ruimte en dus meer moeite en weerstand om er tussen te komen.
Inderdaad druk je de ladder weg als je wegglijdt, maar wel kans dat je er een been tussendoor kan drukken en blijft hangen, ondersteboven.

Ik denk echt dat als je perse een extra vlucht optie vanaf je balkon wil, de simpelste en goedkoopste veilige oplossing ligt in: om leren gaan met je hoogtevrees en leren abseilen en omgaan met dergelijke materialen. In het meest minimalistische geval zou je zelfs met alleen een touw kunnen afdalen, maar met een zitgordel, karabiner acht en touw kom je een heel eind
Greetz,
Pjotr78
 

petroman

SHTF Expert
Abseilen doe je aan één touw. Hooguit vanwege de dikte of juist gebruik er aan dubbel gebruikt.
Boven de abseilacht neem je met je vrije hand de valzekering mee.
Maar goed ik krijg soms het idee dat mensen liever zelf prutsen en risico's nemen dan gewoon een (bergsport)cursus volgen.
Ik wens de topicstarter dan ook veel wijseid, succes en sterkte toe.
 

pjotr78

Specialist
Abseilen doe je aan één touw. Hooguit vanwege de dikte of juist gebruik er aan dubbel gebruikt.
Boven de abseilacht neem je met je vrije hand de valzekering mee.
Maar goed ik krijg soms het idee dat mensen liever zelf prutsen en risico's nemen dan gewoon een (bergsport)cursus volgen.
Ik wens de topicstarter dan ook veel wijseid, succes en sterkte toe.

Hoi Petroman,
Daarom noem ik met alleen een touw ook afdalen en abseilen is zeker wat anders.

Voor er allerlei uitrusting werd ontwikkeld (zoals gordels, klimtouw, achten en nieuwer) werd er ook al afgedaald aan touwen, deze waren van natuurlijk materiaal en meestal dikker dan we nu gewend zijn. Met de juiste techniek en oefening kan je betrekkelijk veilig afdalen. Ook in de ouderwetse gymles leer je in een touw klimmen en er langs afdalen,( hoewel niet langs een wand of balustrade).

Hans Christian Andersen (1805-1875) reisde altijd met een stevig touw om in geval van nood een extra vlucht route te hebben.

Dat we met de moderne materialen lichter en veiliger kunnen afdalen is zeker, maar zoals ik ook aangaf is leren omgaan met de hoogtevrees en de materialen hierin de sleutel, en dat kan inderdaad het beste bij een bergsport vereniging o.i.d.

Maar dat is denk ik bij alles waar het gaat om prepardness, het gaat uiteindelijk niet om de uitrusting en de voorraad, maar om wat je er mee kan. En dat is een kwestie van vaardigheden leren, oefenen en bijhouden.
As je wel 10 zakken meel hebt maar nooit een brood bakt of geen oven hebt....
Naar mijn idee wordt er vaak veel geld uitgegeven aan uitrusting, maar niet (tijd) geïnvesteerd in kennis en vaardigheden.

Greetz,
Pjotr78
 
V

Verwijderd lid 423

Gast
@solonl, ik vind het een prima idee om jezelf voor te bereiden op zo'n "escape", en zie dat je al heel wat professioneel materiaal noemt.

Gevoelsmatig, zou ik geen touwladder nemen. Zo'n ding draait en slingert alle kanten op en voor je het weet sta je er niet op maar hang je er alleen met de handen aan, vermoed ik. Het is niet voor niets dat bijvoorbeeld touwladders voor loodsen voorzien zijn van brede planken tegen kantelen, terwijl die dingen vanwege hun gewicht al stabieler zijn en in de regel tegen een scheepswand hangen en niet vrij in de lucht. In noodsituaties kan je die extra stress van zo'n touwladdertje missen als kiespijn.
upload_2022-1-16_11-14-51.png
Niet gehinderd door veel kennis op dit gebied (en misschien juist daarom ;)), zou ik het toch zoeken in iets dat:
  • fool-proof is, zo ongecompliceerd mogelijk is en het liefst "automatisch" werkt;
  • eventueel ook mensen kan laten afdalen die ongeoefend of zelfs bewusteloos zijn.
Zou het volgende dan niet volstaan? Een harnas, zo'n steigerhaak die je noemde, voldoende lengte touw en een "afdalingsautomaat". En datzelfde nog eens voor wie er verder nog "over de rand moet".

Ik zie hier een simpel apparaat, dat zo te zien echter wel iets van eigen controle over het slippen van het touw nodig heeft, en daardoor toch minder geschikt lijkt:
EDD

Het volgende apparaat van Petzl lijk mij juist voor deze situaties ontworpen. Kennelijk (?) kan je het zo afstellen/vastzetten dat het ook een bewusteloze automatisch en zonder verdere tussenkomst laat afdalen?
https://www.petzl.com/NL/en/Professional/Descenders/I-D-L
upload_2022-1-16_11-10-29.png

Zoiets zou toch wel het mooist zijn. Gewoon harnas aan, vasthaken aan zo'n automatisch ding en ... holladiee!

Ik heb ook al eens een soort "enorm lange sok" gezien, waarbinnen je jezelf gecontroleerd naar beneden kunt laten glijden. Zoiets zou dan meer zijn voor mensen met hoogtevrees maar zonder claustrofobie ;)
 

pjotr78

Specialist
@RockyFlats probleem met al deze systemen is hetzelfde, je hebt er oefening voor nodig om er mee te werken, de verschillende apparaten van petzl hebben verschillende doeleinden en vragen andere oefening, daarnaast zijn dergelijke apparaten prijzig.

@petroman zegt het terecht, volg een cursus bij een bergsport vereniging.
Als je de basis kent en hebt geoefend is het een kwestie van vaardigheden bijhouden en materialen op orde hebben en houden.

In dit draadje zijn al diverse systemen voorbij gekomen die gericht zijn op valbeveiliging, dat is echt weer wat anders dan afdalen langs een touw. Sommige gordels zijn niet eens geschikt om mee af te dalen (allen een punt tussen de schouders)

Kant en klare sets zijn vaak gericht op bepaalde situaties, veelal in combinatie met werk op hoogte en paraatheid in dagelijks werk, ook onder niet optimale bewaar omstandigheden.

Als je de vaardigheden hebt is een basic set vaak voor minder geld samen te stellen zonder dat dit ten koste gaat van de veiligheid. En dan is de set gericht op de specifieke situatie.

Zoals ik eerder schreef, een set met een zitgordel (sportklimgordel) en abseilacht (en prusiktouw) is de meest eenvoudige en goedkope optie en bij geoefend gebruik hardstikke veilig. Zeker als het materiaal verder niet of nauwelijks gebruikt wordt zou ik voor het geld van een afdaalapparaat (grigri of iets dergelijks) een complete set kopen.

Greetz,
Pjotr78
 
  • Leuk
Waarderingen: JJ&A
V

Verwijderd lid 423

Gast
@pjotr78, experimenteren met dergelijke spullen is inderdaad niets voor ongeoefende lieden.

Tja, maar hoe zit het dan met geoefende mensen met een "klein handicap", en bij onvoorziene omstandigheden?
Voor geoefende lieden komt er sowieso al de stress bij van een brandje, en dat dan halfdronken en stoned, met een arm of been in het gips en met 40 graden koorts in bed... En wat dan ... ? Met een abseilacht en prusiktouw de diepte in?:eek:

Er moet toch wel iets samen te stellen zijn waarmee zelfs een grijsaard, al dan niet met looprek en stonded of dronken, over de reling kan en toch nog relatief veilig landt?
1. een "harnas" waar je (eenmaal aan) met geen mogelijkheid meer uit komt;
2. een goed touw/kabel, lang genoeg en met een stevige haak die ook een leek aan een balkon of kan bevestigen
3. een "afdalingsautomaat", automatisch zelf-remmend, om het touw/kabel en vast aan het "harnas".

Zoiets zou men weg kunnen hangen op een hoger gelegen verdieping, met een beknopte gebruiksaanwijzing.
Langzamer naar beneden komt men dan in ieder geval, ook al is het dan misschien van balkon naar balkon en "bont-en-blauw".
Ongeoefenden houden er misschien een breukje aan over in de een of andere teen of been, maar raken dan in ieder geval niet uitgesmeerd over het trottoir of verkoold. Waar of niet waar?

Het is ook een beetje met de gedachte aan mensen die niet de gelegenheid of durf hebben om de bergsport te beoefenen.
Die zouden dan toch iets zinvols in huis hebben, en meer gemoedsrust, veronderstel ik.
In nood komt de durf vanzelf, en ze kunnen opa of oma eens het raam uit kieperen als die het er naar maken, zonder direct fatale gevolgen.
Door een leek gedaan is het dan tegenover de buitenwacht ... gewoon een oefeningetje;)
Doe je zoiets als bergsport-beoefenaar dan wordt het al snel een poging tot zware mishandeling:rolleyes:

Zelf woon ik overigens niet zo hoog, en ben ik meestal degene die de benen moet maken.
Maar, ach, ik overleef een sprong uit het raam nog wel dankzij mijn natuurlijke buffer rondom ;-)
 

pjotr78

Specialist
@RockyFlats
Maar de basis vlucht routes zijn er al, ook voor de stomdronkenstonedegrijsaardmeteenarminhetgipseneenloopreken40gradenkoorts namelijk de normale route.

Er zijn al een aantal van dergelijke oplossingen die"foolproof" zouden zijn voorbij gekomen, maar voor bedragen die niet iedereen zomaar kan ophoesten. Daarnaast hebben ook dit soort middelen een beperkte levensduur en is dat ook afhankelijk van hoe het wordt opgeslagen.

En ja dan zou voor mij de keuze om met relatief goedkoop materiaal en een cursus waardoor vaardigheden geleerd worden snel gemaakt zijn. Helemaal omdat je door de vaardigheden flexibeler bent want ook op andere plaatsen toepasbaar, net als het materiaal, flexibel en veelzijdig.

Greetz,
Pjotr78
 

marzman

Diehard Prepper
Laatst bewerkt:
Ik denk dat je bij echte nood geen oplossing met touwladder ladder en al die safety issues gaat gebruiken. Dan tokkel je naar beneden of die ladder, maar niet beiden want dat gaat om tijd.

Je kan ook denken aan de oplossingen van een vliegtuig, zo'n opblaasbaar glijbaantje (maar drie hoog is wel erg hoog, maar van iets lager werkt dat misschien wel met ouderen dat die iets minder beschadigen en gecontroleerd naar beneden vallen)
 
V

Verwijderd lid 423

Gast
@RockyFlats
Maar de basis vlucht routes zijn er al, ook voor de stomdronkenstonedegrijsaardmeteenarminhetgipseneenloopreken40gradenkoorts namelijk de normale route.

Er zijn al een aantal van dergelijke oplossingen die"foolproof" zouden zijn voorbij gekomen, maar voor bedragen die niet iedereen zomaar kan ophoesten. Daarnaast hebben ook dit soort middelen een beperkte levensduur en is dat ook afhankelijk van hoe het wordt opgeslagen.

En ja dan zou voor mij de keuze om met relatief goedkoop materiaal en een cursus waardoor vaardigheden geleerd worden snel gemaakt zijn. Helemaal omdat je door de vaardigheden flexibeler bent want ook op andere plaatsen toepasbaar, net als het materiaal, flexibel en veelzijdig.

Greetz,
Pjotr78
@pjotr78 Het moet mooi zijn om zo'n prima sport te beoefenen, die ook nog eens van pas komt in noodgevallen.
Zoals wanneer die basis vluchtroute in een denkbeeldig geval niet bereikbaar of begaanbaar is...
Ik neem het maar even op voor "de prepper-grijsaard" die nu vijf-hoog-achter vertwijfeld bladert in een bergsport magazine, en nog niet weet hoe ...?;)
Ik realiseer mij wel, dat "automatisch werkende" systemen geen alledaagse kost zijn, en kan mij voorstellen dat ervaring daarmee hier op het forum ontbreekt. In het andere geval zou het leuk zijn als iemand een pasklare combinatie zou kunnen noemen..., en anders kan een echt daarin geinteresseerde er altijd nog naar Googlen.
 

petroman

SHTF Expert
In het andere geval zou het leuk zijn als iemand een pasklare combinatie zou kunnen noemen...,
Tsja, dit is een prepper forum hé. Dus we denken vaak "out of the box" na over situaties die ons angst bezorgen.

Kijk misschien is de situatie anders dan geschets, en is er geen "pasklare" oplossing.
Als je niet nadenkt, of wilt nadenken of whatever, dan negeer je de natuurwetten die bepalen dat als je ergens aan gaat hangen het zwaartepunt verschuift, meestal negatief voor jou, en dan kom je in een meer hachelijke situatie terecht dan je wilt.
Kennis, nadenken is en blijft, mijns inziens, de eerste echte optie.
Ik heb nog geen antwoord gelezen op de vraag waarom de woningbouw bv de vluchtroute laat eindigen op de 2e verdieping. Ook nog geen antwoord op hoe de route(s) eigenlijk lopen.
Ik heb geen idee hoe de flat van de vraagsteller er uit ziet maar vaak zijn er minimaal 2 zo niet drie routes: centraal trappenhuis, links en rechts aan het einde van de ballustrades.

Verder is er maar één ultieme oplossing en dat is "gewoon" beneden gaan wonen. Of flink in de buidel tasten voor een automatisch profi systeem.

Buiten dit alles heb je een top conditie nodig om een actief systeem te gebruiken om af te dalen.
Been there seen it.
 
V

Verwijderd lid 482

Gast
Wat ik begrepen heb is de 2e verdieping eigenlijk de 1e. Dus dat daar geen trap is omdat ze er geen doorloop van willen maken. Nu zal je alleen met een sleutel via de voordeur op de galerij kunnen komen. Dus om vreemden te weren. Als je verdiepingen anders gaat nummeren krijg je dit soort verwarring.
 
  • Leuk
Waarderingen: Ray
V

Verwijderd lid 423

Gast
Laatst bewerkt door een moderator:
Ik vond dat in Amerikaanse films altijd zo bijzonder @logan1202. Ergens in New York/The Bronx, van die ielige stalen brandtrappen, met helemaal onderaan een uitschuivend of neerklapbaar deel voor het laatste stukje vanaf de eerste verdieping.
images

Ik kan mij voorstellen dat er dan in NL op de eerste verdieping nog ergens een ladderdeel aan de wand hangt voor het laatste stukje, of ook iets klap- of schuifbaars. Of die laatste meters gewoon maar even springen. Wel bovenop een voorganger natuurlijk, want alleen dan een zachte landing ;)

Hmmm @petroman, of dat "Verder is er maar één ultieme oplossing en dat is "gewoon" beneden gaan wonen" nu zo geweldig is in een flat...? Haha, heeft vast te maken met een afwijking hier, maar toen ik dat las schoot mij iets te binnen. Wat ik bedoel dat staat bij "24 uur onderweg" https://panorama.nl/artikel/461365/...eurt-er-in-nederland-bij-een-totale-black-out Gadverdamme, de zwaartekracht doet z'n werk en dan klotst het hele prakkie van 10 hoog in de gang tegen de plinten op, ultiem inderdaad...:eek:;)
"Ik heb nog geen antwoord gelezen op de vraag waarom de woningbouw bv de vluchtroute laat eindigen op de 2e verdieping" Misschien om vluchtenden de ellende op de begane grond te besparen?:D
Sorry voor het :off:, maar dat artikel vond ik wel te sappig om het jullie te onthouden. Zelf denk ik dat het flink "over de top" is geschreven, en gedurende langere tijd "helemaal geen stroom" wat overdreven is.
 
Bovenaan