All in one - Petromax 1500

Discussie in 'Vuur, Verwarming, Verlichting en Energie' gestart door petroman, 19 april 2019.

 1. petroman

  petroman SHTF Expert

  Het is 20 graden boven nul, je hebt je korte broek aan, wat ga je doen ?
  Nou een petroleum kachel vullen en opstoken natuurlijk, nu kan je lekker buiten sleutelen zonder kans op bevroren vingers

  Ergens in de 60tiger jaren bedacht de fa. Graetz te Altena, Duitsland, dat het tijd was om de wereld te veranderen. veel mesnen dann twee dingen te veel als je licht, warmte en wilt koken zonder vaste of losse nuts voorzieningen.
  Dus werd de Petromax (lamp), Petromax (kooktoestel) en Petromax (nieuw) samengebouwd tot een nieuwe universeel model : de Petromax 1500 en toestel waarmee te tegelijk licht en warmte had en op kon koken. Basis is de Petromax 500cp +/-500W lamp. Zet daar een wat bredere kop op, bedenk een soort ding dat warmte uitstraalt als het opgestookt wordt: tada:

  [​IMG]

  Maar blijkbaar was het of vridjag na het bier driknen of dicht voor of na een oktoberfest want echt handig bleek het ding niet.
  Zonder gloeikous en met het verwarmingsdeel straalt het ding inderdaad lekker veel warmte uit. dat wil zeggen zonder het glas. Koken is relatief maar opwarmen gaat zeker lukken door de hitte die boven ontsnapt.
  maar nu het licht. het zal niemand verbazen dan een gloeikous monteren en glas plaatsen en dan dan verwamingsdeel er om heen zien te krijgen, immers tegelijk licht en warmte belooft de folder, gaat dus niet w erken. Alleen licht gaat dan weer prima maar dan heb je niet veel anders dan een standaart petromax 500cp lantaren. ook die wordt heet en zou je op kunnen koken.

  Kortom alleen als verzamel object is het ding veel waard. Met de optionele grote kookring is ie meer waard.
  Het verwarmingsding, bakje, brand vanzelf een keer door. Nieuwe originele worden niet meer gemaakt en zijn niet meer te koop. Waarschijnlijk vind @frans81 die dan weer wel bij zijn kringloopwinkel maar dat is voor een andere keer.

  Misbaksel ?
  Mwah, meer een interesante poging om een niet bstaande vraag in de markt te beantwoorden. Een aparte wending is er wel ontstaan, het verwarmings ding wordt weer nagemaakt, let op het is geen kopie van het origineel, dus je kan je toestel wel gebruiken zoals bedoelt. maar handige jongens en meiden hebben dat deel op een gewone petromax geschroefd. Bingo een "lamp" die lekker warmte afgeeft.

  Hier nog een plaatje van een nieuw element op een verder niet opgepoetste 1500. Alleen de pakking onder de manometer moest ik vervangen.

  PX_1500_web.jpg

  En het vergelijk tussen origineel en namaak (16euro):
  Petromax 1500 heating element web.jpg
  Folderpagina:
  20190419_190332.jpg

  En de losse onderdelen:
  20190419_190352.jpg

  En nu ?
  Nou je kan dus het verwarmingselement inclusief het hitteschild los kopen en op je petromax 500cp monteren. Je hebt dan een prima kachel. En asl je handig bent modificeer je de top van de lantaren en je kan er aardig op "koken".
   
  Ray, Johan1952, Niels en 5 anderen vinden dit leuk.
 2. frans81

  frans81 SHTF Expert


  Zeer mooi om te zien !
  Maar oogt complex ;)
   
 3. petroman

  petroman SHTF Expert

  Valt mee, in principe niet moeilijker dan een lamp. Maar het ontwerp principe deugt niet. Als lamp heb je gewoon een lantaren met schuifdeurtjes. Als je geluk hebt en een hoge oog/hand coordinatie dan zou je een gebrande gloeikous weer in het bakje kunnen laten "vallen", maar dan moet het wl passen. Licht heb je dan niet meer en ook niet de hitte om het verwarmingselement op te stoken tot roodgoeiend. Namaak is overigens van RVS.

  Heater werkt wel, maar om te koken ? Het blijft een 500cp ding, dus qua vermogen identiek aan een lantaren van 500cp. Er komt niet meer warmte uit.
  Monteer een kookring van een primus op een open gemaakte lantaren kop en je bent net zo ver.
   
  frans81 vindt dit leuk.
 4. Heeft iemand onderdelen voor deze lamp kachel liggen? Ik zoek de kookring en het verwarmingselement bakje .

  Gr,
  Martin
   
 5. frans81

  frans81 SHTF Expert

  Beste Martin

  Ik denk dat velen het wel even leuk en misschien interessant vinden als u even in het voorstel topic wat over uzelf verteld .

  Zie link hieronder

  https://www.preppers-shelter.nl/forum/forums/voorstelronde.12/
   
  Pignonwiel vindt dit leuk.
 6. petroman

  petroman SHTF Expert

  Hoi Martin,

  Prep je ook of zoek je alleen lamp onderdelen ?

  Ik baseer dit geheel onterecht waarschijnlijk op het feit dat beide (2) bijdragen van je over het verkrijgen van lamp onderdelen gaat en niet over preppen.
   
  Pignonwiel vindt dit leuk.
 7. Ik heb een aantal oude petroleum lampen /kachels en kookstellen. Of ik een echte fanatiekeling ben met preppen mogen jullie beoordelen. Ik kom ieder geval niet om van honger of kou als de stroom uitvalt. Een aantal van deze branders zijn petroleumvergassers en deze zijn vind ik helemaal geweldig.