• Welkom op ons forum. Gasten hebben beperkt toegang tot ons forum. Meld je daarom aan voor een account. Registreren kost slechts een minuutje van je tijd.

Beginnende prepper - BOB advies gevraagd

Henk88

Diehard Prepper
Laatst bewerkt:
Beste forumleden,

Gezien enkele persoonlijke omstandigheden maar ook globale ontwikkelingen ben ik me toch maar eens gaan verdiepen in preppen. Niet dat ik nu gelijk een wereldramp voorzie maar de kans op bijv. stroomstoringen en allerlei extreem weer lijkt wel groter te worden en dus lijkt het me verstandig me daarop toch enigszins voor te bereiden, heb momenteel amper voor 3 dagen schoon water in huis :p.

Ik heb al redelijk wat gelezen en zelf een BOB lijst samengesteld, graag hoor ik daarop feedback.

BOB lijst
Eten & koken
Esbit brander, trangia mess tin, aanstekers, spork, waterzuiveringstabletten, sawyer waterfilter, NRG5 noodrantsoen, forestia zelfverwarmende maaltijden (optioneel), 2 liter schoon water, 0,7 liter sterke drank.

Slapen & Comfort
Bivaktent 1 persoons ex. Leger, lichtgewicht slaapzak en foam mat, isolatiedeken, kaarsen en lichtstokken, solar powerbank, back-up telefoon, USB oplaadbare zaklamp.

Verzorging & reparatie
EHBO doos, mondkapjes, bandagetape, spierbalsem, voedingssupplementen, alocholdoekjes, tandpasta + borstel, condooms, ijzerdraad, ducktape, touw, veiligheidsspelden, musketons, naaisetje.

Financieel
Back-up telefoon (2e exemplaar), kopieën belangrijke documenten, contant + giraal geld, wat zilver, ruilwaren

Survival
Survival outfit (Jas/Broek/Vest/Muts/Handschoenen/Wandelschoenen/Poncho), kompas, zakmas/multitool, survivalmes, kruisboog(?), wereldradio/portofoon

- Aanvullend op deze BOB wil ik thuis uiteraard een grote voorraad aanhouden aan schoon drinkwater en voedsel. Daarnaast een houtkachel en spiritusbrander voor warmte en koken.
- Tot slot overweeg ik het idee om naast de auto een offroad brommertje met vegrote brandstoftank te regelen met rubberbootje (ook voor de leuk natuurlijk) voor het geval je vast staat op de wegen (en natuurlijk in de tussentijd lekker rondjes te rijden).

Vragen die ik heb aan jullie
- BOB lijst, is dit teveel? Het lijkt mij nogal veel, meeste heb ik nog niet aangeschaft dus ik kan niet inschatten hoe zwaar het is. Zijn er dingen sowieso overbodig?
- Kruisboog? Zag het her- en der voorbijkomen, is een gaaf ding maar hoeveel meerwaarde heeft het echt in een geval van nood? Wel leuk om voor de lol eens mee te oefenen in de tuin.
- Iemand nog tips voor een goede kruisboog en survival mes? Kom een hoop tegen maar mij is (bij gebrek aan kennis van zake) niet helemaal duidelijk wat de kwaliteit is.
- Iemand enige mening of de combi van een offroad brommer met extra brandstof en rubberboot is geniaal of stupide idee is? :p

Graag hoor ik jullie reactie,
Groeten,
Henk
 

De Bezorgde Burger

Prepper goeroe
Laatst bewerkt:
Beste @Henk88,

Welkom hier. Misschien is het aardig om jezelf en je kijk op het preppen ook even voor te stellen in de voorstelronde (zie link). Wat betreft het bouwen van een BOB, het ziet er uit alsof je wel aardig op de goede weg bent. Ik ben nu een beetje te moe om op de inhoud in te gaan, ik wil je graag alleen deze vraag stellen: heb je overwogen dat het best mogelijk is dat je zowel een stroomstoring als een extreem weer beter thuis kan uitzitten (bug in) dan dat aan te grijpen om juist op pad te gaan? En nog een tweede vraag die ook niet onbelangrijk is: hoeveel dagen ben je onderweg naar je BOL? Ben je alleen, met partner, met kinderen, huisdieren? Als je de gehele weg lopend wil afleggen, gaat het gewicht van de BOB wel een rol spelen op den duur.
 
  • Leuk
Waarderingen: J.J

Henk88

Diehard Prepper
Beste @Henk88,

Welkom hier. Misschien is het aardig om jezelf en je kijk op het preppen ook even voor te stellen in de voorstelronde (zie link). Wat betreft het bouwen van een BOB, het ziet er uit alsof je wel aardig op de goede weg bent. Ik ben nu een beetje te moe om op de inhoud in te gaan, ik wil je graag alleen deze vraag stellen: heb je overwogen dat het best mogelijk is dat je zowel een stroomstoring als een extreem weer beter thuis kan uitzitten (bug in) dan dat aan te grijpen om juist op pad te gaan? En nog een tweede vraag die ook niet onbelangrijk is: hoeveel dagen ben je onderweg naar je BOL? Ben je alleen, met partner, met kinderen, huisdieren? Als je de gehele weg lopend wil afleggen, gaat het gewicht van de BOB wel een rol spelen op den duur.

En o ja, nog een klein detail: pepperspray is een verboden wapen in NL. En dat bespreken we hier dus niet.
Beste Bezorgde burger,

Bedankt voor de snelle reactie. Ik ben me er zeker van bewust dat je in veel scenario's niet perse je huis wilt ontvluchten. Daarom zie ik de inhoud van de BOB als basis die zowel buiten als binnenshuis kan worden gebruikt (en als hobby/oefening). Uiteraard binnenshuis aangevuld met in ieder geval een flinke voorraad voedsel en brandstof om te koken en te verwarmen.

Wat betreft je tweede vraag, een BOL daar heb ik nog niet echt over nagedacht, ik ben in ieder geval alleen voor nu maar ik wil wel rekening houden met dat ik in geval van nood op rantsoen kan delen met een tweede persoon zoals een vriend of familielid.

Edit: // excuus voor de verboden waar
 

De Bezorgde Burger

Prepper goeroe
Laatst bewerkt:
In dat geval zou ik gewoon beginnen met de thuisblijfvoorraden en -uitrusting op te bouwen, daarmee beginnen te oefenen, en als dat zo'n beetje op orde is, dan in tweede instantie langzaamaan de BOB te gaan vullen op basis van individuele voorkeur, ervaring en voortschrijdend inzicht.

En bedenk ook vooral voor een bug-out situatie: waar ga je naartoe, hoe is de route, wie/wat kom je tegen, hoe ga je daar mee om, hoe sterk ben je, hoe ver kan je lopen, hoe weinig slaap heb je nodig. Hoe concreter je al dit soort zaken maakt in je eigen plan, hoe beter je ook weet hoe je situaties het hoofd wil gaan bieden, en wat voor uitrusting en vaardigheden je daarvoor nodig zal hebben.

Overigens, ik ben nu al een tijdje met preppen bezig, maar ik heb nog steeds geen complete BOB paraat staan. Wel inmiddels begonnen met aanschaf van en oefenen met outdoor uitrusting, en daar ga ik wel eens mee oefenen op een kampeertochtje. In mijn handtekening hieronder staat mijn huidige uitrustingslijst ter inspiratie.

Veel succes met de plannen, en tot ziens hier.
 

Harry Nack

Last (wo)man standing
Kom Wel op het forum.:hi:

Er zijn verschillende topics van mensen die hun BOB en inhoud bespreken. Na vele jaren preppen heb ik niet eens een BOB. Natuurlijk heb ik de spulletjes maar niet in een rugzak. Ik ga er nog altijd van uit dat ik een paar minuten tot een paar uur heb om één van mijn BOVs te beladen.

Ik lees dat je de meeste basis spulletjes al hebt en het is aan jouw de inschatting tot hoe ver je hierin wilt gaan, qua spulletjes en gewicht.

Ik zou zeggen snuffel de BOB topics een beetje door en je zult jouw ideale samenstelling vinden.
 
  • Leuk
Waarderingen: Mayo

Tanfana

Mankinds only hope
Admin
Laat die kruisboog thuis en neem schone sokken mee.

Daarnaast wat DBB zegt. Zorg dat je het huis voor elkaar hebt zodat je een week zonder electriciteit kunt. (an komt er ook geen drinkwater uit de kraan en zijn winkels gesloten) Bouw ondertussen je kampeeruitrusting op.
 

CrossbowClan

Diehard Prepper
@Henk88 die ene spray is inderdaad verboden, maar een klein busje haarlak niet en werkt net zo goed ter verdediging ;).
Verder goed dat je er mee bezig bent, lees veel op dit forum en je zult er vanzelf dieper ingetrokken worden :).

Bij het kompas hoort ook een kaart van het gebied waar je gaat lopen. Kun je met een kompas, kaart en kaarthoekmeter omgaan?
 

De Bezorgde Burger

Prepper goeroe
Laatst bewerkt:
@CrossbowClan Haarlak! Nee nee nee. Ik heb dit op mezelf uitgeprobeerd, en dat maakt echt geen moer impact. Kijk maar bijvoorbeeld dit filmpje:

Wat veel beter werkt: een tactische zaklamp met hoog lumen en stroob functie. Werkt disorienterend, verblindend en geeft daarmee ruimte om weg te komen. En als het nodig is kan je ook nog een beste tik ermee uitdelen. En ja, dat heb ik ook op mezelf uitgeprobeerd.
 
G

Gast 2000

Gast
Verklein je mee te nemen water voorraad...

2 liter is zwaar om te dragen en je hebt (straks) je waterfilter om onderweg te kunnen filteren.

De twee back up telefoons lijken me ook iets teveel van het goede.

Voor de rest geldt: Pas als je alle spullen hebt en er mee gaat oefenen, weet je wat je wel en niet kan hebben en wat voor verbetering vatbaar is.

Voor goedkopere doch praktisch onverwoestbare survival messen, check Mora uit Zweden en haar lijn (neeee...niet op youporn:lol:). Uitstekende (beginners) mesjes waar je veel plezier van zult hebben.
Advies over messen geven is trouwens het moeilijkste wat er is.
Je hebt namelijk ook nog zo iets als aantrekkingskracht en persoonlijke voorkeur en dat is voor iedereen anders.
Als je hier advies over wilt krijgen, upload dan eerst een voorbeeld die jou aantrekt en dan kan ik/wij de plus en minpunten aangegen en eventueel een andere soortgelijke aanprijzen als die beter is en past binnen jouw aangegeven budget.

Grtz,
 

De Bezorgde Burger

Prepper goeroe
Laatst bewerkt:
Hier nog een paar "pro" tips om over na te denken:
  • Een Sourcy waterfles kan je gebruiken als vieswater collector (met een stukje stof eroverheen als voorfilter helemaal ideaal), en dan je Sawyer daar rechtstreeks opschroeven en zo uit drinken. Als ik aan het lopen ben draag ik ook maar max. 1 liter, maar ik heb wel capaciteit van 2,5 liter om de overnachting door te komen zonder te hoeven bijvullen tussendoor.
  • Een grote stevige vuilniszak is een zeer veelzijdig uitrustingsstuk. Spullen vervoeren, spullen drooghouden, backup poncho, regenwater vangen, je hele boel drooghouden tijdens rivier oversteken, picknickkleedje, etc, etc.
  • Let erop dat je multitool een zaag en een draadknipper bevat (ik hoef vast niet uit te leggen waarvoor dat handig kan zijn).
  • Oordopjes en zonnebril helpen om je zintuigen te ontzien als er shit aan de hand is (maar ook gewoon prima tegen felle zon en luidruchtige nachtelijke buren).
  • Insectenspray / muggennetje (dit leer je snel genoeg in de praktijk).
  • Toiletpapier o.i.d. (no joke).
Succes ermee!
 

Lekker Ding

Specialist
@Henk88

Wat ik zo zie heb je teveel mee, teveel kilo's. Al die spullen ga jij niet dragen & gelijk ook nog verplaatsen.
Ga al die kilo's maar eens optellen, je schrikt er van! Wat nog enigszins comfortabel dragen is ligt rond de 15-20kg, voor een man en dan heb je er ook al flink mee geoefend.
Wat @Laaglander ook al aangaf, 1ltr water is al voldoende, kruisboog zou ik ook niet mee nemen, te groot, te zwaar, te opvallend.

0,7ltr sterke drank... Daar zou ik nog eens goed over nadenken. Ten eerste is dat weer een 1 kilo extra (0,7ltr plus de glazen fles waar het inzit).
Ten tweede, in geval van echte SHTF wil je een heldere geest hebben, dan helpt een alcohol beneveld brein niet met de juiste keuzes maken.
Maar voor een gezellig weekend weg, altijd doen!

Over messen, dat is beetje vragen naar welk merk bier het beste is, kom je niet uit.
Zelf bezit ik o.a. de Mora carbon in zwarte coating, prima mes en gaat altijd met mij mee het bos in. Is ook niet de duurste, als ik hem kwijtraak of stuk maak is het niet gelijk een financieel drama.

Probeer de spullen uit, test ze zoals je ze denkt te gaan gebruiken, dat is het beste advies wat ik kan geven.
Succes!
 
  • Leuk
Waarderingen: Mayo

Lai

Prepper goeroe
@Henk88 als je perse een pijlen schiet ding mee wil hebben kijk dan naar een simpele rechte handboog of een atlatl. Is officieel een speerwerper, maar kleinere pijlen kan ook. Veel minder gewicht en smaller op te bergen. (zie youtube)

Zoveel mobieltjes zou ik ook niet mee slepen. Er is een kans dat het mobiele verkeer er ook uit ligt in een shtf. Wil je er wel eentje, investeer dan in een stevig water dicht stoot bestendig exemplaar.

Messen is iets wat je moet uitproberen. Ga naar een winkel met een groot assortiment en bekijk ze en hou ze vast, beweeg ze in de hand, test de balans en gewicht, de lengte, metaalsoort..... Elk mes is weer anders, elke mensen hand/smaak is anders.
Vaak word de mora "als beginner mes" aangeraden, ik kan daar niet mee uit de voeten. Vind het geen fijn mes. Ik ben meer van de middeleeuwse replica messen :fluit: :thumbsup:

Alcohol, is dat noodzakelijk voor je? Voor consumptie of schoonmaken van een wond? Het is een flinke hoeveelheid/gewicht voor een paar dagen. In deze dagen is het beter zo nuchter mogelijk te blijven.
 
  • Leuk
Waarderingen: Mayo

CrossbowClan

Diehard Prepper
@Henk88 ik denk dat vrijwel iedereen hier in het begin veel te veel spullen meenam, dus dat is gewoon een les die men moet leren... jij ook ;).
Neem gewoon alles mee wat jij denkt dat nodig is en dan kom je er na een aantal keren kamperen vanzelf achter wat je echt nodig hebt en wat helemaal niet.
Maar het hierboven genoemde w.c.-papier zou ik zeker niet thuislaten :rolleyes:.

@De Bezorgde Burger dankje voor de aanvulling :thumbsup:. Ik heb de haarlak zelf nooit getest, maar van een vriendin gehoord dat dat werkt. Het kan zijn dat de gebruikte haarlak in het filmpje geen alcohol bevat. In veel landen is alcohol in haarproducten verboden, waaronder de VS. In NL mag dat wel.
 
  • Leuk
Waarderingen: Mayo

mrsjones

Diehard Prepper
Je kun een flinke poncho en een nooddeken gebruiken in plaats van een tent, dat is dan ook te gebruiken om te lopen in de regen. Extra sokken en blarenpleisters is een goede aanvulling . En je kun naast een bob van ong 12 kg , een kleine riem met daarin een zakmes, pleisters, candybar, lucifer, een nooddeken,een minifliter en een platipus. Je kies voor esbit ,prima, kies dan de esbit brander die in zijn pan zit je kun daar in je lucifer ,en een stuk of 10 esbit in doen.
 

Niels

Mankinds only hope
Wat ik me afvraag... wat moet je met drank? Kun je over discuseten, ik neem het niet mee.

Wat ik persoonlijk zou doen is je BOB samenstellen en dan gaan testen.
Mensen die vaker met hun BOB op pad gaan weten dat dat handig is.
Bijvoorbeeld, ik ben nu overgestapt op een rugzak met allemaal vakjes enz. Vind ik super, en ander vind het niks.

Ik zou eerst investeren in de belangrijkere spullen, en dat is (met de winter op het oog) slapen. kleding en daarna koken.
Je ken 1 of ander groot duur survival mes kopen, maar als je snacht's kapot vriest heb je daar niks aan.

Just my 2 cents...
 

Mayo

Last (wo)man standing
@mrsjones
:lol:Bij Platipus dacht ik hier aan : Platypus-sketch.jpg maar die wil je niet aan je riem hebben :D

Ik heb even gegoogled en kwam deze website tegen: https://www.platy.com/, een webwinkel met allerlei artikelen op hydration gebied.
Ze hebben mooie spulletjes! :cool: De Meta bottle, de Big Zip, de Hoser... :thumbsup:
Welk item bedoelde jij?
 
J

J.J

Gast
Welkom @Henk88 ,
De veel raad is al gegeven.
Kleine tips, voeg ook "norit ors" en "Norit actieve kool" toe, en een flesje dunne bleek, er is veel kans op besmettingen met een SHTF.
Alles wat je uit de natuur als voedsel en drinken kunt halen hoef je niet mee te sjouwen, probeer zoveel mogelijk één met de natuur te kunnen zijn buscraft.

Mvg, J.J
 

Henk88

Diehard Prepper
Bedankt voor de vele reactie zo snel,

Ik ga nog eens goed nadenken, ik wil zelf ook graag in de praktijk testen maar veel spullen heb ik nog niet. Ik vind het zonde om iets aan te schaffen wat dan later te groot blijkt, dus voorwerk is het halve werk zogezegd.

@De Bezorgde Burger,
Mijn plan was idd ook om in eerste instantie te gaan oefenen op kampeertochten, de uitrustingslijsten zijn zeker nuttig, ik heb er al een paar doorgenomen.

@CrossbowClan en @Laaglander
Ik ben van plan sterk in te zetten op het gebruik een mobiele telefoon als navigatie en hulpmiddel. Daarom dat ik ook 2 back-up telefoons meeneem (3 in totaal).

Jezelf afhankelijk maken van een complex stuk technologie is niet ideaal. Maar een telefoon bevat simpelweg zoveel mogelijkheden, zelfs zonder werkend GPS of GSM netwerk. Ik voorzie de telefoons van een reeks apps en data zodat ik in ieder geval beschik over
- Een kopie van mn belangrijke documenten en foto’s (ook te openen op de mobiel zelf)
- Offline detailkaarten van heel europa met POI’s
- FM radio
- Multimedia voor ontspanning, geluidsbestanden kunnen eventueel zelfs dienen als afleiding/afschrikking
- Een offline kennisbank/encylopedies zoals bijv. een first aid app met instructies bij medische handelingen, etc

Met een werkend GPS of GSM netwerk zijn de mogelijkheden natuurlijk nog uitgebreider. Bovendien heb ik hier ook in de dagelijkse praktijk wat aan want als mn telefoon kapot of gestolen wordt gaat heb ik simpelweg een nieuwe voorgeladen met al mn persoonlijke info in de kast liggen.

Om te voorkomen dat ik tijdens een kampeertocht of noodscenario zonder telefoon kom te zitten neem ik de volgende maatregelen;

- altijd 2 back-up telefoons ingesteld, (goede tip voor wie nog een back-up telefoon zoekt is de Gretel A7), dit is een volwaardige, moderne compacte 4,7 inch 3G smartphone met android voor 60 USD (ik weet niet of ik linkjes mag posten). Als dagelijks telefoon is hij een tikje langzaam maar als back-up telefoon betaalbaar en hij kan in de basis alles.
- altijd een 20 watt zonnepaneel en powerbank mee
- een premium ‘knijpkat’ telefoonoplader, het rendement is waardeloos (ongeveer 30 minuten intensief knijpen voor 15% batterij – dan heb je echt kramp) maar het werkt wel voor als de zon niet schijnt
- tot slot ben ik bezig met een DIY telefoonoplader die werkt op warmte. Met behulp van een peltier-element + koelblok en fan uit een computer kun je bij elke warmtebron (zelfs kaarsen) stroom opwekken. Bij een wat beter kampvuur of een goede spiritusbrander is het rendement vergelijkbaar met een telefoonoplader thuis.

Natuurlijk is dit bij elkaar best wat pak(gewicht) (3 telefoons + powerbank + knijpkat + peltierblok) maar ik denk dat het in ieder geval voor mij persoonlijk meerwaarde heeft. Voor een kampeertrip is het misschien wat overkill maar mocht zich een noodscenario voordoen dan heb ik toch ook de iets langere termijn dan 72 uur in mijn achterhoofd. Water, voedsel en kleding vind je dan misschien nog wel, want dat heeft iedereen nodig. Maar een werkende telefoon die ook nog voorzien is van bruikbare data wordt al een stuk moeilijker.

@Laaglander en @De Bezorgde Burger
Maar is 1 liter water wat dan niet wat weinig? Er van uit gaande dat je ook nog water nodig hebt om te koken betekend dat dat je binnen 24 uur al op zoek moet naar vuil water, is dat niet te krap of is het die besparing in gewicht waard?

@Lekker Ding
Je hebt gelijk denk ik, ik moet nog eens goed nadenken over wat wel en niet essentieel is (terwijl ik hierboven net een relaas geef over een berg spullen die ik wil meenemen haha :p).

Die sterke drank heeft een reden, ik ben enigszins stressgevoelig en een slechte slaper buitenshuis. Ik weet dat een heldere geest belangrijk is maar een paar slokken geeft net wat (broodnodige) ontspanning als je eenmaal ergens even zit/ligt. Ik heb de fles in ieder geval al teruggebracht naar 0,35 liter, ik hoop eens zo’n plastic fles op het vliegveld op de kop te kunnen tikken. Ik ga kijken hoe ik het gewicht kan terugbrengen naar 15KG max.

@Lai
De crossboog was meer iets wat ik elders zag terugkomen, lijkt me niet perse heel nuttig. Mobieltjes daarentegen wel. Ik ga nog eens kijken naar de messen. Wat betreft de alcohol, in tijden van nood is een enkel borreltje geen straf :) daarnaast zie ik een BOB niet perse iets wat na 72 uur ‘op’ moet zijn. Ik bereid me graag, voor zover qua gewicht en volume mogelijk voor op een zo lang mogelijke periode.

@mrsjones
Zoals hierboven denk ik toch meer in de lange termijn, een flinke poncho werkt prima in het goede seizoen voor een nacht, maar in de winter of voor meerdere dagen wil je toch wel echte beschutting. Overigens werkt bandagetape ook prima tegen blaren en ook mutlifunctioneel voor bijv. een verzwikking.

@Niels
Drank is ontspanning. Ik denk juist dat je in tijden van extreme stress en alertheid ook momenten nodig hebt om even te ontspannen (ik wel in ieder geval). Je kunt niet 24 uur per dag scherp zijn, al zou je dat willen. Een gepaste borrel, ben absoluut niet van plan mezelf lam te zuipen in een noodsituatie geeft net dat kleine beetje rust, net dat moment dat je het even iets minder serieus neemt, ook al is dat misschien wat nodig.

Verder prima advies, ga ik ook opvolgen. Gewoon de basics aanschaffen en ermee op pad. Kijken wat je mist en wat verbeterd kan worden.

@ J.J
Bedankt voor de tip, norrit staat op te lijstje.
 
  • Leuk
Waarderingen: J.J

Flos

SHTF Expert
Ondertussen heeft onze nieuwe vriend en topic opener zich nog steeds niet voor gesteld.
Ik vind dat lastig hier te toen. Maar ja wie ben ik.
 
Bovenaan