• Welkom op ons forum. Gasten hebben beperkt toegang tot ons forum. Meld je daarom aan voor een account. Registreren kost slechts een minuutje van je tijd.

Beginner vragen over messen

Grenstone

Elementary prepper
Laatst bewerkt:
Hallo Preppers ik zit de laatste dagen te kijken naar een aantal soorten messen, welke merken zou ik moeten vermijden? (Of waarschijnlijk makkelijker: welke merken zou je aanraden?) kan namelijk door de bomen het bos niet meer zien.

Overigens welke soort machete zou je aanraden; een Latin/Kukri/Bolo/Parang/Tanto? Zelf lijkt mij de Kukri variant het makkelijkst in gebruik maar aangezien ik een leek ben..Toch maar even vragen.

En welk soort/merk Jachtmes zou je het kopen waard vinden? (Voor het fijnere werk kan je volgens mij niet beter beginnen dan bij een Mora companion heavy duty.)

Bedankt voor het lezen en nog een fijne weekend/dag verder, Hou doe!
 
  • Leuk
Waarderingen: Mayo

Sun Beh Nim

Last (wo)man standing
Mora Companion is altijd goed, sterker nog ik had een groot mes van Schrade (SCHF 9) gekocht die ik achteraf toch iets te zwaar en te groot vind, heb er nu een Mora Garberg voor in de plaats en een Mora Companion heavy duty als back-up.

Ik zie zelf niet wat het voordeel van een Machete is, ik zou voor een bijl gaan, bijvoorbeeld een Grandfors Bruks Small Forrest ax (of gelijkwaardige Zweedse bos bijl)

Het is erg verleidelijk, al die mooie messen, een impuls aankoop is snel gedaan, neem je tijd.

Maar een Mora Companion daar krijg je nooit spijt van, daar heb je ook altijd wel een plekje voor.
 

Arie

Diehard Prepper
Kwa messen heb ik 2 mora's de companion Carbon van een euro of 14.
Dit mes word bij mij echt misbruikt in de gereedschaps koffer maar laat me nooit in de steek. En omdat ik een ander beter mes wilde voor de grote avonturen heb ik de garberg gekocht met de multi schede voor 100 euro.
De garberg voelt zwaarder en degeleijker aan en vind ik is mooier om tezien.
2 verschillende prijzen maar voor mij is het dat waard.

Kwa machete geen idee wat goed is. Weet niet wanneer ik zoiets nodig heb.
Ze hebben van bahco ook een mooie kombi met een zaag er bij.

https://www.bushcraftshop.nl/bahco-laplander-vouwzaag-en-companion-clipper-mes.html
 

Stuudje

SHTF Expert
Moderator
Altijd beginnen meteen Mora, goed, goedkoop, en een goede manier om daarmee te ontdekken of je behoefte aan een groter sterker imposanter mes hebt,of een kleinere natuurlijk.
Mora en Opinel zijn mijn basic messen. Daarnaast nog een klein Moramesje. Voor snijden van hout enzo.
Ik hoef geen rimboe in met een machete dus die valt voor mij af. Daar gaat het om, om welk doel je mes moet hebben.
 

Flos

SHTF Expert
Zelf heb ik het niet zo met merken een mes moet goed in de hand liggen. Makkelijk te slijpen zijn en geschikt zijn voor je het wilt gebruiken.
Ik loop zo ongeveer al een 50 jaar met een mes in mijn broekzak of aan mijn riem. Ik heb er dan ook al veel versleten. Als zakmes heb ik nu een opinel nr.8 uit carbon staal. Als vast mes gebruik ik nu dikwijls een mora.
 

Pr3pper

Specialist
Ik heb zelf de sog seal pup elite, deze is van bos tot keuken perfect te gebruiken. De kabar bk9 is ook goed, maar stuk zwaarder, dit komt meer in de buurt van een kapmes.
De kizlyar phoenix en 2 zijn brute messen, helaas wel duur en lastig aan te komen.
Het is gewoon even testen, uitproberen en voelen hoe het mes is.
 

Nomad

Diehard Prepper
De eerste vraag die je jezelf wil stellen is waar je het mes voor gaat gebruiken, wanneer je het wil gebruiken.

Als je een mes wil hebben om dagelinks bij je te dragen dan moet je weten dat er wet en regelgeving is die het dragen kan beperken.

Al jaren draag ik een zakmes (Victorinox Handyman). Op een incident na nooit problemen mee gehad.

Ga je naar een vouwmes van een normaal formaat, met een lemmet van 6-8cm, dan wordt het een amder verhaal. Dit mag je bijvoorbeeld niet op stations bij je hebben / voorhanden hebben. Zeker messen die met één hand te openen zijn zorgen dan voor fronsende wenkbrouwen van oom agent.

Zoek je een mes om op de camping of outdoor te gebruiken dan kan ik je de eerder genoemde Mora Compagnion MG (evt. de heavy duty) aanbevelen.

De duurdere ESEE Isula is ook erg goed.

Machetes en klewangs zijn niet voor gebruik op straat. Zelf gebruik ik ze om bramen te snoeien. Ik heb geen bijzondere: een Mil-Tec Machete.
 
G

Gamble

Gast
Je kan nooit verkeerd doen met een Mora.
Goedkoop,kwaliteit en zonder pijn aan je portemonnee te vervangen.

Wat wil je eigenlijk doen met je mes? Als je hem allround wilt gebruiken en bv ook mee wilt batonen, dan kun je beter een full tang mes kopen.
Meer koolstof houdend staal is weer makkelijker te slijpen of om je firesteel mee te gebruiken en minder koolstofhoudend staal (440 bv) is dat dan weer niet, maar roest ook minder snel en verbruikt dus minder onderhoud.

Ik heb meerdere machettes. Mijn persoonlijke voorkeur is de latin, maar dat is een keuze die een ieder voor zichzelf moet maken.
Als je van plan bent de Nederlandse 'wildernis' in te trekken, heb je meer aan een inklapbare houtzaag. Maakt weinig geluid en je zult in ons recreatie landje niet zo snel de aandacht trekken.

Wat messen betreft.... vaak kiest het mes de eigenaar.
Iedereen hier kan je van alles en nog wat aan voorkeuren vertellen, maar uiteindelijk ben jij degene die een mes moet kiezen die bij jou past.
Kijk naar verschillende messen, let op wat je wilt doen met dat mes en verklein de keuze en dan zal de juiste vanzelf naar je toe komen (en een tijdje later weer 1 en weer 1 en weer....)
 

Carismo

Prepper goeroe
Laatst bewerkt:
Hangt er vooral vanaf wat je er mee wil doen 'jachtmes' interpreteer ik vooral om van dieren voedsel en eventueel kleding te maken. Dan heb je een mesje nodig dat niet te groot is, lekker in de hand ligt (zonder hotspots dat blaren veroorzaakt), de nodige grip biedt als je handen nat worden (bloed), een punt dan niet dubbel geslepen is en een hollow grind dat vooral dient om heel fijn te snijden...

Qua merken zijn er verschillende prijs categorieën... wil je onder de 60 euro blijven voor een deftig full tang mesje heb je al mooie modellen bij Gerber, Schrade, Herbertz... enige nadeel bij deze goedkope instapmodellen is een bagger foedraal... opties kydex of leder zijn zeker mogelijk

Qua machetes moet je kijken wat voor soort materiaal je te verwijderen hebt. hoe dikker het lemmet hoe zwaarder en met een 2-3 millimeter machete ga je een tijdje bezig zijn aan een boompje van 15 cm doorsnee... persoonlijk ben ik best tevreden over de goedkope britse nato machete (rond de 20 euro)-->soort parang maar met 5 mm dikke rug waar je fijne takken mee kan verwijderen.. alsook dikkere takken te lijf gaan en splijten.. zelf nog wat aan kan modden qua handvat....

13-3830-00-1-5207_1_1409591236.jpg


je kan ook uitkijken naar een groter model van messen van merken maar dan zit je al snel in een prijs range rond de 200 euro
 

Niels

Mankinds only hope
Ik zelf heb iik een machette gekocht een paar weken terug. In het bos van mijn opa, en wat andere plekken waar ik kom kon ik gewoonweg niet meer komen door doornstruiken, brandnetels, en andere begroeing.
Ik heb nu dat ding wel, maar voor in de rugzak een lomp geval. Het is soms even handig, maar ik zou haast zeggen, voor die keer dat je het tegen komt, inproviseer even door de begroeing plat te trappen met je voeten ofzo, zodat je niet steeds zo'n lomp zwaar ding mee sleept. Echt bij je dragen kan je het ook niet, i.v.m. het wekken van een verkeerde indruk.
Ik zeg het maar even, gewoon als ervaring, voordat je mogelijk spijt er van krijgt.
 

Grenstone

Elementary prepper
Bedankt voor de vele behulpzame reacties, behalve de Mora companion heavy duty zal ik even wachten met andere messen aan te schaffen (of Ik moet toevallig zo een Britse machete tegenkomen, lijkt me wel een goede aankoop voor de prijs)


(M'n ouweheer heeft nog zo een ouderwetse draaiende slijpsteen liggen, maar welke compactere variant zouden jullie aanraden? heb wel al een kleine van AliExpress besteld, die genoemd was in de bestbuy topic maar ik neem aan dat jullie ook een betere hebben liggen voor thuis de messen te onderhouden)

Nogmaals erg bedankt, en nog een fijne dag verder.
 
  • Leuk
Waarderingen: Mayo

Ray

SHTF Expert
Bedankt voor de vele behulpzame reacties, behalve de Mora companion heavy duty zal ik even wachten met andere messen aan te schaffen (of Ik moet toevallig zo een Britse machete tegenkomen, lijkt me wel een goede aankoop voor de prijs)


(M'n ouweheer heeft nog zo een ouderwetse draaiende slijpsteen liggen, maar welke compactere variant zouden jullie aanraden? heb wel al een kleine van AliExpress besteld, die genoemd was in de bestbuy topic maar ik neem aan dat jullie ook een betere hebben liggen voor thuis de messen te onderhouden)

Nogmaals erg bedankt, en nog een fijne dag verder.

Kijk even of die draaiende slijpsteen niet veel te grof is, vaak zijn ze voor wat bruter gereedschap gemaakt.

Een goed slijpsteentje voor in de broekzak is de Fjallniven DC4. Dat is er eentje die je droog gebruikt met een diamanten kant en een fijne keramische kant.
Voor thuis gaat er niets boven een ouderwetse natte slijpsteen en dat hoeft helemaal geen dure Japanse te zijn. Overigens hanteren die Japanners een andere 'grid' aanduiding dan westerlingen, ze zitten daar al snel in de duizenden, terwijl in het westen 1500 al polijsten is. Vroeger kon je slijpstenen standaard bij de bouwmarkt en Blokker krijgen, nu is het echt zoeken in stenen winkels. Een 300/600 steen is lekker allround, eventueel nawerken op een muismatje met nat schuurpapier (als je 1200 kunt krijgen). Slijpen is best lastig en kost een tijd om te leren, maar daar ga je een leven lang plezier van hebben. Een goedkoop mes uit de kringloop is perfect om het slijpen mee te oefenen, krijg je die netjes scherp, pak je eens een Mora.
 

Nomad

Diehard Prepper
De Fallkniven DC4 die @Ray noemde is écht een aanrader. Die moet eigenlijk elke prepper in zijn tas hebben zitten.

Ik gebruik de DC4 en DC3 tegenwoordig voor het slijpen. Hoewel ik van mening ben dat je met de hand moet kunnen slijpen is vanuit China een slijpsysteem onderweg.
De Ruixin Pro (of iets dergelijks, ze heten overal anders). Het systeem lijkt heel erg veel (knipoog) op de Edge Pro Professional.
Biermee slijp je met een constante hoek en gaat het slijpen veel sneller.
Als ie binnen is zal ik er een stukje over schrijven.
 

Niels

Mankinds only hope
Ja, die heb ik ook.
Het inspannen is echt waardeloos vind ik, en het steeds draaien. Het geslepen vlak ik na korel 6000 als een spiegel overigens, en het mes goed scherp (kan scherper).
 

Nomad

Diehard Prepper
Zo scherp ga ik niet @Niels. Niet omdat ik niet wil, maar omdat ik het niet kan. Ik heb simpelweg de materialen er niet voor.
Als de Ruixin Pro bevalt bestel ik daar de hoge grits van. Dan kan ik ook gelijk mijn scheermes er mee doen.

Ik vraag me wel altijd af hoe scherp nou eigenlijk nodig is. Hangt van de toepassing af. Mijn zakmes hoeft niet als een spiegel geslepen te worden. Maar voor showmessen is het wel mooi.
 

Niels

Mankinds only hope
@Nomad , ik heb er inderdaad meteen een extra steen bij besteld toen.
Ik leg ze eerst in het water voor gebruik.

Nee, maar zooooo scherp word het mes niet eens. Gewoon goed scherp voor een zakmes, alleen het glimt behoorlijk.
Ik heb er nog niet veel mee geslepen, laatste keer mijn favoriete zakmesje.
9acf577720ec9a13127c606f4284b4ce.jpg

Afbeelding gejat via Google.

Dit mes kwam uit de verpakking zo stomp als een betonklinker, nu heb ik hem overal bij me.
 

JamHard

Prepper goeroe
Het geslepen vlak ik na korel 6000 als een spiegel overigens, en het mes goed scherp (kan scherper).
Ik vraag me wel altijd af hoe scherp nou eigenlijk nodig is
Je kan natuurlijk altijd tot het uiterste gaan, maar heel vaak heb je dit niet nodig en kan het ook tegen je werken, dus e.e.a. is vooral afhankelijk van de doelstelling waar je je mes voor gaat gebruiken. Mijn open scheermes zal ik dan ook scherper slijpen dan mijn alledaags mes, ondanks dat je je er alsnog mee kan scheren, merk je wel meer "bite",... maar juist die "bite" is een stuk prettiger om hout mee te bewerken.

Overigens ook een heel interessant kanaal om eens verder op te snuffelen;)
 

DeltaFox

Survivor
Ik slijp mijn zakmes op een blok van de Multimate tot ik er een tomaat fatsoenlijk mee kan snijden. Ik kan het mes soms zo scherp krijgen dat ik er haren van mijn arm kan 'scheren'. Maar dat vind ik niet nodig.
Onlangs heeft mijn vrouw een glazen nagelvijl gekocht en daar kan je ook vrij goed mee slijpen
 

Carismo

Prepper goeroe
Bedankt voor de vele behulpzame reacties, behalve de Mora companion heavy duty zal ik even wachten met andere messen aan te schaffen (of Ik moet toevallig zo een Britse machete tegenkomen, lijkt me wel een goede aankoop voor de prijs)


Heb vandaag de voorlopig laatste gekocht in een dumpstore voor 21.50,

Moest je eventueel interesse hebben mag je deze aan dezelfde prijs overnemen (komen halen in het antwerpese of psm)
 
Ik heb al jaren een Herbertz mes aan m'n riem hangen! Ik gebruik hem dagelijks! Na verloop van tijd gaat het lemmet wat losjes hangen, maar dat is snel verholpen met een inbussleutel!
 
Bovenaan