• Welkom op ons forum. Gasten hebben beperkt toegang tot ons forum. Meld je daarom aan voor een account. Registreren kost slechts een minuutje van je tijd.

Corona contacten app

Ray

SHTF Expert
Overheden over de hele wereld willen een smartphone app om het contactonderzoek bij besmette personen te automatiseren. Onze overheid dringt aan op de privacy, ipv naam of BSN nummer wordt er alleen een anonieme, unieke code gedeeld.

Allemaal heel mooi en aardig, maar misbruik ligt nogal snel op de loer lijkt mij.

Helemaal omdat bedrijven die dergelijke apps willen bouwen, zich nu massaal kunnen inschrijven bij de overheid voor deze job. Iedere cowboy die dat wil, kan zich aanmelden:
Reactie: COVID19-App@minvws.nl Doe dit uiterlijk op dinsdag 14 april 2020, voor 12.00 uur. Het doel van deze uitnodiging is om voorstellen te krijgen voor: • Slimme digitale oplossingen, zoals bijvoorbeeld apps, die kunnen bijdragen aan bron- en contactopsporing, waarbij stringente eisen worden gesteld aan onder meer snelle beschikbaarheid, privacy en informatiebeveiliging...
Bron: https://www.tenderned.nl/tenderned-tap/aankondigingen/192421

Apple en Google melden dat ze ook graag 'helpen', om dit technisch mogelijk te maken, maar ook om zelf met dergelijke functionaliteit te komen als alternatief, meteen ingebakken in het operating systeem van je telefoon.

In tweede instantie wordt contactonderzoek volledig in beide mobiele besturingssystemen geïmplementeerd. Het werkt alleen als gebruikers het bewust inschakelen. Als overheden dan nog steeds liever een eigen app gebruiken, kan dat ook.
Bron:https://nos.nl/artikel/2330078-google-en-apple-bouwen-corona-tracking-in-op-smartphones.html

Over een tijdje heeft iedereen die software dus sowieso al op z'n telefoon staan, iig de Apple en Google variant, die andere kun je simpelweg niet installeren mocht je bezwaren zien.

Ik vind dit een vrij kwalijke ontwikkeling, want hoewel je die inbakken software wel eerst toestemming moet geven met een vinkje is dat natuurlijk een zeer laag drempelige kwetsbaarheid die eenvoudig misbruikt kan worden.
 

phtvs

Sysop
Admin
Lubach kaartte dit gisterenavond al aan. Het hele plan hangt of staat met het aantal mensen die de app gaan gebruiken. Ze kunnen jou niet verplichten om hem te installeren. wat ze wel kunnen doen is jou werkgever/uitkerings instantie verplichten om van jou te eisen om te laten zien dat je de app gebruikt en daar dan aan koppelen, app niet gebruikt = geen werk = geen geld. Of winkels of openbaar vervoer die jou niet toelaten als jij niet aan kunt tonen dat je de app gebruikt. Dit allemaal onder het mom van volksgezondheid. Ze zouden ook zover kunnen gaan dat je niet eens naar buiten mag als je de app niet gebruikt.

Ik geef toe het is ver gezocht, maar het zijn wel allemaal reële opties die openstaan. De app werkt alleen als minimaal 60% van de bevolking hem gebruikt. Dus zullen ze dingen moeten verzinnen om ervoor te zorgen dat daadwerkelijk minimaal 60% (liever meer nog) die app ook daadwerkelijk gaat gebruiken.
 
F

frans81

Gast
Er een slaatje uit slaan , maar net effe anders .
Eenmaal wettelijk gelanceerd is er geen weg meer terug .
Dat Tracken is zeer ruim te gebruiken / misbruiken .

Acceptatie is enigste mogelijkheid .

Geen smartphone ! Niet getreurd haha . Tracker onder de huid :fluit:
 

Stuudje

SHTF Expert
Moderator
Spanje sluit gebruik geolocatie van gsm's voor politiedoeleinden niet uit.
Minister Marlaska van Binnenlandse Zaken zei dit maandagochtend in een persconferentie vanuit regeringspaleis Moncloa en benadrukte daarbij dat iets dergelijks 'altijd met juridische en gerechtelijke bescherming' plaats zou vinden. Marlaska gaf hiermee antwoord op een vraag of deze gegevens niet alleen gebruikt worden om de gezondheidscrisis tegen te gaan, maar ook worden ingezet bij 'controletaken, supervisie en het uitdelen van sancties'.
https://inspanje.nl/algemeen/13190/...tie-van-gsms-voor-politiedoeleinden-niet-uit/
 

phtvs

Sysop
Admin
Google gaat traceerfunctie voor coronavirus uitrollen via Play Services
Google brengt de nieuwe traceerfunctie om het coronavirus in kaart te brengen naar Android-telefoons via Google Play Services. Een software-update van het besturingssysteem is daarom niet nodig.
https://www.androidplanet.nl/nieuws/traceerfunctie-coronavirus-via-play-services/

Kortom, Google zorgt ervoor dat je de update hoe dan ook geinstalleerd krijgt op je android telefoon, Apple volgt met eenzelfde manier. Op een later tijdstip word de functie in Android ingebouwd zodat je hoe dan ook niet kunt weigeren om de functie te gebruiken. De functie maakt gebruik van Bluetooth Low Energy om anonieme gegevens uit te wisselen.

Dus nog voordat de politiek een beslissing heeft genomen ivm privacy, gaat google al een stap verder.....
 
F

frans81

Gast
Heb je de Corona tracking app al geïnstalleerd?
https://proxtrack.nl/

Stukje tekst uit de link omtrent werking proxtrack

" ProxTrack kan je zorgverzekering direct berichten, zodat deze rekening kan houden met eventuele verhoogde zorgkosten"

Nou maar hopen dat het systeem geen verkeerde berekeningen doet waardoor zorgverzekering jou een naar €€ gerelateerd kadootje stuurt .

Jou woord tegen Proxtrack pff .

Kinderziektes
 

Ray

SHTF Expert
Als je vrijwillig Proxtrack installeert ben je wel heel naïef.

Sensoren bij natuurgebieden kunnen bijhouden of men tegen de regels in toch onnodig gebruik maakt van deze plekken en dan automatisch een boete sturen.
  • Groepen van meer dan drie personen die langer dan tien minuten bij elkaar komen kunnen automatisch gedetecteerd worden en een alarm op hun telefoon krijgen.
  • ProxTrack kan je zorgverzekering direct berichten, zodat deze rekening kan houden met eventuele verhoogde zorgkosten.
  • Gezinnen met veel wisselende gasten kunnen geïdentificeerd worden en als risicogroep worden aangemerkt. Dit kan dan ook doorgegeven worden aan politie en justitie.
  • ProxTrack vertelt je wanneer je naar buiten mag.
 

Stuudje

SHTF Expert
Moderator
Ah...maar goed, dat begint wel met:
"Gelukkig is de tekst op de vorige pagina niet echt, maar het scheelt weinig. We vinden het heel belangrijk dat de huidige uitbraak van COVID-19 aangepakt wordt, maar niet ten koste van onze veiligheid en privacy. Zelfs als we uitgaan van COVID-19 tracking systeem dat zo anoniem mogelijk wordt gemaakt, zien we nog steeds de volgende bezwaren met betrekking tot privacy, vrijheid en veiligheid......"
 

Candyman

Diehard Prepper
Het is vrij gemakkelijk om die app te omzeilen maar ze kunnen zo ver gaan dat je zonder die app de winkels niet meer in komt.
Dan staat er een beveiliger bij de winkel en dan moet je laten zien of je app groen of rood is.
Bij groen mag je de winkel in en bij rood of het ontbreken van de app mag je niet naar binnen.
 
Bovenaan