• Welkom op ons forum. Gasten hebben beperkt toegang tot ons forum. Meld je daarom aan voor een account. Registreren kost slechts een minuutje van je tijd.

De lekkere trek / prepmaaltijd opleuken...

Floshtf

Diehard Prepper
Door roulatie van de voorraad komt er wel eens een maaltijd op tafel, dat ik denk/dacht........he er mist iets.

rijst.JPG

En dat is natuurlijk op te lossen door lang houdbare producten. Heb het dan niet over de rijst of aardappelpuree maar bijv. over de noten, perzik etc. Ook tussendoor is iets lekker. Van zoet tot hartig.

Chocolade / cacaopoeder
Snoep
Gedroogd fruit / fruit in blik
Lolly's
Noten
etc.

ongebakken.JPG

Pas iets nieuws toegevoegd. Ongebakken kroepoek.
Kroepoek kun je in de supermarkt gebakken kopen. Maaaar je kan ook een fles zonnebloem olie nemen en daar zelf de ongebakken kroepoek in doen. Laagje olie in koekenpan, 15 sec kroepoekje er in, en klaar. Zakje ongebakken kroepoek is ong 3 jaar (of langer) houdbaar en kost zo een 1/2/3 euro.
Ik heb het bij de groothandel Sligro vandaan maar ook in toko's etc te vinden.
(gelijk zakje poeder pindasaus meegepakt)

Hier een site om te zien hoe het in z'n werk gaat.

Iemand misschien nog meer tips hoe de maaltijd op te leuken / andere lekkere smikkels die een tijd houdbaar zijn?
 

Mayo

Last (wo)man standing
- Kruiden natuurlijk, maar daar vul je je maag niet extra mee.
- Kiemzaden! :)
Ik vind zelf taugé lekker, maar heb ook quinoa-, linzen-, alfalfa-, broccoli en rucolazaad om te kiemen. Smaken allemaal anders en zijn érg gezond.
- Appelmoes, kun je zelf maken (en eventueel te drogen en tot poeder te malen. Is daarna makkelijk te hydrateren.)
- Chutneys, kun je in allerlei smaken zelf maken, van zoet tot hartig en pittig, Zijn over het alhemeen goed houdbaar ivm de suiker en azijn.
- Pindasaus, altijd een paar potten pindakaas in de voorraad hebben ;)
- Wraps/flatbread: vergelijkbaar met naan-brood, tortilla-wraps, (zoete of hartige) pannenkoekjes, etc afhankelijk van wat je er al dan niet aan toe voegt. Belangrijkste ingredient: bloem
 

CrossbowClan

Diehard Prepper
Voor rijst of pasta gerechten mogen augurken, uitjes en zoetzuur niet ontbreken natuurlijk. Tevens is een blikje tonijn/zalm/sardientjes/haring heerlijk om er doorheen te mengen. :p
 
  • Leuk
Waarderingen: Mayo

Harry Nack

Last (wo)man standing
Ik zag op TV net na de feestdagen kok Rudolf iets leuks fabriceren.

Hij had alle kliekjes vlees, vis, groente, kaasjes etc etc van de dag ervoor bij elkaar gemikt en er twee rauwe eieren bij doorheen geroerd.

Hij had oud brood/stokbrood nat gemaakt en deze in een taart/cake bodem gedaan en even een paar minuten voor gebakken voor de stevigheid.

Daarna alle kliekjes erin gedaan en 20 minuten in de oven. Je krijgt dan een soort calorieën bom/ hartige taart erg machtig maar lekker.
 
  • Leuk
Waarderingen: Mayo

Mayo

Last (wo)man standing
Ik zag op TV net na de feestdagen kok Rudolf iets leuks fabriceren.
Hij had alle kliekjes vlees, vis, groente, kaasjes etc etc van de dag ervoor bij elkaar gemikt en er twee rauwe eieren bij doorheen geroerd.
Hij had oud brood/stokbrood nat gemaakt en deze in een taart/cake bodem gedaan en even een paar minuten voor gebakken voor de stevigheid.
Daarna alle kliekjes erin gedaan en 20 minuten in de oven. Je krijgt dan een soort calorieën bom/ hartige taart erg machtig maar lekker.

Veel engelse pies (hartige taarten) zijn hierop gebaseerd :)
Persoonlijk zou ik wel het vlees en de vis gescheiden houden...
 

martin

Mankinds only hope
Laatst bewerkt:
Iemand misschien nog meer tips hoe de maaltijd op te leuken

Het is nogal afhankelijk van het soort maaltijd en de ingrediënten die je tot je beschikking hebt.

Soep:
Omeletreepjes / gekruimeld ei / zelfgemaakte croutons van oud brood

Verse kruiden zoals peterselie/bieslook/rozemarijn/Thijm

Het raspen van kaas op pasta (uiteraard vers en niet uit een pakje)
Het raspen van nootmuskaat over aardappelpuree of bepaalde groentes.
Het raspen van kaneel.

Vlees:
Toepassen van een klein beetje blauwe kaas en daar saus van maken.
Mosterd


Salades:
Noten
Honing
Mosterd
Olie
Yoghurt

Rijst/Pasta
Pesto
Zongedroogde tomaten
Gewelde paprika

In Spanje zie je de "menu del dia" voor 10 a 12 euro en dan gebruiken ze bijvoorbeeld geen pijnboompitten maar zonnebloempitten in een salade.
(prima te eten en een fractie van de prijs)
Of gekruimelde okkernoten/walnoten.
Doe eens wat gekruimelde koek (bastogne bijvoorbeeld) over ijs of yoghurt en het contrast van iets krokant in ijs/yoghurt is verrassend (en lekker)
Maar eigenlijk kan je het zo gek niet bedenken wat je allemaal kunt toepassen om een saaie maaltijd om te toveren tot een culinair hoogstandje.

Probeer niet teveel smaken toe te passen en je te houden aan 3 a 4 soorten smaken.
Dus niet een salade maken met zowel honing/mosterd/olie/yoghurt/appel/krenten/noten want dan krijg je een complete kortsluiting op je smaakpapillen.
En een molen met zeezout kan ook het verschil maken.
 

Roel

Mankinds only hope
Laatst bewerkt:
En als je bushcraftmaaltje je wat flauw over komt kun je die natuurlijk ook wat optrekken met de plantjes om je heen.
Zo heb je kleine veldkers, die wat peperig smaakt.
Bijvoet, lekker bij vet vlees/gevogelte en gebakken piepers.
Smeerwortel, doe het in je soep en het is ook nog eens goed vanwege de b12 die maar in weinig planten in zulke hoeveelheden voor komt. Vooral dus goed voor de vegetariërs onder ons.... ;)
Paardebloemen door je omelet snipperen, samen met stukjes kleefkruid... mmm...
Wie volgt...?
 

Harry Nack

Last (wo)man standing
Wie kent het niet de Kung Fu Nasi en Bami (Struik). Menig student heeft er jaren op geleefd en menig prepper heeft ze in de voorraad. Deze blikken zijn bijzonder lang houdbaar en kosten rond de 1,75€ voor 800ml blik.

Op zich heeft deze bami\nasi niet eens een verkeerde smaak voor blikvoer, maar het is een beetje karig als je er een goede maaltijd van wilt maken. Wat ik doe is wat ketjap manis toevoegen en een beetje sambal naar smaak. Een eitje erop en een plakje ham (of ander vlees). En voor de Hollanders een lepeltje satésaus. Zo heb je snel een lekkere maaltijd.

Soms doe ik ook stukjes perzik bovenop de nasi\bami wat het wat frisser maakt. Je kunt met dit blikvoer eigenlijk alle kanten op.

Naamloos (1).jpg
 

Harry Nack

Last (wo)man standing
Mexico Melange

Dit groenten mixje kun je werkelijk voor alles gebruiken. Door vlees, (denk aan een taco of wrap), door rijst (bijv. paella) of gewoon als groente. Dit zijn maar voorbeelden, variëren doe je zelf het beste naar eigen inzicht en smaak.

Naamloos.jpg
 
Bovenaan