• Welkom op ons forum. Gasten hebben beperkt toegang tot ons forum. Meld je daarom aan voor een account. Registreren kost slechts een minuutje van je tijd.

Destilleren zelf proberen, en lekkere en ontsmettende alcohol produceren?

Heb je zelf al eens iets gedestilleerd?

  • ja, en mijn rode neus verraadt dat ook

    Stemmen: 5 55.6%
  • nee, maar ik ga het wel proberen denk ik

    Stemmen: 2 22.2%
  • nee, en ik ga het waarschijnlijk ook niet proberen

    Stemmen: 2 22.2%

  • Totaal aantal stemmers
    9
V

Verwijderd lid 423

Gast
Beste mensen,

Ik zie dat er kennelijk nog niets over destilleren is geschreven (tjee, heb ik dat nog niet gedaan, ik twijfel...???), en dat is een gemis.

Dan maar even een all-in-one freubelpakket beschrijven, goed voor een Coronaviruszomer in de (wo)mancave.

Destilleren is het aan de kook brengen van vloeistoffen (meestal mengsels), waarbij het verdampte (gasvormige) deel door een koeler wordt geleid, condenseert en zo kan worden afgescheiden en opgevangen. Nu is het zo dat iedere component in zo'n mengsel wel zijn eigen kookpunt heeft, en dat "does the trick". Een component met het laagste kookpunt zal bij oplopende temperatuur als eerste uit het mengsel koken/verdampen en kan op die manier natuurkundig worden afgescheiden.

Zelf heb ik diverse destillatieapparaten gebouwd, en daar bijvoorbeeld etherische olie mee gewonnen, zoals lavendelolie uit lavendel. Hoe? Gewoon door lavendelbloemen in een ketel met water te stoppen, deksel erop en koken maar. Zolang het deksel maar luchtdicht afsluit en de stoom en lavendelolie in dampvorm door een koeler worden geleid. Het resultaat is een water/lavendelolie mengsel waarbij de lavendelolie vanzelf als toplaag komt bovendrijven. Hetzelfde zou ook kunnen met bijvoorbeeld pepermuntolie. Houd er wel rekening mee dat je relatief veel bloem en/of blad nodig hebt om grotere hoeveelheden olie te winnen. Rozenolie heb ik nog niet geprobeerd, want daarvoor moet ik waarschijnlijk in zoveel voortuinen in de buurt gaan oogsten om er genoeg rozenbladen voor te verzamelen, dat de nachten te kort zijn. Maar, een echte prepper staat voor niets, en kan zelfs rozenolie/parfum voor de wederhelft maken na een SHTF.

Dat brengt mij op een gouden tip: Bij griep en verkoudheid is er maar weinig dat zoveel verlichting geeft als met wat druppels van een uitgekiend mengsel van etherische olien (in alcohol) een theelepel suiker verzadigen. Neem dat in en je voelt je iets beter, echt! Mijn vrouw kende het als "Carmol" maar dat is relatief duur. Ik heb er laatst via Amazon.de wat "Amol (Pools product)" gekocht, en dat is eigenlijk hetzelfde maar veel voordeliger. https://www.amazon.nl/Purpose-Inter...mol&qid=1595835848&sr=8-1&tag=nltxtgostdde-21
Probeer het eens, zou ik zo zeggen. Enfin, tot zover even deze zijsprong. Een echte prepper probeert het natuurlijk ook zelf te maken, maar eerst zo'n 7 verschillende etherische olien destilleren vraagt wel even geduld...

Een eenvoudige destilleerketel maken kan als volgt:
Neem bijvoorbeeld een oude hogedrukpan. Het deksel daarvan sluit hermetisch, en dat is wat we moeten hebben. Een gewone pan met deksel kan ook wel; een truuk is dan bijvoorbeeld om m.b.v. wat brooddeeg tussen rand en deksel af te dichten.
Boor vervolgens een gat in het deksel en bevestig daarop een https://www.wildkamp.nl/product/mes...MIhPjm3I3t6gIVFeDtCh1Sqgq3EAQYAyABEgL31fD_BwE
De zolderplaat met een stukje pakking (leder, rubber) op het gat in de deksel monteren.
Koop een Soldeer-draadfitting-puntstukk https://www.hornbach.nl/shop/Soldee...-15-mm-x-1-2-buitendraad/8534194/artikel.html. Die komt aan de onderzijde van de kolom-buis en kan je later met wat teflon-tape op het deksel draaien.
Soldeer het puntstuk aan zo'n 70 cm koperen pijp.
Soldeer vervolgens aan het andere eind van die pijp een soldeerfitting T-stuk, waarbij de poot van de T zijdelings uitsteekt. https://www.hornbach.nl/shop/Soldeerfitting-T-stuk-15-mm-2-stuks/7884687/artikel.html
In de open top komt later een kurkje of papieren wikkel met een thermometer.
Soldeer vervolgens aan de poot van die soldeerfitting een stukje horizontale pijp dat zo lang is dat het loodrecht gezien tot ruim naast de pan steekt. Soldeer daarop een soldeerfitting-knie https://www.hornbach.nl/shop/Soldeerfitting-knie-roodkoper-15-mm-4-stuks/7885153/artikel.html met de opening verticaal omlaag.
Soldeer daarin weer een pijp van zo'n 70 cm lang.

Nu komt de koeler-truuk: koop twee verlopende soldeerfittingen https://www.fitting-shop.nl/t-stuk-...MIyM3d0oTt6gIVR7TtCh1o3AStEAQYASABEgKvB_D_BwE
en boor de 15 mm aansluitingen (niet die in de poot van de T, maar die in het verlengde van de 22 mm) door. Het gaat alleen even om het wegboren van de aanslag die normaliter het doorsteken van de 15 mm pijp voorkomt. Nu willen we die pijp juist kunnen doorsteken, vandaar.
Schuif een van die soldeerfittingen met de 22 mm naar onder op de 70 cm pijp. Schuif vervolgens een lengte van zo'n 40-50 cm aan 22 mm pijp om de 15 mm pijp, en plaats vervolgens de andere soldeerfitting met de 22 mm naar boven gericht. Soldeer in de beide zijdelings uitgaande 15 mm openingen een klein stukje pijp om een slang aan te kunnen bevestigen.
Soldeer je dit alles in elkaar dan heb je een kolom gebouwd waarin bovenin een thermometer past, en die bovendien is voorzien van een ingebouwde koeler.
Voor de koeler is wel een beetje koelwater nodig, maar een miezerig straaltje vanuit de kraan is al voldoende.

Koelwater:
Een mooie oplossing is, om wat tuinslang aan de koelwater in-en uitlaten te bevestigen met slangklemmen. Plaats je dan een tuinslang-aansluitstuk op een buitenkraan en gebruik je tuinslang-koppelstukken dan is het eenvoudig aan- en af te koppelen. het beste tegenstroom-koelen, dus koelwater-in aan de onderzijde en koelwater-uit bovenin. Nog mooier is wellicht, om koelwater te pakken uit een teiltje of wasbak m.b.v. een aquariumpompje aan de in-slang. Zo kan je het retour-water opvangen en weer gebruiken tot het te warm is geworden. Ik doe dat laatste en dat werkt prima.

Pak een jerrycan of vaatje van zo'n 20 of 30 liter en vul dat voor zo'n 4/5. Doe er 300 g suiker in per liter water, en doe er een "turbo-gist" bij: https://www.braumarkt.com/liqueur-d...MIv_aDypDt6gIVDZ53Ch0abgJbEAQYASABEgLzC_D_BwE
Boor een gat in het schroefdeksel en plaats daarin een waterslot https://www.braumarkt.com/wine-and-...MI_t6asZnt6gIViK3tCh2GHQchEAQYASABEgIRYvD_BwE met wat water gevuld. Een dag of vijf bij kamertemperatuur laten staan, en dan heb je grofweg een kleine liter pure ethanol (drinkbare alcohol) in het vaatje per iedere twee kilo aan toegevoegde suiker. Die ethanol moet er nog wel uit worden gedestilleerd, maar dat kunnen we nu ook ;)

Kanttekeningen/diversen:
Natuurlijk is dit alles alleen bedoeld om geringe hoeveelheden alcohol te kunnen maken voor eigen gebruik, om het nare Coronavirus mee te killen (ontsmetten); al het andere is onzin en lees daar het beste overheen. ;) Houd er rekening mee dat je alleen aan het begin een alcoholpercentage van zo'n 70 % uit de koeler krijgt. Naar verloop van het stoken neemt dat af tot wellicht zo'n 5-10%, en dan het beste stoppen. Mooi is dan, dat alles wat je tot dan hebt opgevangen dan zo'n 40-50% zal zijn in gedestlleerd water, en laat dat nu net een prima borrel zijn! Met kruiden kan je er iets lekkers van maken. Er is bij gisten vanuit pure suiker geen risico op methanol-vorming, dus geen angst. Houd er rekening mee dat alcohol van circa 40% en hoger brandbaar is, dus pas op met open vuur. Door alleen water te destilleren kan je prima gedestilleerd water maken, voor de strijkbout en de accu e.d. Als je de gelegenheid hebt om de kolom van iets dikkere koperen pijp te maken dan is dat nog beter, bijvoorbeeld 22, 28 of 35 mm; kijk het beste eens bij de oud-metaal-boer want koper is daar betaalbaar. En kan je de kolomn dan tegelijk iets langer maken, bijvoorbeeld 1,5 m, dan is ook dat weer beter. Bovenin de kolom kan je een thermometer steken, en dan zo dat de voeler juist op de hoogte van de horizontale overloop zit. Ethanol kookt bij 78,37 graden celcius, en je zult direct bij het bereiken van die temperatuur zien dat "het lekkers" uit de koeler gaat lopen. Een digitale insteekthermometer is het mooist want kan niet breken en kost niet de kop: https://www.aliexpress.com/item/400...earchweb0_0,searchweb201602_,searchweb201603_
Mocht je eens een tonnetje met steenvruchten laten gisten (pruimen e.d.) dan ontstaat er wel methanol maar omdat dat eerder kookt (64,7 graden Celcius) kan je de temperatuur in de gaten houden en gewoon alles wat er tot het bereiken van 77/78 graden uit de koeler komt weggooien.

Dit was wel veel info ineens, maar help wellicht geinteresseerden op weg? Er is ook veel informatie over te vinden op het internet...

Proost!

P.S. Wie niet handig of sowieso geld heeft, die kan ook prima iets kopen om mee aan de slag te gaan:
https://www.aliexpress.com/item/100...8113#641_668#2717#7559#92__668#3422#15392#175
 

Ray

SHTF Expert
Nuttige info en handige werkwijze, het kan idd zo simpel. :)

Zo'n koeler van 15mm en 22mm koperen pijp met verloop T-stukken is precies wat @Piroska in Hongarije gebruikt voor het stoken van de Palinka.

Op het uiteinde heeft zijn dan nog en afdop dopje zitten, met een klein gaatje erin. Dat schijnt nog wat efficiënter te zijn, er zou iets minder alcohol damp ontsnappen.

Zelf heb ik nog een hoge druk stoomkoeler liggen, die eindelijk gangbaar is door maanden weken met zuren. Scheelt wat koelwater, zo'n efficiënte koeler, maakt voor de rest weinig uit. Die moet nog eens een hoge druk pan treffen, maar die is onderweg. Super gist, check, gistingsvat, check, waterslot check, dus weer een leuk projectje voor van de winter.

Niet dat ik al door alle alcohol heen ben die m'n pa ruim 20 jaar geleden stookte van alle mislukte wijnen, nog een liter of tien te gaan.
 

PBear

Mankinds only hope
Een oom van mijn Vechtgenote (voormalige-echtgenote) heeft mij destijds een erg simpele methode geleerd om eigen wadka te stoken. Te beginnen met een gedesinfecteerd glazen fles (in Polen verkrijgbaar in 10, 25 of 50 liter), gevuld met vooraf gekookt en gekoeld water, een aantal pakken suiker en een klont verse (bakkers)gist. Over de opening van de fles werd een stuk verbandgaas gespannen en met een elastiekje bevestigd. De inhoud moest een weekje gisten.
Voor het destilleren gebruikte hij een grote pan, voorzien van een bolle deksel. In het midden van de grote pan werd een kleinere pan geplaatst. Het deksel van de grote pan werd omgekeerd op de grote pan geplaatst, nadat deze gevuld was met het gefermenteerde suikerwatermengsel. Om het deksel af te sluiten, werd op de rand van de pan een natte doek gedrapeerd, waarna het omgekeerde deksel er op werd gelegd. Vervolgens werd de grote pan op een zacht fornhuisvuurtje geplaatst en het (nu holle) deksel gevuld met koud water. Het mengsel mocht niet aan de kook komen, dus als er opstijgende dampbellen te horen waren werd het vuur lager gedraaid. Af en toe werd er water uit het holle deksel geschept en vervangen door koud water. Na een half uur tot een uur Werd het vuur uit gedraaid en de grote deksel van de pan genomen. Het destillaat had zich verzameld in de kleine pan in het middel, doordat het tegen het deksel was gecondenseerd en in het midden in de kleine pan drupte. Het resultaat was een alcoholhoudende drank die "bimber" wordt genoemd. Niet zo zuiver gedestilleerd als wodka, maar toch goed voor een alcoholpercentage van ongeveer 30%.
Ik kan de methode echter niet aanraden, want de combinatie alcoholdamp en open vuur kan voor explosieve verrassingen zorgen.

Later heb ik in Polen een betere glazen lab-koeler aangeschaft die met een slang op de waterleiding aangeslaoten kon worden en daarmee wodka gestookt tot 70% alcohol. De voorraadflesssen en watersloten zijn in mijn regio Polen nog in verschillende winkels te koop. Naar een lab-koeler is het iets langer zoeken naar een meer gespecialiseerde winkel. Zelf vruchtenwijn maken en ook wecken is hier een populaire bezigheid.
 
F

forumlid 1447

Gast
@RockyFlats , dacht altijd al daar zit een verborgen moonshiner in.
Maar waarom alles zelf maken, leuk voor de freubelaars onder ons (anderen dus),
maar wegens gedoogbeleid is alles perfect te koop.
Ikzelf heb een Grainfather met reflux condensor voor gedestilleerd water,
maar ook voor het eigen bier is deze geschikt.
Om te leren destilleren is er ook een NL site, dus alles mogelijk.
Overigens alleen met suikeralcohol tot 5%-10% gaan.
Bij 20% stoppen als het fruit is, anders ruikt het naar natte hond, of erger.
Persoonlijk ga ik bij 2e of 3e stook tot 30% , kwaliteit voor alles.
Uiteraard hebben we het nu over geurende ontsmettingsalcohol,
bij een SHTF situatie, want de rest is bij wet, zonder vergunning, strafbaar.

ps een grainfather compleet is legaal, alle koperen ketels, zijn zonder vergunning,
bij bezit strafbaar. (er wordt bij de kleine liefhebber, voor eigen gebruik, gedoogd)
 
V

Verwijderd lid 423

Gast
Een oom van mijn Vechtgenote (voormalige-echtgenote) heeft mij destijds een erg simpele methode geleerd om eigen wadka te stoken. Te beginnen met een gedesinfecteerd glazen fles (in Polen verkrijgbaar in 10, 25 of 50 liter), gevuld met vooraf gekookt en gekoeld water, een aantal pakken suiker en een klont verse (bakkers)gist. Over de opening van de fles werd een stuk verbandgaas gespannen en met een elastiekje bevestigd. De inhoud moest een weekje gisten.
Voor het destilleren gebruikte hij een grote pan, voorzien van een bolle deksel. In het midden van de grote pan werd een kleinere pan geplaatst. Het deksel van de grote pan werd omgekeerd op de grote pan geplaatst, nadat deze gevuld was met het gefermenteerde suikerwatermengsel. Om het deksel af te sluiten, werd op de rand van de pan een natte doek gedrapeerd, waarna het omgekeerde deksel er op werd gelegd. Vervolgens werd de grote pan op een zacht fornhuisvuurtje geplaatst en het (nu holle) deksel gevuld met koud water. Het mengsel mocht niet aan de kook komen, dus als er opstijgende dampbellen te horen waren werd het vuur lager gedraaid. Af en toe werd er water uit het holle deksel geschept en vervangen door koud water. Na een half uur tot een uur Werd het vuur uit gedraaid en de grote deksel van de pan genomen. Het destillaat had zich verzameld in de kleine pan in het middel, doordat het tegen het deksel was gecondenseerd en in het midden in de kleine pan drupte. Het resultaat was een alcoholhoudende drank die "bimber" wordt genoemd. Niet zo zuiver gedestilleerd als wodka, maar toch goed voor een alcoholpercentage van ongeveer 30%.
Ik kan de methode echter niet aanraden, want de combinatie alcoholdamp en open vuur kan voor explosieve verrassingen zorgen.

Later heb ik in Polen een betere glazen lab-koeler aangeschaft die met een slang op de waterleiding aangeslaoten kon worden en daarmee wodka gestookt tot 70% alcohol. De voorraadflesssen en watersloten zijn in mijn regio Polen nog in verschillende winkels te koop. Naar een lab-koeler is het iets langer zoeken naar een meer gespecialiseerde winkel. Zelf vruchtenwijn maken en ook wecken is hier een populaire bezigheid.
Mooi verhaal @PBear ! Het stoken van alcohol is inderdaad "zo oud als de weg naar Kralingen", en veel is er niet voor nodig. Schitterend om te lezen hoe het omgekeerde deksel als een soort "alcohol-solar-still" is toegepast, met water als koeling in plaats van de buitenlucht. Simpel, maar het werkt.

Het verbandgaas dat je noemde, om de hals van de fles, heeft dezelfde functie als dat van een waterslot. Belangrijk is, om te voorkomen dat er zuurstof in de fles komt zodra het gistingsproces op gang is gekomen. Zou dat er tijdens het gisten in komen dan ontstaat er azijn in plaats van alcohol... De gist heeft wel iets aan zuurstof nodig in het begin, maar wat er zich vanaf het begn al in de lucht boven de vloeistof bevindt volstaat. Tijdens het gisten ontstaat er een voortdurende stroom van CO2-gas vanuit de gistende massa. Een behoorlijke hoeveelheid, ongeveer gelijk aan de helft van het gewicht aan toegevoegde suiker! Een waterslot laat dat telkens als bubbeltjes ontsnappen maar voorkomt tegelijk dat er ook weer lucht in de fles stroomt. Het gaas doet dat eigenlijk ook, want het is net doorlatend genoeg om die CO2 te laten ontsnappen (hele lichte overdruk) en geeft tegelijkertijd aan de omringende lucht geen kans om binnen te dringen. Het is ook vandaar, dat wie er geen waterslot heeft, desnoods ook wel met een pluk watten in de hals van een gistingsfles kan volstaan.

Een glazen labkoeler werkt inderdaad ook goed. Ik heb er helaas wel eens een gebroken, en dat kwetsbare vind ik van die dingen wel een nadeel, naast het feit dat de aansluitingen ook weer uit "conische-stoppen/tuiten" bestaan. Het past prima op een daarmee uitgeruste glazen kolf maar niet direct op een pandeksel o.i.d.

In mijn bovenstaande verhaal vergat ik te vermelden dat de 70 cm (of hogere) kolom (kolomlengte) dient om componenten met verschillend kookpunt beter van elkaar te scheiden. Maar er zit voor sommige toepassingen een adder onder het gras, zie onderaan, bij (2). Stook je alcohol vanuit het beschreven gegiste suikermengsel dan helpt de kolomlengte om de alcohol beter van het water te scheiden, en kan je dus hogere alcoholpercentages behalen. Maar strikt noodzakelijk is het in die situatie niet, en zou je kunnen volstaan met "geen kolomlengte" en bijvoorbeeld m.b.v. met een siliconen slangetje op een slangtule op het deksel direct naar een naast de pan gelegen koeler kunnen gaan. Je krijgt dan evengoed nog behoorlijke percentages (wellicht rond de 35% gemiddeld) en het water mag immers mee komen.

In een kolom is het het temperatuursverschil over de kolomlengte die de scheiding van componenten verzorgt, gewoon door het onderweg condenseren van componenten met een hoger kookpunt (dan de temperatuur bovenin de kolom). Stook je de pan op tot rond de 100 graden Celcius dan is de onderkant van de kolom bijvoorbeeld 99 graden maar de bovenkant net 78 of 79. Het merendeel van het water in de damp condenseert dan in de kolom en loopt weer terug in de ketel. En waarom een grotere kolomdiameter beter is? Je kunt je voorstellen dat een grote pan op een behoorlijk vuur zoveel damp kan produceren dat het gewoon "door een nauwe kolom heen spuit". De snelheid voorkomt dan dat er in de kolom de scheiding door condensatie kan optreden (die we willen hebben). Bij een bredere kolom ligt de gas-snelheid lager en is de verblijftijd van de damp groter. Bij een smallere kolom gewoon het vuur wat lager zetten.

(2) Er zijn situaties waarbij je juist geen scheiding door condenseren wilt, en dat is waar je smaakstoffen zoveel mogelijk wilt behouden. Voor smaakstoffen (en etherische olien e.d.) geldt ook dat die door condenseren kunnen worden afgevangen. Maak je dan van een gegist pruimenmengsel een heerlijke slibowitz (pruimenbrandewijn) dan wil je natuurlijk de smaak behouden, en niet dat de smaak in de ketel blijft steken. En wil je etherische olie (lavendelolie e.d.) winnen dan wil je dat alle olie over komt want dat scheidt zich naderhand vanzelf van het water. In dat geval kan je beste direct van de pan/ketel overgaan naar de koeler.
Je krijgt dan een beetje deze situatie, waarin de koeler gewoon naast de ketel ligt:
upload_2020-7-27_21-13-53.png

Er zijn leuke koelers te koop die daarvoor prima te gebruiken zijn: https://nl.aliexpress.com/item/4000...112#584_668#2717#7564#682__668#3374#15176#764
Zoals je ziet, is deze koeler van hetzelfde principe (pijp-in-pijp, tegenstroom) als ik in mijn eerste post als zelfbouw voorstelde.
upload_2020-7-27_21-4-30.png
 
V

Verwijderd lid 423

Gast
@RockyFlats , dacht altijd al daar zit een verborgen moonshiner in.
Maar waarom alles zelf maken, leuk voor de freubelaars onder ons (anderen dus),
maar wegens gedoogbeleid is alles perfect te koop.
Ikzelf heb een Grainfather met reflux condensor voor gedestilleerd water,
maar ook voor het eigen bier is deze geschikt.
Om te leren destilleren is er ook een NL site, dus alles mogelijk.
Overigens alleen met suikeralcohol tot 5%-10% gaan.
Bij 20% stoppen als het fruit is, anders ruikt het naar natte hond, of erger.
Persoonlijk ga ik bij 2e of 3e stook tot 30% , kwaliteit voor alles.
Uiteraard hebben we het nu over geurende ontsmettingsalcohol,
bij een SHTF situatie, want de rest is bij wet, zonder vergunning, strafbaar.

ps een grainfather compleet is legaal, alle koperen ketels, zijn zonder vergunning,
bij bezit strafbaar. (er wordt bij de kleine liefhebber, voor eigen gebruik, gedoogd)
Ha, William. Een moonshiner, haha, en dan zo een die "poteen" maakt zeker? Aardappelalcohol stoken in in het bos, in een geruit shirt met bretels en een hoed met een slappe rand. Welja, waarom ook niet, maar dan wel met deze muziek erbij...:

Je zou zeggen dat die band uit "the Southern States" komt, maar raad eens waar vandaan...

Een grainfather? Ha, je bent bierbrouwer! Ik probeer het af en toe met het vergisten van gehopte mout van Candirect, en smaakt ook goed, maar zelf maischen is natuurlijk wel het echte werk, mooi.

Je geeft aan "Overigens alleen met suikeralcohol tot 5%-10% gaan". Je bedoelt dan een "wettelijke limiet", of het te na te streven percentage alcohol in een water/suiker mengsel (hoeveelheid suiker)? Stookgist kan 20% alcohol nog wel aan, dus daar zit hem niet het probleem.

Tja, waarom alles zelf maken? Omdat het kan, denk ik, maar ook omdat niet iedereen zich een kant en klare setup kan veroorloven. Ik vind het zelf leuk om met slim gebruik van betaalbare spullen toch een prima resultaat te krijgen. En dat kan ook. Ook kan je bij zelfbouw precies datgene maken dat je wilt, zonder concessies te hoeven doen of opgescheept te zitten met iets dat misschien net niet doet wat je wilt.
Voor het echte bierbrouwen is zo'n "Grainfather" vast uitgekiend, en de respectabele prijs waard, dat geloof ik graag.
 
V

Verwijderd lid 423

Gast
Laatst bewerkt door een moderator:
Nuttige info en handige werkwijze, het kan idd zo simpel. :)

Zo'n koeler van 15mm en 22mm koperen pijp met verloop T-stukken is precies wat @Piroska in Hongarije gebruikt voor het stoken van de Palinka.

Op het uiteinde heeft zijn dan nog en afdop dopje zitten, met een klein gaatje erin. Dat schijnt nog wat efficiënter te zijn, er zou iets minder alcohol damp ontsnappen.

Zelf heb ik nog een hoge druk stoomkoeler liggen, die eindelijk gangbaar is door maanden weken met zuren. Scheelt wat koelwater, zo'n efficiënte koeler, maakt voor de rest weinig uit. Die moet nog eens een hoge druk pan treffen, maar die is onderweg. Super gist, check, gistingsvat, check, waterslot check, dus weer een leuk projectje voor van de winter.

Niet dat ik al door alle alcohol heen ben die m'n pa ruim 20 jaar geleden stookte van alle mislukte wijnen, nog een liter of tien te gaan.
"Op het uiteinde heeft zijn dan nog en afdop dopje zitten, met een klein gaatje erin. Dat schijnt nog wat efficiënter te zijn, er zou iets minder alcohol damp ontsnappen" Ik kan mij daar wel iets bij voorstellen, vooral bij kortere koelers. Het smoren van de uitstroom zorgt dan voor een langere verbljftijd en een grotere kans dat ook het aandeel damp condenseert tegen de koelerwand dat anders nog ongecondenseerd zou ontsnappen.
Het is dan wel zaak om het smoren niet te overdrijven, want "een stooksysteem" is in principe een open systeem zonder noemenswaardige drukopbouw en dat is wel zo veilig. Met een heel (te) klein gaatje aan het uiteinde van de koeler zou het meer op een stoomketel gaan lijken. En dan beter wat kevlar op de kop snoeren en een scherfvest aan... o_O Evengoed, ga ik het toch ook eens uitproberen, dat ietsje smoren.

Je bent al volop bezig met bouwen zie ik, mooi. Zouden "tri-clamp" onderdelen niet iets voor je zijn? Prachtige universele koppelingen en onderdelen waarmee je zo een kolom in elkaar sleutelt. Het is ook gemakkelijk te varieren, en relatief betaalbaar.
upload_2020-7-27_22-24-51.png
 

Flos

SHTF Expert
Vroeger maakt ik zelf stookwijn van water suiker en gist. 3 weken op 23° en elke dag eens omroeren.
Maar dat mag niet zonder dat je het aanmeld bij de overheid.
Nu heb ik daar iets op gevonden.
Ik plaats zo 2 of 3 maal per jaar een post op FB.
Als volgt.
Je kent dat.
Jou zoon of dochter is in een sportclub of schaakclub of iets anders.
En de club organiseert een BBQ en jij gaat er heen.
Er is ook een tombola je koopt een paar lotjes en je wint een fles wijn.
Chateau migraine en omdat je geen wijn drinker bent zet je die in de kelder.
En volgend jaar het zelfde verhaal.
Wel zo een wijn zoek ik.
Dus laat iets weten.
Met zo een advertentie haal ik soms 50 flessen wijn op die op zich niet te drinken zijn maar wel te distilleren.
Een normale fles wijn is 12% alcohol. Dus als je wat flessen heb verzameld kom je aan een mooi flesje moonshiner.
Op deze flessen wijn zijn er al accijnzen betaald . En het scheelt een hoop gedoe met stookwijn maken.
 

Flos

SHTF Expert
Laatst bewerkt:
Om zelf ontsmettings alcohol te maken heb je oela Vera gel nodig.
En dat kost tegen woord meer dan ontsmettings alcohol in laat ons zeggen het ,, kruitvat ,,
 

Ray

SHTF Expert
@Flos Zou ik gewoon glycerine gebruiken ipv aloe vera gel. Doet allebei niets voor het ontsmetten, maar is zachter voor de handen. Steeds die alcohol daar droogt je huid nogal snel van uit.

@RockyFlats :)Die hogedrukstoomkoeler staat hier nu al weer een paar jaar. Hoge drukpan is onderweg (na al diverse oudijzer handelaren te zijn afgelopen voor een geschikt boilervaatje) en de rest fröbel ik vanzelf bij elkaar vanuit de kringloop. Helaas mogen al die hobby projectjes nagenoeg niets kosten, of ik moet me beperken tot een enkele hobby. Helaas duren al die projectjes wel erg lang zo, de kringloop werkt niet op bestelling en soms vind ik wel wat ik zoek, maar is de prijs niet aangenaam (zoals een kleine laboratorium centrifuge voor 45 euro, die ik perfect had kunnen gebruiken voor m'n eigen tabaksaroma voor e-liquids voor de damper).

Voordeeltje, sommige koppelstukken e.d. kan wellicht een vriend van mij op z'n werk wel scoren. Op die manier is bv. een koppelstuk gedraaid om een gekregen halve Coleman multifuelbrander van @Wafels te koppelen aan een gekregen Primus pomp/fles van @FKAGB en zo heb ik weer een werkende multifuelbrander. :thumbsup:

De opstelling zoals we in Hongarije Palinka stookten met een oud boilervat op een houtvuur:
IMG_1863.JPG
Hier gaat het koude water van de put naar de sloot, jaartje of twee later in/uit een IBC. In het boilervat gaan twee handjes kleine steentjes, die voorkomen dat er een koek vormt op de bodem. Komt geen instrument bij te pas, je houdt op met stoken als het spul waterig begint te smaken. Wel een simpel alcohol metertje, na de tweede stook is het veel hoger dan de gewenste minimale 50% vereist voor Palinka, kwestie van terug verdunnen met gedestilleerd water.

Doek over het opvang vaatje om de dampspanning te verlagen en de rommel eruit te houden. Hier de koperen pijp nog zonder dopje met gaatje:
IMG_1864.JPG
 
F

forumlid 1447

Gast
Laatst bewerkt door een moderator:
Ha, William. Een moonshiner, haha, en dan zo een die "poteen" maakt zeker? Aardappelalcohol stoken in in het bos, in een geruit shirt met bretels en een hoed met een slappe rand. Welja, waarom ook niet, maar dan wel met deze muziek erbij...:

Je zou zeggen dat die band uit "the Southern States" komt, maar raad eens waar vandaan...

Een grainfather? Ha, je bent bierbrouwer! Ik probeer het af en toe met het vergisten van gehopte mout van Candirect, en smaakt ook goed, maar zelf maischen is natuurlijk wel het echte werk, mooi.

Je geeft aan "Overigens alleen met suikeralcohol tot 5%-10% gaan". Je bedoelt dan een "wettelijke limiet", of het te na te streven percentage alcohol in een water/suiker mengsel (hoeveelheid suiker)? Stookgist kan 20% alcohol nog wel aan, dus daar zit hem niet het probleem.

Tja, waarom alles zelf maken? Omdat het kan, denk ik, maar ook omdat niet iedereen zich een kant en klare setup kan veroorloven. Ik vind het zelf leuk om met slim gebruik van betaalbare spullen toch een prima resultaat te krijgen. En dat kan ook. Ook kan je bij zelfbouw precies datgene maken dat je wilt, zonder concessies te hoeven doen of opgescheept te zitten met iets dat misschien net niet doet wat je wilt.
Voor het echte bierbrouwen is zo'n "Grainfather" vast uitgekiend, en de respectabele prijs waard, dat geloof ik graag.

Inderdaad Grainfather voor bier en suikervergisting (rond 95%). Met suikervergisting maak je wodka, Gin en likeurtjes. Als je braaf bent gedestilleerd water. Koper hier voor de rest. Natuurlijk alleen maar als prep-materiaal. Stoken tot er 5% uit komt is vies bij fruit en molasse vergisting.
Rum, Jenever, Cognac, Weinbrand, weet ik te maken wanneer er een tekort is bij een SHTF situatie. :fluit::fluit:

Link met tri-clamps, Bubble caps etc. speciaal om perfect gedestilleerd water te krijgen.
https://www.stilldragon.eu/en/?pk_campaign=adwords-sden-g-c&pk_kwd=stilldragon
Deze is speciaal om te kwijlen, en Europees dus geen douane die nieuwsgierig teveel kan openbreken. (Oostenrijk)
 

Marcel Peut

Elementary prepper
Ik heb deze kant en klaar gekocht in China en ga hem hier gebruiken in Oeganda. Het wachten is op een tros bananen die in de tuin groeit. Dan probeer ik de lokale drank te stoken Waragi een soort gin. Ook hebben we heel veel zoete aardappels daar moet ik ook wat van kunnen maken.upload_2020-8-12_13-23-33.png IMG_3529.JPG
 
Bovenaan