• Welkom op ons forum. Gasten hebben beperkt toegang tot ons forum. Meld je daarom aan voor een account. Registreren kost slechts een minuutje van je tijd.

CrossbowClan

Diehard Prepper
Omdat ik dit niet heb kunnen vinden op het forum zal ik hier een aantal eetbare wilde planten laten zien, vertellen welk deel je kunt gebruiken en hoe, aangeven wat er zoal in zit en welke vermeende geneeskundige werking de plant heeft. Ik zal tien planten per maand behandelen, deel 1 (jan.) tot deel 12 (dec.).

Doe zelf eerst je eigen onderzoek naar de plant die je wilt oogsten/eten !!!
Zie deze info als het beginpunt van je verdere onderzoek ;).

Ik heb geen kennis van de vermeende geneeskundige werking en toepassing van planten. Vragen hieromtrent kan ik niet beantwoorden. Hopelijk weten andere leden hier meer over :).

Onder het motto "Alles wat je uit de natuur haalt hoef je niet te preppen" volgt hier dan deel 1.

Deel 1 : Januari.

1. Daslook [BESCHERMD] - de knol, zit 20 cm. diep, te gebruiken als pittige smaakmaker. PAS OP: lijkt veel op de giftige herfsttijloos en lelietje-van-dalen.
Bevat per 100 gr.: 150 mg. vitamine C en 340 mg. kalium.

Daslook3.jpg Daslook.jpg

Geneeskrachtige werking: antibacteriële eigenschappen, bloeddruk- en cholesterolverlagend, bloedreinigend, ontstekingsremmend, slijmoplossend en stofwisselingsstimulerend.


2. Den - naalden, geschikt om thee van te zetten (5-8x zoveel vit. C dan een glas jus d'orange) of als smaaktoevoeger bij vlees en vis.

Den.jpg

Geneeskrachtige werking: de etherische olie uit de naalden verbetert de doorbloeding, werkt ontstekingsremmend en is antimicrobieel, wordt vooral ingezet bij ontsteking van de luchtwegen maar ook tegen reuma en neuralgische pijnen.


3. Lisdodde - wortel/steel, het binnenste witte deel kan rauw, gekookt en gebakken gegeten worden en kan worden verwerkt tot een zoetige puree. Bevat met name zetmeel.

Lisdodde.jpg Lisdodde2.jpg

Geneeskrachtige werking: het stuifmeel wordt toegepast bij nierstenen, bloedingen, menstruatieklachten, lintwormen en diarree.

Ik mag niet meer foto's toevoegen, dus ga ik hieronder verder... :rolleyes:
 

CrossbowClan

Diehard Prepper
Vervolg Deel 1.

4. Madelief - bloemen, de jonge, nog niet sterk behaarde, bloemknoppen kun je rauw eten of in een salade. Verder ontwikkelde bloemknoppen kun je koken als spinazie. Ook geschikt voor thee.
Bevat: vitamine A en C, etherische olie, is rijk aan kalium, calcium, magnesium en ijzer.

Madeliefje.jpg Madeliefje2.jpg

Geneeskrachtige werking: ingezet bij neusverkoudheid, huidziekten, leveraandoeningen en om de stofwisseling, bloedopbouw en de urinewegen te stimuleren. Uitwendig tegen acne en bij wondbehandeling.


5. Vogelmuur - blad en stengels, koken als spinazie. Bevat: in vergelijking met kropsla 2x zoveel calcium, 3x zoveel kalium en magnesium, 2-8x zoveel vitamine A en C, en bevat vitamine B1, B2 en B3.

Vogelmuur2.jpg Vogelmuur.jpg

Geneeskrachtige werking: ingezet bij hoest, astma en longziekten, heeft een verkoelende, ontstekingsremmende, pijnverzachtende en spijsverteringsbevorderende werking, helpt bij kramp, leverklachten, ontstoken ogen, reuma en blaasziekten. Uitwendig wordt de plant ingezet bij huiduitslag, verbranding, schaafwonden en kleine verwondingen.


6. Zilverschoon - wortel, kun je rauw eten, koken en bakken. Bevat: looistoffen (5-10 %), bitterstoffen en slijmstoffen.

Zilverschoon.jpg

Geneeskrachtige werking: het kruid (de bovengrondse plantdelen) werkt pijnstillend en diarree-remmend, wordt ook gebruikt bij buikklachten, pijnlijke menstruatie gepaard gaande met kramp. Bij tandvleesontsteking kan men op de wortel kauwen.

Bekijk het vervolg hieronder.... :wave:
 

CrossbowClan

Diehard Prepper
Vervolg Deel 1.

7. Smalle Weegbree - wortel, zorgvuldig wassen, mengen met andere groenten en kort koken. Bevat: zink, calcium en veel vitamine B en C.

Smalle Weegbree.jpg

Geneeskrachtige werking: alle leden van de weegbree-familie hebben een antibacteriële, reinigende en verfrissende werking, wordt gebruikt bij ontsteking in mond en keel, maagslijmvliesontsteking en ontsteking aan de urinewegen. Verse, met de hand gekneusde bladeren worden gebruikt bij wondjes, verbranding en insectensteken.


8. Maarts Viooltje - wortel, kan geroosterd gebruikt worden als vervanger van koffie. Bevat: bitterstoffen, slijmstoffen en etherishe olie (in de bloem).

Maarts Viooltje.jpg

Geneeskrachtige werking: slijmoplossend bij bronchiale ontsteking en wordt gebruikt bij verkoudheden.


9. Pastinaak - wortel, fijngesneden (rauw) geschikt voor in salade, maar ook goed te gebruiken als kook- en (roer)bakgroente. Bevat: etherische olie, vitamine A, B en C, en kalium.

Pastinaak2.jpg

Geneeskrachtige werking: als thee spijsverteringsbevorderend, pijnverzachtend en slaapbevorderend, geschikt voor diabetici door de aanwezigheid van inuline.


10. Mierik - wortel, wordt versgeraspt gebruikt als specerij in sauzen en als kookgroente. Bevat: zeer veel vitamine C en vele andere vitamines.

Mierik.png

Geneeskrachtige werking: spijsverteringsbevorderend en antimicrobieel. Uitwendig wordt de plant gebruikt bij geïnfecteerde wonden, reuma en insectensteken. Wordt ook gebruikt bij buikkramp en ontsteking van de ogen en luchtwegen.


Dit was deel 1. Hopelijk hebben jullie er wat aan. Deel 2 volgt spoedig, maar met slechts één foto per plant :fluit:
 

CrossbowClan

Diehard Prepper
Daslook; plant ook te gebruiken, echter niet meer na de bloei.
Smalle weegbree; gaat ook op voor brede
Maarts viooltje; naast wortel ook bloem eetbaar
Klopt helemaal, behalve het Maarts viooltje. Volgens mij heeft de plant in januari nog geen bloemen, vandaar de naam Maarts viooltje. Pas rond maart is de bloem eetbaar in salades, de bladeren een maandje eerder. Maar dit deel ging over januari :D.
 

ReadyMom

Prepper goeroe
Ah ja, was even het maanden-aspect vergeten, excuus :) Hoewel, zoals het weer en de seizoenen allemaal veranderd zijn en veranderen de laatste tijd zijn die ook niet meer altijd zo'n vaststaand gegeven
 

CrossbowClan

Diehard Prepper
zoals het weer en de seizoenen allemaal veranderd zijn en veranderen de laatste tijd zijn die ook niet meer altijd zo'n vaststaand gegeven
Daar heb je helemaal gelijk in, maar daarom moet men ook zelf onderzoek doen en uitproberen. Proef de bladeren of bloemen eens een maandje eerder en ervaar hoe het smaakt. Vaak zul je zien dat de aangegeven tijden in boeken aardig kloppen wat betreft gebruik in de keuken, dus smakelijker als je nog een maandje wacht :D.
Naarmate je de plant beter leert kennen kun je beter inschatten welk deel eetbaar en smakelijk is op welk moment :).
 

CrossbowClan

Diehard Prepper
Zoals beloofd volgt nu Deel 2.
Hoewel ik in Deel 1 heb gezegd dat ik 10 planten per maand zou behandelen, zie ik daarvan af. Waarom?
Ten eerste hebben de mensen met ervaring in deze materie de kennis waarschijnlijk al en voegt het dus niets toe. Ten tweede zien de mensen zonder kennis en ervaring dan straks door de bomen het bos niet meer, 120 planten is veel te veel. Daarom zal ik er in totaal zo'n 25 behandelen, maar deze zullen een groot deel van het jaar terugkomen wanneer andere delen van de plant eetbaar zijn. Ken je deze 25 goed dan ben je al een heel eind op weg naar eten uit de natuur... het hele jaar :thumbsup:.

Doe zelf eerst je eigen onderzoek naar de plant die je wilt oogsten/eten !!!
Zie deze info als het beginpunt van je verdere onderzoek ;).

Deel 2 : Februari.

Alle planten van Deel 1 zijn deze maand op dezelfde wijze te gebruiken en bereiden. Dan nu tien nieuwe planten...

1. Veldzuring - blad en scheuten, kan rauw in salade of koken als groente en in soep. Bevat: vrije oxaalzuren (dus niet langdurig achtereen gebruiken... nierbeschadiging!!!), eiwit (2%), carotenen, ijzer en rijkelijk vitamine C.

Veldzuring.jpg

Geneeskrachtige werking: heeft een bloedreinigende, immuunversterkende en spijsverteringsbevorderende werking.

2. Aardkastanje - wortel, geschild is het een goede kook- en bakgroente. Bevat: etherische olie en flavonoïden. LET OP: er zijn giftige planten met soortgelijke bloeiwijze en bladvorm.

Aardkastanje.jpg

Geneeskrachtige werking: spijsverteringsbevorderend en krampoplossend, sterke werking tegen darmschimmels en schadelijke bacteriën, stimuleert de melkvorming bij borstvoeding.

3. Griekse alant - wortel, geschild en kleingesneden geschikt als kook en (roer)bakgroente. Bevat: etherische olie (1-5%), bitterstoffen, in de wortel zit tot 44% inuline (dus geschikt voor diabetici).

Griekse alant.jpg

Geneeskrachtige werking: desinfecterend op de luchtwegen, wordt gebruikt bij maagklachten, worminfecties en menstruatieklachten, in hoge dosis diarree- en braakopwekkend.

4. Wilde cichorei - wortel, gedroogd en geroosterd en gemalen geschikt als koffiesurrogaat, ook geschikt als kook- en (roer)bakgroente. Bevat: bitterstoffen, tot 58% inuline in de wortel, kalium.

Wilde cichorei.jpg

Geneeskrachtige werking: de thee is stofwisselingsstimulerend, spijsverteringsbevorderend en algemeen aansterkend.

5. Witte dovenetel - bladeren en scheuttoppen, zeer geschikt voor thee, rauw geschikt in salade of koken als spinazie. Bevat: kalium, calcium, fosfor, borium, ijzer, magnesium, koper, zink, zwavel en etherische olie.

Witte dovenetel.jpg

Geneeskrachtige werking: bloemen en loof hebben een verkwikkende, ontstekingsremmende, slijmvliesbeschermende, antibacteriële en spijsverteringsbevorderende werking. Ingezet bij maag- en darmklachten, slijmvliesontsteking, bronchitis, jicht en koorts.

Hieronder wordt het vervolgt... :wave:
 

CrossbowClan

Diehard Prepper
Laatst bewerkt:
Vervolg Deel 2 : Februari.

6. Grote ereprijs - bloemen, rauw te eten en in salade, kort koken kan ook. Bevat: etherische olie, hars, looi- en bitterstoffen.

Grote ereprijs.jpg

Geneeskrachtige werking: spijsverterings- en stofwisselingsbevorderend, bloedreinigend, ingezet bij ziekten van de luchtwegen, chronische huidziekten, neurodermitis en verbranding.

7. Hazelaar - blad en katjes, het jonge blad kan worden gekookt als spinazie, de bloeiende katjes gedroogd en gemalen toevoegen aan groente of voor thee. Bevat: etherische olie (in het blad), vette olie, suiker, eiwit (in de noten), vitamine B1, B2 en E, calcium, kalium, magnesium en veel spoorelementen.

Hazelaar.jpg

Geneeskrachtige werking: het blad wordt gebruikt bij lever- en galklachten en als omslag bij bloedingen. De noten zijn goed voor de hersenen, zenuwen en het immuunsysteem, de olie voor huidverzorging.

8. Gele kornoelje - bloemen, geschikt voor thee en als aroma in sterke drank. Bevat: looistoffen, vitamine C en E, in de vrucht zitten diverse suikers en B-vitaminen.

Gele kornoelje.jpg

Geneeskrachtige werking: vrucht en bast werken koortsverlagend, wordt gebruikt bij chronische darmziekten en diarree.

9. Kleine veldkers - blad, de bladeren van het bladrozet zijn (rauw) geschikt in salade, als kruid in groente en soep, koken kan ook. Bevat: bitterstoffen, mineralen, per 100 gr. tot 360 mg. vitamine C.

Kleine veldkers.jpg

Geneeskrachtige werking: stimuleert de lever- en galwerking, krampoplossend, spijsverteringsbevorderend, een extract wordt gebruikt bij hoest en astma.

10. Herfstleeuwentand (Vertakte leeuwentand) - wortel, geschild als kook- en bakgroente, gedroogd en fijngehakt en geroosterd als koffievervanger. Bevat: inuline en bitterstoffen.

Herfstleeuwentand.jpg

Geneeskrachtige werking: is nog niets over bekend.

Dit is het einde van Deel 2. Spoedig volgt Deel 3. :wave:
En niet vergeten... Alles wat je uit de natuur haalt hoef je niet te preppen!
 

DO-it

Diehard Prepper
Die Veldzuring: is dat dezelfde zuring als waar je ook in kunt ‘koken’ ( heb ooit vis klaargemaakt boven vuur enkele en alleen omwikkeld door zuring, want dat verbrand niet boven vuur)?
 

Ray

SHTF Expert
Die Veldzuring: is dat dezelfde zuring als waar je ook in kunt ‘koken’ ( heb ooit vis klaargemaakt boven vuur enkele en alleen omwikkeld door zuring, want dat verbrand niet boven vuur)?
Waarschijnlijk was dat het grote blad van de Ridderzuring. Deze is niet bepaald eetbaar of je moet eerst een hoop moeite doen. Jonge veldzuring heeft smalle, kleine bladeren en in 't voorjaar een dikke stengel waar ik als kind al op kauwde voor de smaak. Blad is idd lekker door de sla. Niet overdreven veel van eten, hoog oxaalzuurgehalte wat niet zo goed voor je botten is (net als rabarber bv. ).

Beiden vallen in graslanden en bermen op, omdat hun bloemen/zaden meestal flink boven de rest uitsteken.

Veldzuring:


Ridderzuring:
 

Ray

SHTF Expert
Normaal is dit niet het beste seizoen voor groenvoer uit het veld, maar door het mooie weer na die lange droogte, zie je nu veel kruidjes een tweede maal de kop opsteken alsof het voorjaar is. De paddenstoelen zijn nog wel schaars, daar had ik wat meer van verwacht.
 

CrossbowClan

Diehard Prepper
@Ray dat klopt, maar vele wortels zijn goed eetbaar en leveren belangrijke koolhydraten. Vanaf maart komt er meer groenvoer bij :p.
Paddenstoelen daar waag ik mij niet aan :eek:.
 

CrossbowClan

Diehard Prepper
Doe zelf eerst je eigen onderzoek naar de plant die je wilt oogsten/eten !!!
Zie deze info als het beginpunt van je verdere onderzoek ;). En dan nu...

Deel 3 : Maart.

De volgende planten kun je blijven gebruiken zoals beschreven in Deel 1 of Deel 2 : Den, Lisdodde, Zilverschoon, Smalle weegbree, Pastinaak, Veldzuring, Aardkastanje, Griekse alant, Wilde cichorei, Witte dovenetel, Hazelaar en de Herfstleeuwentand.
De planten waarvan je nu ook andere delen kunt gebruiken zijn...

1. Daslook [Beschermd] - knol, maar nu ook het blad, in groentegerechten en sauzen.
2. Madelief - bloem, maar nu ook het jonge blad, rauw in salade of groentegerecht en voorjaarssoep.
3. Vogelmuur - blad en stengel, maar nu ook bloem en vrucht, als verfijnde sla of zeer malse spinazie-achtige groente.
4. Maarts viooltje - wortel, maar nu ook bloem, blad en jonge scheuten, rauw in salade, warme gerechten en deserts, tevens voor thee.
5. Mierik - wortel, maar nu ook het jonge blad, fijngehakt als smaakmaker in (groente)gerechten.
6. Grote ereprijs - bloem, maar nu ook het malse blad en scheuttoppen, geschikt voor salade, soep, eiergerechten en thee.
7. Gele kornoelje - bloem, maar nu ook het blad, gemengd met andere planten/kruiden voor thee.
8. Kleine veldkers - blad, maar nu ook bloem en bloemknoppen samen met de malse bloemstengel geschikt als salade of eetbare decoratie.

En dan hier nog vijf nieuwe planten...

1. Kleine bevernel - wortel, koken als groente of toevoegen aan groentesoep. LET OP: er zijn giftige planten met een soortgelijke bloeiwijze, o.a. Hondspeterselie, Waterscheerling en Gevlekte scheerling!!! Bevat: etherische olie in het gedroogde loof, cumarine en flavonoïden.

Kleine bevernel.jpg

Geneeskrachtige werking: slijmoplossend bij hoest en catarre, extract geschikt als gorgelmiddel bij ontsteking van mond- en keelholte, positieve werking op maag en darmen, ook ingezet bij hoofdpijn, neusbloeding, stijve nek en wervelkolomklachten.

2. Gewone engelwortel - wortel en scheuten, scheuten koken als groente, de wortel verpulverd is een vorm van snuiftabak. LET OP: er zijn giftige planten met een soortgelijke bloeiwijze, maar de bladvorm daarvan is anders. Bevat: etherische olie, bitterstoffen, looistoffen en hars.

Gewone engelwortel.jpg

Geneeskrachtige werking: antibacterieel, tegen schimmelinfectie in de darm, weerstandverhogend. De thee helpt bij maag- en darmproblemen, reuma, bronchitis, jicht en menstruatieklachten. De wortel is het meest werkzaam.

3. Herderstasje - wortel, bloemknop, blad + scheuten. De wortel gedroogd als specerij. De bloemknop en het bovenste deel van de bloemstengel rauw in salade of als bakgroente. Het malse blad en zachte scheuttoppen rauw in salade of koken als spinazie, het gedroogde blad voor thee. Bevat: rijk aan calcium en kalium, 100 gr. blad bevat tot 177 mg. vitamine C, aminozuren.

Herderstasje.jpg

Geneeskrachtige werking: ingezet voor het stelpen van oppervlakkige wonden, neusbloeding en het afzwakken van een te sterke menstruatie.

4. Witte klaverzuring - blad en wortel, het blad kun je toevoegen aan salade, sauzen, soepen en groentesappen, de wortel fijngehakt in groentegerechten.
Bevat: oxaalzuur (nierbeschadiging en diarree bij hoge dosis!!!) en vitamine C.

Witte klaverzuring.jpg

Geneeskrachtige werking: ingezet bij huidziekten en vroeger bij scheurbuik. Fytotherapeutisch bij stofwisselingszwakte, spijsverteringsstoornissen en bij lever- en galziekten.

5. Grote zandkool (Wilde rucola) - blad, rauw in salade, groentegerecht, ovengerecht (lasagna, pizza) en soep. Bevat: rijk aan mosterdglycosiden en vitaminen.

Grote zandkool.jpg

Geneeskrachtige werking: is niets over bekend.

Dit is het einde van Deel 3. Hopelijk kunnen jullie er iets lekkers mee maken, want... Alles wat je uit de natuur haalt hoef je niet te preppen! ;)
Deel 4, april, volgt snel. :wave:
 

CrossbowClan

Diehard Prepper
Laatst bewerkt:
Bij twijfel, of als het niet anders kan zijn er manieren om de eetbaarheid van planten te testen.
Eetbaarheidstest van planten

Waarschuwing: De eetbaarheidstest geldt alleen voor planten en dus niet voor paddenstoelen.

Voor de eetbaarheidstest: Hoe herken je een giftige plant?

Eet geen verwelkte of oude bladeren.
Knollen van planten altijd koken of roosteren alvorens te eten.
Vermijd planten die een melkachtig sap bevatten. (De paardenbloem is hierop een uitzondering)
Kies niet voor planten die rood van kleur zijn.
Witte en gele bessen zijn meestal giftig.
Vermijd paddenstoelen. Je moet een echte paddenstoelenkenner zijn om giftige van niet giftige paddenstoelen te kunnen onderscheiden.

Eetbaarheidheidstest (Geheel op eigen risico!)
De eetbaarheidstest geldt alleen voor het plantendeel wat je test. Het is mogelijk dat één deel van de plant wel eetbaar is terwijl een ander deel dat niet is.

Wrijf, voel en ruik
Wrijf een blad van de plant die je wilt testen fijn. Als het kleeft , stinkt of ruikt naar perzik of amandel zal het blad naar alle waarschijnlijkheid giftig zijn.
Wrijf en test op de huid
Smeer wat fijngewreven blad tegen de binnenkant van je arm. Wacht dan een paar minuten. Als de huid rood wordt of geïrriteerd raakt is de plant veelal niet eetbaar.
Kus het plantje..
Leg een minuut een stukje plant op je lippen. Als je geen branderig of prikkend gevoel krijgt kun je doorgaan met het volgende onderdeel van de eetbaarheidstest.
Test met de tong
Leg een klein stukje op de punt van de tong en wacht een minuut. Als je geen prikkelend, branderig gevoel krijgt of braakneigingen krijgt kun je verder met de volgende stap.
Test met de tong fase 2
Leg een minuut een klein stukje van de plant onder je tong. Als je geen branderig, prikkelend gevoel krijgt of misselijk wordt kun je doorgaan met de volgende stap.
Kauwen
Kauw op een klein stukje van het te testen plantendeel en wacht een minuut. Als er niets verdachts te proeven of te voelen is is het tijd voor de laatste fase van de eetbaarheidstest.
Eten
Eet een klein beetje van het geteste plantendeel. Wacht dan 6 uur. Als er dan geen vreemde reacties zijn geweest kun je ervan uitgaan dat de plant eetbaar is.

In volgende delen zal ik ook nog een tiental zeer giftige planten waarbij verwisselingsgevaar bestaat behandelen.

WEES VOORZICHTIG... WE WILLEN JE NOG NIET KWIJT !!! :hug: :thumbsup:
 
Bovenaan