frambozen zaad

Discussie in 'Tuinieren' gestart door zonnebrood, 28 juli 2019.

 1. zonnebrood

  zonnebrood Prepper goeroe Moderator

  Misschien een domme vraag maar misschien kan iemand hier een antwoord op geven?

  Tijdens een wandeling vandaag kwam ik per abuis een gele framboos tegen. Nu heb ik een van de vruchten mee genomen om daar de zaadjes uit te halen en deze te planten in potjes in de hoop de stekjes volgend voorjaar te kunnen planten.

  Maarrrr wat is slim? Hele vrucht met vruchtvlees en al in de grond stoppen (rotten?) of toch de zaadjes er uit halen en een voor een zaaien? Eventueel eerst de vrucht in de vriezer doen om vorst te simuleren?

  De frambozen die we nu hebben zijn stekjes welke we uit het wild hebben gehaald.
   
  frans81 vindt dit leuk.
 2. Stuudje

  Stuudje Mankinds only hope Moderator

  Frambozen (en bramen) zijn gemakkelijk te vermeerderen door middel van worteluitlopers. In het voorjaar komen de scheuten rondom de struik te voorschijn en is het eenvoudig om een stek met wortels uit te steken. Framboos opkweken uit zaad, heb ik nog niet gedaan, of van gehoord.
   
  frans81 vindt dit leuk.
 3. Tanfana

  Tanfana Prepper goeroe Admin

  Ik zou ook een stekje zoeken. Je mag hier ook wel een stekje komen ophalen. :)
  Gele frambozen zijn veel lekkerder dan rode.
   
 4. netuyas

  netuyas Elementary prepper

  Ik heb witte frambozen, gele, rode en rose frambozen, wilde frambozen en "tamme", het is net onkruid. frambozen zijn, samen met bramen en aardbeien het gemakkelijkst om qua tuinieren mee te beginnen. het enige echte gevaar is dat ze gaan woekeren, ze zijn allemaal lekker, ongeacht de kleur....
  wilde kun je met veel snoeien goed eetbaar maken, en tamme worden naar verloop van tijd vanzelf wild.
  Het belangrijkste is dat je dit soort struiken laat migreren, kortom niet vastpinnen op een plek, maar verplaatsing toestaan. dan blijf je in de loop van de jaren de vruchten ervan plukken.
  Ik heb ze nog nooit van zaad opgekweekt. sommige"moderne zaden zijn F1 Hybride, ofwel niet geschikt voor vermeerdering door zaaien.
  Mijn advies is gelijk aan bovenstaande, vraag een stekje, na een paar jaar is het een mooi bosje frambozenstruiken, en 5 jaar later grijp je (bij niet snoeien) naar de pesticide ;)
   
  Ray vindt dit leuk.
 5. zonnebrood

  zonnebrood Prepper goeroe Moderator

  @Tanfana , bedankt voor het aanbod! Helaas mag een prive persoon geen planten oid invoeren ivb met ziektes. Mocht daarom ook mn cactea en geraniums niet mee nemen :(

  @netuyas , ja vertel mij wat, wij hebben wilde en tamme (net zo wild als de wilde langzamerhand) we laten ze gewoon langs het hek groeien en snoeien ze alleen bij wanneer het echt te gek word.

  Edit:

  Heb inmiddels 10 stekken gekregen van de aardappelboer. Des ondanks ga ik proberen wat te doen met de zaadjes als experiment :)
   
  Laatst bewerkt: 29 juli 2019
  Prepper Steve, knapzak en Harry Nack vinden dit leuk.