• Welkom op ons forum. Gasten hebben beperkt toegang tot ons forum. Meld je daarom aan voor een account. Registreren kost slechts een minuutje van je tijd.

Geigerteller?

Stuudje

SHTF Expert
Moderator
Na de kernramp van Fukushima steeg in Europa de verkoop van geigertellers. Aan het nut daarvan kan getwijfeld worden, daar een commerciële geigerteller (die 300 à 500 euro kost) niet gevoelig genoeg is om de geringe overgewaaide radioactiviteit te meten. Ook wordt radioactiviteit door de overheid gemeten en wordt geïmporteerd voedsel op radioactiviteit getest. Wikipedia
 

petroman

SHTF Expert
Laatst bewerkt:
Hallo en welkom,
Je schrijft dat er er "niet zoveel van af weet". Is het dan niet veel zinvoller om je die kennis toe te eigenen ?
Elk stuk gereedschap heeft een gebruiksaanwijzing en gereedschap gebruik zonder (basis) kennis is vragen om problemen.
En dat slaat op het gereedschap zelf en wat je er mee wilt gaan doen.

Mijn tip: verdiep je in wat straling is en doet en verdiep je ook in wat ze in Petten doen. Misschien kan je een rondleiding vragen.
 

The mad engineer

Diehard Prepper
Nee, geen ervaring mee.

Het eerste wat je jezelf zou kunnen afvragen is: waarom wil ik er een?

Is het om op tijd weg te zijn? (Waarschijnlijk hoor je sirenes eerder dan dat je op je teller ziet dat het te laat is).
Heb je die andere dingen al op orde? Heb je jodiumpillen bv?
Wellicht dat je prio lijst dan iets anders wordt.
 

Nomad

Diehard Prepper
Ik snap je vraag @jansen16, het advies van de anderen is het beste wat we je op dit moment kunnen geven.
Verdiep je eerst in de materie. Het lijkt een lullig antwoord om je af te serveren, maar dat is het niet.

Geigertellers zijn over het algemeen gevoelig voor alpha, beta of gamma straling. Allereerst moet je weten welke je wil meten.
Straling is lastige materie. Het werkt cumulatief. Zo kan je de sterkte van een stralingsbron meten, maar ook relevant is de opgenomen straling te meten.

Naast een geigerteller kan het dus zinvol zijn om een dosismeter op te hangen thuis. Deze meet continu en verkeurt boven een bepaalde opgenomen dosis.
 
V

Verwijderd lid 423

Gast
Hallo allemaal,

Ik ben niet echt een prepper maar ik hoop toch dat jullie me kunnen helpen. Ik woon in de buurt van Petten en ik zit eraan te denken om een geigerteller te kopen. Ik zat op deze site te kijken: https://www.pce-instruments.com/dut...alle-parameters/geigerteller-kat_156868_1.htm maar ik weet er niet zoveel vanaf. Heeft één van jullie misschien nog tips of hebben jullie ervaring met geigertellers?
@jansen16
Ach, ik lees dit nu pas...

Ik heb al eens eerder iets geschreven over het topic, maar daarop kwam weinig reactie.
https://www.preppers-shelter.nl/for...dt-aan-de-bosrand-de-reactor.1566/#post-23739

Ik heb de nodige meetapparatuur in huis, en weet redelijk wat van straling af.
Ik denk dat het zeker zin heeft om een geigertellertje aan te schaffen nu het je interesseert, maar het moet dan wel doen wat jij wilt, en het moet niet de bank springen.
Zo te zien, is die PCE site een serieuze, en levert in ieder geval geen rommel, maar is wel prijzig...

Als je handig bent, en de uitdaging aan durft, dan zou ik je adviseren om er zelf een te bouwen.
Een uitgekiend geigerteller-bouwpakketje dat ik een paar jaar geleden kocht: Een sympathieke Amerikaan (John) ontwikkelde het op basis van een arduino processor, en verkoopt het hobbymatig. Het stelt in staat om voor relatief weinig geld radioactieve straling te meten. Even afhankelijk van de gekozen geiger-mueller meetbuis, kan er meestal beta en gamma straling worden gemeten, en bij een GM buis met mica-venster ook alpha straling.
https://sites.google.com/site/diygeigercounter/home
Het voordeel is ook, dat je de "counts" digitaal kunt uitlezen. Mocht je dan ooit eens een monster van iets willen meten op besmetting bijvoorbeeld, dan kan je dat in principe, met een langere meettijd in een loden afscherming.

Als zelfbouw niets voor je is, kijk dan eens ... naar militair spul.

Als een groter formaat geen probleem is, dan is een DP-5V niet slecht. Het is analoog (wijzer) uitlezing, en niet geschikt voor het meten van lage stralingsniveau's in monsters. Maar is wel gevoelig, en heeft voor hoge straling (kernbom/kernramp) een aparte geiger-muellerbuis. De meeste apparaatjes die commercieel te koop zijn, kunnen dergelijk hoge stralingsniveau's niet aan. De DP-5V kan beide.
http://www.sovtube.com/dosimeters/146-dosimeter-dp-5v.html

En misschien is dit nog iets beter: http://www.helmut-singer.de/stock/x43.html
Die zaak heeft ook uitgebreider aanbiedingen rondom die SV500, en eventueel kan je er nog sondes bij kopen.

Succes!
 
V

Verwijderd lid 423

Gast
Bij Conrad koop je nieuwe producten met garantie vanaf 160 euro, Voor 349 euro heb je al een hele mooie, die alfa-, bèta- en gammastralen kan meten.
Voor 499 heb je er een die ook voor professionals wordt aanbevolen.

https://www.conrad.nl/nl/gamma-scout-online-geigerteller-stralingsmeter-101709.html
@Tom Dag Tom, hee, ik ben kennelijk niet meer alleen, in mijn enthousiasme over straling-meten, mooi!
Jij hebt er ook wat ervaring mee?

Die Gamma Scout is inderdaad een mooi apparaatje, maar vind ik wel behoorlijk overprijsd. Het kitje waar ik in de voorgaande post over schreef, kan eigenlijk hetzelfde, met een mica-window-buisje, voor pakweg 1/3 van die prijs (en, toegegeven, wel wat solderen en ergens inbouwen).

Nadeel van die Gamma-Scout en dat kitje, en zo goed als alle doorsnee geigertellers, is dat die redelijk nabij een kernramp of bij een kernbon nutteloos zijn. Of eigenlijk zelfs gevaarlijk, omdat ze dan door verzadiging (avalanche-effect) geen of een veel te laag stralingsniveau aangeven, en dus een vals gevoel van veiligheid geven.

Als ik geen militaire apparatuur zou hebben die lage en hoge stralingsniveau aan kan, dan zou ik zeker omkijken naar een geschikte afscherming voor dergelijke apparaatjes. Zowel t.a.v. ioniserende straling (voldoende lood, om de gevoeligheid te drukken - maar hoe gevoelig is slecht te verifiëren) als t.a.v. EMP.

@jansen16 Er over terug denkend, zou ik zelf gaan voor een SV500 set zoals deze: http://www.helmut-singer.de/stock/x43.html Unkaputtbar, zeer waarschijnlijk EMP-bestand en is vrijwel zeker geschikt voor een hoog- en laag stralingsniveau.
 
Bovenaan