• Welkom op ons forum. Gasten hebben beperkt toegang tot ons forum. Meld je daarom aan voor een account. Registreren kost slechts een minuutje van je tijd.

Het rugzakken bos

F

frans81

Gast
Laatst bewerkt door een moderator:
Neem de tijd bij de aankoop van een rugzak . Er zijn genoeg mogelijkheden om rugzakken uit te proberen of te vergelijken . Op oa een SC of in Speciaalzaken / Dumpzaak met winkel .
Doe je dit namelijk niet dan zie je vroeg of laat door het Rugzakkenbos in je eigen uitrusting niet meer welke rugzak je nou moet nemen .
Je hebt binnen de kortste keren zoveel rugzakken ( Jes ) . En dan te bedenken " Het kost allemaal Geld " .
En denk vooral na over wel of niet Camo .
Je kunt veel beter bij een Burger uitvoering rugzak Twee ( 1 Reserve )Regenhoezen in Camo erbij kopen ( Wanneer je twijfelt of beperkt Budget hebt ) dan een Camo uitvoering rugzak waar je niet meer mee wilt rondlopen . Te koop zijn er genoeg maar er weer 1 verkopen daar heb je twee man voor nodig :) En vaak krijg je niet meer het bedrag er voor terug dat je ervoor betaald hebt :(
Kijk maar eens hoever de prijzen gezakt zijn van oa Saracen / Sting / stingray /en strike modellen .

Vooral op Marktplaats / speurders enz . Dus in de Particuliere verkoop :confused:
Helaas pindakaas blijven de Rugzakken zonder camo behoorlijk waardevast ( Vooral Burger modellen van Vaude , Lowe Alpine enz enz )
 

pjotr78

Specialist
Hierop in aanvulling,
probeer voor je een (dure) rugzak aanschaft goed in te schatten welk volume je nodig denkt te hebben. Je gebruiksdoel dus. Is je doel EDC/GHB/BOB/INCH dan maakt dat een enorm verschil, voor een EDC is vaak een kleine pouch al genoeg, voor een GHB is meestal een dag rugzak genoeg, dus tot ongeveer20/ 25 liter, voor een BOB (uitgaande van de beroemde 72 uur een tas tot ongeveer 40/45 liter en voor een INCH een GROTE tas van 80 of meer liter. Uiteraard zijn dit slechts gemiddelden, en is alles afhankelijk van je persoonlijke uitrusting die je mee neemt.
Probeer ook vooraf te bedenken hoe je wil dat je rugzak is in te delen, een groot vak en zelf losse (waterdichte)zakkengebruiken of alles in vakjes, lusjes etc.

Daarnaast heb je ook modulaire systemen waarbij je dus het een aan het ander kan vastmaken en je dus indien nodig/gewenst je een deel van je systeem kan loskoppelen en (veilig) achterlaten zoals bijvoorbeeld de os te koppelen zijtassen van de bekende militaire rugzakken die samen weer een rugzakje maken, of tas-systemen waar een dag rugzakje op een grotere tas klikt

Maar het voorkomt teleurstelling als je vooraf een idee hebt hoeveel je mee wil nemen, dan kan je daar je tas op afstemmen.

Zoals gezegd, van te voren goed passen scheelt ook heel veel, zeker als je er gewicht in kan doen (bij de betere buitensportwinkel). Let hierbij ook op of het frame goed je rug volgt, en of dit eventueel te verstellen/verbuigen is. Ook de lengte van het rugpand is hierin relevant om het gewicht van de rugtas met behulp van de heupband goed op je heupen over te kunnen brengen, zeker bij de grotere rugzakken en bij gebruik buiten de gebaande paden een must om goed te kunnen dragen, een slecht afgestelde rugzak zorgt voor problemen met de nek, schouders, rug, heupen, benen en de voeten, kortom, alles waar je op moet kunnen vertrouwen.

Laat je goed adviseren in meerdere winkels, (en koop dan ook bij een van die winkels een goede rugzak vanwege de service en de garantie). Als je eenmaal het verschil hebt ervaren tussen een goed zittende (zware) rugzak en een slecht zittende (lichtere) rugzak, dan weet je wel waarom dit zo belangrijk is. (heb zelf een keer een kilometer of 10 over rotsachtige bergflanken gelopen met de bijna 10 kilo lichtere rugzak van een ander (kleine dame van ongeveer 165 terwijl ik 192 ben) die gewond was en ondersteund werd door twee anderen om haar in veiligheid te brengen , dat heeft me meer last opgeleverd dan de vele kilometers die ik daar met mijn eigen rugzak liep).

Met de tip over de camouflage-regenhoes helemaal eens, ben daarnaast zelf bij met de knal oranje versies voor als je wel extra wil opvallen.

GreetZ,
Pjotr78
 

walrus

Elementary prepper
goed topic want zelf zat ik ook 1 te zoeken en weet niet goed hoe groot, welk merk, etc etc.
omdat ik zelf ook nog niet goed weet wat allemaal mee moet slepen is het aantal volume moelijk te kiezen.
ik zat eigenlijk aan een rugzak te denken die je zelf kan op/afbouwen met bijvoorbeeld een mollensysteem?
en anders kan beter een te grote rugzak kopen dan een kleine?
dat een rugzak paar liter groter is dan de ander wilt (denk ik) niet zeggen dat het gelijk een kg zwaarder is?
Het valt misschien alleen wat meer op.
liever heb je wat ruimte over dan dat je tekort komt. maargoed wat weet ik ervan :D
een waterdichte rugzak is ook wel handig denk ik anders ben je altijd afhankelijk van een schuilplek of extra zeiltje in de regen.
waar ik ook aan zat te denken is om een rugzak eens te bewerken met paar donkere kleuren verfbussen.
zo krijgt deze een lelijk uiterlijk en ziet het er minder aantrekkelijk uit om te roven.
 
F

frans81

Gast
Hierop in aanvulling,


GreetZ,
Pjotr78

Beste Pjotr78 ,

Nu vind ik jou wel te ver gaan ( Let op Emoticon's ) :lol::lol:
Je kaapt mijn topic :thumbsup:
Al het " LEUK " is nu voor jou :( :lol:
Beste Pjotr78 , ga zo door !! Mooie aanvulling en de beste wensen voor ( 2016 )
 
F

frans81

Gast
Laatst bewerkt door een moderator:
Tip numero uno; Koop eerst je spullen / gear die je denkt nodig te hebben, dan de rugzak!

Greetz,

Koop de Items als het Goedkoop ( In een aanbieding of zo ) is en je toch weet dat je het nodig hebt . Dus eerst je uitrusting bij elkaar kopen voordat je een rugzak neemt is niet echt nodig ;)
Sommige dingen koop je op een moment van dus ook een rugzak ( Wanneer leuke aanbieding )

@frans81 vergeet niet dat het jouw topic is, dus dat alle "leukigheid" daarmee direct uit jouw post voortkomt :thumbsup:
GreetZ
Pjotr78

:hi::hi::oops:
 

Kciroj

Elementary prepper
Koop de Items als het Goedkoop ( In een aanbieding of zo ) is en je toch weet dat je het nodig hebt . Dus eerst je uitrusting bij elkaar kopen voordat je een rugzak neemt is niet echt nodig ;)
Sommige dingen koop


:hi::hi::oops:

En dan erachter kunnen komen dat je spullen niet in je rugzak passen :) is zonde.
 

petroman

SHTF Expert
Laatst bewerkt:
Bedenk eerst wat je met je rugzak wilt doen.

Ik had een strontnormale zak om alles de berg op te sjouwen.
een karimor om te klimmen,
één met uitwendig frame voor trektochten in de Ardennen
en uiteindelijk ook nog een met inwendig frame voor naar en op Madeira.

Bedenk en stel vast wat je maximale (duur) belasting is. Leuk dat je rugzak vol kan stoppen met 30kg spul maar als je maar 20kg kan "hebben" dan gaat het niet werken.
Heb je en bos hout voor de deur dan heb je een ander model nodig dan als je alleen maar borsthaar hebt.
Snowlock erg handig, extra ruimte voor het geval dat en je hebt iets meer bivakzak.

Geen enkele rugzak is waterdicht. Dus stop je spullen minimaal in een of beter meerdere vuilniszakken. Regenhoes is ook mooi maar zet hem wel altijd vast. Niets is lulliger (echt waar) als dat ding zien vertrekken in een stevige wind.
Tasjes en zakjes in je heupband zien er leuk uit in de winkel maar met 20kg volle bepakking werken die niet meer. Alles wat je er buiten op aan vast zet kan er af vallen en vasthaken aan takken etc.

Zo dat zijn wel een paar tips.
 
F

frans81

Gast
Laatst bewerkt door een moderator:
En dan erachter kunnen komen dat je spullen niet in je rugzak passen :) is zonde.

prachtig :confused: Mijn bericht was nog een Concept ;) en toch stond het er . Heb het inmiddels aangevuld :D
Als iemand zijn /haar verstand gebruikt dan kom je echt niet in de problemen met je aankopen .
 

Lekker Ding

Specialist
Denk aan het totaal gewicht, zoals @petroman al noemde.
Je kunt wel die 70+15ltr rugzak kopen, je volledige uitrusting er instoppen + een bijl, gasfornuis en autokrik, maar dan zul je na 5km lopen bekaf zijn en niet vooruit te branden.
Het gewicht voor meerdere kilometers comfortabel lopen is ronde de 10-13kg voor dames en 12-15 voor heren, uiteraard afhankelijk van je bouw, conditie en ervaring. Met trainen kun je dat opbouwen, ga maar lopen met een rugzak gevuld met flessen water.

Moraal van het verhaal, (te)grote rugzak ga je vaak vullen, want er is nog ruimte, waardoor je teveel spul/kilo's meeneemt. Tevens is een grote rugzak erg slecht half te vullen, je lading (en dus je rugzak) gaat dan schuiven en dat is erg vermoeiend.
 
F

frans81

Gast
Vergeet niet ;) dat bij een grote rugzak waar Daypacks via ritsen aan de rugzak bevestigt worden !! je ook de optie hebt ( Wanneer Daypacks niet gebruikt worden ) deze ritsen samen te brengen en te sluiten .
Dat wil zeggen dat je de Inhoud dus verkleint . Je maakt als het ware van je 65 Liter een 45 Liter ;)

Dat kan zowiezo al bij de Saracen / Sting ( Ray ) /Strike rugzakken en zo zullen er ongekend ook Burger modellen zijn met deze optie .
Ik vind het echter alleen van nut bij de Echt Grote rugzakken (60 / 100 / 130 Liter ) . Dit kun je aan 1 kant doen of aan Twee ;) . De Rugzak is dan een heel stuk dunner . Handig wanneer je niet al teveel op een begin moment mee kan nemen maar later wel weer genoeg ruimte hebt om iets bij te voegen . Dus je hoeft niet persee een grote vulruimte te vullen met :cool:
Je kunt er evengoed nog iets tussen steken , Tentstokken / bijl enz ( Achter de Ritsen )

sting rits (1).JPG sting rits (2).JPG
 

petroman

SHTF Expert
Extra bijlage:
vergeten te melden: compressie banden aan de zijkant zijn handig.
En neem ook reserve sluitingen/gespen mee.
Op het moment dat we op pad gingen naar de ardennen, knalde mijn de gesp van mijn heupriem uit elkaar, gelukkig waren we nog in Nijmegen dus kennis rap op de fiets naar spac sport en daar twee sluitingen gekocht.
Let er nog meer op dta je die dingen KAN vervangen en niet dat de riem waaraan die zit mooi vastgenaaid is. Waardoor je of alles moet slopen of helemaal geen nieuwe gesp kan monteren.
Ook als je per ongeluk op een gesp gaat staan kan die daar tegen ?
De gesp van mijn karimor heeft daar geen moeite mee. Die zwarte hard plastic daar en tegen.

Een daypack op een rugzak monteren vind ik persoonlijk onzin, afgezien van het extra gewicht verplaats je je zwaartepunt erg naar achteren.
Heb je echt een dagrugzak nodig draag die dan op de borst.
 

manax

Prepper
Verwacht niet dat ik de komende tijd al een rugzak zal aanschaffen maar rondkijken ben ik natuurlijk al wel mee bezig.
En heb al wel een idee wat ik mooi vindt, De tassen zoals de link hieronder zijn misschien wel handiger of misschien niet maar vindt voor iets wat ik misschien elke dag gebruik dat ik het er ook een goed gevoel bij moet hebben.
http://www.rugzakcenter.nl/product/596949/category-210684/high-peak-zenith-55-10l-black.html

en voor een rugzak komt mijn smaak dan toch meer richting hetgeen hieronder. Vindt zelf niet echt dat dit te erg opvalt.
http://www.noorloos-se.com/NL/producten/rugzakken/1699/Condor-3-day-Assault-Pack.html
http://www.maxpedition.com/store/pc/Gyrfalcon-Backpack-109p6713.htm

beide zullen waarschijnlijk je spullen goed kunnen dragen maar het verschil zit hem dan in je eigen gevoel bij beide tassen denk ik?

geen idee of ik iets raars zeg dus wel benieuwd wat jullie mening is.
 

walrus

Elementary prepper
Moraal van het verhaal, (te)grote rugzak ga je vaak vullen, want er is nog ruimte, waardoor je teveel spul/kilo's meeneemt. Tevens is een grote rugzak erg slecht half te vullen, je lading (en dus je rugzak) gaat dan schuiven en dat is erg vermoeiend.
ligt erook aan waarmee je het gaat vullen.
een paar flessen water of een grote tarp?
allebei grote volume maar gewicht is heel verschillend.
een grote volle rugzak hoeft niet gelijk een grote zware te zijn.
 
F

frans81

Gast
Laatst bewerkt door een moderator:
dit is een Berghaus Vulcan Cyclops rugzak?
edit: of low alpine, jeetje, die 2 lijken op 2 druppels water op elkaar.

Helaas :( beide foto's zijn dus van een Sting ( Arwy ) . Je had Vroeger de Lowe Alpine Sting uitvoering en Daarna ( Goedkopere Fabrikant ) Arwy Sting uitvoering . DE Lowe en de Arwy hebben inmiddels weinig verschil met elkaar . De huidige Arwy modellen ( Doorontwikkelde ) zijn Kwalitatief zowat hetzelfde .
DE Berghaus ( Engelse Fabrikant) lijkt totaal niet op de Lowe / Arwy modellen . Genoeg kenmerken waaraan te herkennen .
Ook hadden de Echte Lowe rugzakken een witte Gamelbak zak aan de binnenzijde , Arwy modellen hebben een Zwarte zak .
DE Berghaus Vulcan II heeft geeneens een Zak aan de binnenzijde voor een eventuele Camelzak :(
( even ter aanvulling 11-1-2016 )
Het blijkt dat mijn oudere type Vulcan cyclops II dus geen Camelbak zak aan de binnezijde heeft . Maar recentere modellen wel.
 
Bovenaan