• Welkom op ons forum. Gasten hebben beperkt toegang tot ons forum. Meld je daarom aan voor een account. Registreren kost slechts een minuutje van je tijd.

Hoe ga je om als prepper met slecht houdbare ( noodzakelijke ) medicatie?

janvanloon

Senior Prepper
Hoe ga je om als prepper/offgridder met slecht houdbare ( noodzakelijke ) medicatie?
Mijn vader ( hart en suiker ) heeft dus bepaalde medicatie nodig waar hij niet zonder kan.
Een voorraad aanleggen gaat moeilijk
1 door dat men ze op voorschrift al moeilijk genoeg krijgt ( papier ziekenkas enzoverder ).
2 door dat ze slecht bewaren.
Hoe kun je hier op langere termijn bij SHTF of bij het offgrid leven hiermee verder?
Of is het eerder van " je hebt pech "...
 

Stuudje

SHTF Expert
Moderator
Wat betreft de suiker...probeer eens, nu dus, de diabetes2 om te keren. Ja dat kan in 80% van de gevallen.
Zoek een diëtist die je vader kan begeleiden in een koolhydraatarm dieet. Sommige zorgverzekeringen zijn ook al bezig groepen te begeleiden want het staat wel vast dat door koolhydraatarm te eten de waardes van suiker, cholesterol verbeteren en na (niet eens lange tijd) kunnen mensen van de medicatie af. Vaak zakt ook de hoge bloeddruk, wat ook weer een voordeel is voor het hart.
Als je een naam van een diëtist in je buurt wilt, kan je een PM doen, dan zal ik voor je zoeken welke in de buurt van je vader werkzaam is.


1Vandaag over omkeren diabetes.


Voor meer informatie: www.keerdiabetes2om.nl
 

martin

Mankinds only hope
Hoe kun je hier op langere termijn bij SHTF of bij het offgrid leven hiermee verder?
Of is het eerder van " je hebt pech "...

Kan je de exacte naam doorgeven van de medicijnen. Sommige medicijnen kan je veel langer bewaren dan aangegeven. Je moet echter niet gaan gokken, want in sommige situaties zal de werkzame stof verloren gaan.
Maar in de meeste gevallen zal 1 jaar geen probleem moeten zijn.
In grove lijnen kan je dit aanhouden
  • Tablet 2 jaar
  • Capsule 1 jaar
  • Poeders 1 jaar
  • Drank 6 maanden
  • Druppelvloeistof 6 maanden
  • Stoomvloeistof 3 maanden
  • Neusdruppels 3 maanden
  • Neusspray 3 maanden
  • Oogdruppels 1 maand
Maar nogmaals, je moet niet gaan gokken.

Wat ik iedereen adviseer is om minimaal 3 extra maanden van de noodzakelijke medicijnen in te slaan.
Zelfs hier is het voorgekomen dat door een verandering in het productieproces er bepaalde medicijnen tijdelijk schaars worden.

Er zijn diverse manieren om extra pillen te scoren.
De ene methode is wat discutabele als de ander, maar op volgorde van haalbaarheid.

- Neem een leeg doosje mee op vakantie, en vraag bij de lokale apotheek met lichte paniek in je stem dat je pillen op zijn (in Spanje werkt dit prima)
- Als je in de buurt van Duitsland/België/Frankrijk kom gewoon even navragen of je ze daar kan bestellen.
- Bij de huisartsenpost een zielig verhaal vertellen dat bij de laatste bestelling je jas is gestolen, en dat hier je complete voorraad in zat. (kost je de eigen bijdrage, maar die zal je vader toch wel al hebben opgebruikt)
- Bellen met de huisartsenpost of je het doosje pillen wat per ongeluk in je jas zat, en in de wasmachine is terecht gekomen nog gewoon kan gebruiken.

Uiteraard moet je deze "extra" pillen gewoon meenemen in je roulatieschema, en niet apart bewaren.
En natuurlijk zorgen dat je deze "extra" voorraad niet opgebruikt als je geen zin heb om naar de apotheek te gaan.
 

Ray

SHTF Expert
@janvanloon Als preppen van de medicatie niet mogelijk is of de SHTF langer duurt dan de voorraad aankan is het soms mogelijk alternatieven te vinden op natuurlijke basis of alternatieven die wel goed te preppen zijn. De werking is wellicht niet zo sterk als van reguliere medicatie, maar liever iets dan niets, je moet dan creatief zijn. Zie bijvoorbeeld dit draadje: https://www.preppers-shelter.nl/forum/threads/zelf-medicatie.1883/#post-31441

Helaas zullen er vele gevallen zijn waarbij medicatie, zelfs al doe je nog zo je best, niet te vervangen is, maar wel hoogstnoodzakelijk.
Ben je afhankelijk van medicijnen, onderzoek of/hoe ze te preppen, wat die medicijnen precies doen en welke alternatieven of natuurlijke middelen dit enigszins zouden kunnen vervangen. Ook de houdbaarheid kan erg verschillen, sommige medicijnen verliezen wat van hun werking, er zijn er echter ook die vervallen in schadelijke stoffen, o.a. doxycycline (een antibiotica)

Een truuk is om steeds net iets eerder dan de medicijnen op zijn, nieuwe te bestellen, hier kom je meestal wel mee weg. ;) Wel handig om te weten hoe het precies zit met de houdbaarheid (geen zin om meer op te slaan dan je kan rouleren) en wat het effect is van veroudering op de medicatie.

Het vergt dus nogal wat onderzoek, maar met behulp van bv. leden van dit forum met hun diverse kennis, kom je vaak een heel eind. :)
 

FiatCurrency

Survivor
Dag beste preppers,

Als ik dit probleem zou moeten aanpakken, dan zou ik eerst kijken wat de bepalende factor is in het onbruikbaar worden van het medicijn. Zoals viel te verwachten (zie lijst martin hierboven) zijn de meest droge toedieningsvormen (tabletten en capsules) het langst houdbaar. Vrijwel alle vitale medicatie is verkrijgbaar in tablet of capsule (m.u.v. insuline en andere hormoonpreparaten die inactief worden door maagzuur). Dus iemand met IDDM of hypofyse-as problematiek is de sjaak bij een SHTF scenario.

Hoe dan ook, vocht lijkt dus de grootste vijand van het medicament. UV-licht is ook iets om te vermijden. Advies: Neem een glazen (nooit plastic, laat waterdamp door) pot met beugelsluiting. Doe er donker tape o.i.d. omheen. Laagje silica korrels op de bodem de pot, wat witte watten hierop, dan hierop de pillen (uit de verpakking halen en opvullen die pot). Dan afsluiten en wegzetten bij kamertemperatuur.

Deze aanpak zal voor de meeste medicamenten denk ik goed werken.
 

Prepare2Rescue

Survivor
Het lang houden van medicatie, zie ik verstandige maar ook onverstandige adviezen.
Bewaar medicatie altijd zoveel mogelijk in hun originele verpakking, dat geld voor herkenbaarheid, bijsluiter.
Als je er mee op reis moet, Bewaar deze in onverwoestbare koffertje van Peli of Explorer.

Er zijn prima extended shelf programma's voor medicatie die in droge tablet vorm worden verstrekt. Google is je beste vriend.
Orgineel doosje, in plastic verpakken, zuurstof arm, of vacuum.

Op transport in een Peli of explorer of ottercase. Natuurlijk geen transparante deksel.

N_gg11_Memo_4.gif
 

Stuudje

SHTF Expert
Moderator
Niet geheel onbelangrijk in geval van nog geen SHTF. Zorg als je reist voor een medicijnpaspoort. Dit kan via huisarts en/of apotheek.
Voor sommige medicatie is meer nodig.

In veel landen is het bezitten en gebruiken van middelen die onder de Opiumwet vallen streng verboden. Op het overtreden van de Opiumwet staan strenge straffen. Middelen die onder de Opiumwet vallen kunt u dus niet zomaar meenemen naar het buitenland. Dat geldt onder andere voor slaap- en kalmeringsmiddelen (zoals Valium, Seresta), sterke pijnstillers (bijvoorbeeld Morfine), middelen voor de behandeling van ADHD (zoals medicijnen met de werkzame stof methylfenidaat) en medicinale cannabis.
http://www.hetcak.nl/portalserver/portals/cak-portal/pages/s3-1-medicijnen-mee-op-reis

Afhankelijk van het land heb je een ‘Schengenverklaring’ of een Engelstalige medische verklaring nodig, bekrachtigd door de ambassade van het land waar je naartoe gaat. Voor enkele landen zjn nog meer afwijkende regels. Op de link die ik gaf kan je per land de regelgeving en procedure en kosten vinden. Begin op tijd met de aanvraag: deze kan 4 weken duren. (of meer, voor Cuba kreeg ik het zelfs in drie maanden niet geregeld, erg stroperige ambassade, gelukkig was de rum op Cuba goedkoop)

Ook als het nog geen SHTF is, is het natuurlijk altijd goed een overzicht van je medicijnen en je ziekten te hebben. Vooral bij een (spoed) opname in het ziekenhuis heel belangrijk (ongeluk, buiten westen er zijn meer momenten dat je zelf niet helder bent om alles op te dreunen).
Zorg dat je een duidelijk overzicht hebt, en ook dat familie/vrienden weten waar je dat hebt. In de woongemeenschap waar ik woon hebben we ooit afgesproken dat het op een a4tje in de meterkast hangt, samen met noodzakelijke telefoonnummers van familie. Zoiets kan je ook in je vriendenkring afspreken...of in elk geval eens bespreken met die buurman paar huizen verder die weinig aanloop heeft. Als er dan wat gebeurt, weet in elk geval iemand waar de meest belangrijke gegevens te vinden zijn.
 

Goodi

Prepper
Ik weet uit ervaring, dat in principe, bijna alle medicatie (pillen) lang tot na de houdbaarheidsdatum kan gehouden en gebruikt worden.
Bvb, een Dafalgan, reeds 6 maand vervallen, zal ik nog steeds innemen.
Het zal niet slecht worden, enige wat kan is dat de werking minder zal zijn.....

Mijn medicatie die ik dagelijks moet innemen heb ik momenteel een reserve ingeslagen van 3 maand.
Ook zit er bij men afd pilletjes en ander medisch gerei, een briefje met alle nuttige info betreffende mezelf.
 

drent

Diehard Prepper
Hoe dan ook, vocht lijkt dus de grootste vijand van het medicament. UV-licht is ook iets om te vermijden. Advies: Neem een glazen (nooit plastic, laat waterdamp door) pot met beugelsluiting. Doe er donker tape o.i.d. omheen. Laagje silica korrels op de bodem de pot, wat witte watten hierop, dan hierop de pillen (uit de verpakking halen en opvullen die pot). Dan afsluiten en wegzetten bij kamertemperatuur.

Deze aanpak zal voor de meeste medicamenten denk ik goed werken.
Nee dus. Zuurstof/vocht geeft reactie, ook met overpakken en de grotere hoeveelheid zuurstof die in zo'n pot zal achterblijven. Meeste die pillen zijn hoe dan ook onder optimale omstandigheden (al dan niet onder beschermde atmosfeer oid) verpakt en dat kan je niet nabootsen aan de keukentafel. Ik zie er zat yt filmpjes over langskomen met dit advies en het is funest voor de werking van de medicijnen. Alle mooie verhalen die ze aanhalen over langere bruikbaarheid hebben het over verpakt in de originele verpakking! en dat is niet voor niets. Vermindering van werking wordt al gemerkt bij laatste restje/helft fabrieksverpakte medicijnen los in een potje, laat staan als je dat zelf gaat doen. Nog afgezien van het met vieze handen in zo'n pot zitten grabbelen (want dat gebeurt gegarandeerd vroeg of laat). Dat is al funest voor de jam (met een vies mes), voor je medicijnen net zo goed. Die doordrukstrips zijn lastig met goed opbergen (want liefst hard doosje nodig) en afval, maar de rest blijft schoon! en in elk geval tot tht betrouwbaar qua werking.
 
V

Verwijderd lid 423

Gast
Als voor medicijnen geen expliciete bewaartemperatuur is voorgeschreven, dan is 2-8 graden Celcius (insuline) waarschijnlijk beter dan kamertemperatuur, vermoed ik (klopt dat?). Tenzij de toediening zelf een hogere temperatuur vereist, omdat het anders te dik is om te smeren of zo. In de koelkast bewaren is toch meestal het beste?

Aanvankelijk had ik nog het idee dat bewaren in vloeibare stikstof:eek: misschien een ultieme lange duur opslag van medicijnen zou zijn. Er zijn echter medicijnen die absoluut niet mogen bevriezen (waaronder insuline). Ik vraag mij wel af of het voor het gros van de medicijnen niet toch een mogelijkheid zou zijn. Bij de −195.79 °C van vloeibare stikstof worden afbraakprocessen behoorlijk afgeremd veronderstel ik. Ik zie Dewar vaten met zo'n 35 liter vloeibare stikstof, die die temperatuur 269 dagen volhouden zonder bij te vullen. In een geval waarbij medicijnen maar 1 jaar houdbaar zijn, zou je er zo nog eens 269 dagen aan toe kunnen voegen. Tenminste, als afbraakprocessen nagenoeg tot stilstand zouden komen, en dat is natuurlijk wel even de vraag. Vloeibare stikstof is ook niet iets dat de supermarkt heeft, maar er is wel aan te komen. Dit zou misschien enige zin kunnen hebben voor absoluut levensnoodzakelijke medicijnen? En anders is droog-ijs (CO2) misschien nog iets, om een lage temperatuur te bereiken en wat tijd te winnen (−72 °C). Alleen voor wie zoiets echt nodig heeft natuurlijk, en mits het zin heeft (?).

Naast glazen potten zijn metalen potten kennelijk ook prima om medicijnen in te bewaren. Ik las nog een tip om de schroefdraad van een pot dan van een beetje teflon tape te voorzien, zodat het nog beter af dicht. En om, voor wie er over beschikt, te verpakken onder argon- of stikstof-atmosfeer. En/of met vochtvreters en zuurstof-absorbers verpakken. Koolzuurgas zou minder goed zijn omdat het een zwak zuur (koolzuur) vormt met water, en dat is immers vaak aanwezig.
 

vheeswijk

Specialist
Medicatie en dan de chemie er in kan natuurlijk ook uiteenvallen met verloop van tijd.
Iemand die daar iets van af weet ?
@vheeswijk ?
Jazeker, ieder medicijn dat je regelmatig moet innemen breekt af of wordt door het lichaam uitgescheiden. Daarom moet je het steeds blijven innemen. Weinig stoffen hebben de neiging te accumuleren in het lichaam (voorbeelden: DDT {insecticide} en zware metalen).
 

Wafels

Diehard Prepper
@vheeswijk van medicijnen weet ik het niet , alhoewel ik denk dat er wellicht medicijnen zijn die dit enigszins wel zullen
doen want er zijn medicijnen bij die pas na verloop van tijd pas gaan werken (dus het lichaam moet eerst voldoende
ervan hebben ) , net als B12 , dit is dan wel een vitamine en geen medicijn (maar het lichaam faalt als je het niet hebt ) maar voor wie geen B12 opneemt
langs de voeding zijn er B12 injecties , B12 zuigtabletten of neusspray ,dit wordt wel door het lichaam opgenomen en
accumuleert dus wel in het lichaam . enkel als je er mee stopt zal de voorraad in je lichaam afnemen en na verloop van tijd
het dus weer een tekort , maar er is dus wel opslag in je lichaam .
gr will
 

vheeswijk

Specialist
Houdbaarheid van medicijnen. Algemene richtlijnen.
Zo'n lijstje opstellen van medicijnen zou een chemicus in principe wel kunnen doen, maar daar is géén beginnen aan, deze zouden vele pagina's bestaan, en dan zou je nóg een heleboel vergeten. Je kan soms in de bijsluiter tussen de regels lezen. De volgende geneesmiddelen zijn mogelijk verdacht vanuit preppersoogpunt:
  • Als de houdbaarheidsdatum van de ongeopende verpakking kleiner is dan één jaar (volgens de producent dan)
  • Als er staat: zo mogelijk koel bewaren (Dit is een heel sterke aanwijzing!!).
  • Als doordrukstrips deels in Al-folie in plastics zijn verpakt. (Product kan zuurstof-gevoelig zijn, verpakt onder stikstof).
  • Als er staat: in het donker bewaren. Dit kan misleidend zijn omdat lichtgevoelige medicijnen meestal tóch licht-dicht worden verpakt. Als er staat "in geopende verpakking in het donker bewaren", dan is dit een labiele stof.
  • Als er staat: "In geopende verpakking donker én koel bewaren", dan gaat het waarschijnlijk om een niet goed prepbare stof. Maar ja, dat geldt ook voor Olijfolie!
Soms kan op het product gegoogled worden op zowel de handeslnaam of de chemische naam.
Kom je op zo'n pagina met een chemische specificatie dan wordt soms het smeltpunt vermeld. Als het bij het smeltpunt staat: ontleding (decomposes). dan is waarschijnlijk sprake van een thermisch labiele verbinding, hoewel dat ook niet al te veel zegt. Als er bij een smeltpunt een getal wordt vermeld van boven de 100 grad. Celcius, dan is dit in de regel een zeer stabiel prepbaar preparaat.

Dit zijn slechts algemeen geldige richtlijnen, "rules of the thumb" !!!
 
L

LadyPrepper

Gast
Laatst bewerkt door een moderator:
Ik heb in Farma gewerkt en medicijnen die over de datum waren gingen "gewoon" naar Afrika waar ze dankbaar en effectief nog jaren na de uiterste houdbaarheidsdatum werden ingezet. Met name tabletten, mits droog en onuitgepakt bewaard kunnen nog lang mee. Crèmes en zalfjes maar ook drankjes kunnen uiteenvallen maar dat zie je snel genoeg door dat de substantie, smeerbaarheid of geur veranderen. En iets wat je hebt gebruikt, aangeraakt, open gemaakt, bederft sneller en kan ook door schimmels e.d. aangetast worden. Maar tabletten zijn over het algemeen nog 5 jaar na de uiterste datum te gebruiken, alhoewel ze iets minder effectief kunnen zijn. Wellicht hebben jullie de film "Wolf of Wall Street" gezien waarin Leo diCaprio pillen neemt die over de datum zijn en besluit om de dosering te verhogen omdat hij niks voelt en uiteindelijk completely f*%ed in zijn Maseratti (?) klimt en het ding volledig in puin rijdt. De pillen werken namelijk wel.. alleen duurt het wat langer.

Correctie, het was een Lamborghini :)
 

vheeswijk

Specialist
Laatst bewerkt:
Hoe ik mijn medicijnen heb geprept.
Mijn medicijnen, en dat zijn er nogal wat, moet ik aanvragen om de 3 maanden, om precies te zijn om de 90 dagen. Al jaren geleden ben ik overgegaan naar recept aanvragen om de 75 dagen, dus steeds 2 weken te vroeg. Zowel huisarts als apotheek merken dat niet op. Op deze wijze loop ik bij iedere bestelling steeds 2 weken in, dus in een jaar 8 weken. Na een paar jaar heb je een flinke voorraad opgebouwd. Probleem is echter het moment vast te stellen wanneer je weer moet bestellen. Dit doe ik als volgt:
Ik start altijd mijn computer op met een agenda. In die agenda komt automatisch om de 75 dagen een herhalings-melding "Medicijnen bestellen". De meeste agenda's kunnen dat. Als u een google account heeft (bv. voor gmail) dan is uw persoonlijke agenda slechts één klik van u vandaan. In deze google-agenda kunt u bovendien een email-melding naar uzelf instellen. Dat hoeft u slechts één keer te doen. Mijn vrouw en ik krijgen dus automatisch om de 75 dagen een email bericht "Medicijnen bestellen". Mijn medicijnenvoorraad is zelf nu zó onhandelbaar groot geworden dat ik weer ben overgegaan op meldingen om de 90 dagen.
 
J

J.J

Gast
Laatst bewerkt door een moderator:
Beste @vheeswijk
Uiteraard beseffen we als prepper dat het noodzakelijk in een voorraadje aangelegen voor al de schildklier medicatie de waarden waren al een tijdje niet goed dus moest het aan gepast worden, we hadden kortgeleden net een voorraadje 75mg op gehaald tot kreeg mijn vrouw een voorraadje 100mg gekregen, maar dat bleek een te grote sprong te zijn en nu heeft ze een voorraadje 88mg, en ze had al een voorraadje, wat dat betreft heeft ze voor een tijd genoeg euthyrox.
Maar nu de vraag aan @vheeswijk wat is de beste manier de oude voorraad zo te versnijden dat we pressies uit komen op 88mg of moeten we elke dag tot poeder verwerken.

Is de schildkliermedicatie euthyrox trouwens een time releases meditatie, dan zou het in stukjes gesneden worden, graag advies, we kunnen het niet aan de Apotheker vragen dan vragen ze de medicatie misschien weer terug of ze maken een aantekening waar we niet om staan te springen.

Wat zijn dus de mogelijkheden.

[Mod] lettergrote aangepast. [Mod]
 

Wafels

Diehard Prepper
@vheeswijk dan heeft u een slechtere (betere) apotheek als ik , want de mijne weet mij precies te vertellen dat ik nog voor x aantal dagen medicatie in huis heb :rolleyes: en ik bestel net als u om de 3 maanden . Ik heb hen al terug gepakt met de mededeling dat ik niet meer tot de laatste dag wacht om mijn medicatie te bestellen want ik heb al een paar keer het probleem gehad dat ze het niet op tijd konden leveren daar het van een centraal magazijn komt en dan naar hen en vervolgens naar de klant .
Ik weet niet of dat tegenwoordig overal van toepassing is ,maar een eigen buffer is dan wel handig . Ik heb hen ook eens gevraagd hoe het zit als er door calamiteiten (slecht weer in de winter of zo ) niet geleverd kan worden ook daar krijg je geen antwoord op .
maar nogmaals ze weten wel wat ik in huis heb .:(
gr will
 

Stuudje

SHTF Expert
Moderator
Zo'n apotheek heb ik ook @Wafels. Je krijgt het niet mee als je eerder komt met een recept.
Misschien weet je het niet maar een apotheek levert ook aan huis. Zeer praktisch in de winter en als je te ziek bent om naar de apotheek te gaan. Vraag eens bij de apotheek naar die mogelijkheid. Als ze afwijzend doen, even je zorgverzekering bellen of met e huisarts overleggen dat hij hier achteraan gaat.
 

Wafels

Diehard Prepper
@Stuudje ,dank je voor je advies :cool: maar dat aan huis leveren weet ik hoor en maak ik ook gebruik van want ik woon
best een eind weg van mijn apotheek en als het slecht weer is kost het me erg veel energie om ''even ''op mijn fiets om mijn
medicijnen te gaan en bestel ik het gewoon ,normaal ga ik er gewoon om .
gr will
 
Bovenaan