• Welkom op ons forum. Gasten hebben beperkt toegang tot ons forum. Meld je daarom aan voor een account. Registreren kost slechts een minuutje van je tijd.

Harry Nack

Last (wo)man standing
Yup crisis of grote correctie is zeker onderweg omdat landen nog steeds boven hun budget/begroting blijven leven.

In de zuidelijke landen van de EU met name grote financiële problemen. Nederland zal het ook als eerste gaan voelen omdat wij grotendeels afhankelijk zijn van onze export en doorvoer van goederen en diensten.

De huizenprijzen liggen momenteel weer op hun top dus de bubbel staat weer op knappen.

Wanneer of waar het gaat beginnen is voor mij nog een raadsel maar dat de volgende crisis onderweg is, ben ik van overtuigd.
 
J

J.J

Gast
Laatst bewerkt door een moderator:
Yup crisis of grote correctie is zeker onderweg omdat landen nog steeds boven hun budget/begroting blijven leven.

In de zuidelijke landen van de EU met name grote financiële problemen. Nederland zal het ook als eerste gaan voelen omdat wij grotendeels afhankelijk zijn van onze export en doorvoer van goederen en diensten.

De huizenprijzen liggen momenteel weer op hun top dus de bubbel staat weer op knappen.

Wanneer of waar het gaat beginnen is voor mij nog een raadsel maar dat de volgende crisis onderweg is, ben ik van overtuigd.
Hoi @Harry Nack daar hebben jullie zeker niet zo veel last van,, zelfvoorzienend zo als jullie wonen in Spanje.
 
  • Leuk
Waarderingen: Mayo

Harry Nack

Last (wo)man standing
Hoi @Harry Nack daar hebben jullie zeker niet zo veel last van zelfvoorzienend zo als jullie wonen in Spanje.

Ik leef momenteel niet zo zelfvoorzienend als mensen denken en bovendien ben ik een luxe prepper die ook van lekker eten houdt. Uiteraard heb ik mijn eigen zonnepanelen voor elektriciteit, een watervoorraad en middelen om het huis te verwarmen te koken, wassen en douchen, wat ik de basis noem. En ook aan fruit en noten hier geen gebrek.

De crisis die ik als eerste zie aankomen is vooral financieel. Ik was voornemens dit jaar een stuk grond/woning erbij te preppen maar ik twijfel nu over het momentum.

De prijzen van dit soort onroerend goed hier liggen nog vrij laag dus dat is niet het probleem in eerste instantie. De vraag is of dat je momenteel niet zoveel mogelijk geld, goud, zilver, gear en voorraad in je oorlogskas moet houden.

Als het een correctie wordt, zie voortekenen als crash van de bitcoin, dan zou dat nog niet eens zo slecht zijn. Komt er een nieuwe crisis dan zou het een lange kunnen worden.

De vorige crisis heeft de gewone burger tientallen procenten van onze welvaart gekost. Kijk maar naar de pensioenen, banen, lonen, gestegen kosten en belastingen etc etc.

Nu gaat het weer enigszins maar een nieuwe crisis kan velen de kop kosten. Ik heb economie gestudeerd en ik vrees echt dat ons huidige kapitalistische systeem op zijn einde loopt. En de vraag is hoe het opgelost gaat worden.
 

Harry Nack

Last (wo)man standing
@Harry Nack "En de vraag is hoe het opgelost gaat worden"
Nou lijkt me voor de hand te liggen; 'niet'....

De oplossing is natuurlijk om de schulden te herstructureren om zelfs een "jubilee" toe te passen, een soort reset. Maar dan begint de ellende weer als we het systeem niet aanpassen en boven onze stand blijven leven.
 
  • Leuk
Waarderingen: J.J

Roel

Mankinds only hope
We zullen altijd boven onze stand blijven/willen leven, zit blijkbaar in onze aard.
Uitzonderingen daar gelaten uiteraard, maar gemiddeld proberen we altijd méér te krijgen dan we nodig hebben.
Ik ben daarop geen uitzondering. Niet dat ik me maar kan overgeven aan buitenissig koopgedrag, maar als ik een mooie Nooitgedagt beitel zie liggen...
Heb ik niet nodig, ik heb een la vol van dat spul.... maar toch...;)
 

Harry Nack

Last (wo)man standing
Jij en ik kunnen misschien iets kopen met de creditcard of een beetje rood staan maar eens moet je terugbetalen.

De overheden blijven maar lenen en geld uitgeven tot bijna niet eens de rente meer terugbetaald kan worden. Zelfs nu de economie zgn. weer meezit hebben we elk jaar tegen de 3% begrotingstekort.

We leren het nooit.
 

Ray

SHTF Expert
Het staat vast dat de conjunctuur op en neer gaat. Elke periode van grote groei kent een periode met een correctie van alle bubbles waar we een paar jaar lang in geloofden. Internetbubble, bankenbubble, bitcoinbubble..

Soms denk ik
,, zou een heel klein beetje oorlog soms niet beter kunnen zijn,,
Kijk uit wat je wenst, de geschiedenis leert dat België een populaire plek is voor landen om hun geschillen uit te vechten en dat beviel toch niet echt, had ik het idee. ;)
 

Flos

SHTF Expert
Klopt. Vele west Europese oorlogen zijn uitgevochten op Belgische bodem.
Nog nooit was het zolang vrede in België. Dus het zal er toch eens van komen.
Mijn gedacht.
 

Flos

SHTF Expert
Ik zeg niet dat ik oorlog wil. Maar zo wordt misschien het kaf van het koren gescheiden. Komt de economie misschien wat beter op gang enz.
En over het algemeen is de starter van zo een conflict met der tijd de grote verliezer.
 
  • Leuk
Waarderingen: Mayo

Harry Nack

Last (wo)man standing
Op dit moment staan de creditcards onder druk, met name vanuit de VS. Steeds meer mensen kunnen hun creditcard aflossing niet meer betalen. Men leeft op de kaart en koopt de dagelijkse boodschappen ermee daar.

Een paar jaar terug tijdens onze crisis werd de creditcard schuld al genoemd maar vreemd genoeg heeft dat nooit doorgezet, doordat banken ineens heel flexibel met de aflossing om zijn gegaan.
 

Harry Nack

Last (wo)man standing
Ik zie weer een bubbel die opgebouwd wordt, maar wanneer het klapt is altijd moeilijk te voorspellen.

Deutsche bank schijnt in zwaar weer te zitten en er zijn problemen met derrivaten. Als DB valt dan is Europa weg.

Ik zie de huizenprijzen weer over de top gaan. Dat is ook een peiler voor een correctie, want wie nu op de top koopt gaat flink meebetalen aan de crisis.

VS is op oorlogspad en ook de rente wil de FED verhogen. Al jaren trouwens...

Landen met geld/olie/gas kopen bergen goud al een tijdje.

Zuid Europese banken hebben hun financiën ook nog steeds niet op orde.

Risico op risico dus, er komt weer een tikkie aan. :confused:
 

Highway

Last (wo)man standing
Laatst bewerkt door een moderator:
Donkere wolken pakken zich samen boven de Eurozone

Directeur Regling stelt voor om op korte termijn de positie van burgers en hun spaargelden bij banken verder te versterken, ter voorkoming van de nog altijd op de loer liggende bankruns en dus van oorlog. Ook moeten aandeelhouders van banken nu echt als eerste naar de kassa worden geroepen als het mis dreigt te gaan. Pikant is de oproep van Regling om een Europees Monetair Fonds (EMF) op te richten, naar analogie van het IMF. Het is velen opgevallen dat het IMF onder leiding van Christine Lagarde zich langzaam maar zeker steeds verder uit Europa heeft terug getrokken. Ook het IMF geeft elke keer met kracht aan dat het niet goed gaat met het Europese financiële stelsel en ook niet met Europa als geheel. Maar het geeft tevens aan dat wij onze zaken nu zelf op orde moeten krijgen. Vanwaar deze ommezwaai van het IMF? Simpel. Amerika is de grootste geldschieter van het IMF. En daar wil Amerika mee stoppen. Net als met Defensie en handel.

[MOD]Niet werkende link verwijderd[MOD]
 

Harry Nack

Last (wo)man standing
Een van de grote problemen momenteel is dat zowel de dollar als de olie relatief hoog staat. Normaal staat de olie laag in tijden van oorlog (en die hebben we zat momenteel).

De oorzaak is dus het beleid van Trump, die man is op allerlei gebieden op oorlogspad. Mogelijk probeert hij de VS zo weer terug op de kaart te zetten als grootste machthebber en handelsland.

Als zowel dollar als olie hoog blijven dan kan een volgende crisis niet lang uitblijven.
 
F

forumlid 1447

Gast
Trump is een zakenman, niks meer niks minder.
Hij neemt risico's met de veiligheid in de wereld, om beter deals te krijgen.
Voor ons is het een risico, de Amerikanen zien alleen hun voordeel, en denken dat ze op hun eiland veilig zijn.
Er is nog nooit een oorlog, op US grondgebied geweest sinds de burgeroorlog van 1861-1865.
Dus angst hebben ze niet.
Als Europa en de grote multinationals nu eens voet bij stuk houden in de IRAN zaak, dan is de VS uitgespeeld of draait bij.
Handelsoorlog met de rest van de wereld is slecht voor de zakenman "trump".
 

Dreutel

Prepper goeroe
Laatst bewerkt:
De sancties (een vorm van economische oorlogsvoering) tegen Iran en Rusland zijn eigenlijk bedoeld om Europa economisch op de VS gericht te houden. Zie:



18:30 Iran wilde de olie voortaan afrekenen in Euro's in plaats van dollars, net als ooit Gadaffi en Sadam Hoesein, en we weten hoe dat is afgelopen.
 

Harry Nack

Last (wo)man standing
Zodra je de tv aanzet heb je allerlei onzin op de journaals en in de msm over schijt lollige youtube filmpjes, social media en de papieren kranten.

Dan zitten er zgn. BN-ers die zichzelf deskundige noemen en iedereen heeft er een mening over. Maar je hoort niemand over de aankomende crisis. :oops:

Er zijn zoveel signalen van een niet functionerende EU tot en met Italië die de migranten, de euro en het vertrouwen hierin helemaal kwijt zijn. Ze willen zelfs de euro slopen en weer een eigen geldsysteem introduceren. Maar we horen hier maar weinig over.

Ondertussen verliest de euro terrein en dat speelt de VS met de dollar in de kaart. Het is moeilijk een tijd te noemen voor de volgende crisis maar we zitten er niet ver vandaan. :eek:
 
Bovenaan