• Welkom op ons forum. Gasten hebben beperkt toegang tot ons forum. Meld je daarom aan voor een account. Registreren kost slechts een minuutje van je tijd.

Je zonnepanelen laten denken dat het net nog werkt

V

Verwijderd lid 482

Gast
Dit schreef @Ray in een andere topik:
Ondanks dat ik op m'n dak bijna 10kW aan zonnepanelen heb liggen, mag ik daar niet aankomen want die zijn van de woningbouw. Wel kan ik zo bij de kabels als het moet, heb tijdens de aanleg elke stap gefotografeerd. :D

Extra omvormer en accu's heb ik niet. Beter koop ik een kleine 3 fasen generator, simpelweg aangesloten in de meterkast blijven dan de zonnepanelen, warmtepomp, boiler en WTW ventilatie werken bij daglicht. Zelfs op een dag als vandaag komt er nog vijf uur lang 1,5 kW vanaf. Als er geen waterdruk is, kan ik de boiler ook helemaal uitzetten en kan alle opgewekte stroom de warmtepomp in. Maar we raken offtopic.....

Maar kan dit zomaar? Kan 1 van de solar specialisten hier een antwoord op geven?
Zover ik weet hebben zonnepanelen stroom nodig om te werken. Maar als er te veel stroom geproduceerd wordt, lever je dat terug aan het net. Plaats je als zijnde net een generator, dan kan je niet terug leveren. Dus of je moet meer verbruiken dan je panelen opleveren of op een andere manier het overschot kwijtraken.
Of zit ik er nu helemaal naast?
 

martin

Mankinds only hope
Laatst bewerkt:
Maar kan dit zomaar? Kan 1 van de solar specialisten hier een antwoord op geven?

Ik weet niet of dat mogelijk is.
Ik weet wel dat het mogelijk is om heel de boel om te gooien door je omvormer/inverter af te koppelen, en je panelen aan te sluiten op een laadregelaar.
Op deze laadregelaar sluit je dan je panelen, accu,omvormer aan.

Dus dan krijg je dit schema:
solar installatie voor blog.jpg


Dus die regelaar zorgt ervoor dat je hierop de accu(s) kunt opladen en de omvormer zorgt dat die 12 of 24 volt weer naar 230 gaat.
Ik heb dit systeem in Spanje en dat werkt prima.

Omdat mijn 2 accu's relatief klein zijn (250 Ah per stuk) moet ik dus wel op het juiste moment (als de zon schijnt) de wat zwaardere zaken opstarten zoals broodbakmachine, zwembad pomp etc.

Ik snap je idee om de standaard omvormer op een soort van UPS te zetten en dan zou je in theorie op moment van zon je complete hoofdgroep voorzien van stroom zonder ook maar 1 kabel te moeten versteken. Ik durf hier geen advies in te geven omdat de kans op kortsluiting naar mijn idee groot zal zijn.
Maar ik ben heel benieuwd of er iemand op het forum hier een aanvulling op kan geven.
 

Ray

SHTF Expert
Laatst bewerkt:
In de opstelling in het plaatje van Martin gaat die oplader de stroom niet zelf verbruiken als de accu's vol zijn. Panelen die hun stroom niet kwijt kunnen, leveren minder of geen stroom. De weerstand van de ingang van de oplader wordt verhoogt naar oneindig. Een niet aangesloten paneel gaat in de zon ook niet kapot.

Ook met de hier aanwezige techniek nu aan de netstroom kan het voorkomen dat niet alles aan het net geleverd kan worden (geldt in sommige delen van Nederland, gelukkig niet hier).

Tot zover de gedachten gang, want 100% zeker weet ik het ook niet of daar in die kast iets gaan knappen, rijen met zekeringen genoeg.

Toegang tot de oplader/invertor hier heb ik niet, daar is een sleutel voor nodig (of wat geweld). Wel heb ik daar foto's van toen hij nog open stond, toch heb je al iemand nodig met kennis om precies te kunnen nagaan wat er nu in hangt.

Een andere optie zou idd zijn om met eigen oplader/invertor en accu's stroom af te tappen/over te koppelen van de zonnepanelen. Dat moet een beste schakelaar worden, zo aan de dikte van de rode kabel te zien, ik vind het een wonder dat daar 10kW door past. Maar kan die 10kW piek wel op zo'n typische oplader/invertor voor wat kleine backup accu's? Daar heb ik dan weer sterke twijfels over, of staat dat in de specs beschreven, maximale input @martin?

Maar ja, blijft toch mooi dromen, want zowel een 3 fasen generator of oplader en accu's is een flinke uitgave. En als we toch dromen wil ik een paar van die afgeschreven Tesla accupacks in de kruipruimte. Ook dat heb ik al berekend* en als ik niets van luxe wil inleveren, heb ik aan 600kWh genoeg om nergens aan te hoeven denken en kan er 's zomers nog een airco bij, want die staat het hoogst op het verlanglijstje.

* Kort gezegd, in de slechtste maand vorig jaar december, verbruikte ik 333kWh en wekte 160 op. Het zonnige maar ijskoude februari kwam netto op 0 uit. Zo'n drie maanden per jaar heb ik extra nodig van de accu's. Zonder accu's zal het hier trouwens nog steeds aangenaam blijven, als je andere grootverbruikers als douchen en de oven schrapt.
 

FKAGB

Prepper goeroe
Interessant. In mijn oude huis Had Ik en degelijk systeem werkend. Zal het later beschrijven maar als je alvast wilt zoeken ziek dan op een omvormer die eilandbedrijf heeft zoals een Victron Multiplus. Als je de omvormer van je zonnepanelen daar op aansluit bootst deze het net na. Zodra er geen stroomvraag is verschuift hij de frequentie naar 49hz zodat je omvormers van je zonnepanelen uit gaan.
 

drent

Diehard Prepper
Zonder omvormer met eiland setting kan je dat vergeten, en zorg voor een laadregelaar, want zonder dat wil je ook niks aan je panelen hangen. Aangezien je met een huurbaas te maken hebt, afblijven. Wil je echt een net plat wel stroom oplossing, dan zal je naar een eigen systeem moeten kijken naast die van je huurhuis en niet die ombouwen. Kans dat je zonder stroom zit is nl veel groter dan dat overheid zo plat ligt dat je huurbaas het niks meer kan schelen wat je met zijn huis doet.
 

petroman

SHTF Expert
Huur / koop, en verzekering blijven altijd een issue.
Ik weet niet of het verboden is om zelf aan gas/electra te knutselen als je geen diploma op dat gebied hebt.
 

PBear

Mankinds only hope
Bij Banggood gevonden: Zonnepaneel-MPPT laadeenheid, gecombineerd met volle sinus-inverter, volgens specificaties geschikt voor eiland bedrijf. (off-grid en grid-tied)

Het 1000 Watt type werkt in combinatie met 12V accuspanning en kost inclusief transport, btw en importtax ca.322 euro.
https://www.banggood.com/1KVA-Inver...0&cur_warehouse=CN&trace_id=faf21638745060991

Het 3000 Watt tyoe werkt in combinatie met 24 V accuspanning en kost inclusief transport, btw en importtax 448,19 euro
https://www.banggood.com/3KVA-Solar...-p-1695052.html?cur_warehouse=CN&rmmds=search
 
  • Leuk
Waarderingen: Ray

FKAGB

Prepper goeroe
Het belangrijkste om te weten is hoe de zonepanelen aan het net zijn verbonden. Als het losse omvormers zijn met stekkers dan kun je zonder veel gekkigheid de boel i n eilandbedrijf zetten.

In mijn oude huis had ik 1200wp aan netgekoppelde panelen liggen. Daarnaast een klein off grid systeem met een 250wp paneel. Dit paneel was gekoppeld aan 2 108ah accu's op 24 volt. Ik heb gekozen voor 24 volt omdat ik die met een omvormer naar een stabiele 13,8 volt kon terugbrengen om verschillende lampen en andere 12 volt apparatuur te voeden. In het systeem was een Victron Multiplus opgenomen. Deze was verbonden aan de accubank en werkte als UPS voor de CV ketel en mechanische ventilatie. Als de stroom uitviel nam de accu meteen de stroom over waardoor deze twee apparaten bleven draaien.

Indien nodig kon ik de stekkers van de omvormers van de netgekoppelde panelen in de Multiplus steken. Netgekoppelde panelen detecteren of het net beschikbaar is door de netfrequentie te meten. Deze moet 50hz zijn. Als dat niet het geval is dan schakelen ze af. De Multiplus kan het net nabootsen door op de omvormer uitgang 50hz te zetten. Zodra de accu's vol waren en er niet voldoende stroomvraag in de rest van het huis was werd de frequentie verschoven naar iets van 49,8hz. Voor gewone apparaten geen probleem maar de nauwkeurige omvormers van de zonnepanelen detecteren dat en schakelen dan af. Zodra de accu's beneden een bepaalde waarde kwamen werd de frequentie weer op 50hz gezet en schakelden de panelen weer aan.

Om ongelukken te voorkomen hield ik dit alternatieve 230 volt net gescheiden van de gewone stopcontacten. Je wilt ten alle tijden voorkomen dat je stroom gaat leveren aan je huis als deze verbonden is met het net. Hierdoor zou een monteur die aan het net aan het sleutelen is ook onder stroom komen te staan. Aangezien veel lampen tegenwoordig op 12 volt kunnen werken (gewoon overal de adapter uitslopen als die de stroom terugzet naar 12 volt, of met een omvormer van 12 naar x volt voor bijvoorbeeld het internetmodem) kun je via de accu al veel doen. Voor wat andere belangrijke apparaten zoals de koelkast volstaat een verlengsnoer ook wel. Je weet dan zeker dat je geen stroom het net op stuurt.
 

Eildert

Prepper
ik zelf woon op en schip ,heb 12 panelen en twee laders van victron mppt250/85 ,bmv-712 smart sunt,Quattro 24/5000/120-2x100.en en Raspbarry Pi inplaats van de Victron Cerbo GX(deze stuurt de omvormer en laders aan). aan accu pakket heb ik liggen 6x AGM Super Cycle 12V Capaciteit230Ah geschakeld naar 24 volt .Als generator 15 kw 380 gebruik ik allen nog om te koken als ik met het schip weg ben .het hele spul draait automatisch als mijn accu's vol zijn en ik lig op mijn ligplaats (dan heb ik stroom van de wal/net)dan lever ik terug naar het net .ik moet zeggen het werk wel goed .zomerdags heb ik stroom in over vloed in de winter kom ik tekort
 

Arie

Diehard Prepper
Laatst bewerkt:
Voor je jezelf blindstaart op een multiplus.
Die moet minimaal het zelfde vermogen hebben als dat je zonnepanelen zijn kwa opbrengst.
Dus 10kw aan zonnepanelen moet op een multiplus van minimaal het zelfde vermogen als je deze aan de AC kant gaat koppelen.
Voor het geld dat die installatie kost koop je ook een auto.
En als je de zonnepanelen wilt omgooien naar een lader voor accu’s moet je ook zeker rekening houden met het voltage van je zonnepanelen op de stekkers binnen. Ik gok dat deze zomaar op de 500V/600V zit.
Niet veel solarladers kunnen dat hebben.
Dat zou dan weer betekenen dat je het dak op moet om de configuratie te veranderen om de DC spanning te verlagen.

kort gezegd het is prima mogelijk. Mits de portemonnee en de bereidheid er is.
 

FKAGB

Prepper goeroe
Natuurlijk moet je de capaciteit van je omvomer afstemmen op de capaciteit van de panelen. Dat het meteen uitgesloten is is ook niet geval maar is heel erg afhankelijk van de wijze waarop de panelen zijn aangesloten. Bij een omvormer met eilandbedrijf (iig bij de Multiplus) sluit je de panelen, met de hoge spanning, niet meteen aan op de omvormer maar sluit je de netomvormer van de panelen aan op de omvormer. Die krijgt dus gewoon 230 volt.

Maar als het een grote bank is van 10kw wordt het een flinke klus. Als het 4 kleinere sets zijn wordt het weer een ander geval. Maar zoals alles, op eigen risico en niet alles zal op de goedkeuring van de huiseigenaar kunnen rekenen.
 
  • Leuk
Waarderingen: Ray

petroman

SHTF Expert
Als je niet de huiseigenaar bent zou ik er niet eens aan gaan denken.
Ben je wel de huiseigenaar dan moet je je goed afvragen wat de verzekeraar, inboedel, opstal, brand etc., gaat vinden als de brandweer jouw eiland installatie als oorzaak aanwijst van brand. Bedenk dan ook dat schade aan buurman's/vrouw's perceel ook op jou verhaalt wordt.

Loopt niet zo'n vaart?
Nou toen mijn schutting 's nachts in brand stond en ook de PV panelen die ik daar toevallig tegen geparkeerd had, vroeg de brandweer aan mij om die "uit te zetten". Ik heb toen maar de schakelaar in de schuur omgezet en niet gewezen op het feit dat het de maan was die aan de hemel stond en niet de zon. Tot zover dus de kennis van de brandweer (alhier).

Dus de makkelijkste oplossing wordt vaak als je juiste aangewezen: jouw panelen, installatiewerk.
 

FKAGB

Prepper goeroe
Er zijn natuurlijk zat redenen om het niet te doen. Maar de vraag was of het kan. Het antwoord daarop is: ja het kan. Is het verstandig? Misschien. Kan het misgaan, ja maar dat kan ook gebeuren met de voorraad gasbusjes die vele preppers zullen hebben. Of die benzinegenerator die op zolder staat met een voorraadje benzine erbij. Of met de 25 flessen Coleman fuel of wasbenzine op voorraad hebben. Zulks is aan iedereen die ervoor kiest om hier wel of niet aan te knutselen.
 

FKAGB

Prepper goeroe
Als je huis affikt en de brandweer vind die flessen benzine voor je brander zullen ze het daar ook op willen schuiven. Jouw schutting ging ook niet in brand door de zonnepanelen maar ondanks dat het nacht was wilde de brandweer dat je de schakelaar van de panelen omzette. Soms is oorzaak en gevolg heel duidelijk aan elkaar te koppelen, soms is die relatie er niet maar wordt die gelegd. Alles hangt af van de omstandigheden maar als prepper wil je de omstandigheden net wat vaker in jouw voordeel draaien en daarbij loop je een risico. Vind je dat niet verantwoord, dan moet je het zeker niet doen. Heb je er vertrouwen in dan moet je er voor gaan.
 
Bovenaan