• Welkom op ons forum. Gasten hebben beperkt toegang tot ons forum. Meld je daarom aan voor een account. Registreren kost slechts een minuutje van je tijd.

Materiaal - Stainless steel of Carbon steel?

The mad engineer

Diehard Prepper
Als beginner en niet veel meer ervaringen met messen dan het bekende Victorinox zakmesje, vraag ik mij af wat je als "starter" het beste kan aanschaffen.

De Mora Companion krijgt goede recensies, en gezien de prijs ben ik ook wel enthousiast geraakt.

Echter - een dergelijk mes is te vinden in "carbon steel" en "stainless steel". Prijstechnisch zit er niet bijzonder veel verschil in.

Wat zijn nu eigenlijk de voor- en tegens van deze materialen, anders dan "the obvious" (roestvorming, taaiheid, gewicht)?
 

AWOL

Prepper goeroe
Voordeel van RVS is dat het makkelijker te slijpen is maar dus ook sneller zijn scherpte weer verliest, alhoewel ik men ook wel hoor beweren dat carbon makkelijker te slijpen is, maar dat is niet mijn persoonlijke ervaring.
RVS zal ook minder snel breken bij hoge belasting, bijvoorbeeld batoning.
Voordeel van carbon is dat het beter werkt icm een firesteel en ook is te gebruiken met vuursteen.
Mijn persoonlijke voorkeur ligt bij carbon.
 

Stuudje

SHTF Expert
Moderator
Voor die prijs schaf je ze toch alle twee aan en ga je testen wat je het best bevalt. Het komt vaak neer op persoonlijke keuze.
 

houthe

Senior Prepper
Ik heb 2 companions van de Prepshop (beide RVS) en ben hier zeer tevreden mee. 1 gebruik ik in de keuken als vlees snijmes en de ander is voor het bos.
 

The mad engineer

Diehard Prepper
Thanks mensen voor de reacties. Ik denk er nog even een weekendje over na. Als iemand mij nog durft te verwijten dat ik niet genoeg in de economie stop, krijgt deze ambtenaar een draai om zijn of haar oren! :)
 
J

jobs

Gast
Carbon is vooral handig met vuursteen.
Je magnesium staafje kan ook met roestvrij staal gebruikt worden.
 

sqeaky

Elementary prepper
Zelf ben ik erg te spreken over carbon steel. De 1095 carbon steel van mijn Esee messen blijven lang scherp en is erg sollide. Zoals je al noemd heeft carbon steel wel de nodige verzorging nodig. Maar stainless steel zou ik ook goed verzorgen en schoon houden. Care for your gear and your gear will care for you!
 

Stuudje

SHTF Expert
Moderator
De Mora is er natuurlijk ook in het hip roze en enkele andere frisse kleurtjes.



moraknifecmopanionpurpleWEB.jpg
 
F

frans81

Gast
Laatst bewerkt door een moderator:
Ik heb verkies sins kort het 1095 Carbon boven het Rvs . Carbonstaal en Carbonstaal zit volgens mij ook verschil in ;) Het 1095 staal kan ook een beetje moeilijk doen onder zeer koude omstandigheden ;)
Dat heb ik een keer gelezen , maar wat het precies inhoud weet ik niet meer !
Helaas is het RVS en 1095 staal een stuk moeilijker te slijpen wanneer in het veld . Het 1095 blijft wel veel langer scherp;)
Tevens houd ik het Carbon staal een beetje vet ( goede Wapenolie ) .
Wanneer zoiets zonder een vet laagje opgeborgen word in de schede en het is nog wat nat ,
of vochtig dan krijg je namelijk meteen plekjes op je lemmet na verloop van tijd . Dat had ik ook bij mijn Mora :(
Zodoende voortaan een laagje Olie ( Ballistol of Defensie olie uit kleine zwarte flesje van wapenreiniging setje ) ;)
 

Ray

SHTF Expert
Carbon staal: Harder, blijft dus langer scherp dan de RVS versie (Mora's onderling vergeleken dan, roestvaststaal heb je ook in diverse kwaliteiten) en werkt lekkerder met de firesteel.
RVS: Niet snel last van corrosie, geen beschermende olie nodig, dus voor voedselbereiding weer handiger.
 
F

frans81

Gast
Carbon staal: Harder, blijft dus langer scherp dan de RVS versie (Mora's onderling vergeleken dan, roestvaststaal heb je ook in diverse kwaliteiten) en werkt lekkerder met de firesteel.
RVS: Niet snel last van corrosie, geen beschermende olie nodig, dus voor voedselbereiding weer handiger.

Zodoende heb je dus En dit En dat mes nodig ;);)
Ik heb Rvs messen en heb er weinig problemen mee .
De Carbon staal messen daar heb ik tot nu toe alleen met de Mora ;)
Was op verschillende plekjes gaan roesten omdat ik het met waterdruppels erop ( Van afwas ) ,
heb opgeborgen .
http://www.moraofsweden.se/morakniv/companion-mg-50.0.202.2
 

W-O-L-F

Senior Prepper
vraag ik mij af wat je als "starter" het beste kan aanschaffen

ik dacht ik wacht even tot de anderen je voorzien hebben van de wijze woorden :)

De keuze van een mes is enorm persoonlijk en afhankelijk wat je er mee wil

wil je het aan je zij hangen, een hert uitbenen, hout kloven, als vuurslag gebruiken, dat hij niet breekt, goed scherp blijft, als jachtmes dienen ( dan moet er een bloedgeul in zitten) , enz
wil ja al of een groot aantal van deze bovenstaande eigenschappen, dan is een goedkoop mesje niet meer van toepassing
en RVS eigenlijk ook niet, Frans81 heeft daarin volledig gelijk :) en is het 1095 erg rot te bewerken als je het op je knie moet doen
maar een slijpertje doet daar wel weer goed helpen :)

bedenk je ook dat als je een mes te scherp maakt het ook sneller bot wordt
( slijphoek is hier van belang, een keuken mes is een heel andere hoek )
dat papiertje snijden is leuk, maar als je buiten elke keer je mes moet slijpen omdat de vouw te scherp/kort is, is vervelend
dus +/- 18 tot 20 graden voor normaal gebruik is wat ik prefereer

http://www.knivesandtools.nl/nl/ct/de-juiste-slijphoek-bij-slijpen-op-een-steen.htm
upload_2016-4-1_21-47-12.png

eventueel wat roest in je eten is nooit zo erg ijzer is goed voor je :)
even een vette lap er over en weg is het


Maar alles wat je hier hebt gehoord is
( en dit is mijn persoonlijke mening )
totaal waardeloos, als het mes je niet fijn in de hand licht en stabiel is
een mes wat in jouw hand goed is, hoeft niet altijd bij een ander goed te zijn
een mes wat neigt scheef te glijden bij snijden, is gevaarlijk
Een mes wat je niet goed onder controle hebt is gevaarlijk
een mes wat geen handguard/stop heeft kan gevaarlijk zijn afhankelijk wat je er mee wil ( je zal niet de eerste zijn die zijn vingers doorsnijd als je doorschiet)
upload_2016-4-1_21-14-10.png
een mes moet functioneel zijn voor wat je er mee wil, maar dat is niet alles, het gevoel telt ook


dus neem de adviezen van de anderen zeker mee
maar ga eerst een boel messen vast houden
en als ik zeg een boel, bedoel ik dat ook

net zo lang tot je verliefd wordt
ik weet het klinkt belachelijk maar zodra jij jou mes in je hand hebt weet je gelijk wat ik bedoel
en wat anderen dan vinden pffff boeie

wanneer ben je verliefd ?
als het in je gedachten blijft en je trekt
en je de prijs steeds minder een hindernis vindt :)

Let wel op
er mag in Nederland GEEN snijvlak of zaagtand aan de bovenkant van het mes zitten ( twee snijden dus )
je mag die niet dragen of bij je hebben
 

The mad engineer

Diehard Prepper
Wat een reacties mensen, dank! Ik neem het mee, ik ga kijken waar er in de buurt een dergelijke zaak is.

Oei verliefdheid... Nou ja @Kanina heeft een scherpe tong, daar kan geen blade tegenop :D

Maar ik begrijp wat je bedoelt @W-O-L-F !
 

Nomad

Diehard Prepper
Voor beide is wat te zeggen.
Ik heb een Mora Compagnion MG (dikker dan de compagnion) en een Mora Fire Knife.
Het voordeel van RVS is dat het gemakkelijk te slijpen is en minder onderhoud nodig heeft.

Carbon is naar mijn idee echter scherper te slijpen.
Verder is het met een (kunstmatig) patina te kleuren waardoor hij minder glimt.
 

W-O-L-F

Senior Prepper
Laatst bewerkt:
Verder is het met een (kunstmatig) patina te kleuren waardoor hij minder glimt
alleen even oppassen waarmee je dat doet

ik heb hier bv een fles 'gun blue " maar geen haar op me hoofd die er aan denkt dat op me mes te smeren ;-)
ziet er mooi uit, maar is beetje giftig :)
zo ook de bruining die hoofdzakelijk voor kunstmatig verouderen is ( hihihi je doet wat op je werkplaats )

de meeste middelen zijn niet voor contact met levensmiddelen

Verwarmen en olie methode zou ik niet doen, het mes zal je meer verknallen dan dat je goed doet
want je bent niet in staat het mes weer op de juiste manier te ""harden

zwavelzuur is een optie, maar geeft niet altijd een mooi resultaat
en roest gaat dan gelijk harder ( oppervlak word "poreus " )
EDIT : pas wel op zuren zijn gevaarlijk en meestal niet onverdund toepassen, en bij verdunning eerst advies inwinnen

gewoon rustig afwachten en je carbon wordt vanzelf minder glimmend :)
 
Ik heb zelf de Mora Companion RVS.
Voor de prijs een topmes, zou hem zeker aanraden.
En als je bereid ben meer uit te geven raad ik je de Mora Bushcraft black aan, heeft een veel dikker lemmet, kan gebruikt worden met firesteel en heeft een comfortabeler handvat maar de betaald er wel 40/50 euro voor.
 

pjotr78

Specialist
om even uit mijn eigen topichttps://www.preppers-shelter.nl/forum/threads/low-budget-prep-items-uitrusting-edc-ghb-bob.452/ te knippen en plakken:
KNIP:
De Hultafors HVK craftsman knife,
upload_2016-1-3_9-3-19-png.322

een rechttoe rechtaan werk mes, comfortabel in de (ook wat grotere) hand, fabriek af redelijk scherp en kan een stootje hebben., ik heb er meerdere, gebruik er een in de keuken, een om houtjes klein te maken etc. standaard een in de auto, de gereedschapskist, de kampeerbus en in mijn zak. een mes waar je vanwege de prijs niet altijd even zuinig mee hoeft te zijn, maar waarvan je blij bent dat je er een beschikbaar hebt. Ze hebben bij mij al redelijk wat klappen gehad, maar doen het nog prima, soms allen een beetje slijpwerk nodig, en af en toe een likje vet (worst snijden bijvoorbeeld :D) want het is roestend staal. Ze zijn behoorlijk degelijk, maar niet "full-tang" (zoek maar eens op de knife destructiontest van dit mes deel 1-5)
Persoonlijk ben ik ook wel blij met het oranje heft, dat is erg handig als je je mes toch onverhoopt een keer laat vallen/uitleent etc. Makkelijk terug te vinden, ook in het bos of gras.

Een mes zonder poespas, maar daar is de prijs ook naar. Als je net een uitrusting samenstelt, maar ook as je gewoon op allerhande plaatsen een mes voorhanden wil hebben voor diverse werkzaamheden, met het risico dat je er eens een verspeelt, een goede bondgenoot voor een kleine vijf euro, bijvoorbeeld te koop bij:

https://www.bushcraftshop.nl/hultafors-craftmans-knife-hvk-orange.html

PLAK

eenvoudig doeltreffend mes van carbon staal, voor dat geld een waardige collega voor je Mora om het verschil te ervaren in materialen.

GreetZ,
Pjotr78
 

Nomad

Diehard Prepper
Ik heb de patina aangebracht me azijn @W-O-L-F.
Na het ontkalken van mijn waterkoker had ik een liter kokend azijn over, dus heb ik mijn mes er in gezet.
Totaal 2x15 minuten.
De scandigrind heb ik daarna opnieuw geslepen, dus de snede is weer glanzend.
Als ik weer thuis ben zal ik er eens een foto van maken. Misschien wel iets voor een apart draadje overigens.
 
Bovenaan