• Welkom op ons forum. Gasten hebben beperkt toegang tot ons forum. Meld je daarom aan voor een account. Registreren kost slechts een minuutje van je tijd.

Paladium en Platina

F

forumlid 1447

Gast
De beleggingen in fysieke metalen blijft niet beperkt tot goud en zilver.
Iemand op de hoogte i.v.m. Platina en Palladium.
En behouden deze metalen hun waarde?
 
Er zijn grafieken m.b.t. de platinakoers versus de goudkoers bijvoorbeeeld https://www.macrotrends.net/2541/platinum-prices-vs-gold-prices. Daar kun je je eigen conclusies uit trekken toch.Wat mij onsteld doet zijn is de premium, de provisie die er voor platinamunten wordt gevraagd door sommige winkels bij aanschaf. Bijvoorbeeld bij goudpensioen.nl op 9 aug 2019 1oz Brittannia platina munt voor 1130 en de spotprijs op 9 aug is 860 ! =270 euro provisie ! =31% boven de spotprijs!. Het hoge percentage aan commissie zou geen bezwaar zijn als de terugkoopprijs ongeveer hetzelfde zou zijn . Er zijn ook winkels die maar 6% commissie vragen, maar die kun jezelf wel uitzoeken lijkt me , op het gevaar af dat ik hier reklame ga zitten maken.Er is dus een groot verschil tussen de verschillende winkels wat aanschafprijs betreft .
 
Beste Wim,

Voorbereiden is een groot woord,Ideaal is m.i. de situatie van een keuterboer,vruchtbaar stukje land , geiten ,kippen en je komt de winter door.
Momenteel zit in het stadium waar ik van het toiletpapier af wil dat door de ECB is wordt uitgegeven.
En jij ?
 

markske

Diehard Prepper
Ik adviseer altijd te beleggen in unaffordium en unobtainium, die zijn bij problemen het duurst en moeilijkste vast te krijgen.
Maar staal, koper, messing, lood en zelfs hout enz in de juiste vormen en volumes zijn aanraders vind ik.
 

Harry Nack

Last (wo)man standing
Alle edelmetalen en grondstoffen voor de industrie zijn prima beleggingen. Door de jaren heen is het nog nooit goedkoper geworden.
 

Henk88

Diehard Prepper
Het ligt er natuurlijk een beetje aan waar je je op voorbereid.

Als je echt voor een noodsituatie wilt voorbereiden dat zijn dingen als voedsel en een waterfilter misschien wel waardevollere items om te ruilen dan goud of zilver. Goud en Zilver zijn op hun beurt dan weer waardevoller dan zeldzamere metalen zoals Palladium of unaffordium. Probeer maar eens iemand te vinden tijdens een crisissituatie die weet wat de waarde van zoiets is en er ook echt wat mee kan.

Als je je meer voorbereid op een economische crisis dan zou ik juist gaan voor de wat zeldzamere metalen die liefst ook in de industrie worden gebruik, zoals Harry Nack ook zegt. Immers ook tijdens een crisis moeten bepaalde bedrijfskritische processen doorgaan en is er behoefte aan schaarse grondstoffen. In ieder geval lijkt mij persoonlijk dat hoe beter je je vermogen spreid over verschillende soorten goederen/beleggingen/edelmetalen hoe minder risico je loopt.
 

Ray

SHTF Expert
Goud, zilver, dat kent de gemiddelde mens nog een beetje. Liefst dan ook in bekende denominatie, zoals Maple Leafs, oude guldens, iets waarvan je weet wat het zilvergehalte is.

Palladium en Platinum? Vast goede beleggingen, of niet, ik zou het niet weten en de boer waar je later een mud aardappels van wilt kopen ook niet.
 
Een vriendin en die haar opa in Rotterdam tijdens de oorlog wist te vertellen volgens haar dat sigaretten het heel goed deden als ruilmiddel.Denk dat als er voedselschaarste zou komen in de grote steden door een heftige economische recessie je tegenwoordig beter een loods met whiskyflessen achter de hand kan hebben,wel met inhoud. om te ruilen op het platteland.Platina- gouden munten zoals maple leaf zijn m.i. bedoeld om elektronisch & cash-kapitaal over de recessie heen te tilllen , mocht er weer iemand zoals Lieftinck opduiken die een nieuw ontworpen tientje verplicht aan de man gaat brengen. https://nl.wikipedia.org/wiki/Tientje_van_Lieftinck
 

De Bezorgde Burger

Prepper goeroe
Palladium (Pd) en platina (Pt) zullen vanwege hun industriële toepassingen vast altijd op waarde geschat worden door de juiste kopers, zelfs als de wereld in brand staat, maar kennen een aantal nadelen:
  1. Aanzienlijk nadeel bij de aankoop van deze beide metalen is dat handelaars veel grotere marges hanteren dan bij goud, bij aankoop-verkoop kan je zomaar 20-30% kwijt zijn (bij gelijkblijvende koers), terwijl dit voor goud rond de 4-6% ligt.
  2. Zoals @Ray ook al aangeeft, (h)erkenning en kennis van de waarde bij Jan en Alleman is niet geweldig. Als rechtstreeks ruilmiddel is het daarom ongeschikt, de incassering zal altijd via een specialistische koper moeten gebeuren.
  3. Tenslotte zijn Pd en Pt (voorzover ik kan vinden) niet verkrijgbaar in de handzame courante coupures zoals goud. Een hele troy ounce aan Palladium lijkt mij een beetje veel voor een mud aardappels. Dan kan je beter een stukje metaal hebben zoals deze (20 x 1 gram goud):
CombiBar_Au_1x20_Pack_Retro_800_ok.jpg
 
F

forumlid 1447

Gast
….Denk dat als er voedselschaarste zou komen in de grote steden door een heftige economische recessie je tegenwoordig beter een loods met whiskyflessen achter de hand kan hebben,wel met inhoud. om te ruilen op het platteland.

Je kunt je er ook in verdiepen, hoe je in lege flessen sterke drank krijgt.
De informatie om drank te maken, is op het net wel te vinden. Het lezen en bestuderen van hoe je drank maakt is legaal.
Het produceren, is in Nederland en België verboden, wegens "gezondheid". (van de staatskas, ja).
Een cursus destilleren, is dan wel weer legaal. Bierbrouwen is overigens ook legaal.
En ruilen ,bij een shtf, situatie, is dan het beste in de stad, en je voorraad, op het platteland.
Onze drank , maken we dan hier zelf wel. ;).
 

De Bezorgde Burger

Prepper goeroe
Je kunt je er ook in verdiepen, hoe je in lege flessen sterke drank krijgt.
De informatie om drank te maken, is op het net wel te vinden.

Ik drink in het algemeen niet puur voor het alcohol-effect, maar om te genieten. Ik denk dat ik zelfs in SHFT situatie nog steeds (of misschien wel JUIST) liever een fijne Schotse malt drink dan een zelfgestookt probeersel. Ik zou een goede whiskey in een ruil dan ook zeker een stuk hoger waarderen dan een fles dubieuze... van wat het dan ook is.

(Overigens, excuus voor het inhaken op de :off:, mods zijn wat mij betreft vrij om te verwijderen of te verplaatsen.)
 

Ray

SHTF Expert
Geschiedenis leert dat bij ontbreken van een fijne single malt het 'bocht' toch gretig aftrek vind.
Tijdens de drooglegging in Amerika is zo ook het mix drankje uitgevonden. Pure noodzaak het 'bocht' te mixen, met andere niet alcoholische drank, om het weg te krijgen. :D
 
F

forumlid 1447

Gast
On Topic
Meteen te ruilen, tegen palladium, die momentlijk +$1600 per troy ounce opbrengt.:fluit:
Goud??? Iets meer als $1500, en aangezien het in katalysatoren veelvuldig gebruikt wordt,
zal de prijs wel hoog blijven.
 
Bovenaan