• Welkom op ons forum. Gasten hebben beperkt toegang tot ons forum. Meld je daarom aan voor een account. Registreren kost slechts een minuutje van je tijd.

Preppen voor terroristische aanslag

phtvs

Sysop
Admin
Laatst bewerkt:
Helaas zijn we in een periode beland waarbij de kans op een terroristische aanslag niet langer als "onwaarschijnlijk" beschouwd kan worden. De recente aanslagen in Parijs zijn het voorbeeld hiervan.
Zoals met zoveel zaken, is ook een terroristische aanslag niet te voorspellen en zijn er eigenlijk weinig mogelijkheden om je daarop voor te bereiden. Maar er zijn natuurlijk altijd dingen die u wel kunt doen.

Wat kunt je doen als voorbereiding?
Allereerst kun je uitzoeken of er in jou omgeving belangrijke gebouwen of personen zijn die doelwit kunnen zijn van een aanslag. Een belangrijk hulpmiddel daarbij is de Risicokaart -> http://www.risicokaart.nl/
Op basis van deze risico analyse kun je een plan maken. Bijvoorbeeld of het zinvol is om te gaan voor een bug-in of bug-out en welke voorbereidingen je kunt treffen om je woning en je gezin/familie te beschermen.
Ook is het handig om je mobiele telefoon aan te melden voor NL-Alert. -> https://www.nl-alert.nl/
Maak een soort draaiboek voor de verschillende situaties en breng je gezin/familie hiervan op de hoogte!

Wanneer er een terroristische aanslag heeft plaats gevonden
Als eerste is het van het grootste belang dat je kalm blijft. Probeer er achter te komen wat er is gebeurd en wat voor gevolgen dit heeft of kan hebben. Raadpleeg hiervoor radio,tv en kranten en dit forum. Kijk of luister naar de lokale omroep die dienst zal doen als rampenzender en volg eventuele instructies en adviezen die je krijgt op.
Sluit (indien nodig) water, elektra én gas af door de hoofdkranen te sluiten en de hoofdschakelaar van de elektra uit te zetten.
Blijf uit de buurt van het gevaar, ga niet de straat op en ga absoluut niet zelf polshoogte nemen bij het getroffen object, persoon of gebied! Houd rekening met het feit dat er gebruik gemaakt kan zijn van Chemische, Biologische of zelfs Nucleaire wapens!

Neem het besluit of het verstandig is om te gaan voor een bug-in of voor een bug-out. Bedenk hierbij dat in de meeste gevallen een bug-in het verstandigdste is. Tenzij er in je directe omgeving gevaar dreigt, dan is een bug-out misschien de beste oplossing.

En dan nog dit...
Het is mogelijk dat er na een aanslag nog dagen of weken lang problemen kunnen zijn met de nutsvoorzieningen zoals water,gas en elektra. Ook kunnen winkels en banken gesloten blijven. Wees daarop voorbereid door voldoende water en voedsel in huis te hebben. Denk ook aan je huisdieren!!!
Ook zal het voor langere tijd moeilijk kunnen zijn om (medische) hulp te verkrijgen.

Angst zorgt ervoor dat veel mensen niet rationeel meer kunnen denken. Houd hier rekening mee als je de straat op gaat. Houd er ook rekening mee dat wetten strenger gehandhaafd zullen worden en dat mensen in paniek anders zullen handelen dan u van hen gewend bent. Denk hierbij aan diefstal, plundering en gewelddadigheden.
Bedenk ook dat al dat voedsel wat je in huis hebt, doelwit kan zijn van dieven en plunderaars. Denk hieraan als je gaat koken, de heerlijke lucht van een vers gebakken eitje of stuk vlees trekt natuurlijk de aandacht.
 

phtvs

Sysop
Admin
Laatst bewerkt:

Pr3pper

Specialist
Mooi lijstje!
Belangrijk: wees alert en zelf heb ik in mijn plan ook staan om een boekje bij te houden van de zaken die er gebeuren. Zoals de tijd, de locatie en de actie. Op deze manier kan jezelf proberen te achterhalen hoe er wordt gehandeld en hoe het zich ontwikkeld.
 

stijn

Prepper
Bedankt hiervoor. Het doet me veel,angst is zo'n klote gevoel wat mensen inderdaad rare sprongen laat maken. Ik heb het idee dat Europa niet goed genoeg is voorbereid en of de bevolking het wel genoeg kan zijn durf ik niet te zeggen. Hier wel een artikel wat stof tot denken geeft lichtelijk radicaal maar goed ik dacht het wel kon bij Preppers laat maar weten wat jullie ervan vinden https://www.spasimo.nl/24032016/is-amish-radicalisering/
 
B

Burg

Gast
Helaas kun je op het moment zelfde niks doen indien je bij een aanslag betrokken bent. Je sneuvelt of niet... (Kort door de bocht maarja..)

Waar "wij" als preppers wel voor trainen is het handelen direct na de aanslag. Het zoeken van uitgangen, Triage, Evacuatie ondersteuning en Medische hulp(i.c.m. Triage).

Als het geen aanslag met bommen is:
Eventueel een aanvaller overmeesteren, echter zou ik dat in de meeste gevalen afraden.
 

Stuudje

SHTF Expert
Moderator
Er zijn wel wat dingen die je kan doen op afstand.
Telefoonnetwerk vrij houden, en bij de laatste ramp dreigde ook internet het verkeer niet aan te kunnen, advies was in elk geval geen filmpjes te gaan streamen. Informeren naar je vrienden of die veilig zijn via Facebook of Ikbenveilig-site van Rode Kruis.
 

JohnVonSchutz

Senior Prepper
Ik had een soortgelijke discussie met mijn vrouw maar dan dichter bij de aanslag.
Omdat het lijkt dat ze nu in groepjes handelen en meerdere aanslagen dicht bij elkaar plegen lijkt het ons een idee om direct na de aanslag ( even vanuitgaand dat je nog kunt lopen) naar een rustig gebied te gaan en vooral drukte te mijden.
 

petroman

SHTF Expert
Ik mis ik dit alles nog het stuk: moet ik wel ergens zijn of kan ik via een andere weg de plek des onheils mijden ?
Hoe gedraag ik mij in een potentiel gevaarlijke ruimte ?

Voorbeeld: je moet elke dag met de trein naar je werk. Waar ga je staan op de perrons, moet je door de centrale hal of is er een andere weg ?
Sta je midden in een ruimte of tegen een muur of achter een kolom.
Je weet natuurlijk niet uit welke richting het gevaar komt maar met "strategisch denken" kom je misschien verder.

Zoals genoemd men werkt in groepjes, wees er dus op bedacht dat na een aanslag de volgende wel eens bij de "nooduitgang" kan zijn.
 

Stuudje

SHTF Expert
Moderator
Laatst bewerkt:
Ik denk dat tieners daarmee het ergst zijn en die zijn moeilijk te overtuigen om iets niet te doen. En het verstand is dan soms ver te zoeken in bepaalde situaties.
Rondom de ramp zijn het vooral nieuwslurkers die filmpjes zoeken en doorsturen.Zie bv Twitter de eerste uren na een ramp.

Verder zijn het vooral journalisten die mensen in de ramp proberen te bereiken.
Een schokkend verhaal van een getuige hierover.
"In de twee uur die volgen wordt de situatie "onhoudbaar", schrijft hij. In een uur tijd ontvangt hij naar eigen zeggen 10.000 notificaties op zijn telefoon: de gemiste oproepen, berichtjes en mailtjes stromen binnen. Van China tot de Verenigde Staten en van Brazilië tot Denemarken willen journalisten weten wat er aan de hand is."
 
Bovenaan