• Welkom op ons forum. Gasten hebben beperkt toegang tot ons forum. Meld je daarom aan voor een account. Registreren kost slechts een minuutje van je tijd.

Prepsoep / Brandnetelsoep

martin

Mankinds only hope
Prepsoep / Brandnetelsoep
Een van de vele dingen die ik op mijn oneindige “todo” lijst heb staan is het bereiden van brandnetelsoep. Aangezien ik ook nog flink wat meerjarige kruiden heb staan heb ik een mix gemaakt van deze kruiden in combinatie met brandnetels.

Waarom brandnetel?
Brandnetels schijnen erg gezond te zijn. Tevens zijn ze niet moeilijk te vinden. In de netelharen zitten onder andere de volgende stoffen: netelgif, histamine, lecithine en mierenzuur.

De bladeren bevatten: chlorofyl, xantofyl, vitamine B1,2 en 5, vitamine C, E en K, choline, carotine, enzymen, glucokinine, mineralen, looistof, fenolzuur en Flavonoïden.

Superfood?
Het internet staat vol met onzin over brandnetels dus ik ga me er niet aan wagen om hier een uitspraak over te doen. Ik durf wel te stellen dat in geval van een vitamine C tekort deze plant erg nuttig kan zijn. Of de histamine ook nog overige positieve effecten zal opleveren verwacht ik wel maar is niet mijn primaire doel.

Voorbereiding:
Je gebruikt de jonge toppen van brandnetels maar gebruik netels zonder zaad of bloesem.

Het is verstandig om handschoenen aan te doen tijdens het plukken. Je kan ook met een flinke doos de toppen knippen met een schaar en ze gelijk in de doos te laten vallen. Dit is best wel een tijdrovende klus. 30 minuten later:

fJ7HSbWEeJIcnCYtW3N4SIBlmcY4geUeLtSqPuuMDrLODYko3AwnaY6_cTlHJ0qt0lQhAyvo3I4a_tdP-wOW9fPb3Jfu5C3dqnWNT4ZlziQB8jEGp_Ed1dU5XH8H-JJhv7DYbKEV


Deze toppen prikken door de brandharen. Het is belangrijk om ze 1 a 2 minuten te blancheren zodat ze niet meer zullen prikken. Eerst wel even grondig wassen en in een vergiet laten drogen.

DzrqzadsTdD1NsQFJzWxrKzJ_7unMLCryal-P8sojjemuAGkHP3oHjmNMn22hXf4pDfsdGAOOEff_pW7ThOT6wRnqpRxS7GUACjIaNb4y0qkoSxfaohSVrkWF_kicmCOhrcFk9IH


Na het blancheren ziet het gelijk zo uit:

v1RrL7iCabfXEMkBF_zX2THw6UCE3oTzWTF4O78FxJjGDpbNOCgqSjdBVeCDILpu-5lJjyuj5lZWeB5pDnlnwhS6YQa9iILcD_UhPgbMXLJecz2ysj51F5aoS4EA7t_zOSGgelyY


Maar nu kan je ze zonder problemen in kleine stroken snijden zoals je spinazie zou snijden.

Kruiden:
Ik heb in totaal 12 kruiden gebruikt die je hieronder kunt terugvinden. Het zijn allemaal meerjarige kruiden. Voor de kruiden freak de ultieme kans om de ontbrekende 10 kruiden te benoemen!
  1. Bieslook
  2. Oregano





1pkR_0daHzK1lWWdtegqUE5ntZyQsWe2oHt7DgSancsiGtYofrSG9KcwFKp8fFDwJypHmZTe7iJsM_41Tmc3k4Ql_QtV1W6Gqibt_IUz0wcYeiwHpHEFknodbbuZy6ovom889JM0


Overige Ingrediënten:
  • 2 uien
  • 2 teentjes knoflook
  • Klontje boter
  • Eetlepel bloem
  • 1 liter water
  • 1 ½ blokje bouillon (groente/kip/rund)
Snij de ui en knoflook in kleine stukjes en fruit het in de boter. Een eetlepel bloem toevoegen

ABBWvvByNJWKfL3G8V97wsLStiRjkoRR1XU-RhVtnqp1Eyq7u5Jt5OhM0Jy-1-uEFjuDboX2CGwREnLt_WaqXObbJSVMWcRFoXTZ-U_shDIDD1-z5MTR9sw7NSZQggcEPGU5suMj


Eerst voorzichtig wat water toevoegen zodat de bloem niet gaat klonteren en het kort even laten koken. Hierna de rest van het water toevoegen en de bouillonblokjes toevoegen.

Alvast de kruiden fijnsnijden. Als je echt lui bent dan gebruik je een keukenmachine, maar het schoonmaken hiervan zal meer tijd kosten dan het snijden met een mes en je mist de heerlijke geur die vrijkomt tijdens het snijden.

3gJpA_gmHldfBg1aGS4UIY75wpnpup8Mhqa767nvf_kL8KGHA-IamlY-BXx0xuNdy2XC1ihNLvPK4L7pmbMVX8chWC_ua7UcQDLOFKsBntVHyBdStovXztjUpoOsTwHZKYFn9QQx


De brandneteltoppen doe je in de pan en je laat het geheel heel zachtjes voor ongeveer 10 minuten doorkoken.

3TUzut-kmUob4nQOzD6qzvJxn8lB-pirg3gHSpzeHJ4ss0ZxdC9QGvcc3GVpZpciKwrf7co3vNRMgrKn3rtRZWg2DIhkLjIvs_d_svlRH8_CPBvnoFM1r9nbV7JeTwfZVGcrPVV1


Hierna de kruiden erbij en laat het geheel nog 5 minuten doorkoken.

PI_fU8f7efbxsZljbn8i2CVKrO5_ItnQoUJmF-X2bUTUoMgyqMt8QWJN4RZUFWjYxBYkUxSvjQLbiN0boGm1Gt8XbgKKBwDWe2pllAjg74LAjVfDbCUrRCPHKduX_g4lzWSxZEz-


En dan ziet het er ongeveer zo uit
zxHYQX55iMUlHXftVkAZzRI_rVQizRm87VP5YNOk2endkRryYqPjwldj8zmQc14pXNmlTvj7VYvklq5UjWQEDa1bnij2QiqFD_bASHwUvd2bHZaZ6F44ObvZO3gkfF4jdsffOKZZ


En nu het geheel met een staafmixer pureren tot een egale groene vloeistof.

Je kan hierna de soep serveren in een soepkom. Ik heb geen extra zout/peper gebruikt aangezien er voldoende zout in de bouillonblokjes zit en de kruiden meer dan voldoende smaak zal geven.

Ik heb wel een slokje room gebruikt en een gekruimeld hardgekookt ei.
Een gekruimeld ei in de soep klinkt gek maar is erg lekker en wordt in andere landen veelvuldig toegepast.

Ik had het nu graag wat foodpornwaardig willen presenteren zoals onderstaande foto:
(geleend van het web)

8Wzj2TK8nzslOOwx7G3YHXDA7lv-557XHkP8AwuAVUppcAThdt-I9oE3nmi2RTQGop5lpYLYGRNa89Rm6rlagXLDtLKVtbaoxcoPWNiH7XPHgHKJ9FzZHF3Cyw7IyQv-JNsa26O7


Maar helaas zakte de room gelijk tot op de bodem, en ziet het er wat minder uit:

1KsaYHPTqbXsKGyMyyq5qKyjX7OFsp5b7JZfD5D0x24sp1dtSO2cgd6qiF25X0sy9FNQ1CycwPOkbxwnT1TWY2EzznGlKUNHoFH9y-vN6s96RYdCg-KlJqUVDbbe9dTqAuYTjKrY


Maar hoe smaakt het?
Als het niet lekker zou zijn dan zou ik het gewoon eerlijk toegeven maar het is echt zeer smakelijk. Ik heb geen idee of het de kruiden zijn, of de brandnetels, of mijn eetlust. Het is in ieder geval zeer geslaagd en hoewel ik niet echt een soep liefhebber ben is het voor herhaling vatbaar.

Verbeterpunten:
Het gebruik van een staafmixer is niet echt slim. Nu begrijp ik waarom een roerzeef of een passe-vite een belangrijk hulpmiddel in de keuken is. Tevens zou het zeven voorkomen dat ik een stuk of 10 harde takjes uit de soep (en mijn mond) heb moeten vissen ondanks mijn nauwkeurig preparen van de verse kruiden. Dus zonder roerzeef had ik minimaal de soep door een zeef moeten doen.

Conclusie
Een geslaagd recept maar de volgende keer gebruik in een roerzeef. Ik verwacht dat deze soep ook koud heel goed is te eten. Een volgende keer probeer ik met ¼ aan kruiden/brandnetels een koude soep te maken die ik zal voorzien van een rode peper zodat het wat pittiger zal zijn.

p.s. wie de overige 10 kruiden weet te benoemen krijgt een virtuele knuffel.
 

Flos

SHTF Expert
Eerst en vooral zeg ik ,, goed bezig ,, al is mijn definitie van soep anders. En lijkt jou recept meer op een saus.
Maar ik heb ook al eens gezegt dat men over kleur en smaak niet kan discussiëren .
Dus ik zal de laatste zijn om te zeggen dat het anders moet.

Aan de 10 overige kruiden kom ik niet. Maar ik herken er toch een paar.
Bloed zuirig
Rozemarijn
Tijm
Munt
Kervel
Salie
Basilicum
Blad peterselie
.
.
Verder kom ik niet. Dus geen knuffel
 

Erny

Last (wo)man standing
Ik zie geen 12 kruiden op de foto en heb níet naar het lijstje van @Flos gekeken.
Maar ik doe een poging:
Tijm (bloemen)
Kervel
Munt/Cittroenmelisse
Lavas
Platte Peterselie
Selderij?
Rozemarijn
Rode Zuring
Dragon
 

Nomad

Diehard Prepper
Ik waag me niet aan het herkennen van die kruiden, alleen de bieslook herken ik als pieslook. Maar dat is omdat de hond er bij ons zijn plasje over doet.

Bedankt voor het mooie verhaal. Ik zat er rustig door heen te scrollen en toen ik aangekomen was bij de foto van het eindresultaat dacht ik, zo, dat heeft hij even deftig op foto gezet!
Toen ik door scrolde en jou foto zag moest ik toch wel even grinniken.

Ik ben ontzettend gek op brandnetels. Ooit heb ik ze op mijn slaapkamer gehad, ik had de hele vensterbank vol staan. Ze ruiken namelijk heerlijk. Toen heb ik ook nog de politie aan de deur gehad, de achterbuurvrouw dacht dat het een wiet plantage was...
Nu heb ik thuis weer brandnetels in de vensterbank staan, tot grote ergernis van mijn vriendin. Mijn bedoeling is om hier thee van te maken.
Maar nu staat brandnetelsoep ook op mijn verlanglijstje!
 

PBear

Mankinds only hope
Bedankt voor je mooie post en interessante recept @martin. Ik heb al ooit eerder brandnetelsoep gegeten, maar nog nooit zelf bereid. Op mijn Poolse vakantie/BOL groeien meer brandnetels dan ik ooit tot soep verwerken kan. Met behulp van je recept wil ik beslist een poging wagen een zo'n lekker soepje te trekken!
:thnx::thumbsup:
 

InfernoSis

Diehard Prepper
Salie
Tijm
Munt/citroenmelisse

Wij hebben ook een heke kwekerij van brandnetels in de tuin. Aan de omheining met onze buren. Ik laat ze maar mooi doen (waarschijnlijk tot frustratie van de buren), verleden jaar zaten ze vol rupsen van de dagpauwoog. Heb ook wel eens gedacht om iets met de brandnetels te doen, misschien toch maar eens proberen.
 
Bovenaan