Prepsoep / Brandnetelsoep

Discussie in 'Recepten' gestart door martin, 22 mei 2018.

  1. martin

    martin Diehard Prepper

    Prepsoep / Brandnetelsoep
    Een van de vele dingen die ik op mijn oneindige “todo” lijst heb staan is het bereiden van brandnetelsoep. Aangezien ik ook nog flink wat meerjarige kruiden heb staan heb ik een mix gemaakt van deze kruiden in combinatie met brandnetels.

    Waarom brandnetel?
    Brandnetels schijnen erg gezond te zijn. Tevens zijn ze niet moeilijk te vinden. In de netelharen zitten onder andere de volgende stoffen: netelgif, histamine, lecithine en mierenzuur.

    De bladeren bevatten: chlorofyl, xantofyl, vitamine B1,2 en 5, vitamine C, E en K, choline, carotine, enzymen, glucokinine, mineralen, looistof, fenolzuur en Flavonoïden.

    Superfood?
    Het internet staat vol met onzin over brandnetels dus ik ga me er niet aan wagen om hier een uitspraak over te doen. Ik durf wel te stellen dat in geval van een vitamine C tekort deze plant erg nuttig kan zijn. Of de histamine ook nog overige positieve effecten zal opleveren verwacht ik wel maar is niet mijn primaire doel.

    Voorbereiding:
    Je gebruikt de jonge toppen van brandnetels maar gebruik netels zonder zaad of bloesem.

    Het is verstandig om handschoenen aan te doen tijdens het plukken. Je kan ook met een flinke doos de toppen knippen met een schaar en ze gelijk in de doos te laten vallen. Dit is best wel een tijdrovende klus. 30 minuten later:

    [​IMG]

    Deze toppen prikken door de brandharen. Het is belangrijk om ze 1 a 2 minuten te blancheren zodat ze niet meer zullen prikken. Eerst wel even grondig wassen en in een vergiet laten drogen.

    [​IMG]

    Na het blancheren ziet het gelijk zo uit:

    [​IMG]

    Maar nu kan je ze zonder problemen in kleine stroken snijden zoals je spinazie zou snijden.

    Kruiden:
    Ik heb in totaal 12 kruiden gebruikt die je hieronder kunt terugvinden. Het zijn allemaal meerjarige kruiden. Voor de kruiden freak de ultieme kans om de ontbrekende 10 kruiden te benoemen!
    1. Bieslook
    2. Oregano





    [​IMG]

    Overige Ingrediënten:
    • 2 uien
    • 2 teentjes knoflook
    • Klontje boter
    • Eetlepel bloem
    • 1 liter water
    • 1 ½ blokje bouillon (groente/kip/rund)
    Snij de ui en knoflook in kleine stukjes en fruit het in de boter. Een eetlepel bloem toevoegen

    [​IMG]

    Eerst voorzichtig wat water toevoegen zodat de bloem niet gaat klonteren en het kort even laten koken. Hierna de rest van het water toevoegen en de bouillonblokjes toevoegen.

    Alvast de kruiden fijnsnijden. Als je echt lui bent dan gebruik je een keukenmachine, maar het schoonmaken hiervan zal meer tijd kosten dan het snijden met een mes en je mist de heerlijke geur die vrijkomt tijdens het snijden.

    [​IMG]

    De brandneteltoppen doe je in de pan en je laat het geheel heel zachtjes voor ongeveer 10 minuten doorkoken.

    [​IMG]

    Hierna de kruiden erbij en laat het geheel nog 5 minuten doorkoken.

    [​IMG]

    En dan ziet het er ongeveer zo uit
    [​IMG]

    En nu het geheel met een staafmixer pureren tot een egale groene vloeistof.

    Je kan hierna de soep serveren in een soepkom. Ik heb geen extra zout/peper gebruikt aangezien er voldoende zout in de bouillonblokjes zit en de kruiden meer dan voldoende smaak zal geven.

    Ik heb wel een slokje room gebruikt en een gekruimeld hardgekookt ei.
    Een gekruimeld ei in de soep klinkt gek maar is erg lekker en wordt in andere landen veelvuldig toegepast.

    Ik had het nu graag wat foodpornwaardig willen presenteren zoals onderstaande foto:
    (geleend van het web)

    [​IMG]

    Maar helaas zakte de room gelijk tot op de bodem, en ziet het er wat minder uit:

    [​IMG]

    Maar hoe smaakt het?
    Als het niet lekker zou zijn dan zou ik het gewoon eerlijk toegeven maar het is echt zeer smakelijk. Ik heb geen idee of het de kruiden zijn, of de brandnetels, of mijn eetlust. Het is in ieder geval zeer geslaagd en hoewel ik niet echt een soep liefhebber ben is het voor herhaling vatbaar.

    Verbeterpunten:
    Het gebruik van een staafmixer is niet echt slim. Nu begrijp ik waarom een roerzeef of een passe-vite een belangrijk hulpmiddel in de keuken is. Tevens zou het zeven voorkomen dat ik een stuk of 10 harde takjes uit de soep (en mijn mond) heb moeten vissen ondanks mijn nauwkeurig preparen van de verse kruiden. Dus zonder roerzeef had ik minimaal de soep door een zeef moeten doen.

    Conclusie
    Een geslaagd recept maar de volgende keer gebruik in een roerzeef. Ik verwacht dat deze soep ook koud heel goed is te eten. Een volgende keer probeer ik met ¼ aan kruiden/brandnetels een koude soep te maken die ik zal voorzien van een rode peper zodat het wat pittiger zal zijn.

    p.s. wie de overige 10 kruiden weet te benoemen krijgt een virtuele knuffel.
     
    Niels, Jasje, Dreutel en 9 anderen vinden dit leuk.
  2. Flos

    Flos SHTF Expert

    Eerst en vooral zeg ik ,, goed bezig ,, al is mijn definitie van soep anders. En lijkt jou recept meer op een saus.
    Maar ik heb ook al eens gezegt dat men over kleur en smaak niet kan discussiëren .
    Dus ik zal de laatste zijn om te zeggen dat het anders moet.

    Aan de 10 overige kruiden kom ik niet. Maar ik herken er toch een paar.
    Bloed zuirig
    Rozemarijn
    Tijm
    Munt
    Kervel
    Salie
    Basilicum
    Blad peterselie
    .
    .
    Verder kom ik niet. Dus geen knuffel
     
    Erny en martin vinden dit leuk.
  3. Erny

    Erny Prepper goeroe

    Ik zie geen 12 kruiden op de foto en heb níet naar het lijstje van @Flos gekeken.
    Maar ik doe een poging:
    Tijm (bloemen)
    Kervel
    Munt/Cittroenmelisse
    Lavas
    Platte Peterselie
    Selderij?
    Rozemarijn
    Rode Zuring
    Dragon
     
    Niels en martin vinden dit leuk.
  4. Nomad

    Nomad Diehard Prepper

    Ik waag me niet aan het herkennen van die kruiden, alleen de bieslook herken ik als pieslook. Maar dat is omdat de hond er bij ons zijn plasje over doet.

    Bedankt voor het mooie verhaal. Ik zat er rustig door heen te scrollen en toen ik aangekomen was bij de foto van het eindresultaat dacht ik, zo, dat heeft hij even deftig op foto gezet!
    Toen ik door scrolde en jou foto zag moest ik toch wel even grinniken.

    Ik ben ontzettend gek op brandnetels. Ooit heb ik ze op mijn slaapkamer gehad, ik had de hele vensterbank vol staan. Ze ruiken namelijk heerlijk. Toen heb ik ook nog de politie aan de deur gehad, de achterbuurvrouw dacht dat het een wiet plantage was...
    Nu heb ik thuis weer brandnetels in de vensterbank staan, tot grote ergernis van mijn vriendin. Mijn bedoeling is om hier thee van te maken.
    Maar nu staat brandnetelsoep ook op mijn verlanglijstje!
     
    Erny, martin en Richard434 vinden dit leuk.
  5. PBear

    PBear Diehard Prepper

    Bedankt voor je mooie post en interessante recept @martin. Ik heb al ooit eerder brandnetelsoep gegeten, maar nog nooit zelf bereid. Op mijn Poolse vakantie/BOL groeien meer brandnetels dan ik ooit tot soep verwerken kan. Met behulp van je recept wil ik beslist een poging wagen een zo'n lekker soepje te trekken!
    :thnx::thumbsup:
     
    Erny, martin en Richard434 vinden dit leuk.
  6. InfernoSis

    InfernoSis Prepper goeroe

    Salie
    Tijm
    Munt/citroenmelisse

    Wij hebben ook een heke kwekerij van brandnetels in de tuin. Aan de omheining met onze buren. Ik laat ze maar mooi doen (waarschijnlijk tot frustratie van de buren), verleden jaar zaten ze vol rupsen van de dagpauwoog. Heb ook wel eens gedacht om iets met de brandnetels te doen, misschien toch maar eens proberen.
     
    Erny en martin vinden dit leuk.
  7. Rataplan

    Rataplan Prepper goeroe

    ziet er goed uit @martin

    Midden rechts op het kruidenplaatje, is dat misschien hondsdraf?
     
    Erny en martin vinden dit leuk.
  8. zonnebrood

    zonnebrood Last (wo)man standing Moderator

    Brandnetel soep is heerlijk! Je kan de blaadjes ook goed gebruiken in stampotten of in wokgerechten :)
     
    Dreutel en martin vinden dit leuk.
  9. Ray

    Ray SHTF Expert Admin

    Prachtig recept/topic weer van @martin :)

    Bij brandnetels is het aan te raden ze voor juli te oogsten. Daarna worden ze bitterder qua smaak.
    Ook lekker is er een stamppotje van maken.
     
    Erny, Dreutel, zonnebrood en 1 andere persoon vinden dit leuk.