• Welkom op ons forum. Gasten hebben beperkt toegang tot ons forum. Meld je daarom aan voor een account. Registreren kost slechts een minuutje van je tijd.

Ramen beveiligen

Mayo

Last (wo)man standing
Zoals jullie misschien al hebben begrepen uit mijn andere berichten ga ik ik principe voor een bug-in, tenzij het niet anders kan.
Ik heb een hoekhuis op de begane grond, met grote ramen aan beide straatkanten, een tuin (met hoge muur van het huis naar de garage) en een vrijstaande garage (aan de zijstraatkant).
Qua beveiliging is dat niet de meest ideale situatie... :eek:

Ik weet dat als men écht wil ze altijd binnen kunnen komen, al is het maar door door een muur heen te breken. Maar als ik een aantal dingen kan doen om ze aan te moedigen het verderop te proberen, dan is dat altijd mee genomen :cool: Ik hoef het ten slotte niemand makkelijk te maken ;)

Ik woon in een vrij 'arme' wijk, dus dingen als metalen rolluikken zouden enórm opvallen en ongewenste aandacht trekken. Ik ben dus op zoek naar onopvallende, maar daarom niet minder effectieve maatregelen die ik of nu al, of igv SHTF kan doen.

Ik heb al alle (buiten-)sloten aan deuren en ramen vervangen door gecertificeerde sloten, heb er hier en daar extra opzetsloten op gezet en de hele achterkant (tuinkant) is afgezet met metalen hekwerk. (ok, dat laatste is eigenlijk een grote kattenren, maar het ziet er indrukwekkend uit ;))

Wat natuurlijk 1 groot zwak punt blijft zijn de ruiten zelf: ik kan nog zulke fantastische sloten op de deuren hebben, maar een steen door de ruit en ze zijn binnen :(
Deze winter ga ik alle ramen aan de straatkanten van binnen beplakken met folie zodat, áls ze proberen de ruit in te gooien die niet meteen in stukken breekt.

Daarnaast wil ik voorbereid zijn voor als de SHTF. Maar wat te doen, dat is de vraag..
Ik heb daar een aantal ideeen over, maar hoor graag jullie mening.

Ik kan houten platen klaar hebben staan om op de kozijnen te schroeven, zoals je op tv wel ziet dat mensen doen die een hurricane verwachten. Maar ik ben bang dat het a. enorm opvalt en juist de aandacht trekt (ik zou de enige zijn hier in de buurt) en de indruk wekt dat er iets te halen is of b. het er juist uit ziet alsof het huis onbewoond is/leeg staat en daardoor een 'makkelijke prooi' is. Daarnaast kan het van de buitenkant met een breekijzer open gebroken worden of in brand worden gestoken? Ander nadeel is dat ik niet meer naar buiten kan kijken wat er in de straat gebeurd. Voordeel is dat men van buiten niet naar binnen kan kijken en ook mijn verlichting net kan zien.

Ik zou ook kunnen zorgen dat ik op maat gemaakte stukken wapeningsstaal of bouwstaalmatten klaar heb staan voor alle ramen. Zou ik die dan beter aan de binnenkant kunnen monteren, zodat ze de schroeven vanaf buiten niet los kunnen schroeven?
Ik heb het idee dat het dan ook minder zichtbaar is en minder aandacht trekt, totdat iemand dichterbij komt en dat ze dan maar doorlopen om het bij de buren te proberen...
 

Harry Nack

Last (wo)man standing
Waar ik momenteel woon heb ik zowel voor deuren als ramen zware metalen rekken. Als alles op slot is kan niemand erin. Bij brand echter kan ik alleen maar door de deuren naar buiten waar op dat moment geen hek voor op slot zit.

Door een brand heb ik besloten om dat niet meer te doen bij mijn toekomstige BIL/BOL. Minder beveiliging misschien maar ik kan tenminste overal naar buiten in geval van nood.
 

Wafels

Diehard Prepper
@Mayo @Harry Nack leuk wat jullie zo schrijven ,maar ik wil daar toch even een kanttekening bijzetten ,want je moet je eigen goed realiseren dat in slechte tijden er geen politie
of wat ook kan zijn en je het dus ''alleen'' op moet knappen .Een huis beveiligen is eigenlijk niet te doen . Nu weet ik niet in wat voor soort huis jullie wonen maar als dat een rijtjes huis
is ,een gewone eengezinswoning dan kan moet je er goed bij nadenken dat iemand ook weleens niet langs een deur , of raam komt maar gewoon een gat kapt in een binnenmuur of nog sneller
door op een vliering daar door een muur te kappen (die zijn vaak nog dunner en slechter afgewerkt .Jullie schrijven over sloten maar als er iemand een ketting rond een hekwerk slaat
en die ketting aan een trekhaak van een auto bind dan trekt hij zo een hek bij een raam weg en een deur of muur kun je met een auto ook in rammen .
U zult zeggen ,dat is wel erg grof maar in een staat waar er geen overheid of recht of wat ook is zult u rekening met bendes moeten houden en dan is dit allemaal niet zo ongewoon lijkt mij .
Een huis is nagenoeg niet te beveiligen voor zoiets . Wat wel interessant is om te kijken hoe legers in ww2 huizen en grote gebouwen ''verbouwde'' tot vesting (muren doorbreken ,trappen weghalen ,
versperringen in gangen ,kamers of trappenhuizen maken etc ) Ook al verbouwd u uw huis nog zo goed met dikke deuren en hekken voor de ramen etc ,ik zorg dat u binnen 15 a 20 minuten buiten op straat staat hoor :eek::D denk er maar eens over na hoe ik dat zou doen ;) als u het weet ,snapt u mijn punt ook :D
gr will
 

petroman

SHTF Expert
Klopt kijk maar eens naar zo'n kansarm woonwagenkamp....

Ik denk dat de sociaal arme of mindere buurten beter vestand zijn dan de rijke buurten.
Simpelweg door groepsvorming.

Waarom is de schilderswijk een "probleemwijk" ?
Omdat ze een groep vormen, één blok tegen de rest.
 

Mayo

Last (wo)man standing
Jeetje, wat een reacties al meteen... :eek:

@Harry Nack : dat is inderdaad een punt. De ramen aan de straatkant waar ik het over heb kunnen echter helemaal niet open, dus zijn ze sowieso geen potentiele vluchtroute bij brand :)

@Wafels : daar heb je gelijk in. Zie daarom ook de 4e zin van mijn stukje: "Ik weet dat als men écht wil ze altijd binnen kunnen komen, al is het maar door door een muur heen te breken." ... ;)
Het gaat mij erom dat mijn huis zo onaantrekkelijk mogelijk wordt om in te breken. Als een huis verderop in de straat er makkelijker uitziet om in te breken, zullen ze mijn huis hopelijk overslaan.

@markske : dat is wel erg kort door de bocht..
In de wijk waar ik woon wonen veel oudere mensen die alleen een AOW plus eventueel pensioentje hebben. Niet alle 'arme' mensen wonen in een 'Schilderswijk' ! :confused:

@petroman : daar heb je denk ik gelijk in.. ik ben dan ook blij dat ik daar niet naast woon :D


Dank voor jullie reacties. Wel jammer dat ik geen meningen/adviezen krijg op wat ik opper als mogelijkheden om mn huis iets beter te beveiligen (hoe onvoldoende dat in een uiterste SHTF ook moge zijn).
 

Flos

SHTF Expert
@Wafels is het niet mogelijk jou huis te beveiligen ? Je kan altijd een poging doen.
Voor mijn huis staat een betonnen muurtje waar ik met een gewone wagen of een vier ×vier niet graag zou tegen rijden. Slecht voor de neus van de auto of de velgen.
Ik heb voor elk raam platen staan om er voor te schoeven baadt het niet schaat het niet .
Ik heb het materiaal klaar liggen om een stroom draad op de schutting te plaatsen van mijn eigendom en dag van mijn buren. Of met stroom van een koewachter of met 220 er op aan jou de keuze.
Ik heb betonnen kegels staan om mijn oprit en garagepoort te beschermen.
Ik heb verschillende dingen waar men hier niet over praat om de versperring te verdedigen.
En verder heb ik militaire kennis om het in praktijk te brengen.
Dus aan de bende met slechte bedoelingen de keuze.
Bij mij komen of 2 straten verder.
 

Mayo

Last (wo)man standing
@Flos
Helemaal gelijk heb je, Flos! :thumbsup:
Dat is ook precies míjn insteek: ik wil het 'ze' niet makkelijker maken dan nodig is en alle kleine beetjes helpen inderdaad!
Een stroomdraad op de schutting/tuinmuur, daar had ik nog niet aan gedacht..
dat kan ook nog extra vlees opleveren in de vorm van 'geroosterde' duif of buurkat :lol:
 

Larik

Diehard Prepper
Ik heb weleens ergens gelezen wat iemand als raam beveiliging had.
Die had een systeempje aan zijn raamkozijn waar de matras bodem ingehangen kon.
Met een lattenbodem helpt het vrij weinig denk ik, maar zo een metalen veer ding is prima.

Zelf heb ik van dat veiligheidsglas, met een folie aan de binnenkant. Gooi je niet zomaar een steen doorheen.

Raamfolie is ook los te krijgen, als isolatiemateriaal. Dubbele werking :)
 

Mayo

Last (wo)man standing
@Larik
Dat is precies het folie dat ik deze winter wil aanbrengen :thumbsup:
Het metalen veer ding dat jij bedoelt dacht ik te vervangen door wapeningsstaal of bouwstaalmatten (mijn bedbodem is idd een lattenbodem :D)
 

DO-it

Diehard Prepper
Laatst bewerkt:
Ik heb geen idee hoe nieuw je huis eruit ziet, maar vroeger had men luiken hangen aan de buitenkant en die gingen ‘s avonds dicht, als het donker werd. Of bij warme zomers bleven ze dicht om het binnen koel te houden. Als je deze nu al aan zou brengen, dan weet men over een paar maanden al niet beter, dan dat ze er altijd al hebben gezeten.

Met folie plakken zou ik zelf even uitkijken. Het is namelijk afhankelijk van welk glas je hebt. Er schijnt dubbelglas te zijn dat lekt raakt door plakfolie. Zoek dat dus goed uit!

Aan de binnenkant zorgen dat er planken zijn om de boel dicht te timmeren of met staaldraad is ook een idee. Zou het denk ik wel vast maken in de muur of spullen hebben waarmee je het tzt kunt vastmaken aan de muur. Ik heb altijd het gevoel dat kozijnen er zo uit te halen zijn,

Tegenwoordig zie ik ook wel eens huizen die aan de binnenkant luiken hebben. Van die opvouwbare. Balk ervoor en klaar ben je.....
15C0B0B4-7D17-4006-953F-1F236698A12E.jpeg 97A68571-53EF-40A7-83D7-6DBC29D83E5B.jpeg
 

Mayo

Last (wo)man standing
@DO-it
Ja, in Frankrijk hebben we ook luiken bij alle ramen.
Het probleem hier in NL is dat de ramen niet open kunnen en ik de luiken dus van de straatkant dicht zou moeten doen, wat een beetje de functie als beveiliging ondermijnt.. ;)

Ook aan binnen-luiken heb ik gedacht (en zelfs al de maat opgenomen :rolleyes:), dus dat is zeker een optie die ik overweeg :thumbsup:
Dat kan eventueel zelfs in combinatie mét bewapeningsstaal of bouwstaalmatten aan de binnenkant :D

Oh, dat van de plakfolie wist ik niet... Dat moet ik inderdaad uitzoeken voordat ik ga plakken! :eek:
Dankjewel voor de tip!
 
D

Deleted member 2138

Gast
Binnenluiken die mooi in de opening van de muur vallen en dan op de muur bij nood een stalen raamwerk o.i.d. monteren lijkt me het beste voor deze situatie. Als de luiken dicht zijn valt het verder niet op en men ziet ook niet dat je eventueel verlichting aan hebt.

Qua beeld naar buiten toe is en blijft lastig. Je kan denken aan cameras (mits je noodstroom op de een of andere manier hebt), nadeel is dat ze vaak opvallen en vaak vrij gemakkelijk vernietigd of vermeden kunnen worden. Echter ongeacht of je je zorgt dat je raam een kijk gat blijft of niet; er blijven dooie hoeken en voor het raam staan te loeren valt vaak ook op (zeker als men je eerst een tijdje in de gaten houd).

De tipa van @Flos zijn ook zeker iets om mee te nemen, als je 'voorkomen' kan dat men een ramkraak op je huis kan uitvoeren dan haal je een groot deel van de eerste dreiging weg. (Tuurlijk kan je met mankracht hetzelfde bereiken of langere ketting en dan aan de auto; maar dat blijf je houden.)



Brand is klote maar ik denk dat als je de juiste voorzieningen hebt om een gemiddeld brandje te blussen en goede vluchtwegen/-plan dat het geen extreme belemmering hoeft te zijn. (Wel iets om rekening mee te houden natuurlijk.) En tja als de 'vijand' de brand heeft laten ontstaan dan kun je het beste 'm blussen anders sta je alsnog in je ondergoed buiten bij je vriendjes
 
  • Leuk
Waarderingen: Mayo

markske

Diehard Prepper
@markske : dat is wel erg kort door de bocht..
In de wijk waar ik woon wonen veel oudere mensen die alleen een AOW plus eventueel pensioentje hebben. Niet alle 'arme' mensen wonen in een 'Schilderswijk' ! :confused:


Dank voor jullie reacties. Wel jammer dat ik geen meningen/adviezen krijg op wat ik opper als mogelijkheden om mn huis iets beter te beveiligen (hoe onvoldoende dat in een uiterste SHTF ook moge zijn).

Ge hebt het niet begrepen denk ik. Wil je je huis goed beveiligen, kost dat pakken geld. En had je dat, woonde je niet in een arme wijk.
Dus, het verhaaltje stopt direct omdat budget voor een goede beveiliging zal ontbreken.
 

Larik

Diehard Prepper
Laatst bewerkt:
Ik denk trouwens dat die staalmatten wel een goed idee zijn, als je die goed op je kozijn weet te krijgen, met die folie op je ramen, ben je volgens mij superveilig.

Je kan evt eerst een vitrage ophangen en daartegen aan die staalmatten monteren.
Zo is het allemaal wat minder zichtbaar en is het naar binnen gluren wat beperkt. Naar buiten kijken kan iig overdag prima. Bv bij IKEA zijn goedkope te krijgen.

Katten gaas kan ook misschien, is lichter dus makkelijker monteren.
Minder stevig maar je kan 2 lagen doen bv.
Als je het op maat hebt, kan je het zo met een latje op je kozijn timmeren aan de onderkant en zo uitrollen naar boven en hoppa de andere latjes erop timmeren.
 

petroman

SHTF Expert
Dus aan de ene kant accepteer je dat je niet kan winnen van een moker of ketting aan een auto,
maar aan de andere kant ga je allerlei onzinnige (sorry) dingen op je raam plakken en op je kozijn timmeren.
Ik snap de wereld niet meer.

Folie gaat echt je raam niet redden als dat niet in de fabriek er op gezet is of beter tussen de glaslagen zit.
Je koijn zelf is je zwakste punt die trek je met een auto er zo uit.
Hoe lang denk je dat je het uithoud binnen als er een brandende autoband onder je kapotte raam ligt ? Of voor je deur ?

@Wafels gaf het goed weer: je kan je huis niet steviger maken dan het is. En tegen puur geweld is het niet bestand.
 

Larik

Diehard Prepper
Voordelen veiligheidsfolie
Ramen worden tot 20x sterker
De raamfolie zorgt ervoor dat de ruit bij breuk/explosie bij elkaar blijft zonder
dat er losse glasscherven rondvliegen.
Inbraakvertragend en dus minder kans op schade en letsel veroorzaakt door rondvliegend glas.

Wat een ketting aan een auto precies voor gevaar is begrijp ik niet zo. Dat is voor in cowboyfilms, minus de auto dan.
 
  • Leuk
Waarderingen: Mayo

Mayo

Last (wo)man standing
@markske en @petroman

Als ik jullie goed begrijp hebben jullie dus geen sloten op je deuren en ramen en staat de voordeur altijd open, want het heeft toch geen zin om je huis te beveiligen? ;)
Behalve als je in een bunker woont, want die is bestand tegen een auto die er tegenaan rijdt :cool:

Persoonlijk geloof ik er niet in om het inbrekers zo makkelijk mogelijk te maken en ik ben ervan overtuigd dat elk beetje helpt.
 

petroman

SHTF Expert
Scroll effe naar boven dan.

En wat betreft de folie: keep on dreaming.
En ja ik heb gelaagd, ongelaagd etc. glas getest. En dat is niet de folie die je zelf op je ruit plakt.
 
Bovenaan