• Welkom op ons forum. Gasten hebben beperkt toegang tot ons forum. Meld je daarom aan voor een account. Registreren kost slechts een minuutje van je tijd.

Rauw vlees

Sabrina

Senior Prepper
Als je in een shtf rauw vlees gaat bereiden, hoe bedacht moet je dan zijn op bacteriën?

Ik zal even toelichten waar de vraag vandaan komt; al zo lang ik me kan herinneren gourmetten mijn ouders en ik elk jaar op nieuwjaarsdag. Een leuke traditie, maar mijn nieuwe partner keek er raar van op dat wij allemaal één vork (per persoon) gebruiken. Dus het rauwe vlees wordt met dezelfde vork op de bakplaat gelegd als waarmee het op ons bord belandt.

Nooit eerder had ik er van gehoord dat dit gevaarlijk zou kunnen zijn en we hebben ook allemaal nog nooit medische klachten gehad na de gourmet. Op internet verschillen de meningen over dit onderwerp.

De reden waarom ik dit hier post, is omdat ik nieuwsgierig ben naar meningen en ervaringen die niet gekleurd zijn door richtlijnen die door instanties zijn voorgeschreven. In een shtf zul je waarschijnlijk ook geen apart bestek ter beschiķking hebben.
 

petroman

SHTF Expert
Als je kruisbesmetting wil voorkomen dan is het inderdaad onwenselijk om met één stuk gereedschap te werken.
Met vlees uit de supermarkt en slagers zal je hier in NL weinig last krijgen. Maar ga je zelf wild slachten en gebruiken dan zal je goed verstand moeten heben van ziekten die bestaan.
Dara is overigens een topic over.
 

lindaja

Specialist
Ik denk dat je juist in een shtf je zo voorzichtig mogelijk moet zijn. als je dan ziek word is hulp/medicijnen moeilijker bereikbaar.


Ik moet zeggen dat ik wel verbaasd ben over je verhaal. ik nam aan dat iedereen dat wist. zeker rauwe kip moet je voorzichtig mee zijn.
 

zonnebrood

Mankinds only hope
Groente, vis en vlees dienen hun eigen snijplank te hebben, om helemaal op save te spelen moet kip ook een eigen plank. Bij het gourmetten horen varken, rund en kip een eigen vorkje te hebben.

Laatst gingen we bij een kennis BBQen en deze persoon legde een gebraden stuk vlees op de zelfde snijplank waar even daarvoor het rauwe stuk vlees op had gelegen, heb daar toch even voor bedankt...

Ook de laatste trend waarbij hamburgers half rauw op je bord verschijnen vind ik nog wel niet wat, zelf gedraait vertrouw ik het nog wel maar in restaurants og bij andere ben ik snel wat skeptischer. Het vlees wat aan de buitenkant heeft gezeten word vermengd met het 'binnen' vlees, en wanneer het nog rauwig is aan de binnenkant kan je wanneer je immuunsysteem er even niet zo veel zin in heeft, dan kan je daar flink ziek van worden.
 

Vempain

Prepper goeroe
Zelf gebruiken we een tang voor het rauwe vlees en je eigen vork om het eraf te halen wanneer het klaar is. (Groenten krijgen een eigen lepel in het schaaltje) Omdat je met een tang alleen de zijkanten van het vlees raakt is het in mijn ogen niet raar om dat met alle soorten vlees te doen aangezien de buitenkant toch wel dichtgeschroeid wordt.
 

zonnebrood

Mankinds only hope
@petroman doet me denken aan mijn ex . die maar niet snapte dat zijn jam iedere keer bedorven was en waarom mijn dochter en ik geen boter wilden uit zijn kruimelkuipje boter en we onze jam met een apart jamlepeltje pakten ( 100 keer verteld maar ach)

Hier krijg ik dus ook de kriebels van, zelfde als eerst boter op je brood smeren en dan met het zelfde mes in de pindakaas of chocopasta gaan. Van de zomer waren er gasten over de vloer die eerst met het mes in de leverpastij gingen en daarna in de pindakaas, beide zaken meteen in de vuilnisbak gekieperd...
 

zoompro

Specialist
I have to plea guilty....

Boter en pindakaas doe ik met 1 mes...
Maar in de leverpastei? Nee... Vleeswaren is een ander verhaal. Zelfde geldt voor de jam, apart lepeltje.

Pindakaas en boter gaan niet lang mee bij ons, pot pindakaas per week ongeveer.

Tijdens een SHTF zou je het mes moeten afvegen, denk dat dat het beste is wat je kan doen. Na het doorsnijden van een stuk vlees wat nog rauw blijkt te zijn het mes in de borrelende jus leggen?

Grtz,

Zoom
 

Dreutel

Prepper goeroe
Filet americain, biefstuk die nog een beetje rood is van binnen, jammie! Boter in de pindakaas vind ik ook geen probleem, maar wel in de jam, en een blikje leverpastei gaat hier in één maaltijd op.
 
  • Leuk
Waarderingen: Flos

Candyman

Diehard Prepper
Ik ben best wel een varken als ik de reacties hier lees.
Gourmetten doe ik ook graag, ieder krijgt een eigen stukje hout(stokje) om het vlees van de schaal op het gourmetstel te leggen en om het daarna eraf te halen.
Misschien heb ik geluk gehad.
 

Tanfana

Mankinds only hope
Admin
Ik gebruik voor iedere pan een eigen roerstok. Iets wat voor rauw vlees gebruikt wordt, wordt eerst afgewassen voor het voor iets anders gebruikt wordt. Jam wordt met een jamlepel of mes gepakt.
Onze jongste is voor veel voedingsmiddelen overgevoelig. Voedsel voor mijn jongste mag niet met "besmet" gereedschap aangeraakt worden. Geitenkaas en koekaas hebben b.v. ieder een eigen kaasmes.
 

Harry Nack

Last (wo)man standing
We moeten ook weer niet overdrijven anders kun je straks niets rauws meer eten. Kruisbesmetting tussen verschillende producten duurt wel ff en dan heb je het vlees al op bij gourmetten en je verhit het ook. In de supermarkt heb je ook van die bakjes waar verschillende soorten vlees naast elkaar liggen.

Het eten van echt rauw vlees raad ik af tijdens een shtf.

Zelf ben ik liefhebber van enkele rauwe vlees varianten zoals rosbief, tartaar, filet americain of gewoon een medium/well done stukje vlees.

Wanneer mijn kids een balletje gehakt voorbereiden met een eitje, wat kruiden en paneer dan wordt er altijd wat rauw gehakt geproefd. Als kind deed ik dat zelf ook al. Gewoon een klein beetje natuurlijk, niet te gek. Dat verhoogd absoluut je weerstand want zowel mijn kids als ik kunnen alles eten wat we willen zonder problemen zolang het natuurlijk niet bedorven is. De mens heeft niet voor niets de alvleesklier nog in het lichaam zitten ...... :eek:
 

Lai

Prepper goeroe
Met gourmetten legden wij thuis het rauwe vlees gewoon met de vingers op de plaat. Dan lekker de vingers aflikken. Met fonduen had ieder zijn eigen kleur stokjes. Boter was wel ranzig door alles en nog wat wat aan messen zat. De pot mayo zag er net zo uit :confused: Pindakaas en jam had een eigen mes als dat niet vergeten werd.

Ik neem het ook niet zo nauw met vlees. Vind het lekker om rauw/halfgaar gekruide reepjes vlees uit de pan te vissen met koken ............... met mijn vingers :rolleyes: Ook wel een voordeel (of nadeel) dat ik alleen woon. Rosbief eet ik half gaar, snel dicht schroeien kort sudderen en smullen maar! Kip eet ik amper, die word wel door en door gaar.

Mayo zit in een hervulbare tube nu. Blijft het tenminste schoon en langer houdbaar. Voor jam en ander smeerspul gebruik ik wel theelepeltjes. Ik heb kleine potjes en maak die eerst leeg voor er een ander opengaat. Kruidenpotjes net zo, wat ik nodig heb haal ik er met een schoon theelepeltje uit. Na vlees snijden pak ik een schone plank om andere dingen eventueel nog te snijden.

Op scouting camp heb ik eigen kookspul en voedsel mee, zo voorkom ik kruisbesmetting. Maar nog moet ik mensen weerhouden om mijn eigen meegebracht voedsel te gebruiken. Ik zit niet te wachten op boter in mijn jam. Die kan ik dan weggooien. Niet iedereen snapt dat of heeft er begrip voor.

Maar met een shtf zal ik wanneer mogelijk vlees wel goed door bakken/koken om ziek worden te voorkomen.
 

Harry Nack

Last (wo)man standing
Precies @Lai dat bedoel ik, een gezond mens kan best wat hebben. Uiteraard moet je opletten en in de professionele levensmiddelen industrie en horeca moet er zeker de regels worden nageleefd.

Veel mensen zijn erg bezig met hygiëne maar zodra ze een biertje op hebben of een festival bezoeken, dan gaan ze voor de eerste de beste shoarmaboer waarvan het product twijfelachtig is en de hygiëne ook.:eek:

Veel mensen die zeggen heel hygiënisch te leven laten zich wel likken door hun huisdier. Die de meeste bacteriën van de straat op zich heeft, stront eet van een ander dier en zijn eigen kloten likt.....:D

Ik bedoel maar gebruik je verstand een beetje en probeer in ieder geval wat weerstand te houden. Mensen die op straat leven en uit prullenbakken eten zijn vaak minder ziek dan de gemiddelde burger. :fluit:
 

Sabrina

Senior Prepper
Gelukkig ben ik dus niet de enige :fluit:

Een van de reacties deed me denken aan scoutingkamp van vroeger. Dan deed je je behoefte in een kuil achter een soort windscherm in het bos, en waste je je handen in het beekje...nooit afgevraagd wat er 100m verderop allemaal in datzelfde beekje gebeurt, en nooit bij nagedacht als we water om te koken uit diezelfde beek haalden.

Onanks dat alles ben ik zelden ziek geweest, dus misschien is het ook wel goed voor je weerstand om zo nu en dan in beperkte mate aan "viezigheid" te worden blootgesteld
 

Lai

Prepper goeroe
Maar te hygiënisch/steriel leven is ook ongezond. Die kant gaan steeds meer mensen op. Een paar bacteriën ga je niet gelijk van om het hoekje. Bouwt zelfs weerstand op.
Zelfde met handen wassen voor het eten, ik kreeg als kind regelmatig een boterham in handen gedrukt en at het zo op, schone handen of niet. Kan gerust naast een mestbult zitten eten. Boeit me niet.
 

zoompro

Specialist
Maar te hygiënisch/steriel leven is ook ongezond

Helemaal mee eens, maar ik denk dat hygiënisch leven in een SHTF toch wel erg lastig wordt haha :lol:. Zal in ieder geval nooit zo hygiënisch zijn als dat men nu kan leven.

Als je in een shtf rauw vlees gaat bereiden, hoe bedacht moet je dan zijn op bacteriën?
M.i. is het het beste om geen enkel onnodig risico te nemen, zeker niet met eten. Lekker doorbakken, zo min mogelijk materiaal in aanraking laten komen met het rauwe vlees. Alles goed schoonmaken. Ook het mes waarmee je het dier schoonmaakt en in stukken snijd. Neem bijvoorbeeld de Cold Steel, mooi mes en zeer goed schoon te houden.



In een shtf zul je waarschijnlijk ook geen apart bestek ter beschiķking hebben.

Misschien een kleine barbecue tang voor het draaien van het vlees nadat de kanten zijn dichtgeschroeid?

cs20btj_01.jpg


Geen idee hoe ik dit plaatje kleiner krijg :(:( iemand een idee?

Grtz,

Zoom
 

Pignonwiel

Senior Prepper
Hier krijg ik dus ook de kriebels van, zelfde als eerst boter op je brood smeren en dan met het zelfde mes in de pindakaas of chocopasta gaan. Van de zomer waren er gasten over de vloer die eerst met het mes in de leverpastij gingen en daarna in de pindakaas, beide zaken meteen in de vuilnisbak gekieperd...
Haha daar ben ik ook toe in staat. Het zelfde mes gebruik ik wel maar het mes is bij mij na elke boterham smeren gewoon schoon (paar keer afvegen aan een schoon stuk brood). En dan heb je ook nog mensen die te veel boter/pindakaas pakken en vervolgens "het restant" terugsmeren. Bah.

Leverpastei zie ik een paar keer voorbijkomen, dat is net iets wat ik heerlijk vind maar sinds ik weet dat 25% ofzo van de patés besmet zijn met hepatitis E vanwege onvoldoende verhitting bij de bereiding komt het hier niet meer in huis.
 
Bovenaan