• Welkom op ons forum. Gasten hebben beperkt toegang tot ons forum. Meld je daarom aan voor een account. Registreren kost slechts een minuutje van je tijd.

Recepten voor broodbeleg

Stuudje

SHTF Expert
Moderator
Ik ben de laatste tijd gek op Turkse humus op brood. Komt goed uit want van het Voedingscentrum moeten de Nederlander meer bonen en peulen eten.
Het fijne is ook wel dat ik meestal alles wel in huis heb, en voor heel snelle humus heb ik een voorraadje kikkererwten en witte bonen in de vriezer liggen en zelfs ergens in de voorraad blikjes.
Het is vrij snel gemaakt. Ik stop al de ingrediënten in een lege glazen augurkenpot waar mijn staafmixer ook in past. Ik post een basisrecept, maar je kan een hoop variëren, beetje minder van dit, beetje meer van dat, kwestie van proeven en je eigen smaak.


300 gram gekookte kikkererwten
2 tot 4 eetlepels tahin
2 of meer teentjes knoflook
1 klein handje platte peterselie of koriander
theelepel komijn
paprikapoeder
sap van een halve citroen
olijfolie


Doe de kikkererwten in de pot, voeg tahin, de knoflook, het citroensap, de olijfolie en de komijn toe. Pureer alles. Voeg eventueel wat kookvocht of water toe totdat een glad mengsel ontstaat. Op smaak brengen met een snuifje zout en mespuntje cayennepeper of paprikapoeder.
Roer eventueel gehakte koriander of peterselie erdoor.



Dit is het originele recept. Ik gebruik zelf meestal geen koriander, wel harissa of vierkleurenpeper, ik gebruik komijn die ik net in de vijzel gekneusd heb, en de hoeveelheid knoflook ligt aan de soort knoflook, maar het mag wel lekker pittig.
Soms maak ik de humus van witte bonen, kan ook. Bij gebrek aan tahin (sesamzaadpasta) heb ik wel eens zonnepittenpasta gebruikt, was aardig maar miste wat pit, maar is in een SHTF prima alternatief.

Ik eet het meestal als broodbeleg en ik moet zeggen dat het goed vullend is.
Ik wil variant met zonnebloempasta nog combineren met pittige kiemgroenten.
Ik maak meestal een halve pot, denk 300 gram en doe daar dag of drie mee. Ook lekker om als dip te gebruiken met komkommer, wortel en andere rauwe groenten.
 

Piroska

Specialist
Leuk dat alternatief met zonnepittenpasta, die ga ik ook proberen, hier is geen tahin te krijgen. Walnotenpasta heb ik wel weer als ik olie geperst heb, dat lijkt mij ook wel een lekker alternatief misschien.
 

Stuudje

SHTF Expert
Moderator
Tropische vruchtenspread

1 blik (+/- 300g) ananas op lichte siroop
2 grote bananen
2 el suiker of naar wens stevia
2 el geraspte kokos
sap 1/2 citroen

Snijdt de ananas in kleine stukjes en prak de banaan fijn.
Doe de ananas, banaan, suiker en citroen in een kleine steelpan en breng aan de kook.
Laat het mengsel 10-15 minuten zachtjes koken, terwijl je af en toe roert. Je wilt een dik mengsel
krijgen, een beetje met de dikte van kwark.
Roer de kokos erdoor.
Schep in een grote pot en bewaar in de koelkast. Heerlijk op brood, door de yoghurt ofzo.

Hiermee vul je wel een halve liter voorraadpot! Dit behoorlijk zoet beleg. Ik maak het zelf zonder suiker en vind het dan nog zoet.
 

AWOL

Prepper goeroe
Het recept van mijn favoriete broodbeleg: Gebakken ei: http://www.ah.nl/allerhande/recept/R-R896828/boterham-met-gebakken-ei, al doen ze in het recept wel moeilijk met een extra kommetje.

Vaak gaan er bij mij ook wat groenten en spek door het ei heen (en sambal), dat heet dan een boeren omelet geloof ik.

Mijn gebakken ei (soms als avond maaltijd):

Ingredienten:
-verse paprika
-bacon of ontbijtspek
-eieren
-kaas (in mijn geval belegen)
-vers gemalen zwarte peper
-paprika poeder
-oregano
-boter
-(geroosterd) (bruin) brood
(geen zout, de bacon is zout genoeg)

DSC_0001.jpg

DSC_0004.jpg

DSC_0005.jpg

DSC_0006.jpg

DSC_0007.jpg
 

houthe

Senior Prepper
Het recept van mijn favoriete broodbeleg: Gebakken ei: http://www.ah.nl/allerhande/recept/R-R896828/boterham-met-gebakken-ei, al doen ze in het recept wel moeilijk met een extra kommetje.
Wow, volgens mij is dat het meest basic recept wat ik ooit gezien heb op een site :)

Wat trouwens ook lekker is, is een Eisti (naam bedacht door de kids). Maak een tosti ham kaas met dat vierkante casino brood. Snij in het midden een vierkant gat van 3x3 cm (helemaal erdoorheen, eet gerust op wat je er uit snijd :) ) en leg de tosti vervolgens in het tosti ijzer (zo eentje die je dicht moet klappen). In het gat breek je nu een ei, probeer geen schil erbij te doen, en met wat peper en zout maak je het af. Duurt net zo lang als de tosti zelf normaal duurt alleen nu gevuld met ei :)
 
Bovenaan