• Welkom op ons forum. Gasten hebben beperkt toegang tot ons forum. Meld je daarom aan voor een account. Registreren kost slechts een minuutje van je tijd.

[Review] GoSun Solar Cooker

Welke review van de GoSun Solar Cooker vind je het beste, leukste, mooiste?


  • Totaal aantal stemmers
    37
  • Opiniepeiling gesloten .

Ray

SHTF Expert
Laatst bewerkt:
Dankzij de importeur van GoSun hebben leden van dit forum de mogelijkheid gehad de GoSun Solar Cooker te testen. Degene met de meeste stemmen krijgt de Solar Cooker kado!

Tot 7 oktober 2016 om 18:09 kan er gestemd worden, daarna hebben we een winnaar! :)

Hieronder volgen de vier reviews van Nomad, Martin, Nickx en Tanfana in aparte posts.
 

Ray

SHTF Expert
Review 1 van @Nomad

Koken zonder dat je afhankelijk bent van brandstof, dat lijkt elke prepper zijn droom. Het lijkt ook science fiction. Maar toch is het mogelijk en toegankelijker dan ooit.

Ik heb met spanning op dit pakket zitten wachten, uiteindelijk lag hij dan op mijn deurmat: De GoSun Solar Cooker! Helemaal voor mij om aan een grondige review te onderwerpen!

tumblr_oe32lnsYT41rug140o1_1280.jpg


De Solar Cooker zit in een grote doos. Maar als ik hem open maak zie ik dat het voornamelijk een goede verpakking is om de cooker te beschermen. Thuis is hij compacter op te bergen.

tumblr_oe32lnsYT41rug140o4_400.jpg


In de deksel zijn waarschuwings stickers geplakt die ooit op de cooker hebben gezeten. Goed advies om op te volgen!

tumblr_oe32n83bGd1rug140o10_1280.jpg


In de doos tref ik het volgende aan, de lade met de cooker, een schuursponsje, wat boekjes en een sticker. Omdat ik niet geheel bekend ben met solar stoves (en ik toch naar de WC moest) heb ik eerst het hele boekje doorgelezen. Dat kan ik iedereen aanraden, de handleiding is goed te lezen en bevat een aantal belangrijke aanwijzingen. Lees je het boekje niet volg dan op zijn minst de aanwijzingen op de stickers op!

tumblr_oe32n83bGd1rug140o3_1280.jpg


Als ik de cooker open vouw wordt duidelijk hoe hij werkt.

tumblr_oe32n83bGd1rug140o4_1280.jpg


De deksels zijn twee reflectoren die zonlicht naar een buis convergeren. De buis is dubbelwandig. Hierin is het vacuuem en is een absorberende laag aangebracht. In het kort komt het principe hier op neer: zonlicht gaat door het glas en wordt door de absorberende laag in warmte omgezet. Hiermee wordt het binnenste van de buis verwarmd. Omdat de buis dubbelwandig is en er geen lucht tussen zit om de warmte te geleiden blijft de warmte in de buis. Een soort broeikas effect. Zo blijft de buis koel genoeg om aan te raken, maar kan in de buis gekookt worden.

De reflectoren kunnen gedraaid worden, zo kan je de cooker op de zon richten. Ik had even het idee dat dit wel eens 'uit kon zakken' maat twee simpele haakjes voorkomen dat en zorgen dat het geheel staat als een huis.

tumblr_oe32n83bGd1rug140o9_1280.jpg


Het handvat zit bij ontvangs in de lade geschroefd. Dit is voor transport. Het wordt simpelweg los geschroefd en aan de buitenkant bevestigd.

tumblr_oe32n83bGd1rug140o1_400.jpg

tumblr_oe32n83bGd1rug140o2_1280.jpg


Nu is de lade klaar voor gebruik. De lade wordt in de buis geschoven en dan ben je eigenlijk klaar om te gaan koken!

tumblr_oe32o3iT821rug140o1_540.jpg


Je kan de lade vullen met allerlij lekkers. Je kan er eigenlijk alles in klaar maken. Van vlees en groente tot muffins of een stokbrood. Als je rekening houdt met de hoogte heb je alle vrijheid.
Na het koken is de lade heet. Om te zorgen dat deze veilig weggezet kan worden is de rubber seal aan de onderkant afgevlakt.

tumblr_oe32o3iT821rug140o4_250.jpg


De oplettende lezer heeft misschien aan de bovenkant al een kleine opening gezien. Dit is een stoomgaatje die er voor zorgt dat de buis niet onder druk komt te staan. Deze mag niet afgedekt worden en heeft als ander doel de bovenkant aan te duiden. Zo weet je dat je de lade rechtop in de cooker hebt zitten.

tumblr_oe32o3iT821rug140o3_1280.jpg


Nu schreef ik dat je alle vrijheid had om in de lade te stoppen. Dat is niet helemaal waar. Je mag er namelijk géén vloeistoffen in doen. Kortom, je kan er geen water in koken. Maar... met een waterkoker insert (apart verkocht) kan dat wel. Dan kan je er ook soep in klaarmaken.
Je moet daarvoor de cooker even een beetje ombouwen;

tumblr_oe32o3iT821rug140o6_1280.jpg


de voet een kwartslag draaien en dan op de zon richten. Met de opening aan de bovenkant.

tumblr_oe32o3iT821rug140o7_1280.jpg


Als je in de cooker kookt kan het zijn dat de buis aan de binnenkant toch vies wordt. Met bakpapier en aluminium folie is dat voor een groot deel te voorkomen. Maar als het vies is moet het toch schoon. Daarvoor schroef je het schuursponsje op het einde van de lade.

tumblr_oe32lnsYT41rug140o5_1280.jpg


Door de (afgekoelde) buis nu met een sopje te vullen kan de lade de binnenkant schoon maken.

tumblr_oe32lnsYT41rug140o6_1280.jpg


Ik ben razend enthousiast over de cooker. Hij is goed gebouwd, het is een functioneel design en het is veilig te gebruiken.
Wat mij gigantisch teleurgesteld heeft is dat ik hem niet heb kunnen gebruiken.
Het weer liet het simpelweg niet toe. Want voor een Solar Cooker heb je nu eenmaal zonlicht nodig.
Tot op de laatste dag heb ik worstjes in de koelkast gehad om hem toch nog te kunnen proberen. Maar helaas zat mijn tijd er op.

Toch heb ik er een aantal testjes meer uitgevoerd. Want waar en wanneer kan je de cooker nu gebruiken? Moet dat buiten? Kan dat binnen?
Het antwoord op die vraag is afhankelijk van het type ramen. Moderne ramen die HR coatings hebben laten minder straling door dan oude (dubbelglas) ramen. Ik heb de cooker met bewolking buiten en binnen in de vernsterbank gebruikt. In beide gevallen verwarmde de cooker in een zelfde tempo.
Om dit te kunnen meten heb ik een digitale oventermometer in de lade gehangen.

tumblr_oe32lnsYT41rug140o7_1280.jpg


tumblr_oe32lnsYT41rug140o8_1280.jpg


Bij volledige bewolking steeg de temperatuur in de buis (zowel binnen als buiten) 2'C per tien minuten.

Conclusie
Technisch gezien is de GoSun Solar Cooker een hoogstantje. Het is een degelijk, goed doordacht product. De mogelijkheid om zonder brandstof te kunnen koken is geweldig. Maar het toont ook gelijk zijn zwakte aan, zonder zon geen warm eten.
Wil je de Cooker dus al prep item hebben, hou er dan rekening mee dat zonlicht essentieel is voor het functioneren. Verder kan je er zonder extra koker geen water in koken.

Voor recreatief gebruik is het een bijzonder leuk alternatief voor de BBQ. BBQen doe je immers als het mooi weer is. Dan kan je net zo goed deze jongen op tafel zetten. Ook na het eten heb je er nog wat aan. De restwarmte in de buis kan je gebruiken om kleinere dingen op te warmen. Denk bijvoorbeeld aan tortillas met kaas. Een lekkere snack na het eten.

 

Ray

SHTF Expert
Review 2 van @martin

Ik ben de laatste die de stove mag onderwerpen aan een praktijktest en hoewel ik geen idee heb wat mijn voorgangers hebben getest wil ik het origineel houden. Vandaar dat ik het in “dagboekstijl” ga schrijven zodat het flink langdradig kan worden.

Als je een hele korte aandachtsboog hebt, kan je uiteraard ook gelijk door scrollen naar de conclusie onderaan. Ik ga niet de meest voor de hand liggende zaken zoals kipfilet of zalm proberen te bereiden aangezien dit altijd zal lukken met een warmtebron die boven de 100 graden uit zal komen. Ik ben meer benieuwd naar de grenszaken die lastig zullen zijn, vandaar dat ik op sommige momenten wat vreemde keuzes maak.


22-augustus-2016

De stove is via een kleine omweg via Flos bij mij terecht gekomen.

Omdat ik van nature ongeduldig ben kon ik het niet laten om het product gelijk te testen, ondanks dat het al 17:30 was. Het product was keurig ingepakt en het zag er heel schoon uit (vermoedelijk hebben mijn voorgangers het product met respect behandeld, en/of goed schoongemaakt). Het enige probleem was dat ik het handvat niet kon vinden in de doos.

Net op het moment dat ik een bericht aan Flos wilde sturen, ontdekte ik de locatie waar het handvat verstopt zat.


XsfLxUa9G_Bv5P3xWYfuRfVQ5WX2a38mSHbEnA43MWdlT3_ZWQm4OZfSSIf2x80KXTBqxkgTtsgzHH-ZNldrIBEor8qHjlbbhoBDDTRkswgBkekEemXaynvkcxNRuSyX4L0TFIsQ



Kernthermometer

Ik werk graag met exacte gegevens en heb een nuttige toepassing gevonden voor mijn reeds aangeschafte kernthermometer.

Zo kan ik exact meten tot welke temperatuur de stove kan verwarmen.

Vandaag (maandag) was het nog redelijk zonnig, maar om 17:30 staat de zon erg laag, en zal je heel snel schaduw krijgen.
Ondanks dit heb ik de stove opgesteld en de kernthermometer in een krielaardappel geprikt.
Na ongeveer 45 minuten is de temperatuur opgelopen tot 72 graden, en hoewel je met deze temperatuur vrijwel onmogelijk zal kunnen koken, viel me de temperatuur nog reuze mee.

D5WXU0-AK1P5qBwNWPXBMT2NXkAyaCvFzmJkjEAQWf0dE0s72havXBK66rDIXeUrysM-t6uyPbkUSRhyMqvrvmVxyWeqLygz_Fz4HZ81uvFcCe7GmX16yRcqptMXnYBq0ndmz_S6



Volgens de handleiding zou de temperatuur kunnen oplopen tot 700 Fahrenheit, oftewel 370 graden Celsius. Ik ben benieuwd welke temperatuur ik zal kunnen halen op het warmst van de dag.

Toen ik rond 19:30 de stove wilde opruimen zag ik echter tot mijn verbazing dat de temperatuur is opgelopen tot 100 graden.

(gelijk maar even een doekje over die thermometer gehaald)


IWO5AOa0JtS2HLqgLC9HTxgnsCqXOmnQRiGnee__PFGsxNFEc-rTLATIMCdiHuYX71pL5VD6B-szR9TuSQvFEfXN90CAOH4qdS4sMrd4nC9DwP4D_8BNT3Ku06gAhNRNlBHCOPWr


Voor de duidelijkheid, ik sta hier vol in de zon, en maak nu een foto van de opstelling.
(dus de schaduw produceer ik zelf)

En dat die 100 graden geen toeval is, daar kom ik pas veel later achter.

hAP87KxPQ5gBlar0UXHJMeAur1vSisHPZLqTxsrUALvp_UH1sX7NY1KJgBiyDYr6Jft1gnB751xIL1vbnk-Hnp1C3RNgUCC9rMTwNzlTCNfnuzeKeTnjuuQc1PCxQ5p4gvnE711A


De temperatuur is teruggelopen tot 98 graden omdat ik heel even de buis heb opengemaakt.

Om 20:15 ga ik het apparaat opruimen, en zie dat de temperatuur (ondanks dat het apparaat nu volledig in de schaduw staat) nog steeds 95 graden aangeeft.
Als ik de buis openmaak zie ik een flinke hoeveelheid stoom van de aardappelen afkomen en verbrand ik letterlijk mijn vingers op het moment dat ik de pen uit de aardappel wil halen.

Tot mijn verbazing zijn de (kriel)aardappelen perfect gekookt, en ze smaken ook nog eens heel lekker. (ik proef een vleugje oliebol, ik heb zelf niks gebuikt van olie/peper/zout, ik gok dat een van mijn voorgangers ovenfriet of oliebol heeft opgewarmd)


Resumerend voor de eerste dag.
Het is dus echt mogelijk om op een zonnige dag (kriel)aardappelen gaar te koken als je om 17:30 start, en om 20:15 wilt gaan eten (dat had ik echt nooit verwacht).


De handleiding.

Ik moet eerlijk bekennen dat ik altijd de handleiding in een hoek gooi en vervolgens zelf aan de slag ga.

In dit geval ga ik (na mijn zoektocht naar het handvat) toch maar braaf de handleiding doornemen omdat ik het product in bruikleen heb. In de handleiding kom in onderstaande tabel tegen.

PU3nUcEr-hPgDzzuu6jjL8r7Fvd8bx_MEK4xVt94Uy0NtCHqzC1igGi1K4425IW4rraCbGdIpn5-zse3AMtxnGretuHQyTlTj5_ffZXJfiZKPv4-8eYEcnwWRIxo0keNeslrbyP4


Het lijkt me allemaal redelijk logisch qua verhouding van het type voedsel. De verhouding tussen bereidingstijd versus kooktemperatuur (zonnesterkte) vind ik een stuk minder logisch, maar dat zal te maken hebben met mijn eigenwijze persoonlijkheid en het gebrek aan praktijkervaring met dit product.


Om hoe laat is de zon het sterkst?

Met mijn zonnepanelen op het dak moet deze vraag eenvoudig te beantwoorden zijn, dus ik kijk naar de grafiek van een zonnige dag en zie:

9-t2D5-IL98XDIN87VHaKh1KnDP5d9irByyuql4-7MpzQn3cIWWbsfmAPXoBCXB8LPbKiEaGCz3Yg3P0V9q-pFBet30Txyn-tglMlNO49L3k6eszkDvaVPaNFIBiQXhpf4B134zD


Dus dat is rond 12:30.

Op dit moment heb ik nog geen idee wat de maximale temperatuur zal worden in de gosunstove, maar toen ik ooit met een snelkookpan aan het experimenteren ben geweest is mij duidelijk geworden dat de temperatuur versus bereidingstijd een niet lineair gegeven is. Om dit wat verder te verduidelijken misbruik ik het voorbeeld van “het koken van een ei” wat zelfs nog iets complexer is door het verschil van eiwit en eigeel, maar het geeft een interessante uiteenzetting over het effect van warmte in relatie met de bereidingstijd.


Het koken van een ei.

Een ei bestaat (globaal) uit het component eiwit en eigeel. Het eiwit bestaat weer uit verschillende soorten waarvan de ene soort rond de 60 graden stolt, en de andere rond de 65 graden. (vandaar dat je soms een soort blubber-ei heb als je hem niet goed kookt)

Het eigeel stolt rond de 68 graden. Omdat het eigeel in het centrum van het ei zit krijg je alsnog een redelijk gelijkmatig gestold ei als je zou verwarmen op de minimale stoltemperatuur van het eiwit. Stel dat je een ei zou koken op 70 graden dan krijg je wel te maken met een aanzienlijk langere bereidingstijd. De bereidingstijd van een hardgekookt ei op 70 graden zal rond de 100 minuten bedragen. Stel dat je een ei zou koken op 100 graden, dan zal je al binnen 8 minuten een hardgekookt ei hebben. Wat ik met dit verhaal probeer duidelijk te maken is dat het bereiden van voedsel onder de 100 graden vrijwel onmogelijk is. Verder dan het opwarmen van een maaltijd zal je niet komen. Voor de mensen die nog enige onderbouwing willen van bovenstaand verhaal zie: http://www.kennislink.nl/publicaties/moleculaire-gastronomie


Hoe werkt de gosun stove.

Als je de werking begrijpt van een zonneboiler (met vacuümbuis), dan begrijp je hoe de gosunstove werkt. Een vacuümbuis ziet er zo uit


c-4HYz6FlURaLE2kspX6fVY-4-EWpvhEcwjhE6OK4-mLg4W3pd82JqSAkNLdEldV3TZW42BWPmCqGTgPrYrva8NQsctvqM0i5CaHfgb8TOjJ_OEOfbk2HtV17wigMI2Wlnq-t_0H



Het is geen geheim dat de gosunstove gebaseerd is op bovenstaande techniek.

Sterker nog, je kan dit teruglezen op de website van dit product.

UGhSLbeK07EPfih_LQzfRT6YfKZkq3-RQvT0hcTquzUAcZPMuaKbCDH8xTHQ1h2sbTqUKFoHLe-iKQR-Q84wUg6wh3UBru39XRMlcucIhJ2fpzlE0_i0OKIMSbahd-5bSa7fy4aY


7_edVERnGAniS-Quo7Z_SrMwWI4DKLTmNTcSdMyHXedcOu-FgR7TfUCmVHHWQTyTDL3x5FdWbKRgzGhmpiT4EMt8JHTcZXyiV-fgM9lRI-T5IRQIn64rkGiPybAYVQol6SKsvfDX



Ik ben erg benieuwd naar mijn praktijkervaringen van de komende dagen.

23-augustus

Vandaag was het donker toen ik thuis kwam van het werk, dus geen test

24-augustus

Vandaag zou het een tropische dag worden dus heb ik het ding maar meegenomen naar het werk.

Ik heb het gestart om 11:45 met 2 maiskolven en wat krielaardappelen.
Na 15 minuten op 68 graden, terwijl het nu vele malen zonniger is dan mijn eerste test van 30 minuten op 92 graden.

Na 60 minuten geeft mijn thermometer een “high” en gaat dus niet over de 200 graden.

uqAJG3-RNELcFwImQlES8dAINQv1mnA4XEyke8jt1hhvWXYNRXmOI62JPiuqDDDCdC3dle4TAyxCHUXrlMmv2tqNWSkk7swxN9Eh6OvVU8UDFoj7Jr5GZEga2rooIdlwui4atJ7B


Dus nu is het lastig gokken wat de werkelijke temperatuur is.

UuzBxZLphRegDO3CzwyADXvnwYST-0TFzpCrlu5pIKqK-WH1Hs780LiYsLu5p3T5eFWy24_PsGPOzzSqYrC1ZCLajMrUTm7JJP_7_oD8kuKssUrmGFUMCd12LAJeS8XsCuKaMV-y


Het idee van zilverpapier is om te voorkomen dat ik bij een zwartgeblakerde maïskolf in ieder geval iets eenvoudiger de cooker zal kunnen schoonmaken.

Na 35 minuten heb ik het maïs en de aardappeltjes er uit gehaald en het is overduidelijk dat de aardappeltjes niet gaar zijn. Omdat ik nog een flinke hoeveelheid krielaardappeltjes heb, en ik nu met rouwe en half gekookte aardappelen zit, wikkel ik een nieuwe hoeveelheid rauwe aardappelen als 1 grootte worst in aluminiumfolie met wat kruiden en besprenkel ik ze met olijfolie. Hierna nog een laag of 3 aluminiumfolie aangebracht met het idee dat hierdoor de olijfolie niet zal verbranden op de houder.

Na ruim 90 minuten de aardappelen er uit, de maïskolven zijn nog steeds warm (zitten nog in de folie), en hoewel het er niet foodporn waardig uitziet, ziet het er redelijk uit.

k0CbsX-u5eBjMCKUPLAsSUxlQLTM-xqwPhb3Yg7hmG3UixS90Q75zEf0qDMxwnWLAxRnv3O1iQoZrIQQnnEJqGzJDtj2uqdVqUacNzzw4uGKUgoOsCYGjMfCVEk8mCoq-iF1yS4v


Hoe smaakt het?

Prima, maar ik vraag me af of het niet wat krokanter kan.
Dus ik plaats de halfgekookte aardappelen een 2e keer voor ruim 2 uur in de stove en dan hebben we:

ZJ7vciKVnwa3yrm2VdrLZ-6KCu7gKwwr2T1ckNhMA93HM89hMc6dNEbpvMJwZ3m0Arll0MSi1HbVMUNk6lwGJ70w2C0hyC7NC78aZt4xdYiZBfnW79t2kFVOhGGFt0J4L-rJDwy1


Het is alsnog niet krokant, maar het is nu wel meer een soort van “gepofte aardappel”

UIyP8EeXcdFb9BWaA0hVcZeSV_M9x7JPax5DS21fm3QxafSGF_UoWrCa3NcJCzsQl76f2m_QIxUnzq3HpCGfLS0w409k_4l2yLtetCkW0UfvkvppXEBfCH_FdTMFUg4VluV2jOVe



Met gebrek aan tijd, en wat geïrriteerder blikken van mijn collega's, neem ik de maïs maar mee naar huis, en hoewel de mais uiteraard thuis afgekoeld is, is deze perfect beetgaar

Ik denk dat 30 minuten dus te kort is, en dat ik door het “nagaren” het alsnog goed gaar heb gekregen. Resumerend zal je 45 tot 60 minuten moeten aanhouden als je het niet kan laten nagaren in de folie.

26 augustus, start 11:00 half bewolkt

ZKPvlWN3QoQ91YZ5d3bM5nnI_iBAXDWHeCygsYr6QjkZz48CZhnudQyqMqYluSWGAZT-rMFtewVkldSR8rsWAuaa_3rGGsJAcjdXel4zY8P0IVvD8U8kQEW70q9NSj-CDe7RBstm



Het is nog steeds een warme dag, maar het is nu half bewolkt.

Na 30 minuten is de temperatuur rond de 55 graden, maar toen kwam de zon, en binnen 5 minuten was het 80 graden (zo te zien zal maandag een prima dag worden om de stove te testen met slecht weer). Weinig inspiratie, dus ik ga vandaag voor het eenvoudig opwarmen van enkele saucijzenbroodje. Het past er net in.

Dg8fR2p_GZeloLY3CAIIlTKznTB2zx5ac2yCap9cIOocQZv-fY6_qCLdH_u4JiQ4nI4TLQ19Z69h166J0j_juiDiu0v_dzqVE9i9Rjm5728UxKyoPNBfOrRXAIsICwen8yY-2Zqn



En deze keer heb ik de stove wel voorverwarmd (ondanks dat het volgens de handleiding niet zou mogen).

Na 45 minuten keurig warm, maar dat was ook niet echt een verrassing te noemen.

UwhivWsC-VYAs2kfIIKQUYfueQtZHvEQp9z1WtzwENuFwbkpzIiwFhBgQV_Z1O2jpRQMNAHGHA2-ioelnskr5lYVt6rCj4gqzzUHN8x_kd0YVjA9wP3UdUT8WU3QV8AgDvFUxfim


En wederom mis ik het krokante, wat je in een oven op 180 graden wel zou bereiken. Dit zal te maken hebben met het gegeven dat het meer een “kook” dan een “bak” effect is, en door het vocht in het voedsel ben je meer aan het stomen, dan aan het bakken.


29-augustus.

Vandaag eens kijken hoe snel de buis afkoelt.

Als ik bij half bewolkt weer de temperatuur binnen 40 minuten zie oplopen naar 170 graden begrijp ik steeds minder welke factoren van invloed zijn op de temperatuur.

Ik neem aan dat het toch echt de zon is die de bepalende factor is, maar waarom heb ik nu 170 graden op 40 minuten, terwijl ik bij vorige tests een stuk lager uitkwam met aanzienlijk meer zon? De enige verklaring die ik kan vinden zit in het afkoelend effect van het voedsel wat je in de tube plaatst (of zou het zo zijn dat het vocht in het voedsel een stoomeffect geeft wat tijdelijk een afkoelend effect geeft?).

In ieder geval heb ik de buis verplaatst naar binnen, en na 40 minuten is de temperatuur nog steeds 113 graden.

Om deze test wat zinniger te maken zal ik hem moeten herhalen met inhoud, en dan kijken wat het effect is van de temperatuurafname.


31-augustus

Het ontbreekt me nog steeds aan inspiratie, dus laten we eens kijken wat ovenfriet zal doen in de stove.

Mdef1mDq5xIy6GO8ezopKxAYBUIO2GUw1ZY5k93QodqJZImsq-vJ3p2sB83z1M93_c2qqRrOpMFB8ivjxk0zp9hXI69VDL84BM6ZUFWtQmClEk1Z78A_chQvMtktN-PSBACF8wgH


Omdat je ovenfriet niet teveel moet samenpersen doe ik een bescheiden portie van 200 gram in de stove.

poyc4cDzNgMy5PzWOAkW6O8j7-IUrE74Z1z-AnkXJMQhRFWESHgaPITpeesFFO1Lp8qyEineMQ7VLZRzMJIIc_N--oIQbhze4-3e2GV8umDRTro2zuDCk8d12C5gnYEcDtfKOCgw


Vandaag is het flink zonnig, en ik start om 11:00

Na 45 minuten is de temperatuur nog maar 40 graden, dus wordt het me nu duidelijk dat de bevroren frieten een enorme impact hebben op de temperatuurontwikkeling in de stove.

Na 60 minuten zit ik op 70 graden, en friet hoor je op 180 graden te bereiden, dus mijn geplande lunch met friet om 12:00 zie ik in het water vallen. Rond 13:00 is de temperatuur opgelopen naar 130 graden. Om 14:45 ga ik toch maar een poging ondernemen om ze uit de stove te halen en ze zien er zo uit.

QzpMPNtnOSLr532LtxEshsbumNCRAX_qKmP67rS-d3i_XpyBfXkQxZw-CtMoVbCvKqZtIouKpRkRdmr6TDoVhzZ6HmB7PsO9mjCeMu1tFPQmqw9Lr9PIkkJYQovkqn1L-VqGbj4w


Dus dat lijkt nog redelijk. Echter zijn ze compleet oneetbaar. Nu had ik uiteraard geen knapperige frieten verwacht, maar ik had nooit gedacht dat iets zo oneetbaar kon zijn als deze frieten. Ze zijn zo taai dat ik het niet kan omschrijven. Ik denk dat de porseleinen schaal waar ze in zitten nog beter smaakt dan de frieten. Vermoedelijk zal dit te maken hebben met kunstgrepen die McCain toepast om de frieten in een oven alsnog krokant te krijgen. In ieder geval is het voor mij 100% duidelijk dat dit soort zaken niet in aanmerking komen voor de cooker. (het zal ook niet voor niks een cooker heten, anders had het wel een solar backer genoemd)

Maar toch laat het me niet los dat ik nog steeds niet goed duidelijk heb wat de temperatuurontwikkeling in de buis beïnvloed. Blijkbaar heeft de zonnesterkte een mindere impact dan het volume/temperatuur van het voedsel in de buis.

Ik ga nadenken of ik hier door een andere test meer duidelijkheid over kan verkrijgen


2-september

Weer een dag later dan gepland wil ik deze keer weten wat het effect zou zijn van het koken van eieren. Door ze te nummeren en ze per interval uit de buis te halen zou ik hier hopelijk iets meer over te weten kunnen komen.

ZBJSkYpX3draH3vqd-6L-CmIjpUHuu3IwSMtKXyfE01lpjQucvQy9NcVlT0SkSnFTeRj1hPB5ubRVVqkFwKxhuxwKPeHpkE2VcGNNqDq9U85tBJvyklmoqW1kVwXu7-FMuG0N4cd


Het idee is om na een temperatuur van meer dan 75 graden per 5 minuten te gaan timen. Na 30 minuten is de temperatuur 60 graden dan gaat het (te?) snel, want op 35 minuten zit ik op 100 graden en gaat de stopwatch aan met een interval van 5 minuten.

35 minuten nr 1, 40 minuten nr 2, 45 minuten nr 3, 50 minuten nr 4, en na 55 minuten zit ik bij nr 5

t6i9EfC77hAmdbOoa45t6PrqC5PN7S4jf2iBonaqGwADxOiiNpcqTxioDWIn5lLPTUpgDlEfRFm4HCN6AJAjM-Yuqz_rMsQicHrpflC4mlsjEHy7V3sj8ukxM4iYdhTN0zDQrHB2


Dus die laatste interval heb ik overgeslagen, en nr6 ziet er eigenlijk al te hardgekookt uit. Tevens de opmerking dat ik na 40 minuten de temperatuur zie oplopen tot 130 graden, en dit lijkt me onwenselijk dus draai ik de cooker een kwartslag zodat hij op de meest ongunstigste positie staat op de zon.

W8_DpVvdNIWGFnUhNGgFvBv9vnAYtb9gvR6mzl42SuRy2I8Gq2ajIbStnYMzzq8siVH7aRPozzU_1WGwekD7L3HYxLLIXDJqojcBC7Nvr1_5RNm8XSlIsxt6dqIblmIoBJwMFZkU


Omdat een ei nog flink kan “naharden” is het zaak om zo snel mogelijk de eieren te openen, en gelukkig is er een vrijwilliger op het werk die ook wel zin heeft in een gekookt ei.

Ik begin met nr1 en tot mijn teleurstelling is deze al hardgekookt.

Nr 2 is echter minder hard, en dan te bedenken dat deze toch echt 5 minuten langer in de tube heeft gezeten.

RDOMnTdshiwIFDiGCmlz4aAzt4mge4ZnnD3_lYbfvwX6EZU9dHr_k0eUntwt4E7DtHWNQc0ypVc104Jt04DTSiTZ6rHE5nZaXIUbd0p554u1B9VigzC1RKyT9olBSHRzpRaBKiLo


De verklaring kan niet te maken hebben met een afwijkende ei grootte, dus kan ik niks anders concluderen dat de warmte aan het begin van de tube hoger is.

kknIvmYydrIqsaz4OP5o0NuA6aZrHq5tjR6VIWbvI0J0Pl8iAkCb0ZMkSIc5ck_yMu4rQh673akCtuG-fyOYGNupIa6uFUPV4tr50DCiVCsswzT-W1GJHyZESEFBQP95DXtxpDAK


Nr 5 is echt te hard gekookt, en dat lijkt me ook wel logisch als je het stukje theorie van “het koken van een ei” er op na leest. Ik heb ondertussen 3 eieren genuttigd, mijn collega 2. Nr 6 is voor de vuilnisbak.

Hoewel ik de cooker tijdens dit experiment na 45 minuten op de meest slechte positie op de zon heb gezet is de temperatuur boven de 100 graden uitgekomen. Ik moet eens goed nadenken hoe ik de temperatuur wat beter kan regelen, en ik ben er nog niet helemaal uit hoe ik met de flinke afwijkingen (in temperatuur) zit die ik nu tussentijds heb behaald. Het is nu vrijdag, en tijdens het weekend helaas geen tijd om verder te experimenteren. Ik heb dus nog alleen de maandag over om voordat mijn 2 weken om zijn.


5-september.

Het is maandag, en het is de laatste dag om nog iets te proberen. Na mijn diverse kladnotities nogmaals te hebben doorgenomen denk ik dat ik er achter ben waarom de temperatuurontwikkeling zoveel heeft afgeweken bij de diverse bereidingen.

Het moet naar mijn idee te maken hebben met het simpele gegeven dat water (onder normale druk) nooit warmer dan 100 graden kan worden, en aangezien het meeste voedsel flink wat vocht bevat, verklaart dat ook gelijk mijn “perfecte” 100 graden die ik bij mijn eerste test heb gemeten. En hoe langer ik er over nadenk, hoe meer ik ervan overtuigd raak dat dit de verklaring moet zijn. Vandaar dat ik op 29 augustus veel meer warmteontwikkeling had dan bij de andere tests.
Omdat ik wederom niet veel tijd heb ga ik nogmaals aan de slag met het koken van eieren, met dit verschil dat ik nu bewust een laagje water in de buis (handvat) giet.

Ik ben te lui om ze te nummeren, en het verwarmen van de buis gaat nu inderdaad stukken trager ondanks een zeer zonnige dag. Na 30 minuten is het nog maar 50 graden, na 55 minuten zit ik eindelijk op de perfecte 100 graden, na exact 60 minuten haal ik de stove binnen, en haal ze uit de stove om te voorkomen dat ze te lang zullen nagaren.

De eieren zijn in ieder geval wederom hard gekookt, maar ze zijn dus niet meer “groen” gekookt zoals nr 5 en 6 uit de vorige test.

Tot mijn spijt was dit mijn laatste test, en hoewel ik de laatste ben, wil ik me houden aan de regel dat ik 14 dagen mag testen. Het wordt tijd om een conclusie te trekken, maar dat is nog een hele kluif.


Verbeterpunten:

Een ingebouwde analoge kernthermometer in het handvat zou een stuk handiger zijn dan het gerommel met mijn thermometer. (ze zouden het als optie kunnen aanbieden?)
Voor de rest kan ik weinig punten verzinnen.


Conclusie.

Ik ben zonder meer positief verrast over dit product. Het resultaat van de gekookte aardappeltjes op een laat tijdstip was voor mij het moment dat ik mijn vooringenomen sceptische houding moest aanpassen en de grens ging opzoeken waar het product niet goed in zal zijn.

Het is overduidelijk dat alles wat geschikt is om de stomen/koken prima te bereiden zal zijn. Uiteraard zit je met het overduidelijke gegeven dat je op een bewolkte regenachtige dag geen gebruik zult kunnen maken van dit product.

Het is voor mij ook overduidelijk dat we ons moeten beperken tot koken, en niet in de verleiding moeten komen tot het bakken. Met bakken bedoel ik niet het bakken van brood of taart, want dat zal geen probleem zijn, maar bedoel ik zaken bereiden die je normaal gezien knapperig wil opbakken zoals loempia/kroket/bladerdeeg broodje/friet etc.

Nadelen:
  • Je moet zon hebben (af en toe een wolk voor de zon is geen probleem)
  • Je zal heel goed moeten plannen.
  • Het kost even tijd voordat je wat handigheid krijgt over de bereidingstijd.
  • Je bent beperkt wat er in de buis past. (een kip zal niet passen)


Voordelen:
  • Het verbruikt geen brandstof.
  • Het product is relatief licht in gewicht
  • Het product is zeer degelijk, ziet er stevig uit, je kan het zelfs op je rugtas bevestigen.
  • Je kan het gebruiken als blikvanger tijdens een barbecue voor de slowfood zaken.

En wat ik het grootste voordeel vind is dat je zonder risico voor 1 uur kan weglopen van het apparaat zonder dat je jezelf zorgen moet maken. Dus stel dat je om 11:00 4 maiskolven in de cooker plaats, dan kan je zonder risico om 12:00 terugkomen zonder dat je een zwartgeblakerde maiskolf zult aantreffen (wat op een houtvuur vermoedelijk minder geslaagd zal zijn)


Maar zou je het aanschaffen?

Dit vind ik een lastige vraag. Voor mijn test zou ik dit voor de volle 100% beantwoorden met een nee. Nu twijfel ik omdat het product best wel een verrassende aanvulling kan zijn met mijn kookhobby. Als je een aardappel op deze manier bereid, of een stuk maïs, dan smaakt deze zo veel lekkerder dan een aardappel/maïs waar zowat alle smaken verdwijnen tijdens het afgieten van het kookvocht. (Vandaar dat ik een liefhebber ben van stomen). En vanuit prepperspectief is het natuurlijk wel gaaf om zonder vuur of andere energiebron zoals petroleum/kolen/hout/gas een maaltijd te kunnen bereiden.

Omdat het product redelijk duur is, zweeft het tussen een “overbodige luxe” en “kan toch wel van pas komen”. Na wat oefenen kan je dit prima inzetten als extra kookhulp voor bijvoorbeeld koken van aardappelen (zodat je ze hierna de volgende dag kan bakken) of het stomen van groente/vlees/vis. De kans dat je dit gaat gebruiken is aanzienlijk groter dan een aangeschaft waterfilter wat vermoedelijk nog ergens in de originele verpakking in een kast opgeborgen zal zijn.

Achteraf had ik graag popcorn willen proberen te maken, of rijst te koken of brood te bakken, of pasta, of noedels, of… Het is maar goed dat ik niet langer dan 2 weken heb mogen testen.
 

Ray

SHTF Expert
Review 3 van @Nickx

Via het forum kwam de vraag wie er een review wilde schrijven met als mogelijkheid om de GoSun te winnen. Koken en zonne-energie een combinatie die mij erg aanspreekt. Eerst eens gelezen op het WWW wat deze suncooker nu eigenlijk voorstelde. Na het lezen van de vele positieve reacties leek het mij het super om dit apparaat eens uit te testen.

Na een leuke mailwissel met de importeur ontving ik al snel de GoSun.

Meteen bij ontvangst het uitpakken:
Goed verpakt en de reflectoren voorzien van beschermfolie. Eerst de gebruiksaanwijzing maar gelezen en de folie van de reflectoren gehaald. Daarna het handvat erop geschroefd en klaar voor gebruik.

Inhoud doos:
GoSun Cooker
RVS kookslede
Handleiding
Kookboekje
Schoonmaakborstel

6IVgMk69bBIXpxoX-CoD5Cp1nMqxdKMItsomprjggxRYfO37q0oVU7V3c5Z0RyOaEFWv5KErBTuCrmEiJ5A-dfVhCm1V0eNf6-12t991yLYj2XemkapqLwOrXReK2gZ-ksOQgYST
40FZww2qr6RkaJLcUEZ2KDS9Ekvw8wVImN-iqVAnalJyjaczRd9H2_qXVp-k_J-Cwxocpn3Yh-jCbpLb57DmnNQUvqewR3OzKIGxjdzqZREkMfId6DtY6_6lJumd1AJtOcr5wDOT
l53qfJ-YJlJUNYSXuaZ5rfkdaxLVSe5uHvUZHB16VeX0EKudeH4ibXPcXBLpDN8aECb49-5yc47QaUe-0n_6L04RA3mOOa1RCPq52c23tafLMRB_wYVMT9yVlPq3apidoJbgQ2j7
jWtIikkwS-YVjMzuzvBukQnp9-2dT7sT3P_gbz8iRMT9hJd9ekMXPHM2r2ZKxaHuE4St__5hpu4Pb7LbeNjCtczzXQDr-b_b5HCSBeiFXGWUjhzi1aHrzyxx49Fx3vuUN9OsWe4w
jQHefk-IpbfNKYgHusWeGTNXc1bICjUvVWwoFzkXSS_FXdpypErQzmz917UHXPai_AU8IYXoAJWdwAnVCHl-RSCML-smRf1w7m9F_eR2HUHumTbbr3dcQtNQ-1VQd8s68ctgBAGH
hCdeO529_Uu2GKxMVxQhiyfUJIjge8MtLfjI5VrOPRldINXk9b57KsmzRJPsGQ9WvuUO76P4G9SY2nl6kO1aaRpeuDkXwFKuHcSN5Y1VFVOFnyiNfK53CefWyyQhY-ynzdywV5dJ




Technische gegevens (opgave leverancier):


Gewicht: 3,2 kg
Voedsel volume: 1,6 liter
Afmeting kookslede: 6x61 cm
Afmeting GoSun: 30x41x61 (BxHxL)
Vermogen: ca. 200 watt afhankelijk van hoeveelheid zon
Max temperatuur: ca. 285 graden

Toepassing:
Koken, braden, stoven, bakken, roosteren, frituren.

Werking:
GoSun Sunstofey is een zogenaamde ‘solar cooker’ een dubbele glazen vacuümbuis van hittebestendig glas (borosilicaatglas)
De glazen buis zal tijdens het in gebruik, door de zeer goede isolatie, aan de buitenkant niet heet worden terwijl de binnenzijde vrij snel erg heet kan worden in direct zonlicht)
Om te koken/bereiden schuif je in deze glazen buis een RVS-kookslede. Wil je bv water desinfecteren of koken voor koffie/thee dan kan je de cooker 90 graden draaien en verticaal plaatsen. De buis is voorzien van reflecterende aluminium reflectorschermen die zorgen dat er extra energie (zonlicht) op de buis gericht worden.


Volgens de leverancier zou de GoSun zonder veel direct zonlicht ook prima moeten functioneren. Om eerlijk te zijn duurt het dan best heel lang en zal je in de praktijk erg lang op bepaalde gerechten moeten wachten.


Gebruik:

Test 1
Als eerste heb ik een makkelijk test gedaan... knakworsten uit de prepvoorraad.

De GoSun uitvouwen kookslede gepakt, blik open, knakworsten erin, kookslede erin en wachten maar. De dag was een heldere dag zonder bewolking in de namiddag rond 15:30. Na 38 minuten heerlijk warme/hete knakworsten en 1e test geslaagd … sneller en heter dan verwacht.

Test 2
Zonnige dag, 2 eieren in schil zonder water: 10 minuten.

s-PKoNPXMCEOWHQ-ymBS6gYtWqarid26pTcTe83sSA309R7kApUEIiEnoQ54RbkhvAAr70zJrw5DxViJUZmOTAOSFkv0UzC-TOp_MhjgB2gRffPHxwps3wij5RXRko6KNxLDkVP-
yFBwaAv7z7yBVEbwNeuVVaqXB1rGZCG8K9us4nM_w_1yo-UkQxXg0dA6nfg0lJCk-zioYutn9mUy378wDRJU4RWBB1riVZTVZaRUQxJJkChepMsq0iVhLBG1eTU_vG418g_Y4-tN


Test 3

Bewolkte dag

Rijst gekookt ca 400 gram met 600 gram water (1 op 1,5)
De slede zat daarmee erg vol en moest ik hem na gebruik schoonmaken.met het bijgeleverde sponsje die je op de slede kan bevestigen en als soort pijpenrager kan gebruiken.
Deze keer duurde het 2 uur en 7 minuten voordat de rijst klaar was.

pLEJ17lsfKUKZXgXpFzQgS86HJ3Ke6KQr6PyZFDf7UIFOADeoSZv-bPnHjU3EGAOE6IUNF4yag9I7bbP4x56g3UUQK1HNumcqeli9MoqnJU-opECeXYbNMpbXgbGfYVBULzv6er0


Test 4

Gebakken eitje, om de slede niet vies te maken heb ik van aluminiumfolie een bakje gevouwen en daarin het ei gebroken en voorzien van peper en zout en Italiaanse kruiden.
Na 20 minuten was het ei klaar (zonder vet bereid) heerlijk resultaat

_yAveE8TYYkKr2z6zibuc7GerME0QKBWQVJ3OH242ymmK9j76Vg-hfaqdeSpqNKjBumynJDXA48gveeMdR2WVxkPyhDxVSCUkZuWKwpWA4su9WgIvE2fv_JLu1NRCGakLDezGbCi
ZV7i9DlRJzk9L0MiCgNL-OR3D_R6Ig0pVGxPE6vMyPFZ_zOdCuus9T0BxlSK3jS_jwQA-NvpA-Aw3FxSyyJO06Htzv0G3k-ZnIm8rmnqfHtheHThhcrw0SaPrIXqGFpt1Lci6JYJ

5RCzagMhgsmKA4K2Bm_rZPxfbrLhuKzPg5Qbc7T8I16n9bXCr3_Y9BLUg8Sb8zr4qWtToPv2JrphaRvuMuhttN8G_VT9FpEmECVmCxEHJ3sTgyAEDil2CaCXu5vQ3rmMwTaXmKA9




Test 5

Eind van een bewolkte middag om ca. 16:00 niet direct veel zonlicht maar ook aardig wat bewolking.
Aardappels in kleine stukjes gesneden en gewassen. In bakslede gedaan en voorzien van zeezout en verse rozemarijn en besprenkeld met olijfolie.
Na 40 minuten heerlijk geurende en vooral smakende aardappels die door het slow cooken heerlijk de smaken hadden opgenomen. De kinderen en ik hebben er heerlijk van gesmuld.

CqnsQR2qy6CWZUjr1m81Rs0-IFrpY1jIO6I4tCr1Fd4c3qrfgio9HEPetU1ZGVcFYwmLOjGM4asAHmVP__bwa37QDO5cY2Q3iKv3GNl0OpJyW90u3b2ZfSgjDECgeFjIzjWr-HJt
fdGU15KZUN9RHjimo-bC_bFO6WPOwJI7-VWgRvYNdC3mqkSpOiQHIZ0ad19C_EmUxR2EHWkf3wwk_bwh1SdnGLJFGkRaGPLopw1HlipMGszbpT4MttBCvnkrxlQGAJP9IU58oN4F


Eindconclusie:

Ontzettend leuk ding om te gebruiken en te experimenteren. De onbeperkte mogelijkheden zijn een uitdaging. Als aanvulling op de (prep)kookmogelijkheden zeer welkom. Als lifesaver alleen zou ik er niet op durven vertrouwen. Het leuke is wel dat er met een kleine modificatie een leuke ontzilter/destileerder van te maken is. Helaas heb ik hier geen tijd voor gehad om te bouwen. Met behulp van een vleesthermometer kon ik nog een beetje de temperatuur meten.

GHTQEwSvS1VOHqCxLmX6GxrRRRMbd2QSAmlv16ZsWBWom8wLkvMwmek-nvH6_4f5NbVd6S7S1qHEGZhK0bmWfyDYjJI0pqPGfkwUvmY5tVRszyCI1ff3NQOBsG4Q2T1ckSxSsX-8


Voor:

– Geen gekochte energie bron nodig.
– 2 jaar garantie
– Veilig
– Geen geur en open vuur (publiekstrekkers bij SHTF situatie)
– Veel bereidingswijze (koken, braden, stoven, frituren)
– Snel in gebruik te nemen.

Tegen:
– Beperkte ruimte in slede. Niet genoeg om een volledig gerecht voor 4 personen in te bereiden
– Niet heel duidelijk hoelang je iets moet bereiden door ontbreken warmte indicatie Trail en error)
– Best wel wat zonlicht nodig om bereidingstijd acceptabel te houden.
– Prijs (pittig)
– Glazen behuizing is kwetsbaar bij verkeerd gebruik, er zijn diverse verhalen over klappende buizen indien deze leeg in de zon word geplaatst.
– De slede valt er bij het verplaatsen van de GoSun erg snel uit....ging bij mij net aan goed een paar keer.
– Met het gewicht van 3,2 kg en de glazen behuizing niet echt mobiel te gebruiken.
 

Ray

SHTF Expert
Laatst bewerkt:
Review 4 van @Tanfana

Al jaren interesseer ik me vorige verschillende vormen van het gebruik van zonneenergie. Dat je op zonlicht kan koken wist ik dus al maar ik ben nooit verder gekomen dan experimenteren met karton en aluminiumfolie. Daarom vind ik het een uitdaging om deze GoSun Solarcooker te testen. En wil graag SunStofey bedanken voor deze kans.

De specificaties van de cooker zijn op de site van SunStofey te vinden. Van te voren vond ik de verkoopprijs best hoog. Maar toen ik de cooker in handen had en zag hoe stevig en goed doordacht de glazen tube is, snap ik het. De tube is stevig en een waar kunstwerk. Het lijkt me leuk om eens een klokhuisfilmpje te zien hoe zo'n glazen tube gemaakt wordt.
De rest van de cooker is redelijk degelijk. Het enige wat me opviel is dat er in de kookslede een klein putje zit halverwege de slede. Dit moet in de fabriek gebeurt zijn omdat ik een nieuwe, ongebruikte cooker had. De kwaliteitscontrole in de fariek kan dus beter.

Wie niet van lezen houd kan verder scrollen naar het filmpje op youtube. Na het filmpje staat de conclusie.

IMG_0656.JPG
Volgens het boekje kun je verschillende dingen met de cooker. Opwarmen, koken, bakken, stomen en roosteren. Omdat opwarmen het makkelijkst is ben ik daar mee begonnen.

Opwarmen
De cooker is uitstekend om dingen op te warmen. Afbakbroodjes, wraps met kaas zijn heel eenvoudig op te warmen in een half uur. Onze jongste (13) pakte regelmatig de cooker om kaaswraps te maken. Ook op dagen met bewolking gaat dit goed. Het duurt alleen 15-30 minuten langer.

Bakken
De rabarber planten hadden veel stengels en er kwamen twee vriendinnen thee drinken. Omdat ik dol ben op rabarbercrumble ben ik aan het experimenteren gegaan. Een van de vriendinnen mag geen suiker, gluten en ei. Voor haar heb ik een deegje van amandelmeel, boter, stevia en vanille gemaakt. En wat frambozen door de rabarber gedaan. Het volgende deel was een "gewone" volkorenmeel crumble.
Om de porties te verdelen had ik eerst twee stukken bakpapier in de slede gedaan.
Na een uurtje begon het heerlijk te ruiken. En na anderhalf uur was de crumble gaar. In de oven duurt het ongeveer 40 minuten. Door bakpapier te gebruiken is het makkelijker om de hete etenswaren uit de kookslede te halen.

Foto Rabarbercrumble
IMG_0665.JPG

De crumble was heet, erg heet. En moest echt afkoelen voor we konden eten. Vriendinnen waren zeer onder de indruk. En dat voor dames die veel zelf bakken.

De volgende dag dacht oudste zoon "de zon schijnt en er staat een pak brownies, ik ga bakken". Toen ik uit mijn werk kwam dacht ik wat is dat nu? Chocomelk? Oudste kon de maatbeker niet vinden om 100 ml water af te meten. Toen heeft hij acht (8) ! glazen water bij de mix gedaan. Maar het was lekkere warme chocomelk. :lol:
Zoon was zo geirriteerd dat hij de volgende dag een nieuw pak brownie mix is gaan halen en die in de cooker heeft gedaan. Helaas had hij niet bedacht dat een solarcooker het niet zo goed doet als het de hele dag regent. o_O Toen ik thuis kwam hadden we lekker warme chocoladevla. :fluit:
Zoonlief kon dit niet op zich laten zitten. Op dag drie heeft hij weer een beslag gemaakt. Gekeken of de zon scheen en een overheerlijke brownie gebakken in de cooker :).
Wat hierbij opviel is dat een pak browniemix net te veel is voor de cooker. Als het beslag rijst zit de buis helemaal vol. De kookslede moet bij de mix van Oetker niet tot de rand gevult worden.

Foto brownie
IMG_0704.JPG

Koken
Ook koken is simpel met de GoSun. Zelfs harde groentes zoals wortel en aardappel worden goed gaar. Omdat ik geen water gebruikte en alleen een plakje boter, stoomt de groente zichzelf gaar. Hierdoor smaakt de groente veel beter vergeleken met koken in water.

Met mijn collega's hadden we als afsluiting voor de vakantie een Amerikaanse picknick georganiseerd. Dit was een mooie gelegenheid om de cooker 's avonds te gebruiken. Daarom wat garnalen een paar uur in een marinade gezet en die terplaatste in de cooker warm gemaakt. Dit was een groot succes. De meeste mensen waren verbaasd dat de cooker door de zon zo warm word zodat de garnalen heerlijk gaar werden. Tegen 19:30 is de cooker in de zon gezet en om 20:15 waren de garnalen heet. En dat terwijl er redelijk wat bewolking was.

In onderstaande fotocompilatie zijn de verschillende dingen te zien die we gemaakt hebben. Ook staan er foto's tussen van de bewolking van het moment van het gebruik van de Gosun. In de tekst onder het filmpje is te lezen wat er te zien is in het filmpje. Na het filmpje staat mijn conclusie.




Conclusie
Wat een leuk ding! Maar net als met het koken op gas of vuur moet je er wel mee oefenen om het koken en bakken goed onder de knie te krijgen.
Natuurlijk heeft de GoSun nadelen. Bij regenachtige dagen wordt hij niet warm genoeg om te koken of bakken. Wel om op te warmen. Bewolking is geen probleem, het bakken duurt alleen wat langer.
Wat ik mis is een Nederlandse gebruiksaanwijzing en een kookboekje of pdf met recepten. Vooral de maximale hoeveelheden mis ik. De importeur is hier echter al mee bezig.
Het is me niet gelukt om een gistbrood te bakken in de solar cooker. Dit kwam omdat het niet duidelijk is hoeveel gram deeg er in de cooker kan zodat het deeg in de kookslede blijft.
De cooker is op zich goed schoon te maken met de sponsjes die er bij zitten. Het lukt alleen niet om helemaal voor in het puntje van de glazen tube komen. Dit heb ik opgelost door een stuk van een schuursponsje te knippen en dat los in de tube te doen en dan met de kookslede met spons er in te gaan.

Voor ons gezin is de kookslede aan de kleine kant Er kan 1,4 kilogram in. We zijn met twee volwassenen en twee pubers. Maar als we een salade bij de maaltijd eten en een toetje is de slede groot genoeg voor ons vier.

Wat ik een groot voordeel vind is dat de solar cooker uitnodigd om met warm weer toch iets lekkers te gaan bakken. Normaal gesproken bak ik in de zomer bijna niet als het buiten warm is. Dan wil ik het huis zo koel mogenlijk houden en gebruik de oven en het fornuis zo min mogelijk. Met de Solarcooker is het een feestje om s'morgens even een paar broodjes af te bakken of een wrap met kaas.
Wij hebben de cooker niet voorverwarmd als we iets wilden koken of bakken. De cooker is snel warm als de zon schijnt. De cooker word heet. Heel heet. Niet van buiten. Maar in de kookslede wel. Dus niet de slede uit de cooker halen en zo maar iets met blote handen pakken of in de mond steken!

De cooker lijkt me ook ideaal om mee te nemen bij het camperen. Zowel in de tent als met de camper. In de rugzak of op de fiets zou ik hem niet meenemen. Daarvoor vind ik de cooker van 3,6 kg te zwaar en groot.

Als SHTF dan is de cooker ook handig. Er is geen brandstof of electiciteit nodig. Een vuur is van grote afstand te ruiken maar de solarcooker niet. Natuurlijk is het wel te ruiken als je een brood bakt.

De verkoopprijs is voor mij een drempel om de cooker direct zelf aan te schaffen. Maar de cooker komt wel op mijn wensenlijstje. Later in de zomer heb ik de cooker wel gemist. Als het zonnig was dacht ik regelmatig 'als ik nu een solarcooker had zou ik ..... gaan maken'. Want het is niet alleen een leuk ding voor de heb, maar zeker om te gebruiken!
 

Ray

SHTF Expert
Laatst bewerkt:
Allemaal leuke reviews! Bedankt @Nomad @martin @Nickx @Tanfana toch moeilijk om een keuze te maken.
@Ray ik mis foto's in de review van Tanfana?

[MOD] Blijkt inderdaad wat mis te zijn met die foto's en dat moeten we op lossen voordat de poll kan plaatsvinden, dat is wel zo eerlijk. Vandaar het topic even gesloten, tot die foto's ook zichtbaar zijn, of @Tanfana ze zelf upload in de post. [MOD]

Edit: Probleem opgelost, topic en poll weer los. :)
 

idbg

Senior Prepper
Laatst bewerkt:
Wow wat er super reviews zeg, iedereen heeft echt zijn best gedaan om zijn/haar ervaringen zo gedetailleerd en creatief mogelijk neer te zetten, hartstikke bedankt allemaal om er zo veel tijd en energie in te steken, ik zag eitjes in folie en ZJOOKOOLAADEKEEK voorbij komen en deeg dat er uit kwam puilen, dat zag er gezellig uit, jammer dat je niet kan meeruiken in de reviews. Het wachten en zemelen om de reviews is het waard geweest.

Van mij mag tante Tan hem meenemen, die is wat verder gegaan qua experimenteren en bereiden, ik kreeg Solar witlof met ham en kaas visioenen, en mjammie, babyspruitjes met spekkies en geraspte kaas
 
  • Leuk
Waarderingen: Ray

Ray

SHTF Expert
Man, man man, ik vind het maar moeilijk om te kiezen. Martin super gedocumenteerde review, de zeer praktische en doelmatige aanpak van Nickx (leest voor mij als een trein, veel info weinig woorden), de meer speelse aanpak van Tanfana met vele praktijk voorbeelden of de verrassende constatering van Nomad, voor ons preppers niet onbelangrijk (plus extra info over water/soep koken):

Review 1 van @Nomad
Toch heb ik er een aantal testjes meer uitgevoerd. Want waar en wanneer kan je de cooker nu gebruiken? Moet dat buiten? Kan dat binnen?
Het antwoord op die vraag is afhankelijk van het type ramen. Moderne ramen die HR coatings hebben laten minder straling door dan oude (dubbelglas) ramen. Ik heb de cooker met bewolking buiten en binnen in de vensterbank gebruikt. In beide gevallen verwarmde de cooker in een zelfde tempo.
Om dit te kunnen meten heb ik een digitale oventhermometer in de lade gehangen.

Bij volledige bewolking steeg de temperatuur in de buis (zowel binnen als buiten) 2'C per tien minuten

Van welk jaar zijn jouw ramen Nomad, of als je meer info over je dubbelglas weet, zou het fijn zijn dat te weten. Er staat een nummer in de sponning van je ruiten, meestal beneden rechts, of op de kop links boven (om begrijpelijke redenen :lol:) Adhv dat nummer is het type/soort dubbel glas te zoeken. Oudere soorten dubbelglas in NL laten warmtestraling goed door, UV wordt vooral geblokkeerd, maar dat heeft op zo'n cooker geen effect. Modernere soorten houden soms ook de hoog energetische, lagere frequenties licht tegen, bij een skyscraper in Dubai is wel duidelijk waarom ze alle warmte willen buiten houden.

Het binnenshuis, achter een raam kunnen gebruiken van dit apparaat geeft echt serieus extra mogelijkheden voor een prepper. Geen brandstof, geen geur verspreiden, helemaal geen aandacht trekken en kunnen garen wat je wilt, als je wat geduld kunt opbrengen. Vergeleken bij mijn eigen experimenten met een satellietschoteltje bekleed met aluminiumfolie is dit een werkbare optie en grote verbetering op de geïmproviseerde zonneovens. :)
 

Erny

Last (wo)man standing
Wauw, daar hebben jullie het ons de keuze wel even moeilijk gemaakt. Vier totaal verschillende reviews...
Maar om maar geen lang verhaal te houden... Wat bij mij de doorslag heeft gemaakt is het geweldige profi filmpje van Tanfana (kun je zó naar Tell Sell sturen) en het feit dat de hele familie gebruik maakte van de cooker waardoor de veelzijdigheid en gebruiksgemak duidelijk werden. :)
Oh... en dat ik bij Tanfana maar 10 minuten op m'n eitje hoef te wachten... :fluit:

Eervolle vermelding voor Martin en zijn wetenschappelijke benadering. :cool:
 

Nomad

Diehard Prepper
De ramen in de flat zijn dubbel glas. @Ray.
De flat is van omstreeks 1960, hoewel ik twijfel of de kozijnen en de ramen ook zo oud zijn.

Het betrof in ieder geval 'gewoon' glas zonder coating om de isolatie te verhogen. Aangezien we inmiddels verhuisd zijn kan ik niet nakijken wat voor code er in het raam staat. Wat ik wel weet is dat je aan de hand van de reflecties in het raam kan zien of er coatings aangebracht zijn.

Het is voor preppers zeker een voordeel als het achter glas kan worden gebruikt.
Maar wat vooral heel mooi is is dat de SolarCooker ook goed gebruikt kan worden als er geen SHTF is.
Het is een technisch hoogtandje. Koken op zonne energie in zo'n klein pakket.
Ik was echt onder de indruk. Het spijt mij zeer dat het weer het niet toegelaten heeft de Cooker daadwerkelijk uit te proberen met koken.

Maar goed, die ervaring is mij niet onbekend. Toen ik mijn telescoop kocht was het ook een maand 's nachts bewolkt.
Daarna was het winter. Haha.
 

Nomad

Diehard Prepper
Nou, ja en nee @Pertoman. Maar dat is een vraag die ik mezelf meerdere malen heb gesteld, deelz omdat dit ook de vraag van de importeur was; is de SolarCooker geschikt voor preppers.

Het is zo dat ik geen moment zon heb gehad toen ik het nodig had. Op dat moment heb ik normaal gekookt.
Tijdens een SHTF kost 'normaal koken' voorraad. Houd, gas of wat dan ook.
Dus alle momenten waarbij je de Solar Cooker wel in kan zetten bespaar je hier op.
Het mooie is dat je voor zonneenergie alleen zon nodig hebt, geen warmte. Hartje winter, midden in de sneeuw doet de Cooker het ook.

Dus ik zie het als een mooie aanvulling op de Prepper spullen. Met als heel groot voordeel dat de Cooker ook pre-SHTF bijzonder leuk is om te gebruiken.
Het is een technisch hoogstandje, een conversatiestuk en bijzonder gezellig om te gebruiken bij een BBQ of iets dergelijks.
 

petroman

SHTF Expert
Natuurlijk kost traditioneel koken brandstof.
Maar je kan het gegeven "koken" doen op het moment dat jij dat wilt. Onafhankelijk van iets als de bv de zon. En helaas is dat een onbetrouwbare bron.
Dan heb je eindelijk een vis gevangen (alone) en dan wil je die meteen eten (want je hebt al een week weinig gegeten). En in het geval van de serie Alone was dat diep in de nacht (ivm getij).

.... deels omdat dit ook de vraag van de importeur was; is de SolarCooker geschikt voor preppers

Dat stuk mis in volgens mij dan in alle reviews.

Je zal 9 van de 10 keer in de prep situatie een éénpansgerecht maken. Dat gaat je ook niet 123 lukken.
Maar goed ik heb hem niet in mijn vingers gehad dus ik kan er helemaal naast zitten.
 

Nomad

Diehard Prepper
Tijdens een SHTF moeten we allen anders omgaan met eten.
Een Solar Stove is om te beginnen alleen overdag in te zetten, dat kan dus betekenen dat je eten klaar moet maken om het op een ander tijdstip te eten.
Hetzelfde geldt voor eten dat je verzameld. Het kunnen bereiden is belangrijk, maar bewaren is misschien nog wel belangrijker.
Maar goed, nu dwaal ik een beetje af van het onderwerp.

Met een beetje creativiteit moet het mogelijk zijn om éénpansgerechten klaar te maken in de Solar Cooker. Als je rekening houdt met de bereidingstijd van de verschillende ingrediënten moet het mogelijk zijn aardappelen, groente en vlees klaar te maken.

Ik heb contact gehad met de importeur en toen kwam het te sprake @petroman. Omdat dit geen vereiste was voor de review heb ik het er ook niet in verwerkt.
 

AWOL

Prepper goeroe
@petroman zo moeilijk is het toch niet? Zoals het preppers betaamt heb je meer dan 1 methode om voedsel te bereiden. Zoals al gezegd is helpt de GoSun om brandstof te besparen op het moment dat er wel zon is, in alle andere gevallen heb je je andere methodes. De GoSun is een toevoeging, geen vervanging.
 

Carismo

Prepper goeroe
allemaal mooie reviews. :thumbsup:

Wat ik persoonlijk graag zie in de testen dat het af en toe misgaat, zodat er toch met een aantal factoren rekening gehouden moet worden zoals die hoek qua opvangen zonlicht alsook dat diepgevrozen voedsel

verder vind ik voor en nadelen lekker overzichtelijk een plus alsook wat er voor verbetering kan en of het een aanrader is om al dan niet te kopen (prijs/kwaliteit) uiteindelijk vind ik dat @martin mij heel nipt heeft overtuigd om mijn stem voor hem te geven.
 

Floshtf

Diehard Prepper
Mooie reviews, jammer dat jullie niet allemaal kunnen winnen.
Alles doorgelezen en alle mooie foto's bekeken. Bij elkaar krijg je zo een mooi beeld van het apparaat.
Thx voor de moeite. Mijn stem is uitgebracht.
 
Bovenaan