Stelen uit zorginstellingen ivm Corona-virus

Discussie in 'Gezondheid, medisch en verzorging' gestart door Jannes, 7 maart 2020.

 1. Jannes

  Jannes Diehard Prepper

  Ik hoor weleens de tip voorbij gekomen om flesjes met sterilium (handenalcohol) te vullen in ziekenhuis. Ik wil jullie allen vragen dat absoluut niet te doen. Uit betrouwbare bron heb ik gehoord dat er in de pauzekamers van het personeel papieren hangen waarop staat dat er leveringsproblemen zijn met sterilium en mondkapjes. Men moet extra alert zijn als men ziet dat iemand dat meeneemt. Verschillende flesjes zijn al ontvreemd op de afdelingen. Er zijn ziekenhuizen waar de flesjes sterilium met ty rap vastgemaakt worden aan de bedden, maar mensen knippen het los en nemen het mee. Ook mogen er in isolatiekamers maar een paar mondkapjes liggen, omdat mensen ze meenemen. Dit geringe aantal mondkapjes in de isolatiekamers is ook werkdrukverhogend. Na een paar mondkapjes moet er iemand weer naar de voorraad lopen om er weer een paar neer te leggen. Daar is echt geen tijd voor. Ik begrijp het goed, maar dit is ABSOLUUT ONACCEPTABEL!!! Het gevolg is dat medisch personeel niet meer kan beschikken over deze zogenaamde persoonlijke beschermingsmiddelen en wat gebeurt er als deze groep, die met heel veel ziekteverwekkers in aanraking komt, ziek wordt? Juist, dan is er niet genoeg personeel meer om te zorgen voor JOU als jij ziek wordt en naar het ziekenhuis moet.

  Het tekort aan zogenaamde persoonlijke beschermingsmiddelen is ook al in het nieuws.
  https://www.volkskrant.nl/nieuws-ac...d_earned&utm_medium=social&utm_source=twitter

  Als ik hoor dat er echt geen mondkapjes meer zijn, ga ik naar het plaatselijke ziekenhuis en doneer ik de mondkapjes die ik nog in huis heb.
   
  frans81, Flos, petroman en 1 andere persoon vinden dit leuk.
 2. Harry Nack

  Harry Nack Last (wo)man standing

  Stelen is toch verboden?:fluit:
   
  phtvs vindt dit leuk.
 3. petroman

  petroman SHTF Expert

  Helemaal met je eens @Jannes.

  De andere kant van het spectrum is dus deze, daar waar "wij" preppers zorgen voor voorraad doen de zorginstellingen dat niet.
  Waar zijn de calamiteiten voorraden ?
  Ik ben in noodhospitaals geweest waar de noodbedden tot het plafond lagen te wahcten. Later gewoon gedumpt als schroot.
  Wat verwacht je als instelling dat er gebeurd bij een ramp ?
  Dat de regering een voorraad uit een hoed tovert ?
  Dat mensen gaan plunderen, stelen is toch onderdeel van het scenario ?

  Bij de jumbo is er tassen controle, dan gaan ze dat ook maar doen op afdelingen, uitgang.
  Hang er een briefje bij dat familielid gewoon dood gaat zonder dit flesje, handschoenen. Geef elke patient/kamer een "eigen" voorraad en laat familie maar tekenen daarvoor of zorgen voor aanvulling. Dus duidelijke melding ipv svp niet stelen.

  Daarnaast denk ik dat controle bij personeel/ongewenste bezoekers ook handig is.
  Een ziekenhuis is open, iedereen loopt in en uit met boodschappentassen. Misschien daar beginnen.
   
 4. zonnebrood

  zonnebrood Last (wo)man standing Moderator

  Bedankt voor dit verhaal Jannes, mensen die dit doen zijn wss geen preppers. Bij onze onderwijs instellingen waar eerst iedereen zomaar naar binnen kon om handdoekjes te kunnen halen en bij te vullen, zit de deur nu op slot. Ziekenhuis zelfde verhaal, lagen er eerst gewoon een zooi mondkapjes zo liggen er nu maar 1 of 2.

  Ik heb nu een doos desinfectie verstopt in het plafond mocht de boel opslot gaan.

  Vd week zag ik een fles handdesinfectie langs komen voor 500 euro, nou dan was ik mn handen wel met jenever ofzo.
   
  Jannes, frans81 en PBear vinden dit leuk.
 5. frans81

  frans81 SHTF Expert

  Uiteindelijk komen ze erachter dat ze zichzelf bestolen hebben .

  Ze de dupe worden van hun eigen ikke éérst gedrag .

  KARMA
   
  zonnebrood en logan1202 vinden dit leuk.
 6. Flos

  Flos SHTF Expert

  De Blok ( die dikke minister van volksgezondheid in België ) beweert nu dat die handgel slecht voor de huid is.
  Goed gelovige mensen die ander gel jatten in ziekenhuizen gaan dat nu laten omdat onze Maggie het gezegd heeft.
   
  PBear en zonnebrood vinden dit leuk.
 7. drent

  drent Specialist

  Meer controle zeker, want ook als de familie zelf wel verantwoordelijk is, maakt dat niet dat een ander die langs loopt niet wat aan de vingers laat plakken. Je kan de familie niet verantwoordelijk maken voor derden waar zij geen controle over hebben. Dan moeten ze al verplicht naar 24/7 bewaking van zieke + nodige middelen, wat te idioot is voor woorden.

  Zeker, maar zolang er mensen zijn die zich enkel aan de regels houden als de pakkans groot genoeg is, zal er gestolen worden.
   
  PBear en zonnebrood vinden dit leuk.
 8. pjotr78

  pjotr78 Specialist

  Ook bij ons op het werk (specialistische thuiszorg) hebben we al te maken met leverings problemen. Wij gebruiken desinfectans en mondkapjes dagelijks omdat we werken met centrale lijnen (soort infuus lijn tot vlak bij het hart) en dialyse katheters (direct in de buikholte) etc. Beide risico op infecties door bacteriën van de handen en de ademweg. Door de dreigende tekorten zal dus ook die zorgverlening in de knel komen waardoor je dus ook secundair een zwaardere belasting op ziekenhuizen kan krijgen.
  Ik heb onze afdeling inkoop dus maar uitgelegd dat ze ook naar de verdeling binnen het bedrijf moeten kijken, een groot deel van de zorgverleners kan prima uit de voeten zonder deze middelen en.met goed handen wassen.

  Maar ook bij ons hangt er een briefje voor de desinfectans en mondkapjes om deze niet meer bij patiënten uit te geven, maar zelf mee te nemen en gebruiken daar waar nodig.

  Persoonlijk vrees ik de paniek er om heen meer dan covid-19 zelf, ondanks het beeld dat covid-19 ook kan zorgen voor blijvende schade in de onderste luchtwegen waardoor er dus meer chronische longpatiënten bij kunnen komen.

  My two cents,
  GreetZ
  Pjotr78
   
  Larik, zonnebrood, Ray en 3 anderen vinden dit leuk.
 9. pjotr78

  pjotr78 Specialist

  @Jannes ,
  Een nobel doel om ze te doneren, maar dat wordt iets met een druppel en een gloeiende plaat. Tenzij je er duizenden in voorraad hebt natuurlijk. Ik zou ze mooi bewaren tot ze voor je eigen gezin nodig zouden kunnen zijn.
  GreetZ
  Pjotr78
   
  zonnebrood vindt dit leuk.
 10. Jannes

  Jannes Diehard Prepper

  Ik begrijp je punten. Maar om te beginnen, lijkt het mij een goed idee mensen bewust te maken van het feit wat het gevolg is van stelen van sterilium en mondkapjes uit ziekenhuizen. Veel staan er niet bij stil.
  Waar zou je de capaciteit vandaan willen halen om mensen (zowel bezoek als personeel) te controleren?
  En @Ancient heeft mij uitgelegd waarom bedrijven, dus ook zorginstellingen, geen grote voorraden kunnen aanleggen. Helaas begrijp ik daar niet veel van, maar het heeft iets te maken met geld dat je daarvoor over moet hebben. Net zoals een bedrijf geld moet reserveren voor de vrije dagen die werknemers nog hebben staan.


  Heel goed. Zijn ze bij ons ook mee bezig. Met welke medische handelingen kunnen mondkapjes achterwege gelaten worden?

  Klopt. Druppel op een gloeiende plaat. Je zegt dat ik ze beter kan bewaren voor mijn eigen gezin. Ik denk dat ik mijn gezin het beste bescherm door bescherming op mijn werk te hebben wanneer ik naar een Corona-patiënt moet. Dus het loopt wat door elkaar. Maar dat is mijn situatie.
   
  PBear vindt dit leuk.
 11. petroman

  petroman SHTF Expert

  Dat klopt. het is net als een normaal huishouden, je moet geld opzij leggen of sparen om boodschappen te kunnen doen of voor het appeltje voor de dorst.
  Goed management zorgt daarvoor.
  Maar helaas is dat bij zorginstellingen een heikel punt.
  Het lijkt mij normaal dat je als zorginstelling een calamiteitenplan hebt. Net zo goed als dat gemeenten een noodbegraafplaats plek hebben of zouden moeten hebben.
  Als wij een noodhospitaal kunnen sturen naar rampgebieden in het buitenland dan hebben we toch ook bedden, steriele spullen etc. in dat pakket zitten ?

  Jij hebt toch ook gewoon meer eten in je kast liggen ? Waarom zou dat bij een instelling dan anders moetenw erekn ? Het kost jou en mij geld dus ook een instelling. Dat kan geen argument zijn.
   
 12. logan1202

  logan1202 Diehard Prepper

  Je kan als voorraadbeheer geen rekening houden met grote diefstal. Met hoeveel % moet je dan rekening houden? En waar is de oorlogsvoorraad van 3 maanden gebleven? Waar is de inhoud van al die hallen die vol stonden met materieel?
   
  Lai, Jannes, PBear en 1 andere persoon vinden dit leuk.
 13. Jannes

  Jannes Diehard Prepper

  Dat is hem dus niet. Het financiële plaatje werkt in een instelling zeker anders dan thuis.
  Je kunt bijv wel grote voorraden van bijvoorbeeld mondkapjes hebben, maar bij bedrijven en instellingen kosten voorraad geld. Dit kost geld omdat ze daar geld extra voor opzij moeten zetten. Dat is niet zo in een huishouden. Stel dat de overheid zegt dat de mondkapjes die voorheen goedgekeurd waren, nu worden afgekeurd? Gevolg: een heleboel onbruikbare mondkapjes. Je moet daar wel geld tegenover hebben staan om nieuwe te kunnen kopen.
  Dit is wat ik ervan begrepen heb.
   
  PBear, Candyman en zonnebrood vinden dit leuk.
 14. pjotr78

  pjotr78 Specialist

  Ik werk in de thuiszorg en zie dat er nu ook bergen materiaal naar de reguliere wijkteams verzorging en verpleging gaan. Deze groep voert veelal zorgtaken uit waarbij schoon werken vaak voldoende is zoals wassen, aankleden, steunkousen, medicatie. Zorg waarbij je.met handen wassen al voldoende effect bereikt. Dit tegenover de.werkzaamheden zoals wij die uitvoeren waarbij de risico's hoger liggen m.b.t. infectie risico etc.
  "Klopt. Druppel op een gloeiende plaat. Je zegt dat ik ze beter kan bewaren voor mijn eigen gezin. Ik denk dat ik mijn gezin het beste bescherm door bescherming op mijn werk te hebben wanneer ik naar een Corona-patiënt moet. Dus het loopt wat door elkaar. Maar dat is mijn situatie."

  Nou weet ik niet in welke sector jij werkzaam.bent, maar als je inderdaad in bijvoorbeeld een ziekenhuis werkt wordt het alweer een ander verhaal, dan is inzet als persoonlijk beschermingsmaatregelen middel zeker logisch, ik ging in mijn reactie er vanuit dat je geen directe werkzaamheden in de zorgsector verrichte, vraag me niet waarom, maar zo las ik het in je post. En aangezien ik hier alweer een tijdje niet was geweest maar met vlagen kom, heb ik mogelijk je introductie niet gelezen

  GreetZ
  Pjotr78
   
  frans81 en Jannes vinden dit leuk.
 15. Pr3parator

  Pr3parator Prepper

  Er wordt nu aangeraden mondkapjes te steriliseren.
  ( dat schijnt te kunnen, ook die met elastiekjes)
  Gebruikte, niet zichtbaar verontreinigde mondkapjes per medewerker in zak met etiket bewaren. Later steriliseren.
   
 16. Jannes

  Jannes Diehard Prepper

  Dit is nieuw voor mij. Heb je een link?
   
 17. petroman

  petroman SHTF Expert

  Geen link maar wat te denken van bestralen ?
  Daar zijn speciale bedrijven voor maar misschien werkt het ook via oncologie. Ik weet zo even niet of de bestraling die gebruikt wordt bij kanker behandeling ook virussene ne bacteriën doodt.
   
 18. Ray

  Ray SHTF Expert Admin

  Waarom zo moeilijk doen @petroman als het makkelijk kan? 70% alcohol, dunne bleek, er zijn zoveel andere, goedkopere methoden.
   
  PBear vindt dit leuk.
 19. petroman

  petroman SHTF Expert

  Als jij dat makkelijker vind: maskers ergens in doen, spul erbij, laten intrekken, uitspoelen, nog een keer uitspoelen, laten drogen, en dan maar hopen dat alles goed gaat.
  Dan kan je net zo goed de wasmachine aanzetten.
   
 20. Vitor

  Vitor Elementary prepper

  En UV licht? Zou dat een optie zijn om maskers en kleding te ontsmetten?
   
  PBear vindt dit leuk.