• Welkom op ons forum. Gasten hebben beperkt toegang tot ons forum. Meld je daarom aan voor een account. Registreren kost slechts een minuutje van je tijd.

(Stof) Maskers

mimi

Prepper
Bedankt voor jullie reactie's,

Ik ben er nog niet uit welke ik moet bestellen voor fijn stof
https://stofmasker-shop.nl/product_info.php?products_id=174
maar ik las omdat er lijm in deze maskers zit, 3 M FFP3 masker, is dit niet voor iedereen weggelegd zoals mensen met astma..

of 1 van deze?
https://stofmasker-shop.nl/index.ht...MI_OqA_d-R3gIVWuh3Ch17EwpwEAAYAiAAEgJ65_D_BwE

ik zoek ook een masker voor een mogelijke biowapen aanval, zouden deze afdoende werken de stofmaskers?
welke raden jullie mij aan, voor fijn stof en een eventuele aanval?

Hier ga ik straks naartoe bellen als ze dit leveren aan particulieren?
https://www.draeger.com/nl_be/Home

Graag enige advies en ervaringen, nog een fijne dag aan jullie gewenst ;)
 

petroman

SHTF Expert
Die "papieren" snuitjes werken niet of nauwelijks tegen fijnstof. Die zijn meer voor in de bouw met grofstof. Daarbij komt dat de pasvorm heel specifiek is. Dus het past of past niet.
Bij mij meestal die laatste. Maar iets is beter dan niets.
Weder vraag is wat voor fijnstof ?
Als je werkt in een stofwold is een goede bril ook handig. Dus die variant met halfgelaats bescherming heeft mijn voorkeur dan.

Masker tegen biologische shit is al uitvoerig besproken onder ebola uitbraak dacht ik.

Niet om lullig te doen maar: met dit soort zaken is mijn mening dat als je er geen verstand van hebt je er niets aan hebt. Ik ik ben van mening dat je die kennis niet uit een forum kan halen maar alleen met een gedegen training.
Net zo iets als een brandblusser kopen. Iedereen kan dat maar wenige hebben er mee getraind. Een BHV cursus vai werk is altijd een pré.
 

mrsjones

Diehard Prepper
Goede stofmasker hebben filters en respirator, vaak moet je ook een Google erbij dragen . Tegen biologisch aanvallen heb je een heel andere masker nodig en een hele pak erbij. Je moet het dan altijd bij je hebben en getraind zijn om het heel snel aan te trekken . Ook ze moeten uit, en daarvoor heb je een desinfectie wasprotocol nodig ... en dat is meer dan een douche cabine . Plus ze hebben korte levensduur, zijn heet, je zie niks mee , de masker loop snel vol condens . En dat zijn de pakken voor getrainde militair . Beter een isolatie protocol hebben . Een vol gezicht masker is trouwens fijner om te dragen .
 

CrossbowClan

Diehard Prepper
@mimi ik weet niet waar je de maskers precies voor gebruiken wilt, maar de beste bescherming tegen gevaarlijke/giftige deeltjes of gassen in de lucht is onafhankelijke adembescherming... dus dat wat brandweermannen en duikers gebruiken, een fles op je rug met een volgelaatsmasker. Dat gaat wel kosten.
Maar zoals @petroman al gezegd heeft is het vrij nutteloos om zoiets als leek te kopen. Hierbij is een goede opleiding waarin zowel de theorie aan orde komt en waar er daadwerkelijk mee gewerkt/getraint wordt essentieel. Kijk eens naar de opleiding tot gaspakdrager, daar komt ook de juiste kleding, de juiste manier van aan en uittrekken van het pak en de juiste ontsmettingswijze aan de orde. Maar een paar uur werken in zo'n pak is onmogelijk (heat stroke) :rolleyes:
 

Ray

SHTF Expert
@mimi ik weet niet waar je de maskers precies voor gebruiken wilt, ……………………………………………...

Het liefst tegen alles waarschijnlijk, maar helaas is dat niet te doen. Een paar goede FPP 2 of nog liever 3 maskertjes kunnen heel handig zijn, ook tegen besmettingsrisico's, daarom lopen hulpverleners in verre landen er ook mee rond bij het bestrijden van de e.o.a. epidemie.

Maskers/beschermingsmiddelen tegen nucleaire, chemische of biologische bedreigingen zijn zeer specialistisch, reteduur en vergen daarnaast nog een hoop training en ondersteunende middelen/mensen. Dat is voor een particuliere prepper niet te doen en ook helemaal niet nodig.

Bij dergelijke dreigingen ga je voor de bug-in, ramen dicht, mechanische ventilatie uit en dan nog met de rol ducttape aan de slag, hou de rottigheid buiten en een prepper heeft gewoon water, voedsel, etc in huis. Ben je niet thuis, dan heb je waarschijnlijk ook geen complete NBC set in de kofferbak/EDC liggen en heb je gewoon pech.

Volledige NBC bescherming is met name bruikbaar voor specialistische en missie gerichte doeleinden, zoals de brandweer die de chemische ramp moet bestrijden, opruimen na een kernramp of militairen die ondanks een NBC dreiging toch hun taak moeten vervullen.

Het nut van FPP maskers is voor een prepper duidelijk, (radioactief)stof, roet en uiteraard hoestende, besmettelijke mensen. Een veiligheidsbril is om diezelfde redenen ook een handig beschermingsmiddel. Gasmasker, NBC pakken en al dat specialistische spul is gewoon zonde van het geld. De kans dat je het nodig zal hebben of überhaupt kunnen inzetten is uiterst klein en de kosten gigantisch.
 

Ray

SHTF Expert
Heb ik ook een doosje van liggen en een paar in de auto (tunnel, brand). Dergelijk spul wordt ook door hulpverleners gedragen bij de ebola epidemie. Je moet ze wel echt goed aandrukken zodat je merkt dat ze bij een ademteug tegen je gezicht aan willen klemmen, dat is bij al die dingen zo. Tijdens het schuren van MDF merkte ik ook goed wanneer ze 'vol' waren, je stikt dan bijna. :lol:
 

petroman

SHTF Expert
Ik blijf het gevaarlijke dingen vinden omdat ze snel iets van schijnveiligheid geven.
Zeker als er chemicaliën in het spel zijn of radioactiviteit. Je maskertje wordt lekker vol met radioactief stof. Terwijl die stof ook op je lichaam terecht komt. de vergelijking met bv EBOLA vind ik ook gevaarlijk want die mensen dragen niet alleen een masker. Het masker beperkt een deel van de besmetting.
 

Ray

SHTF Expert
Ik blijf het gevaarlijke dingen vinden omdat ze snel iets van schijnveiligheid geven.
Vermijden is beter, maar als dat niet kan.....?
Zeker als er chemicaliën in het spel zijn of radioactiviteit. Je maskertje wordt lekker vol met radioactief stof. Terwijl die stof ook op je lichaam terecht komt.
Anders zit dat radioactief stof in je longen, lijkt me ook geen succes.
de vergelijking met bv EBOLA vind ik ook gevaarlijk want die mensen dragen niet alleen een masker. Het masker beperkt een deel van de besmetting.
Dit topic gaat specifiek over maskers en uiteraard ben je meestal meer dan alleen een masker. Bv. bij een kuchende patient die speekseldeeltjes rondsproeit, daarom noemde ik de veiligheidsbril, maar het ging me wat te ver om er ook meteen pakken e.d. bij te gaan slepen.
 

The mad engineer

Diehard Prepper
Heb zelf een ‘familiepak’ Honeywell ffp3 maskers. Bevallen prima. Flink gebruikt tijdens het renoveren van het huis (en nog steeds, nog lang niet klaar). Ondanks de enorme stofwolken (dus ook brilletje op) prima met aangepast tempo kunnen doorademen. Voor het geld hoef je het niet te laten.

Voorbeeldje:
https://stofmasker-shop.nl/honeywell-stofmasker-superone-3208-ffp3-20-stuks.html

Geschikt voor de meest waarschijnlijke situaties, zoals Ray meldde. Echt een must-have.
 
Bovenaan