• Welkom op ons forum. Gasten hebben beperkt toegang tot ons forum. Meld je daarom aan voor een account. Registreren kost slechts een minuutje van je tijd.

Varkensslacht en verwerking van het vlees

Piroska

Specialist
Hahaha komt ze weer met der varkens!

Komende week is het dan echt echt echt de tijd dat 2 van de 3 varkens geslacht en verwerkt gaan worden. De temperaturen zijn perfect, overdag een paar graden boven nul en in de nacht een paar er onder, zo heb ik alle tijd het vlees te verwerken zonder dat het snel bederft.

Ik ben al de hele week aan het voorbereiden, messen verzamelen, messen slijpen, hakbijl slijpen, plastic bakken verzamelen en schoonmaken, worstenvulmachine van de zolder, gehaktmolens boven tafel, vacumeermachine uit de kast.

Het plan is langzaam-warmgerookte beenham te maken. ( eerst pekelen en 10 uur warm roken) Schwartzwalder schinken waar ik het geheime recept van gekregen heb van een 90-jarige Duitse slager. Hongaarse droge worst , braadworst, gerookte en gedroogde spek. Verder ga ik reuzel uitkoken wat ik ga gebruiken voor bakken en braden en voor het maken van zeep.

Uiteraard zullen er dan nog veel karbonaadjes, gehakt en andere stukken de vriezer in gaan.
Omdat ik weinig vriesruimte heb probeer ik zoveel mogelijk vlees te roken en te drogen.

In dit topic zal ik verslag doen, met evt recepten, pekeltijden, rooktechnieken etc. De bloederige details zal ik achterwege laten :)
 

Marcov

Prepper goeroe
[member=3]Gamble[/member] , ik hoop toch van niet. 2 januari rijd Piroska waarschijnlijk met mij mee.
Ik heb toch echt niet veel behoefte aan varkens in m'n auto. :eek:
 

Piroska

Specialist
hahahaha nee ik neem geen hele varkens mee op 2 januari maar mijn plan is wel een sliertje zelfgemaakte worsten diepgevroren mee te nemen in mijn rugzak richting het westen. Die kunnen we dan bakken op een kampvuurtje 8)

Ik heb zojuist de veearts gebeld, was nog lastig allemaal in het Hongaars maar hij komt woensdagmiddag de eerste Betsy doden. Ik ga die dag ontweiden en haren afbranden en huid afkrabben. De volgende dag wordt ze uitgebeend en gaan de worsten gemaakt en de ham en de spek in de pekel :)
 

Piroska

Specialist
oh [member=11]Flos[/member] ze zijn niet zo groot, deels Mangalica en die groeien vrij langzaam. Ik schat tegen de 80 kilo.
 

Piroska

Specialist
OK lieve mensen... morgen is de dag, dan gaat mijn eerst Betsy eraan, uiteraard de enig man van de drie ;D

Maaruh, nu komt hij... ik zie er zoooooo tegenop, ik heb de kinders een heel jaar opgevoed, een heel jaar eten gegeven, een heel jaar geknuffeld... en nu moet ik haar/hem morgen ZELF gaan doden? Op dit moment ben ik in de modus dat ik hem een tik onder zijn reet geef en zeg: run gozert, run!... maar nee. Morgen is hij dood, en IK heb dat gedaan.

sorry, slapjanus ik... ik plink een traantje en ga mij nu bezatten.. een klein beetje dan.. bah was ik maar geen mens maar een roofvogel ofzo..
 

Stuudje

SHTF Expert
Moderator
Jah, ik weet van de waarschuwng om varkens(dieren in het algemeen) die je slacht altijd verder van je huis te zetten en NIET te knuffelen. Vanaf het begin een beetje afstand scheppen dus. En bv Spekkie noemen, verwijzend naar zijn toekomstige doel ;)

Drinkze meid...en morgen heb jij lekker stukken vlees, waar ik jaloers op ben. Helemaal zelluf gedaan. Om trots op te zijn.Proost!
 

Erny

Last (wo)man standing
Ja, lijkt mij ook vreselijk om te doen, voelt je een verrader oid. :(
Bij laten inslapen van dieren wegens ziekte heb ik daar ook last van...

Sterkte morgen! en het is B-Day! (om je wat verder te versterken voor morgen). 8)

En leg vooral je camera klaar zodat je morgen wel wat foto's kan schieten van het proces.
Misschien werkt dat... afstand nemen door de lens... ;)
 

Flos

SHTF Expert
Je moet het eigenlijk van uit de wieg mee gekregen hebben . Een van mijn eerste grote dieren die ik moest doden voor de slacht was een geitje . Die volgens mijn vader geen lam in wauw nemen . Na het villen wordt een geit ontwijd en er vielen 2 lammetjes uit van een vuist groot . Gehuild dat ik gedaan heb. En weigerde van het vlees te eten .
 

Rataplan

Mankinds only hope
Sterkte en succes morgen, ik volg dit aandachtig, maar dat wist je al.


Wanneer zijn de andere 2 gepland eigenlijk?
 

dimidrie

Senior Prepper
Ik kan mij levendig voorstellen dat je de nodige moed moet verzamelen, Piroska. Ik ga volgende week voor het eerst een paar jhaantjes slachten en ik zie er al tegenop. Maar ik weet zeker dat het je gaat lukken.

Heb je ooit de documentaire " Goddelijk varken" gezien? dat gaat over een scharrelslager die elke 2 jaar een big grootbrengt om het uiteindelijk te slachten en zo zijn klanten eerlijk ambachtelijk vlees te kunnen verkopen. Hij heeft ook een paar flinke borrels nodig nadat hij bericht heeft gekregen van het slachthuis dat zijn Dorus is geslacht. De beste man was ook iets te gehecht geraakt aan het beestje, niet in de laatste plaats omdat hij hem altijd met Dorus door het dorp wandelde en hem ook geregeld meenam naar zijn stamkroeg.

De documentaire is hier terug te kijken, absolute aanrader: http://www.npo.nl/holland-doc/04-10-2010/NPS_1168394

Sterkte en proost, neem er een paar flinke borrels op inderdaad.
 

Ray

SHTF Expert
Piroska zei:
OK lieve mensen... morgen is de dag, dan gaat mijn eerst Betsy eraan, uiteraard de enig man van de drie ;D

Maaruh, nu komt hij... ik zie er zoooooo tegenop, ik heb de kinders een heel jaar opgevoed, een heel jaar eten gegeven, een heel jaar geknuffeld... en nu moet ik haar/hem morgen ZELF gaan doden? Op dit moment ben ik in de modus dat ik hem een tik onder zijn reet geef en zeg: run gozert, run!... maar nee. Morgen is hij dood, en IK heb dat gedaan.

sorry, slapjanus ik... ik plink een traantje en ga mij nu bezatten.. een klein beetje dan.. bah was ik maar geen mens maar een roofvogel ofzo..


Ik ben daar ook zo'n softie in. Zou er niet aan beginnen om varken te gaan houden, die zijn zo slim, eigenzinnig en vol met karakter als je ze leert kennen. Doe mij maar een kip of zo. ;)


Drukke tijden echter daar, zo'n varken slachten is niet niks, helemaal niet als je niet alles in de diepvries kan gooien en moet gaan roken en pekelen.


Succes [member=32]Piroska[/member] in deze drukke tijden.
 

Piroska

Specialist
Ok het is geschied.

Het is niet de man geworden maar een van de vrouwtjes. Ik wilde in de ochtend de man de tuin in laten zodat hij zijn laatste uurtjes nog lekker kon wroeten en grazen maar 1 van de vrouwtjes liep als eerste de stal uit.

In de middag kwam de veearts die het doden humaan zou doen, dus ik nerveus zitten wachten. De veearts kwam en zei dat hij niet mocht doden, pffff waarom hadden we dat dan afgesproken? Het is geen groot licht die veearts hier.

Ik snel de burgemeester gebeld, hij is jachtopziener, hij wist wel mensen met een profi-schietmasker die zou hij bellen en als ze niet konden komen zou hij zelf komen. Goede vent.

10 minuten later stonden er 3 Hongaren voor de deur, Bets liet zich niet meer lokken met pompoenen en appeltjes, ze had zich al helemaal volgevreten dus het was een half uur verstoppertje en pakkertje spelen in de tuin maar uiteindelijk is het ze gelukt haar te verdoven met het schietmasker en daarna een mes op de keel.

We hebben haar meteen van haar ontdaan met brander en geschraapt met messen, lastig want het is deels een wolvarken en er zat nogal wat haar op. De volgende dag hebben we haar van binnen schoongemaakt, onthoofd en zijn we met 4 man aan het snijden gegaan. Aan het einde van de dag stond het spek in de pekel, de hammen in de pekel, het haasje en de wangen in de vriezer, knoflookworstjes geseald en in de vriezer..

Weer een dag later ( vandaag) ben ik de hele dag aan het afwassen geweest en opruimen en schoonmaken. Het levert best wat troep op en zonder warm water leven is dan opeens best onhandig :)

Maandag varken nummer 2 als ik hulp kan vinden, 2 van de 4 man kunnen niet en met zijn 2-en is het tamelijk afzien.

Ik heb een fotoverslagje gemaakt maar ik heb het nu te druk om die te plaatsen, die volgt later.
 
Bovenaan