• Welkom op ons forum. Gasten hebben beperkt toegang tot ons forum. Meld je daarom aan voor een account. Registreren kost slechts een minuutje van je tijd.

Vitamine D

sterredag

Prepper goeroe
Laatst bewerkt door een moderator:
Doordat ik zelf een ernstig vitamine D tekort had, heb ik mij heel erg verdiept in dit probleem. Onderstaande informatie komt van diverse bronnen die ik bestudeerd hebt. Het ontbreekt mij de mogelijkheid om deze allemaal weer precies op te zoeken. Een en ander heb ik dus zelf geschreven aan de hand van wetenschappelijk onderbouwde studies. Je kunt altijd zelf op zoek gaan natuurlijk.

Vitamine D wat is het?


Het is een vitamine dat je lichaam zelf aanmaakt door zonlicht op de huid of middels supplementen. Het komt ook wel voor in sommige voedselproducten, maar dat is minimaal te noemen. Vette vis bevatten dan het meest aan vitamine D, daarop volgend eieren. Aan sommige producten wordt standaard vitamine D toegevoegd, zoals margarine, maar dat zijn ook kleine hoeveelheden.

Let op: Vitamine D maak je pas aan via de huid bij een zonnekracht van MINIMAAL 3. Op deze website kun je zien wat de zonnekracht index van vandaag is. Voor een dagelijkse dosis vitamine D moet je 15-30 minuten in de volle zon, met ontblote onderarmen en hoofd. Voor mensen met een donkere huid is dit veel meer!

Over het algemeen beschouwd is die periode van maart/april t/m september tussen 12 en 15 uur

Ook werkt het alleen op deze manier goed als je NIET bent ingesmeerd met anti-zonnebrandcrème. Dezelfde straling die ervoor zorgt dat we verbranden, is de zon die we nodig hebben voor de aanmaak van vitamine D.

Smeer je jezelf dus altijd in met een hoge factor, haal je GEEN vitamine D uit de zon.

Vitamine D wat doet het?

In eerste instantie haalt vitamine D de calcium uit je bloed om deze te gebruiken voor je botten. Maar het lijkt erop dat vitamine D nog meer doet.

Vitamine D tekort

De lijst met klachten die horen bij vitamine D tekort is best lang. Dit doet ook vermoeden dat vitamine D meer doet dan alleen goed zijn voor je botten. Zo is het ook belangrijk voor je Spieren. Straks een lijstje met mogelijke klachten die horen bij een vitamine D tekort.

Wanneer heb je een vitamine D tekort?
Dat is onduidelijker dan het lijkt, omdat er weer uiteenlopende meningen zijn, maar er zijn inmiddels specialistische vitamine D research groepen die daar best wat zinnigs over kunnen zeggen.

De standaard in Nederland is dat een waarde onder de 50 nmol/l een tekort aanduidt. Maar het is inmiddels duidelijk dat dit een te lage ondergrens is, waar gelukkig menig huisarts al in wil meegaan.
Volgens Nederlandse onderzoeken kan gesteld worden dat een waarde tussen de 75-150 nmol/l voldoende tot goed is te noemen.
Volgens een Amerikaans research groep ligt die onderwaarde eigenlijk meer richting de 140 nmol/l

Je kunt in ieder geval gerust stellen dat je onder de 75 nmol/l best wat mag opkrikken en dat je je waarde het liefst boven de 100 nmol/l hebt. (let op de nmol/l in sommige landen gebruiken ze andere maten, hier zijn prima omreken tabellen voor te vinden op internet) Ze zijn wel steeds meer en meer bezig om de onderwaarde naar 100 nmol/l bij te stellen.

Vitamine D opkrikken

Hier is een heel handig rekensommetje voor, maar eerst moet je natuurlijk je huidige waarde weten. Je kunt bij de HA vragen om een vitamine D 25 OH test. Of je laat het zelf doen, dat kan bijvoorbeeld via deze website (je gaat nog steeds naar een prikpoli)

Totale dosis in IE per 4 weken = 40 x (75 - gemeten D-waarde) x lichaamsgewicht in kg

Bijvoorbeeld: je weegt 80 kilo en er is een waarde gemeten van 25 vitamine D3 (Vit.D 25OH op het labformulier) je rekent dan uit: IE 40 x (75-25) x 80 = 160000.

160000 / 4 / 7 = 5714 IE per dag of 40.000 IE per week. Het is beter voor je lichaam om je dosis per dag te nemen, maar per week kan ook. Zeker omdat je via de huisarts vaak ampullen (D-Cura drank) krijgt met hoge dosis van 25.000 of 50.000 IE per ampul.

Uit deze rekensom kun je dus conluderen dat je om je vitamine D weer goed naar 75 te krijgen je minimaal 4 weken (vaak langer) 50.000 IE per week tot je moet nemen.

Om mezelf als voorbeeld te nemen. Ik weeg 68 KG en mijn waarde was 16.
40 x (75-16) * 68 = 160480 IE per 4 weken. En ik slik nu al 5 maanden 50.000 IE per week. Mijn waarde is inmiddels gestegen naar 74. Om een goede voorraad aan te maken, slik ik voorlopig nog even door.

Hierna zal ik waarschijnlijk een onderhoudsdosis krijgen die ik dagelijks zal blijven nemen. Ik verbrand snel en smeer me goed in, ik krijg overduidelijk te weinig Vitamine D binnen.

Vitamine D tekort klachten kleine selectie:

oververmoeidheid
wazig zien (ivm oogspieren)
slapeloosheid
zwakheid
lusteloosheid
snel letsel oplopen
spiertrillingen
hyperventilatie bij stresssituaties
overgevoelig of bloedend tandvlees
depressiviteit
overgewicht
spierpijn en/of spierkramp,
botklachten,
spierklachten
gewrichtsklachten
botafwijkingen (ontkalking, vergroeiing & verweking),
spierziekten
zenuwafwijkingen
afwijkingen van de bijschildklieren

Vitamine D en preppen

Je doet er dus goed aan om hier rekening mee te houden in je prepvoorraad, een SHTF met weinig tot geen zon voor een langere periode is niet ondenkbaar. Zorg ervoor dat je supplementen heb met een hoge IE waarde. Bijvoorbeeld Divisun 400 IE (dit is zo'n beetje het hoogst mogelijke aan IE dat vrij te koop is) Je hebt er hier 2 per dag van nodig voor een normale dagelijkse dosis! En let hierbij wel op de houdbaarheidsdatum, want de werking kan lager worden na de houdbaarheidsdatum.


Ik hoop hiermee wat informatie gegeven te hebben over vitamine D tekort en het belang ervan. Doe er je voordeel mee zou ik zeggen.



[MOD]Op verzoek nog een toevoeging[MOD]

Vitamine D vergiftiging

Een teveel aan vitamine D kan. Dit zal resulteren in een te hoge Calcium aanmaak en kan bijvoorbeeld Nierstenen als probleem opleveren of schade aan hart en bloedvaten.

Maar een te hoge vitamine D is behoorlijk hoog. De waarde moet dan zeker ruim boven de 250 nmol/l voordat je dat risico gaat lopen. Bij een waarde boven de 350 nmol/l is er sprake van vitamine D vergiftiging.

Ook is uitgerekend dat zonder een tekort een dagelijkse dosis van 2000 IE geen kwaad kan.
 

Stuudje

SHTF Expert
Moderator
Dank je voor de uitleg en het attenderen hierop. Ik zit snel laag omdat ik met zonnebrand smeer. Dat blokkeert de opname Vit D.

Ik zie Vit D van vitaminesperpost met de waardes 1000IE en 2000IE
 
D

Deleted member 101

Gast
Nu is het probleem dat de zon niet zo vaak te zien is, een grijs wolkendek is al vrij normaal in plaats van een mooi voorjaars zonnetje. En als je werkt is het bijzonder moeilijk om nog wat zon te "pakken" zelfs een half uur per dag is niet meer mogelijk. Hoe dat komt? Dat is weer een ander verhaal, maar daar zijn de geleerden het nog niet over eens.
Er zijn diverse oorzaken mogelijk. is meen ik hier al eens vermeld.
 

Tanfana

Mankinds only hope
Admin
Ik heb eens wat gelezen over paddenstoelen en vitamine D. Maar heb nog geen betrouwbare bron gevonden.
 

martin

Mankinds only hope
Ik heb eens wat gelezen over paddenstoelen en vitamine D. Maar heb nog geen betrouwbare bron gevonden.

Een paddenstoel bevat een minimale hoeveelheid vitamine D. Men beweerd dat indien ze gedroogd worden in de zon ze een veelvoud van Vit D. zouden aanmaken.
En dan zou het ook nog gaan om het type D2 ipv D3.

Voor wat betrouwbaardere infomatie over dit onderwerp (niet over paddenstoelen, maar over vitamine D) kan ik onderstaande link adviseren.

http://www.voedingscentrum.nl/Asset...ormen en suppletieadviezen vitamine D_def.pdf
 
  • Leuk
Waarderingen: Ray

sterredag

Prepper goeroe
Voor wat betrouwbaardere infomatie over dit onderwerp (niet over paddenstoelen, maar over vitamine D) kan ik onderstaande link adviseren.

http://www.voedingscentrum.nl/Assets/Uploads/Documents/Eten en gezondheid/Vitamines/Basisartikel Voedingsnormen en suppletieadviezen vitamine D_def.pdf

Ik heb het persoonlijk niet zo op informatie van het voedingscentrum. Niet omdat het persé onzin is ofzo. Maar ik vind het vaak eenzijdig, achterhaald of onvolledig. Valt erg onder "mainstream" zeg maar :D

Dus heb het even gelezen. Een voorbeeld is al te vinden op pagina 4, waar ze veel informatie netjes neerzetten, maar je geen waarschuwing ziet dat je dus GEEN zonnebrand mag gebruiken. Sterker nog er staat dus ook nog bij dat het altijd belangrijk is om verbranding te voorkomen. Dit gegeven op zich is wel waar, maar zonder de expliciete waarschuwing dat je dus ONBESCHERMD moet blootstellen aan de zon, kunnen mensen denken dat ze dus prima met zonnebrand aan hun zonblootstellingseis voldoen. Sterker nog, iets verderop staat zelfs:
Het gebruik van zonnebrandmiddelen lijkt in de praktijk geen duidelijk effect te hebben op de vitamine D status en niet te leiden tot een vitamine D tekort.

Verder houdt het voedingscentrum zich aan de ondergrens van 30 nmol/l wat echt al achterhaald is.
 

martin

Mankinds only hope
Verder houdt het voedingscentrum zich aan de ondergrens van 30 nmol/l wat echt al achterhaald is.

Volgens mij houd het voedingscentrum zich aan de richtlijnen van de gezondheidsraad.

https://www.gezondheidsraad.nl/sites/default/files/201524_richtlijnen_goede_voeding_2015.pdf

En de totstandkoming van deze regel:

Het gebruik van zonnebrandmiddelen lijkt in de praktijk geen duidelijk effect te hebben op de vitamine D status en niet te leiden tot een vitamine D tekort.

Is omdat gemiddeld gezien een persoon die veel zonnebrandmiddel gebruik iemand zal zijn die veel in de zon zal vertoeven. Iemand die op weg is naar het strand, en over de duinen loopt heeft in verhouding al een veelvoud aan zon dan een kantoormedewerker die de zon niet gezien heeft.
Natuurlijk zijn dit allemaal aannames die in sommige situatie de plank volledig mis zullen slaan, maar gemiddeld gezien zal het juist zijn.

En als je weet hoe onvolledig mensen artikelen lezen (en samenvatten) dan snap ik heel goed dat je niet gaat vermelden dat je met zonnebrandcrème het aanmaken van Vit D tegengaat.
Want dan krijg je van reacties zoals "Ik gebruik maar geen zonnebrandcrème meer, want ik las in een artikel dat dit niet goed is" en die mensen zie je dan weer terug op de afdeling huidkanker.

Je kan met zekerheid stellen dat de nadelen/gevaren van een verbrande huid vele malen zwaarder wegen dan de nadelen/gevaren van een Vit D tekort.
Maar dat is uiteraard geen reden om een Vit D tekort te gaan bagatelliseren, en het is een goed zaak dat je dit onder de aandacht brengt.
 

sterredag

Prepper goeroe
@martin

Is wel wat anders dan nog eens expliciet vermelden dat het gebruik van zonnebrancreme NIET van invloed is om de vitamine D aanmaak. Het is echt een heel slecht advies en erg niet waar. Mijn HA vroeg zich af waarom ik zo'n groot tekort had, omdat ik compleet niet voldoe aan de risicogroep. Maar toen ik uitlegde dat ik mij altijd goed beschermde met hoge factor zonnebrand crème snapte ze het helemaal. Het is pertinent onjuist. Zo wordt vaak ook geadviseerd om je al in te smeren VOOR je de zon in gaat. Zeer slecht advies. Het beste zou dus zijn om op locatie pas in te smeren. Of een advies om 15 minuten NAdat je de zon in gestapt ben je in te smeren. OF er heel bewust van te zijn dat als je dat niet doet en je goed wilt beschermen (wat ik dus ook zou blijven doen) je echt supplementen moet gaan slikken. Dat zouden ze ook kunnen doen. Zeggen Goed beschermen tegen zonnebrand, EN dan wel vitamine D supplementen slikken en dan niet die 10 mcg die ze adviseren, maar de 20 mcg. Kortom 800 IE (IU) per dag als je huid niet onbeschermd in de volle zon komt op de juiste momenten.
 

sterredag

Prepper goeroe
@sterredag

Maar merk je het ook, en voel je je nu beter?

Ik bedoel al die onderzoeken met waarde en cijfers...... werkt het ook?

Ik heb veel minder moeite met "wakker worden". Dat wil zeggen dat de continue vermoeidheid overdag een heel stuk minder is geworden. Nu heb ook nog andere slaapproblemen, daarom ga ik ook een melatonine onderzoek krijgen en kijken wat we kunnen doen op slaapkwaliteit te verbeteren. Maar waar ik voorheen eerst 2 tot 3 zat "wakker te worden", ben ik eerder in staat om iets te gaan doen. Dus ja ik het werkt zeker wel. Ben er alleen nog niet.
 

neo

Elementary prepper
Laatst bewerkt door een moderator:
Vit D is heel belangrijk en er is mij ook ooit eens verteld dat je de meeste vit D kan opnemen als je schaduw korter is dan je lengte. Dus hoogzomer. Verder smeer ik nooit mijn huid in en als ik al smeer is het na het buiten geweest zijn, met kokosolie. De smeersels met zonblock tegen huidkanker, in sommige zitten zelfs stoffen die bij het contact komen met zonlicht kankerverwekkend kunnen zijn. Het is maar dat je het weet. Bij twijfel gewoon eens goed kijken wat er allemaal inzit. De natuurlijke vit D is veel beter voor ons lichaam, dan die in tabletten of druppels zit. Neem bv rauwe biologische koemelk, roomboter of kaas. In de margarines zitten de toegevoegde chemische vitamines waar het lichaam weinig tot niets mee kan en zo weer in de wc belanden. Het voedingscentrum is zeker niet neutraal in zijn adviezen, er zijn sterke banden met Unilever, waar volgens mij de directeur vandaan komt. Door lobby' isten krijg je geen neutrale adviezen.

Ik kom later terug op de beginpost, die zeker interessant is, moet nu hollen naar mijn werk.
 

Aardman

Elementary prepper
@sterredag
Fijn te horen dat het goed voor je doet, blijf er aan werken! Vind het gewoon wel interessant hoe ze aan een bepaalde dosis komen en hoe dat tot stand komt. Goed dat deze mogelijkheden er ook zijn ook.



Gr aardman
 

Styx

Survivor
Engelse mijnwerkers lang geleden konden door het gebrek aan zonlicht geen provitamine D en dus geen vitamine D aanmaken. Hun botten eerden minder sterk. Door het gewicht van hun eigen lichaamsgewicht kregen zijn als gevolg kromme beenderen in hun onderbenen. Medische term voor dit gebrek is rachitis ook wel engelseziekte.

grtz Styx
 

Kanina

Diehard Prepper
Hier ook een paar Vitamine D slikkers.
Echter, inslaan kan ik niet echt. De huisartsassistente houd goed bij wanneer we voor het laatst een pakje hebben besteld. En af en toe een paar dagen vitamine D overslaan om meer in voorraad te hebben, dat lijkt me onverstandig.
Verder smeren wij ons alleen maar met een zonnebrandcrème in als t echt niet anders kan (hoogzomer of op een berg en niet voor even in de zon).

Wij gebruiken overigens al jaren roomboter en kokosolie, die nepboter hoeven we niet :lips:
 
  • Leuk
Waarderingen: J.J

martin

Mankinds only hope
Maar toen ik uitlegde dat ik mij altijd goed beschermde met hoge factor zonnebrand crème snapte ze het helemaal. Het is pertinent onjuist

Ik kan het niet laten om hier nog even op te reageren.
Ik kan me niet voorstellen dat de diverse onderzoeken die men heeft uitgevoerd m.b.t. dit onderwerp pertinent onjuist zijn.
Toen er ooit eens in het jaar 2014 door de Wereldgezondheidsorganisatie een advies naar buiten ging om iedere vierkante centimeter huid met 2 milligram crème bestrijken, toen zijn er een paar Denen in een laboratorium een test gestart met vrijwilligers die heeft aangetoond dat er inderdaad vrijwel geen Vit D meer werd aangemaakt bij deze personen.

En dat onderzoek heeft weer geleid tot diverse contra onderzoeken waarvan ik een heel klein stukje quote

Australische artsen die een groep landgenoten maandenlang volgden ontdekten dat het niet uitmaakte of ze een zonnecrème gebruikten of een placebocrème. Niemand had een vitamine-D-gebrek.

Hier een quote van Ellen de Haas, verbonden aan het Erasmus MC.

Tien minuten per dag naar buiten met ontbloot gezicht of in een T-shirt is al voldoende om aan je dagvoorraad vitamine D te komen

Er is zelfs nog een site gelanceerd om te voorkomen dat mensen die te selectief lezen de fout zouden ingaan.

http://www.smeerjein.nl/voorlichting/vitamine-d

Nu ben ik net zo kritisch als het gaat om de diverse onderzoeken van de wetenschappers, als de adviezen van de diverse instellingen (en de mogelijke extra belangen die zouden kunnen spelen)


er zijn sterke banden met Unilever, waar volgens mij de directeur vandaan komt. Door lobby' isten krijg je geen neutrale adviezen.

Nog even en dit draadje kan onder de rubriek complotten.
Het is geen geheim dat Gerda Feunekes voorheen gewerkt heeft bij Unilever.
Het staat zelfs op de website.

Maar laten we gelijk overschakelen naar complotmode en wat blijkt?
Vorige jaar heeft Unilever een groot onderzoek gestart naar Vit D tekort (in de wintermaanden) samen met de zweden en de Britten.
En wat denk je dat de conclusie is?
Juist ja, in de wintermaanden meer Vit D toevoegen in diverse producten. (die Unilever in hun assortiment heeft zitten)

Dus leg het maar uit.
Ze verdienen geld met zonnecrème, dus zoveel mogelijk zonnecrème verkopen
En dan het tekort aanvullen met voeding supplement, dus dat is 2 keer geld verdienen

Aaarggh, het is een complot

p.s. Indien het niet duidelijk is, dat laatste is sarcasme, en ik ben te lui om (alle) links er bij te zoeken naar de diverse onderzoeken.

De kans dat je een Vit D tekort heb is minimaal, maar het is een kans. (dus het is een goed post van de TS)
De kans dat je huidkanker kan krijgen van teveel zon, is een factor 1000 groter, en als je mag kiezen tussen huidkanker en een Vit D tekort moet je niet lang nadenken. (hoewel het goed te behandelen is tegenwoordig)
 
Bovenaan