Kipjes (kriel) voor de eieren (wel oudere legkippen en overschot aan jonge haantjes voor vlees). Kippen zijn omnivoor en daarmee vrij duur qua voeren. Kwartels heb ik gehad, maar vermoedelijk allergisch voor de eieren, de botjes zijn iniminie (frustrerend om uit de stoofschotel te vissen), minder kracht in de snavels en dan zijn de kippen beter om keukenafval te verwerken. Vleesproductie staat konijn op de wensenlijst. Voorkeur nu kleinrex (rond 2kg volwassen) ik ben alleen en wil zeker met eventuele shtf in gedachten niet vastlopen op een volle vriezer die kapot gaat en ook geen extra vriezer(s) aankopen hiervoor. Wel wil ik konijnen met een vacht die het verwerken waard is, dus vandaar rex-ras, betekent wel pas slachten met 6 maanden. Maar ook voor veel gezinnen is dit makkelijk genoeg voor 1-2 maaltijden (slachtafval gaat naar de kippen). Het massaproductieconcept op kleine schaal toepassen heeft voordelen als je de kuikens kan aankopen, maar onder prep-omstandigheden is enkel doden wat je binnen 2-3 dagen kan opeten (tot week als je het kokendheet in hete potten kan doen voor vacuum en koel bewaren) veel practischer. Levend blijven ze langer goed dan dood en vers is gezonder, al is het zonder vriezer aan te raden vlees in een langzame stoofschotel te gebruiken, zowel om zoveel mogelijk voedingsstoffen er uit te halen als om eventuele parasieten, etc. te doden. Mocht je voor bv je kat ook vlees kweken let dan op dat konijn e.cuniculi kan dragen en daarmee je kat kan besmetten. 2-3 weken vriezer en als dat niet kan zal kat dus gekookt vlees moeten krijgen.
Kippen/kwartels pluk ik trouwens niet, ik vil ze ivm snelheid/gemak en dat ze toch in een eenpansgerecht gaan. Voor de oven zou het iets anders zijn, maar meestal zijn ze daar te oud voor.
Groter is dus lang niet altijd beter, wil je zelf kweken, dan heb je een minimaal aantal dieren en bij gesloten toom/koppels genoeg aparte hokken nodig, hoe groter de dieren hoe meer ruimte en hoe meer voer. Vergeet daarbij ook niet hoeveel ruimte zo'n dier in je pan/oven/vriezer inneemt. Past dat eigenlijk wel?
Qua rantsoen berekening, oud pamflet met advies engelse overheid WOII geeft aan 2x gewicht ei per kip per dag aan voer. Rasomschrijving geeft aan gewicht ei jaar 1, let er op dat de jaren er na het aantal eieren zakt, maar de eieren zwaarder worden en de kip dus meer eet, hoewel ze omgerekend naar lichaamsgewicht ongeveer hetzelfde aantal kg's legt. Vanaf jaar 3 gaat de productie bij de meeste kippen genoeg achteruit om fors te ruimen. Sommige fokkers beginnen dan pas te fokken met de dus overgebleven, meest gezonde kippen die het beste leggen.