• Welkom op ons forum. Gasten hebben beperkt toegang tot ons forum. Meld je daarom aan voor een account. Registreren kost slechts een minuutje van je tijd.

Voor- en nadelen BOL en/of eigen huis

Richi78

Elementary prepper
Ik heb mij al enkele keren gemengd in de discussie over huisvestiging.
Dit is een zeer belangrijk ding om over na te denken. Een wereld na SHTF ziet er heel anders uit dan de meesten (ook ikzelf) ooit kunnen voorstellen. Mensen daarnaast veranderen in "beesten" om maar te kunnen overleven.
Mijn mening is, dat na een complete SHTF, Nederland, geen enkel goede locatie heeft om te kunnen overleven. Tenzij je een geheime bunker hebt met een voedselvoorraad van meer dan één jaar. Nederland is erg klein en er wonen maar liefst 17 miljoen mensen die ALLEMAAL moeten overleven!
Ik lees soms verhalen over mensen die samen met buurtjes, moestuintjes hebben en vertellen dat ze dan wel na een SHTF samenwerken, maar niet hun voedselvoorraad delen. Met alle respect maar dat is een heel naïeve gedachte! Uiteindelijk zullen mensen ALLES doen om aan voedsel te komen.
Je aardige buren zullen ook veranderen in "beesten". In je eigen huis ben je voor niemand meer veilig. Heb je een mooie voedselvoorraad voor 6 maanden, dan zal de buurt zich afvragen waarom jij en je gezin nog zo "gezond" uitzien. Ook roversbendes zullen woningen plunderen op zoek naar potjes voedsel.
Denk je het in je eigen huis te kunnen overleven (in Nederland) omdat je die voedselvoorraad hebt van 6 maanden en je huis kunt barricaderen en wapens. FOUT.. Je zult het een tijdje volhouden en je wapen kan wellicht enkele "rovers" buiten houden. Maar uiteindelijk delf je het onderspit en wordt je overlopen door mensen die ook willen overleven. Je mooie vrouw en dochters zullen verkracht worden in hun eigen bed terwijl jij een kogel door je hoofd of met doorgesneden keel ligt dood te bloeden.
Dit klinkt hard, maar het zal een feit zijn. Zeker in een dichtbevolkt land als Nederland met 17 miljoen mensen die moeten overleven!

Een BOL
Een goede BOL voldoet aan (naar mijn mening) de volgende eisen :
- Afgelegen van dichtbevolkte gebieden
- Goed afgeschermd en niet zichtbaar
- voedselvoorraad (verspreid over meerdere verborgen locaties in de buurt!)
- niet goed toegankelijk

De enigste manier waarop een BOL kan werken is om er VOOR een SHTF te zijn met je gezin. Moet je de BOL bereiken NA de SHTF dan zal je pech hebben!
Denk je namelijk met je gezin met 4 "bug-out" bags eventjes erheen te rijden... Erg naïef...
Ook hier zal de factor "mens" meespelen die een enorme belemmering vormt. De mens probeert te overleven. In drukke gebieden zul je niet eens de mogelijkheid hebben om te vluchten, alles staat vast, daarnaast zullen er roversbendes opduiken die proberen alles afhandig te maken dat je bezit, inclusief vervoersmiddel.
 

Richi78

Elementary prepper
Voor mij is SHTF : chaos, ten gevolge van elke noemenswaardige omstandigheid, waarbij de overheid totaal geen invloed meer heeft op de bevolking.
 

Sun Beh Nim

Last (wo)man standing
Voordat er rellen of plunderingen uitbreken ben je wel een aantal weken verder, hangt natuurlijk wel van het type SHTF af.
Voorspellen en inschatten blijft lastig, dus daarom preppen we voor nagenoeg alle scenario's.

Maar wegkomen bij een SHTF zal inderdaad niet makkelijk zijn, misschien na een paar dagen wel, bug-in is volgens mij in de meeste gevallen de enige optie.
 

The mad engineer

Diehard Prepper
Sommige shit is als constipatie, je weet dat het er aan komt, het proces er naar toe is pijnlijk en tegens langzaam, maar wat ben je blij als het er eindelijk uit is.... andere shit is als buikgriep, plotseling en heviger dan je had durven voorstellen. Bij de een heb je meer dan genoeg tijd om de WC meerdere malen te bezoeken. Bij de andere is het de vraag of je het redt.

Er is zoveel dat mis kan gaan, natuurrampen (dan bedoel ik niet Clinton of Trump), grote onderbrekingen van nutsvoorzieningen, burgeroorlogen of terroristische acties uit naam van een God (als ze door hebben hoe het echt moet kunnen we daar wel eens flink last van krijgen) dat ik niet kan zeggen dat een BOL bezitten zinnig of onzinnig is alszijnde toevluchtsoord. Als investering en relaxoord in de huidige tijd: absoluut.

Je hebt gelijk dat er een zeer reeele kans is dat mensen door draaien tijdens een dergelijke happening en zich erger gedragen dan beesten. Sommige zijn nu al amper in toom te houden (nou ja het doet zich al jaren voor maar nu durft men pas iets te laten zien). Kan je nagaan wat er gebeurt als ze de opportuniteit krijgen om helemaal los te gaan.....
 
  • Leuk
Waarderingen: J.J

petroman

SHTF Expert
Laatst bewerkt:
Kastelen stonden ook altijd boven op een berg, klif of ander moeilijk te bereiken locatie.
Of gracht er om heen...
Je kan een heleboel shit bedenken, kijk gewoon naar het verleden. Met roversbendes etc.
Bunkers zijn de kastelen van nu.
Wat handig is ? Geen idee.
Misschen proberen te achterhalen hoe men en wie in Syrië overleeft ?
 
D

Deleted member 101

Gast
Laatst bewerkt door een moderator:
Als er een SHTF scenario optreed waarin er geen drinkwater beschikbaar is zullen de meesten al na een week ziek worden doordat ze vervuild water gaan drinken. Dan zullen er veel mensen te zwak worden om te roven, een prepper die de water voorraad op peil heeft kan gewoon afwachten tot de sitiuatie weer normaal wordt.
Net zoals in Haïti zal er massaal cholera optreden. Doordat ze vervuild water gaan drinken.
http://www.trouw.nl/tr/nl/4496/Buit...etrokkenheid-bij-cholera-uitbraak-Haiti.dhtml

Dus als er geen hulp komt binnen een week ziet het er slecht uit voor de niet prepper en dan denkt hij niet meer aan roven:(
 

Richa

Prepper
Dit is precies het onderwerp waar ik ook vaak aan denk. Thuis met je partner bovenop je blikken bonen zitten en denken dat je dan overleeft is nogal naïef. Ik lees ook weleens amerikaanse sites en het advies daar is: vorm grotere gemeenschappen. Na een heftige ontregelende shtf kun je alleen maar veilig zijn in grotere groepen, waarin ook mensen zitten die enig onderwijs hebben gehad in strategisch verdedigen. Je zult ook communicatie moeten kunnen hebben met buitenwachten of zoiets dergelijks. Er zullen altijd groepen zijn die gaan roven, sterker nog, die wellicht niets ontziend kannibalisme ontwikkelen om te overleven.
 
D

Deleted member 101

Gast
@Richa
Dat is nu net het probleem in Nederland en denk een groot deel van de EU probeer eens een grote groep te vinden die nu dus op voorhand een prepper groep wil en kan vormen. Wel is het zo dat het waarschijnlijk wel lukt bij een SHTF maar dan zal het meer gaan om zo je blikken bonen te moeten delen.
En van de eventuele ontwikkelingen die dan kunnen ontstaan ben ik me terdege van bewust, heb de film THE ROAD volledig gezien.
En dan zie je ook dat er mensen in een kelder worden opgesloten als verse levensmiddelen voor de sterkere groep.

 

Roel

Mankinds only hope
Ik denk dat je tijd hebt om tijdens het uitbreken van de pleuris bij je BOL te komen.
Zeker in het begin zal geen mens weten wat te doen, dan zit jij al lekker in je BOL.
En beter een keer te vroeg er heen verkassen dan te laat.
Op een dag zal je merken dat je de goede keus hebt gemaakt en al die keren dat je onnodig bent gegaan, uiteindelijk een mooie nodige oefening zijn geweest.
 

Richa

Prepper
Klopt helemaal wat je zegt @Tom, ik heb met mijn voorraad rekening gehouden met wat extra monden in ruil voor verdediging, want ik heb een aantal lieve buren die er net zo makkelijk op los timmeren. En ik heb in ieder geval één buurvrouw kunnen overtuigen om ook te gaan preppen. Ook heb ik een enorme ton met rijst (niet eens zo duur) en een camp waterfilter die iets van 40 duizend liter kan filteren om de eerste hulp aan de buurt te kunnen bieden. Dit was nog een tip van Dick Berts die ik heb opgevolgd. Het mooiste is natuurlijk om nu al een gemeenschap te vormen met gelijkgestemden, maar dat is op korte termijn niet te realiseren. Wel kunnen we als preppers elkaar opzoeken na een shtf, ik noem maar wat mogelijkheden. Het gaat er niet om dat alles al in kannen en kruiken moet zijn, maar dat er in ieder geval wat bewustzijn is van de mogelijkheden..... En interessante filmtip, ik zal eens kijken of ik die kan vinden :)
 
J

J.J

Gast
Als je bij je BOL bent aan gekomen wis dan heel goed je sporen, rijd je er met je auto heen maak een omweg anders wijzen de sporen richting je BOL, ook daar sporen wissen, er mag geen pad vorming komen, geuren van vuur eten koken kunnen je ook verraden, als het donker word geen verlichting of vuur gebruiken.

Laat niets achter waar dieren op afkomen ratten kunnen cholera verspreiden.
 

Stuudje

SHTF Expert
Moderator
Een inwoner van Aleppo vertelt, waarom hij weigert een vluchteling te worden en in het levensgevaarlijke Aleppo blijft.
Bijzonder om te lezen...zeker voor ons preppers...

"Waar zouden we ook heen moeten? Nergens in Syrië is het veilig. Als we ergens anders heengaan, valt het regime ons daar aan. Dus waarom zouden we onze huizen verlaten? Ons leven is hier. Hier staan onze scholen en onze ziekenhuizen. Hier zijn onze vrienden en familie. Het is niet makkelijk die achter te laten. En we kunnen niet met 250.000 mensen ons leven hier oppakken en voortzetten ergens anders. Dat kan gewoon niet."
http://nos.nl/artikel/2138620-leraar-wissam-in-oost-aleppo-ik-weiger-een-vluchteling-te-worden.html
 

Richi78

Elementary prepper
@Stuudje
Mooi verhaal. Dat zet weer aan het denken. Zomaar vertrekken met je superdeluxe BOB zie ik ook niet zitten, echter moet je wel erover nadenken wat een (backup) BOL kan zijn/worden.
Een scenario van een oorlog is erg moeilijk. Je bent gewoon nergens veilig. Een heel land of meerdere landen zijn onveilig. Daarnaast als er ooit een oorlog in Europa zou ontstaan zou het best eens een nucleaire kunnen worden. Strategische locaties worden wellicht met "kleinere" nucleaire wapens vernietigd. Dit zou een fall-out veroorzaken voor de omgeving(en). Ook hier moet je over nadenken. Bug-out in eerste instantie is zeker géén optie (als je het al overleeft hebt).

Het probleem met preppen is, is dat je je nergens 100% op kunt voorbereiden. Er zijn zoveel scenario's mogelijk en daarnaast kun je dan ook nog tegen zoveel verschillende problemen "aanlopen".
Het enigste voordeel als prepper vind ik persoonlijk de voorsprong op mensen die niet voorbereid zijn. Deze voorsprong kan misschien het verschil betekenen tussen leven en dood.
 

joepmeloen

Prepper goeroe
Grappig dat mensen denken dat iedereen elkaar te lijf gaat bij een shtf, ik denk dat het wel mee zal vallen want er zijn een hele hoop groepen die je kan afschrijven als niet vijandelijk / weinig verzet.
Ouderen, kinderen gehandicapten.
Dan blijft er een grote groep potentieel gevaar over die sowieso verzwakt is geraakt (geen skills heeft om iets voor elkaar te krijgen, tijden niets meer te eten heeft en hoogstwaarschijnlijk ziek zwak en misselijk is).

Zwervers beroven ook geen winkels om uiteindelijk in een warme cel met voedsel, douch,drinken, bed en tv te komen... hoe zou dat komen denk je?
 
D

Deleted member 192

Gast
Zwervers beroven ook geen winkels om uiteindelijk in een warme cel met voedsel, douch,drinken, bed en tv te komen...

En in de herfst en winter zie je een toename van criminaliteit veroorzaakt door daklozen, junks en jawel, zwervers.
Want die willen voor een paar uren of dagen echt wel een warme cel en eten en drinken.

Bron: persoonlijke ervaring in het verslavingswezen. En niet als junk.
 

Piroska

Specialist
Ik denk eerlijk gezegd ook dat je beter al in je BOL kan zijn voordat de pleuris uitbreekt. Het lijkt mij vooral in een overbevolkt landje als Nederland lastig om nog op een veilige plek te geraken.

De vraag is natuurlijk, wanneer je dan naar je BOL vertrekt, dat is een lastige keus.

Ik heb hem vergemakkelijkt, ik ben er al :)
 
F

frans81

Gast
Laatst bewerkt door een moderator:
Voor mij is SHTF : chaos, ten gevolge van elke noemenswaardige omstandigheid, waarbij de overheid totaal geen invloed meer heeft op de bevolking.

Andersom hebben we het al niet , Wij aardbewoners hebben totaal geen invloed op onze Regering ( en ) :confused::confused::(
En daar schuilt een zeer GROOT SHTF triggerend iets :mad:

Met geld is alles te koop ! Zelfs een President :confused: Zie en Huiver de US verkiezing :eek:

IK blijf zitten waar ik zit en als het tijd is om te gaan dan ga ik met de stroom mee en met het hoognodige op zak .
Daar blijf ik in zitten zolang als nodig en dan ben ik plots .... Ja waarheen
 
Bovenaan