• Welkom op ons forum. Gasten hebben beperkt toegang tot ons forum. Meld je daarom aan voor een account. Registreren kost slechts een minuutje van je tijd.

Waarom het belangrijk is om te kunnen tuinieren?!

Justprep

Elementary prepper
Nu was ik aan het neuzen via fb account van mijn dochter (nee ik heb geen fb) op een paar prepper group en kwam deze link tegen, correct me als ik het fout heb, maar ze worden in Venezuela verplicht eigen eten te verbouwen ook als je geen tuin tot je beschikking hebt,? Vanwege de malaise overdaar.
Hebik dit nu goed gelezen? Als dit zo is is het zeker belangrijk om zaden te stocken en om tuinieren dus echt onder de knie te krijgen, de regering kan en wil het je verplichten.
En er staat nog meer, maar dat moet ik even rustig na lezen vanavond als het rustig is.
Zo zie je maar hoe belangrijk eenvoudige dingen toch achteraf kunnen zijn, zoals preppen, tuinieren en alles erom heen.

https://www.washingtonpost.com/news...-hungry-city-dwellers-to-grow-their-own-food/

Sorry als het druk en chaotisch overkomt dit stuk of verkeerd staat of al ergens anders ook al neergezet is :oops:
 

Stuudje

SHTF Expert
Moderator
Niet verplicht zoals in Venezuela, maar ook Cuba heeft veel stadstuintjes. Zelfs boomspiegels, je weet wel die stukjes rond een boom zonder stoeptegels, worden gebruikt om planten en kruiden te verbouwen.
Deels uit gebrek(ze konden niks invoeren) als ook omdat lokaal verbouwen brandstof voor verplaatsen scheelt.
Medicatie/kruiden worden ook lokaal verbouwd, en voordat iemand geneesmiddelen krijgt komt er eerst een kruidenbehandeling (invoeren medicatie is lastig) Dus in plaats van hoestdrankje, tijmsiroop en salieblad om thee mee te maken. Niet verkeerd! Natuurlijk wordt bij ernstige problemen meteen geholpen met de snelst mogelijke manier voor genezing.

Eens per week/twee weken gaan de mensen gezamenlijk met hun buurtje het groen onderhouden. Zo blijft de buurt netjes, zo blijft iedereen betrokken, en zo kost het de staat niets extra.
 

Erny

Last (wo)man standing
Dit idee is tijdens de Tweede Wereldoorlog in de UK ook in gang gezet, de War Gardens, onder de noemer: Dig For Victory.
http://www.educationscotland.gov.uk/scotlandshistory/20thand21stcenturies/worldwarii/digforvictory/

Dig For Victory.2.jpg

Dig For Victory.1.jpg

Nou denk ik dat het moeilijk te realiseren is om het iedereen "verplicht" te stellen maar je kan de bevolking wel aanmoedigen en de informatie bieden om dit wel te doen.
Er is in Nederland echt niet genoeg ruimte om elke inwoner zijn/haar eigen stuk land te laten bewerken.

Ook in de failliete steden in America, zoals Detroit, is het Urban Gardening enorm succesvol. In grote delen van deze stad kun je niet eens verse groenten en fruit kopen dus het zelf verbouwen is eigenlijk van levensbelang.
 

joepmeloen

Prepper goeroe
Kun je dit uitleggen?

Ruimte zat, maar in stedelijk gebied zou je de straat moeten openbreken iets wat de gemeente niet ziet zitten denk ik zo en er ook allerlei nutsvoorzieningen liggen, mensen met rollators er langs willen, auto's half op de stoep staan, nee beter de stoeptegels te laten zitten ;-).
 

Stuudje

SHTF Expert
Moderator
Er is in Nederland echt niet genoeg ruimte om elke inwoner zijn/haar eigen stuk land te laten bewerken.
Er was in Engeland ook amper genoeg ruimte om het volk toen te voeden van eigen bodem. Ook ongeschikt land moest bewerkt en als een boer de opgelegde productie niet haalde dan werd zijn boerderij in beslag genomen en kwam er een ander boeren.
Overigens is er een mooie serie over gemaakt "Wartime farm".

 

pjotr78

Specialist
Maar er zijn natuurlijk meer mogelijkheden dan "op de grond" om te tuinieren.

hangend achter de ramen en op balkons, of (zoals wíj nu doen) in bakken op het platte (schuur) dak etcetera.

Greetz,
Pjotr78
 

Loreen

Last (wo)man standing
Er is in Nederland echt niet genoeg ruimte om elke inwoner zijn/haar eigen stuk land te laten bewerken.

Pfff ik schaam me kapot dat ik hier zo veel tijd in gestoken heb (goh Loreen, heb je niets beters te doen? Jawel! Dat is juist het probleem!), maar goed, als ik het niet post is het helemaal voor niets geweest!

In Nederland heb je ongeveer 4,5 miljoen tuinen met een gemiddelde grootte van 125m2, wat neerkomt op 33m2 tuin pp
Daarnaast heeft Nederland ongeveer 40 miljoen m2 volkstuinen, wat neerkomt op ongeveer 2.35 m2 pp
Wat betreft plantsoenen en parken heeft Nederland ongeveer 26675 hectare, wat neerkomt op ongeveer 15.7 m2 pp
Als je daar alle balkons, platte daken, dakterrassen en vensterbanken bij optelt, en rekening houdt met alle grond die echt-echt niet geschikt is om iets te verbouwen, denk ik dat je best safe kan zeggen dat er pp ongeveer 45m2 beschikbaar is (wat neerkomt op ongeveer 100m2 per huishouden).

Ik las ergens dat je met 35 tot 45 m2 pp jaarrond al je eigen groente en fruit kan verbouwen, maar dat lijkt mij persoonlijk erg krap. MAAR laten we zeggen 35 m2 pp voor groente en fruit, en 10m2 pp voor kippen of ander kleinvee, en dat je dan in ieder geval een gedeelte van je dagelijkse voedselbehoefte zelf kan voorzien.

Maar goed, dan zijn we er er natuurlijk nog niet.
Gelukkig is er ook nog eens 484090 hectare bos en open natuurlijk gebied in Nederland, wat neerkomt op 285 m2 pp. Niet alleen kan hier gebruik gemaakt van worden voor jacht en wildpluk, óók kan natuurgebied gebruikt worden voor veeteelt zoals nu al gebeurt met bijvoorbeeld natuurrunderen die jaarrond "vrij" buiten rond lopen. Zo kan er dus nog extra in voedsel voorzien worden zonder dat daar daadwerkelijk agrarische grond beschikbaar voor gemaakt hoeft te worden (al is het natuurlijk geen volledige oplossing aangezien dan natuurlijk in no time er geen natuur meer over is in Nederland).

Maar gelukkig is er nog 22884 miljoen m2 agrarische grond in Nederland, wat neerkomt op 1346 m2 pp.

Goh Loreen, wat wil je hier nou allemaal mee zeggen? Ja weet ik veel. Dat ik ADD heb en af en toe een beetje googlegeil word. Ik denk dat ik de laptop maar weer even wegzet :oops:
 

Erny

Last (wo)man standing
Hahaha... Geweldig @Loreen ... Zulke rekensommen waren mij gister iets teveel (slecht familienieuws ontvangen) hoewel ik wel de neiging had na Tanfana's vraag, dus dank voor deze moeite. :cool:

En ben je in je berekeningen nou uitgegaan van de totale Nederlandse bevolking of van het "werkzame" gedeelte hiervan... (oeps... )
En die 45m2 pp... is daar dan in de Randstad ook genoeg ruimte voor of moeten deze mensen uitwijken naar de wat legere delen des lands?

@Tanfana Ik had dus duidelijk van te voren niet de berekeningen gemaakt die professor Loreen gelukkig nu wel heeft gedaan. Dus mijn opmerking mistte inderdaad de benodigde onderbouwing. ;)
Het was meer dat ik zo hier thuis, in de wijk, een beetje om me heen keek en dacht... wáár moeten al deze mensen hun tuintjes dan maken? Teveel mensen, te weinig grond, tuinieren kont aan kont.
Vandaar mijn zeer ongefundeerde opmerking. :cool:

Lijkt me trouwens wel een prachtig gezicht als al het openbaar groen benut wordt voor voedselvoorziening. :D
 

Tanfana

Mankinds only hope
Admin
Wow @Loreen ! Goed bezig!
Ah, nu snap ik beter wat jullie bedoelen. Nederland is het een na grootste land in € in de export van agrarische producten. (Bron Rijksoverheid) Dus het lijkt me voorlopig vreemd dat het niet zou lukken om de mensen die in dit land wonen te voeden.
Waar het me wel altijd van gaat kriebelen is als ik over zo' n nieuw industrieterrein rij, waar maar een paar gebouwen staan, dat er zo veel grond braak ligt. Zonde! Daar passen heel wat moestuinen.

Maar terug op de startvraag van dit topic. Waarom is het belangrijk om te kunnen tuinieren?!
- Het is leuk om te doen.
- Je hoeft niet meer naar de sportschool om aan je conditie te werken.
- Je beleeft de seizoenen.
- Je wordt onafhankelijker van de commerciële voedselvoorziening.
- Je kunt smaakvolle rassen kiezen.
- Groente die met de wortels in de grond staan smaken beter dan groentes die op een water, stikstof, kali en fosfaat dieet staan.
- Het is ontspannend voor lichaam en geest.
-
En dit kan vast veel verder aangevuld worden.
 

Justprep

Elementary prepper
Dank jullie wel voor de reacties, heel erg fijn, en ook niet verwacht dat er zoveel reacties tips en meer zouden komen.
Ik weet nu alleen niet meer zo goed waar op te reageren, zal straks even goed na lezen en zo goed mogelijk terug reageren, sorry hiervoor
 

Erny

Last (wo)man standing
Aangevuld: @Tanfana
- Je leert omgaan met tegenslagen
- Je leert enorm veel geduld hebben
- Je leert vooruit te plannen
- Je leert door te zetten ook al moet je dingen doen die je niet graag doet om tot een goed resultaat te komen (ik haat bijvoorbeeld spitten en schoffelen en gras gras gras gras gras)
- Je leert dat er voor bepaalde dingen een bepaalde tijd (seizoen) is en dat daar een reden voor is
- Er is dus heel erg veel te leren, over wat er nodig is om dingen te laten groeien
- Je ruikt weer wat voor weer er aan komt
- Je gebruikt je inventiviteit en probleemoplossend vermogen om opduikende problemen het hoofd te bieden
- Je weet wat je eet en het smaakt ook nog eens stukken beter
- En in mijn geval verving het vorig jaar mijn revalidatie fysio omdat ik op de tuin dezelfde handelingen/bewegingen maakte maar er dan óók nog iets aan hád in plaats dat mijn energie verdween in de fitnessruimte.
- Je hoeft je nooit te vervelen, er is altijd wel wát te doen, en wat ik zelf erg fijn vind is dat er altijd wat anders te kiezen is om te doen passend bij mijn gemoed op dat moment. Soms heb ik "strafkamp" dagen waarin ik vreselijke rotklussen moet doen maar de voldoening daarna is dan ook weer groot.
- In mijn geval, tuinierend op een volkstuincomplex, is ook het sociale aspect erg belangrijk. Je bent daar toch met gelijkgestemden bezig.

En heb vast nog veel meer van dit soort belangrijke redenen vergeten. ;)
Oja... zoals:
- Je leert dat het ook heel belangrijk is om niets te doen en lekker te zitten genieten, met bv een wijntje, en te kijken hoe alles groeit en te beseffen dat het goed is. :D
 

Flos

SHTF Expert
@Loreen wat een pracht van een berekening Volgens mij als je alle vierkante meters optelt kom je 2x de oppvlakte van Nederland uit. :lol:
Maar alle gekheid op een stokje. Kan je het ook eens uitpluizen voor vlaanderen.
En @Tanfana en als jij een kool of een portie wortel aanbied aan jou buur gegroeid naast een pand op een industie park zullen ze die promt weigeren bang voor lood ziekten of kwik vergiftiging.
 

Tanfana

Mankinds only hope
Admin
Hier staan op het industriepark voornamelijk instalatie bedrijven, auto verkopers, en dergelijke. geen echte industrie. en het waren weilanden tot 5 jaar geleden.

Maar ik geef toe dat ik liever een worteltje van het land van mijn vroegere compagnon heb.
 

martin

Mankinds only hope
n.a.v. de berekening van @Loreen, hier nog een zeer informatieve link naar een 100 pagina's tellend onderzoek met de naam "voedselvoorziening in nederland onder crisisomstandigheden"


https://www.rijksoverheid.nl/docume...rland-onder-buitengewone-crisisomstandigheden

Het is een flinke pil maar zeker de moeite waard.

Onderzoek door LEI Wageningen UR - In deze studie hebben we een denkoefening gedaan of de Nederlandse landbouw in buitengewone crisisomstandigheden voldoende voedsel kan produceren voor 17 mln. Nederlanders. De crisis hebben we voorgesteld als een autarkiesituatie, waarbij geen import en export meer mogelijk is

Als je op de link klikt kan je het downloaden.
 

Erny

Last (wo)man standing
Heel interessant @martin

Om inzicht te krijgen in aan welke producten in zo'n autarkische situatie tekorten ontstaan (volgens de gebruikte modellen) is het heel leerzaam om iig Hoofdstuk 4 door te nemen.

Bladzijde 74
...Beschikbaarheid van voedsel: overvloed en schaarste
Zodra de autarkiesituatie ingaat, zullen burgers waarschijnlijk op grote schaal
gaan hamsteren. De schappen in de winkels raken daardoor snel leeg. Ze worden
echter ook weer gevuld met vlees, eieren, melk en groenten uit de lopende
productiecycli. Ook zullen er voldoende aardappelen en suiker zijn, omdat die uit
de aanwezige voorraad tot aan het beschikbaar komen van de volgende oogst,
kunnen worden gehaald, zoals normaal gesproken ook gebeurt.
Fruit zal beperkt beschikbaar zijn: dat bestaat vooral uit appels van het vorig
oogstseizoen en uit fruit zoals bessen dat uit de lopende productiecyclus beschikbaar
komt. Of er weer brood in de schappen komt, hangt af van de vraag
of de aanwezige voorraad graan geheel of gedeeltelijk wordt bestemd voor
broodgraan. Binnenlandse plantaardige olie en peulvruchten zullen nauwelijks
nog te koop zijn, maar waarschijnlijk zal er wel buitenlandse plantaardige olie
beschikbaar zijn uit de voorraden van de verwerkende industrie in Nederland...
(Port of Rotterdam Authority, 2010).

Blz 75:
...Als de winkels direct na het ingaan van de autarkiesituatie
leeg gehamsterd zijn, zullen de schappen alleen nog worden gevuld
met Nederlandse waar en met die buitenlandse levensmiddelen, die in havens
of bij de industrie aanwezig zijn. Nederland kan - in tegenstelling tot landen als
Duitsland, Zwitserland en Noorwegen - in dit geval niet putten uit een strategische
voorraad geïmporteerde levensmiddelen. Of de Nederlandse overheid
overgaat tot het aanleggen van een strategische voorraad geïmporteerde levensmiddelen
- voor zover die lang houdbaar zijn - als voorzorgsmaatregel voor een
crisissituatie, is een politieke keuze....
 
F

frans81

Gast
Als je dan ook nog eens kijkt naar de inhoud van alle leegstaande Gigantische Kantoren en Fabrieken die gebruikt kunnen worden voor een vorm van Groenten Kweken en fruit ( Nee geen Wiet ) .
Ook daar liggen mogelijkheden genoeg .
Dus ook binnen zijn er mogelijkheden met beschikbare ruimte ;)
 
Bovenaan