• Welkom op ons forum. Gasten hebben beperkt toegang tot ons forum. Meld je daarom aan voor een account. Registreren kost slechts een minuutje van je tijd.

Wanneer is een prepper een prepper?

DO-it

Diehard Prepper
‘De scheidingslijn tussen leven en overleven ligt heel dicht bij elkaar en is een dunne lijn. Tussen bewust kiezen voor mezelf tot me mee laten trekken in de waan van alledag.‘

Dit, werkgerelateerde citaat, trigerde mij met iets wat mij bezig houdt en misschien is dit elders al uit en te na besproken, maar ben ik wel erg benieuwd naar jullie verhaal.

Afgelopen weekend, (mijn eerste weekend met jullie, mijn tweede kennismaking met jullie) heb ik vooral bij iedereen wat rond gesnuffeld. Kacheltjes bekeken, materialen gezien en vooral geluisterd waarom mensen aanschaffen wat ze hebben gekocht. Ik heb gezien hoe makkelijk er gedeeld wordt, de ene met eten, de ander met materialen, sommige beiden, maar vooral informatie.

Dan kom ik bij het citaat, leven vs overleven, bewust kiezen vs mee laten slepen door de waan van de dag. Ergens in het leven kies je ervoor om op deze manier (‘de prepmethode/ prepmanier) te leven. Waardoor ben jij in aanraking gekomen met deze filosofie? Wat heeft gemaakt dat je er bewust of wellicht onbewust hiermee bezig bent? Waaraan zouden anderen jouw visie kunnen zien? Ben je iedere dag bewust bezig of laat je je meeslepen door de waan van de dag en wordt je af en toe geprikkeld, waardoor je je dan bewust wordt? Wanneer is een prepper een prepper? Of is een prepper een verzamelaar van goede bruikbare spullen of is hij/ zij meer dan een ‘verzamelaar’?

Als ik naar mezelf kijk, dan ben ik wel opgegroeid met ‘preppen’, al vraag ik me af of mijn ouders zich dit bewust waren.... We hadden een moestuin (er werd geweckt, bevroren en de Rumtopf (vers fruit op sterk water.;)..), we hadden kippen (voor de eieren en de slacht) en konijnen (voor de slacht). Ieder half jaar of zo werd er naar het slachthuis gegaan om een half varken te kopen. Ieder dubbeltje werd bewust omgekeerd en alle supermarkten in de buurt werden afgestruind voor de reclames (en dan vooral kijken of de reclame ook echt reclame is en niet elders toch goedkoper was). Kleding werd gekocht tijdens de opruiming (is nog steeds een leuke sport) en doorgegeven.
Zelf ben ik erg van een goede voorraad, altijd even ruiken/kijken of over de datum echt niet goed meer is en een ieniemini moestuintuintje (vooral uit tijdgebrek naast de uren die ik werk). Proberen zoveel mogelijk cash te betalen en vast wel meer dingen die ik onbewust doe, omdat ik zoveel mogelijk zelf wil kunnen doen, voor zolang als mogelijk. Wellicht in tegenstelling tot mijn ouders, die een minder riant salaris hadden en daarom deden wat ze deden (en eigenlijk nog steeds doen, behalve dan de moestuin, de dieren en het halve varken, vanwege de leeftijd).
Voor mij is preppen een visie/ houding wat je al dan niet uitdraagt naar anderen. In mijn geval vooral de jongeren en alle anderen die afhankelijk zijn (geworden) van de digitale wereld. In mijn werk ook naar collega’s en collega instellingen..... niet iedereen is digitaal aangelegd, weet hoe het werkt, of kan lezen/ begrijpen wat er in brieven staat. Anderen ervan bewust maken dat normaal niet altijd normaal is, hoort daar ook bij. Openstaan voor ideeen van anderen, of kijk op het leven. Nieuwsgierig zijn....
Is preppen dan een combinatie van ‘verzamelen’/ zelfvoorzienend zijn en visie/houding? Op welk moment heb jij jezelf ‘prepper’ genoemd? Wanneer mag ik mezelf een prepper noemen? :fluit:

Tja zomaar wat vragen, overwegingen waar ik me mee bezig houd en waarvan ik benieuwd ben wanneer jullie bewustzijn is gestart.

Als dit topic verplaatst moet worden, dan vooral doen. Ik twijfelde tussen koffiekorner en deze.....
 

Dreutel

Prepper goeroe
Van mij mag iedereen die dat wil zichzelf een prepper noemen hoor. Zelf doe ik dat eigenlijk nooit. Van huis uit heb ik altijd een voorraad gehad, en hoopte ik op 2 meter sneeuw, zodat ik lekker binnen kon blijven :). Met die Amerikaanse doomsdaypreppers heb ik ook nooit echt een link gehad, al had ik wel een voorraad en kampeerspullen. Pas toen ik op een wildkampeerforum iets las over preppers.nl ben ik daar ook eens gaan kijken, en nu zit ik nog steeds op een prepperforum, maar van mij zouden ze dat ook anders mogen noemen hoor, al klinkt een "voorbereide mensen forum" ook niet echt lekker. "De provisiekast" zou misschien een leuke naam voor een prepperforum zijn. :)
 
F

frans81

Gast
Laatst bewerkt door een moderator:
Ik pak het woord " Prepper " heel ruim op .
Het kan alle kanten op en heeft voor iedereen eigenlijk toch dezelfde betekenis .
En juist daar ontstaat de verwarring .
Ook ik ben een Prepper en ben dat ook weer niet !
Ik ben het niet als ik mij ga vergelijken met hen die al bijna Zelfvoorzienend een Leven leiden .
Ik ben het niet als ik mijzelf vergelijk met hen die al voor 3 Mnd Noodvoorziening in huis hebben .
Enz Enz .
Maar ik ben het wel als ik naar mijn Karakter kijk en met wat ik allemaal denk !
De Vorm van Overleven in mijzelf , de Vorm van Improviseren die van binnenuit komt .
Het woord Prepper wordt ook vaak gezien als een Meteen Over the Top iets Pfff . Een vorm van " Voel eens effe aan je Bolletje " .
En dat komt weer Oa door de Amerikaanse Input uit den Beginnen
En dit alles ook nog eens aangestuurd door de Wereldse Onrust en daaruit voortvloeiende onzekerheden .
En dan kom je er al gauw achter dat er in heel veel mensen een " Vorm van " Prepper " schuilt !
Maar als ik oa naar dit Forum kijk en hun aantal Leden dan weet ik ook zeker dat het voor velen een vorm van Sociale Bezigheid is en Afleiding en dat ze tevreden zijn met wat Kampeer gevoel .
En dat ze nooit daar zullen aankomen of dat zullen gaan bereiken waar de Dy Hard Prepper uiteindelijk naar streeft .
ONAFHANKELIJKHEID EN ZELFREDZAAM 100%% . Voor die Groep is het ook niet de Bedoeling om al dat Extra Extra aan te schaffen en ze kijken wel waar het uiteindelijk eindigt :(
Als ik anders zou kunnen wonen en ik had dus Ruimte en mijn Vrouw was gezond en ik was " Vooral " 30 jaar eerder ( 30 Jaar eerder zijn Gerelateerd aan een Mooi Stekkie Kopen of Huren ) begonnen met wat ik nu zou willen dan zou ook ik een Uber Prepper zijn en ziek in de Ogen van de te naïeve mens die zich gewoon VEILIG blijft voelen . Hen die Denken dat ze op het laats nog even een oplossing hebben .

Persoonlijk moet ik eerst mijn Totaal verzonnen Onzekerheden wegwerken die van een andere Planeet komen en moet ik mij eerst weer leren Socialiseren .
Voor de Toekomst moet ik hoe dan ook OVERLEVEN en er komt naar ik hoop een dag dat ik eindelijk structuur krijg in het Opslaan van benodigde Items die er toe bijdragen dat ik minimaal 3 tot 6 Mnd kan terugvallen op de Belangrijkste dingen .

Tot nu toe noem ik mijzelf geen Prepper maar loop ik hand in Hand met PREPPERS . Met hen die weten welke Kant op en met de benodigde wijsheid en Motivatie .
Ook is de uitrusting , nu vooral gebaseerd op een wegwezen Scenario .
 

Harry Nack

Last (wo)man standing
Er zijn mensen die het woord prepper niet kennen maar die meer prepper zijn dan welke prepper op dit forum dan ook.

Simpel gezegd zou ik iemand een prepper willen noemende die zich bewust is van wat er kan gebeuren en die zich hierop deels of geheel heeft voorbereid. De beste preppers zijn die mensen waarbij het preppen is ingebakken in hun systeem (hun doen en laten).

My2cents
 

Richard434

Prepper goeroe
Römertopf moet natuurlijk Rumtopf zijn :fluit:....kan alleen niet meer bewerken zie ik:(.
Ik heb hem even voor je bewerkt.
Volgende keer kan je eventueel ook op de "meld" knop drukken. ;)

On topic:
Ik vind mezelf geen Echte prepper, heb daarvoor nog te veel niet op orde.. ;)
Ja, ik heb nu een leuke verzameling aan nuttige spullen.
En ja, ik probeer me voor te bereiden op allerlei mogelijke verstoringen.

Aan de andere kant wanneer noem je iemand dan wel een prepper.
En weten preppers dat ze prepper zijn?
En en en.. ;)

Uiteindelijk komen we er op uit, dat het typisch hokjesdenken is om mensen een label op te drukken.
 

DO-it

Diehard Prepper
Ik heb hem even voor je bewerkt.
Volgende keer kan je eventueel ook op de "meld" knop drukken. ;)

On topic:
Ik vind mezelf geen Echte prepper, heb daarvoor nog te veel niet op orde.. ;)
Ja, ik heb nu een leuke verzameling aan nuttige spullen.
En ja, ik probeer me voor te bereiden op allerlei mogelijke verstoringen.

Aan de andere kant wanneer noem je iemand dan wel een prepper.
En weten preppers dat ze prepper zijn?
En en en.. ;)

Uiteindelijk komen we er op uit, dat het typisch hokjesdenken is om mensen een label op te drukken.

Ja misschien heb je wel gelijk..... misschien bestaat ‘de prepper’ wel niet..... Het is ook maar een naam. Aan de andere kant zo heet het forum ook en onder de nicknames staat prepper, senior prepper, prepper goeroe etc. Velen vinden zichzelf ook een prepper. Nu ben ik op zoek naar wanneer ben je nou een Echte prepper.... Als je net als @Flos (tenminste in mijn ogen) super zelfvoorzienend bent of als je je BIL/ BOL op orde hebt? Mij gaat het niet om hokjes te denken, maar vooral de essentie..... en wat maakt dat mensen al dan niet bewust kiezen om op deze manier te leven.

Wellicht vraag ik te veel voor op een forum (waarin mensen ook bewust letten op wat ze posten of hoe ze reageren). maar ik ben oprecht nieuwsgierig en benieuwd.....
 

Richard434

Prepper goeroe
Ja misschien heb je wel gelijk..... misschien bestaat ‘de prepper’ wel niet..... Het is ook maar een naam. Aan de andere kant zo heet het forum ook en onder de nicknames staat prepper, senior prepper, prepper goeroe etc. Velen vinden zichzelf ook een prepper. Nu ben ik op zoek naar wanneer ben je nou een Echte prepper.... Als je net als @Flos (tenminste in mijn ogen) super zelfvoorzienend bent of als je je BIL/ BOL op orde hebt? Mij gaat het niet om hokjes te denken, maar vooral de essentie..... en wat maakt dat mensen al dan niet bewust kiezen om op deze manier te leven.

Wellicht vraag ik te veel voor op een forum (waarin mensen ook bewust letten op wat ze posten of hoe ze reageren). maar ik ben oprecht nieuwsgierig en benieuwd.....
Te veel vragen kan niet, te nieuwsgierig zijn ook niet. Hooguit kan je op een vraag geen antwoord krijgen.
Ik denk dat weinig mensen zoiets hebben van, "Goh, laat ik eens gaan preppen". De meeste mensen krijgen een moeilijke tijd voor hun kiezen waardoor ze inzien hoe snel dingen mis kunnen gaan.
Van daar uit komt het "voorbereid zijn op". Daarna komen er steeds meer dingen bij.
En ik denk dat een "prepper" nooit klaar is.
Ook zelfvoorzienend levende mensen, zijn allereerst nooit klaar met hun werk. Ook hun voorraden voor mindere tijden, zijn nooit "genoeg".
Daarnaast zijn er altijd nieuwe taken die je kunt leren.

Dus ik denk dat de essentie van een prepper is, dat het mensen zijn die voorbereidt zijn op onvoorziene omstandigheden, waarbij zelfvoorzienendheid en daarbij behorende voorraden en vaardigheden een prioriteit hebben.
 

Roel

Mankinds only hope
Tja, ik weet nog best dat mijn grootouders altijd de prepper uithingen, alleen wisten ze dat natuurlijk niet.
Water uit de put, wc was een gat in de plank met een emmer eronder, kachel liep op hout en turf evenals de kookkachel.
Varken in de schuur, kippen, konijnen etc. Je was geen slager nodig.
De kelder vol met alles wat er uit de tuin kwam, wecken, drogen, zouten en zuren en geen mens die dat preppen noemde, het was de normale gang van zaken.
Ik weet het niet uit eigen ervaring, maar hoorde vaak genoeg dat ook tijdens de oorlog dit zo ging. Eer werd in tegenstelling tot andere streken in het land geen honger geleden.
In het noorden bedoel ik daarmee. Ik denk dat opa en opoe goedkeurend zouden brommen als ze onze manier van aanpakken zouden kunnen zien....:)
 

Flos

SHTF Expert
Ongeveer 5 jaar geleden zette ik mijn eerste vinger op een toetsenbord. Of het nu toeval was of door een verkeerde handeling ik weet het niet meer maar ik kwam al hou op een Belgische preppers forum. Met wat verder zoeken kwam ik op preppers.nl en daarvoor had ik nog nooit van de term gehoord.
Niet dat ik mij niet voorbereide hoor. Ik bereide mij voor op slechtere tijden schaarste eenzaamheid stoomuitval water en gas afsluiting. Banken die raar gaan doen, zonder werk te komen benzinestation die dicht zijn. Noem maar op alles wat maar kon gebeuren wilde ik mij op voorzien . Maar dat wilt niet zeggen dat mijn leven van een leien dakje liep. Ik heb meer pech gehad dan laat ons zeggen de gemiddelde lagelander. Maar telkens kwam ik er weer boven op of toch gedeeltelijk. Waarom ? Omdat ik mij zo goed als mogelijk had voorbereid.
De reden van de grote verscheidenheid aan spullen was gewoon omdat je eigenlijk nooit kon weten wat je zou nodig hebben in gelijk welke situatie.
En omdat ik hou van hebbe dingen en goed bedoelde rotzooi.
 

ReadyMom

Prepper goeroe
Hm, de 'echte' prepper. Goed vraagstuk. Ik denk dat, als je het echt helemaal zou ontleden en bekijken waar je het meeste aan hebt, het toch 'instelling' en 'karakter/persoonlijkheidseigenschappen' zou zijn. Je kan nog zoveel spullen en voorraden hebben, en nog zoveel theoretische kennis, maar als je niet kan handlen wat het ook maar is dat er voor je voeten geworpen wordt, dan kom je niet ver. Dus; creatief/oplossingsgericht kunnen denken en handelen, tegenslag kunnen verwerken, niet klagen maar dragen want het moet gebeuren, overlevingsdrang, aanpassingsvermogen, zelf denken, etcetc.

Maar voor mij hoeven die labels, en zeker 'gradaties' daarin niet, dus beschouw bovenstaande maar gewoon als mijn ramblings.
Voor mij is 'prepper' gewoon een ander en korter woordje voor eenieder die zich in welke mate en vorm dan ook voorbereid op eender welke onvoorziene gebeurtenis/tegenslag.
 

DO-it

Diehard Prepper
Een blik soep in de kast hebben staan voor het "geval dat" maakt je al een prepper.

Dat zou dan betekenen dat volgens jou heel Nederland en omstreken een prepper is? Wat maakt dat juist jij hierin geïnteresseerd bent en je aanmeld op een forum als deze, je informatie deelt en tot je neemt?
 

Stuudje

SHTF Expert
Moderator
Ik begeleidde mensen thuis...en ik kan je verzekeren dat de meesten echt geen voorraad, zelfs niet voor en dagje, geen blik soep hebben staan. Vooral de jongere generatie en mensen uit de stad zijn daarmee onbekend. Die beslissen in de winkel wat ze gaan eten,als de winkel dicht is bestellen ze wel.
 

AWOL

Prepper goeroe
Dat zou dan betekenen dat volgens jou heel Nederland en omstreken een prepper is? Wat maakt dat juist jij hierin geïnteresseerd bent en je aanmeld op een forum als deze, je informatie deelt en tot je neemt?

Het betekent voornamelijk dat ik het niet zo'n interessante discussie vind wanneer een prepper een prepper is. Helemaal in de basis, zoals we allemaal weten, is het woord prepper afgeleid van het Engelse "to prepare", wat niets meer of minder betekent dan "je voorbereiden". Je ergens op voorbereiden is zo algemeen als dat het klinkt. Je pensioenopbouw is voorbereiding, een verzekering is voorbereiding, checken of je koffer nog in orde is voor de volgende vliegvakantie is voorbereiding, een atoombunker bouwen is ook voorbereiding. En een blik soep extra hebben dus ook. Vrijwel iedereen bereid zich in meer of minder mate wel ergens op voor.

Verder is er alleen een verschil in de hoeveelheid mogelijkheden waarop iemand zich zou willen voorbereiden, sommigen gaan daar heel ver in.
 

petroman

SHTF Expert
Tsja, ik heb het wel eens geschreven dat onze (voorouders) allemaal preppers waren.
Wij staan nu te kwijlen als iemand iets gaat wekken of inmaken, nou dat was toen heel normaal.
Ik zie de buurvrouw nog op een deur enorme hoveelheden groenten snijden, ja die hadden gewoon achter hun huis een groentetuintje net als mijn buren verderop.
Detail is wel: het zijn oudere mensen.
Als mijn kinderen een kast willen hebben gaan ze naar ikea, ik ging naar ed werkplaats van mijn vader, haalde me handen open, en timmerde een kast in elkaar.

Gemak dient de mens en gemak maakt de mensen afhankelijk.
Beetje voorbereiden , een volle kast, nadenken over wat als, dat is al de boy scout zijn: be prepared.
 
F

forumlid 1447

Gast
Ik denk niet in termen van prepper, gewoon altijd een plan B, C en D hebben.
Ik denk ook niet in termen van bugging out, (wat een woord).
Gewoon de wereld leven zoals ik dat wil, zover als het mogelijk is, leren, observeren, anders
de zaak proberen te bekijken.
Weten dat als de wereld even niet mee wil, dat je kunt overleven.
En als het fout gaat, voorbereid zijn, (en op de knieën hopen
dat het nooit nodig is).
Dit is mijn levensstijl vanuit mijn opvoeding, alleen mijn ouders waren het zich niet bewust, en zochten nooit de
rand op van wat mocht, en wat niet.
 

joepmeloen

Prepper goeroe
Ik ben wel benieuwd wat mensen als minimaal criteria hebben om een prepper te zijn of iemand als prepper te zien.

Ik denk zelf dat als je de basis om te overleven in alle tijden en omstandigheden op orde zijn dat je dan een prepper bent of als gezien mag worden.
 

Papillon

Diehard Prepper
Voor mij toen ik ervoer dat tijd relatief is. Hulp is er met 5 minuten! Nou 5 minuten kunnen een eeuwigheid lijken!! Liever vertrouw tijdens een grote situatie naast de hulpverlening ook op mijn eigen voorbereiding, en oefening.
 

Wafels

Diehard Prepper
Zelf vind ik het woord ''prepper'' niet zo geslaagd ik gebruik liever de term ''een zelfredzaam mens '' bij een het woord prepper
wordt gelijk een associatie gelegd met een beeld naar Amerikaans voorbeeld en dat vind ik niet zo geslaagd .
Verder zie ik hier veel opmerkingen waar ik me wel mee verenig , zoals wat @ReadyMom schrijft karakter en instelling ,
maar ook wat @Papillon schrijft als je een keer iets meemaakt wat erg ingrijpend is dan is dat een llering die je niet snel vergeet
en graag wilt voorkomen .Ook de insteek van @wiliam schrijft vind ik prima en zoals @petroman aangeeft vroeger had men meer
en dat klopt . In nieuwbouw huizen wordt allang geen schoorsteen meer gebouwd en tegenwoordig zie je enkel nog maar huizen met elektriciteit koken ,
koken op gas is ook al niet meer van deze tijd , of wat @Stuudje schrijft veel jonge mensen hebben weinig of niets in huis dit klopt ook goed
al hoewel veel mensen ,ook oudere mensen water in huis hebben vergeten .
Ik denk dat veel mensen hier wel een raakvlak hebben . Het is gewoon wat van alles , karakter ,
persoonlijke ervaringen die een mens vormen , kennis van zaken (willen hebben) , maar toch ook een voorraad willen hebben en ik denk hier
niet alleen aan voedsel maar aan tal van zaken , dingen die je zelf (makkelijk )niet kunt maken etc.
En @joepmeloen , ik vind het een leuke opmerking van :''
Ik ben wel benieuwd wat mensen als minimaal criteria hebben om een prepper te zijn of iemand als prepper te zien.
Ik denk zelf dat als je de basis om te overleven in alle tijden en omstandigheden op orde zijn dat je dan een prepper bent of als gezien mag worden.
'' ,
met name deze laatste zin , want wat voor de één voldoende is , is voor een ander te weinig en ik denk dat ieder voor zich moet uitmaken wat hij is .
ik ben in ieder geval geen prepper maar een zelfredzaam mens en ik vind dat je ieder n zijn waarde moet laten en er respect voor moet hebben (ook al heb jezelf een ander idee )
gr will
 
Bovenaan