• Welkom op ons forum. Gasten hebben beperkt toegang tot ons forum. Meld je daarom aan voor een account. Registreren kost slechts een minuutje van je tijd.

Welke kettingzaag zou jij adviseren?

Highway

Last (wo)man standing
Mijn oude pa en ik hebben het plan om samen een kettingzaag aan te schaffen. Hij heeft ooit een elektrische gekocht, maar die is tijdens het zagen in mijn handen overleden, de zaag dus he :rolleyes:
Het ding is 10 jaar oud geworden, maar heeft ook lange tijden niks gedaan. Nou was ik over de prestatie niet ontevreden, dus een lichtgewicht elektrische kettingzaag zou er wel weer mogen komen. Is voor mijn slechtziende oude vader ook goed te hanteren. Maar nou hoorde ik van @Myronprps dat een heel klein benzine zaagje ook heel goed kan presteren. En de zaag die @Piroska heeft was wel heel zwaar, maar tegelijk heel betrouwbaar en sterk.

Er zijn heel veel merken en type's benzine kettingzagen, om er een paar te noemen:
Dolmar Einhell Hitachi Makita McCulloch MTD Ryobi
Of elektrische :BLACK+DECKER Bosch GARDENA Skil WOLF-Garten
Met een benzine motor of elektrisch, lange en korte kettingen, dure en goedkope. Maar welke springen er uit in kwaliteit, prestatie, degelijkheid en betrouwbaarheid? Gewicht en geluid kunnen ook grote verschillen maken.

:) Mijn vraag aan jou is: Als je een kettingzaag zou adviseren voor rond je huis en je tuin voor onregelmatig gebruik, welke zou je dan noemen als het een benzine zaag is, en welke als het een elektrische is?

Oh, en welke zagen zijn echt onbetrouwbaar en ronduit waardeloos zoals dit hieronder? ..dan kunnen we die direct al overslaan ;)

:eek:
7I0lRFV.gif
:confused:
 

I_am

Elementary prepper
Een Stihl zou mijn eerste keuze zijn, maar voor een wat lagere prijs voldoet een McCulloch (voor onregelmatige klusjes rondom huis) ook prima;)
Ik heb van beide merken een benzine variant, van McCulloch had ik ook nog een elektrische, maar dat gedoe met snoeren (en toch ook mindere vermogen) heeft er voor gezorgd dat ik die van de hand heb gedaan.
 

Hurbie

Prepper
Hier ook een stihl eigenaar , een beetje zoeken naar eeen aanbieding en je vind een nieuwe voor 200 euro, bijna wereldwijd onderdelen te vinden en gewoon een betrouwbaar mark.

Laat je niet verleiden tot een veel te grote zaag , met een 30 cm blad kun je met wat oefening een boom van 60 - 80 centimeter om krijgen .... En de meeste bomen die je gaat zagen zijn toch niet zo groot ...
 

pjotr78

Specialist
Ook hier een Stihl motorkettingzaag (MS-211 met 40cm blad) http://www.stihl.nl/STIHL-Producten...-onderhoud-van-percelen/21308-110/MS-211.aspx zeer tevreden mee. gekocht in een mooie aanbieding bij de lokale kettingzaag vakman/reparateur/slijperij. al de nodige kleinere en grotere boompjes mee omgelegd :fluit:
Zijn ook voor onder de 200 euro "gewoon" bij de Welkoop te krijgen, meestal met een 30cm blad bijvoorbeeld: https://www.welkoop.nl/winkel/tuin/...tihl-ms-170-benzine-kettingzaag-30-cm_1186060. Stihl maakt tegenwoordig ook (goede, betrouwbare) accu kettingzagen. (mocht je toch elektrisch willen). zonder het gedoe van snoeren. http://www.stihl.nl/STIHL-Producten/Accumachines/01597/Accumotorzagen.aspx

Vriend van me heeft een Husqvarna, ook een goed degelijk merk, maar volgens mij in Nederland iets minder gangbaar waardoor hij af en toe gedoe heeft o aan

Ik heb eerst een elektrische Bosch gehad, maar die was binnen twee jaar stuk op plastic onderdelen die niet vervangbaar waren. Natuurlijk net geen bonnetje meer :-(

Als advies zou ik willen meegeven, kijk eerst naar je gebruiksdoel, dan naar het benodigde vermogen en zaagbladlengte. en kijk naar de beschikbaarheid van kettingen en dergelijke in jouw omgeving. (En vergeet de geschikte beschermende kleding niet :fluit:). Ga voor een goed, betrouwbaar merk zodat je weet dat er voldoende onderdelen etc. te krijgen zijn en je met garantie en "aftersales" ook goed zit. En dan het liefst bij een vakhandelaar in de buurt je laten adviseren.

voor het zagen van stammetjes en takken tot een centimeter of 30 voldoet een lichte zaag al snel. Met name bij het vellen van bomen kan wat extra power gewenst zijn.
kijk ook eens op: http://www.stihl.nl/stihl-producten.aspx om je een beeld te vormen van gebruik/vermogens/etc.

GreetZ,
Pjotr78
 

Roel

Mankinds only hope
Mijn Husqy doet wat ie moet doen, of het een minder gangbaar merk is in Nederland zou ik niet durven zeggen, hier in Groningen i.i.g. niet, het is rondom me heen bijna allemaal Husqvarna wat de klok slaat.
 

I_am

Elementary prepper
McCulloch hoort overigens ook bij de Husqvarna groep en die dingen zijn bij iedere (bekende) bouwmarkt wel te koop, dus in die zin zijn er sowieso heel wat "Husqvarna" machines in Nederland. (Dat is eventueel gunstig ivm verkrijgbaarheid van (reserve-)onderdelen. Maar goed, Stihl is ook ruim verkrijgbaar, wel vaker bij (profi-)vakhandel.)
 

pjotr78

Specialist
Mijn Husqy doet wat ie moet doen, of het een minder gangbaar merk is in Nederland zou ik niet durven zeggen, hier in Groningen i.i.g. niet, het is rondom me heen bijna allemaal Husqvarna wat de klok slaat.
misschien is het dan wel afhankelijk van je regio, als er een (of meerdere) vakhandelaren in je omgeving hebt dat ze er vanzelf meer zijn, die vriend van me zit ook in (noord-oost) Groningen. Hier in de regio Haarlem zie je vooral heel veel Stihl gebruikers, met name onder de professionals.
Maar we hebben er dan ook meerdere dealers van in de (grotere) regio zitten.

GreetZ,
Pjotr78
 

Jasje

Prepper goeroe
Ik heb een aantal kettingzagen versleten en ben uiteindelijk ook uitgekomen bij een ”Stihl”. Het feit dat ik deze al heel wat jaren zonder problemen gebruik zegt me genoeg. Het is gewoon goed gereedschap.
Ik heb bij de aanschaf wel gekozen voor het ketting snel span systeem van Stihl. Als je de ketting tijdens de werkzaamheden moet bijspannen dan is dit in seconden zonder gereedschap en met je handschoenen aan te doen. Dat scheelt veel tijd en werkt fantastisch. De enige onderbreking die je dan nog hebt zijn olie of benzine bijvullen (of je eigen uithoudingsvermogen ;)).
 

Highway

Last (wo)man standing
Dank jullie wel voor de eerste reactie's :). De Stihl is inderdaad een populair en gangbaar merk, maar blijkbaar is Stihl ook betrouwbaar lees ik. Niemand iets over de Japanse zaagjes of zo? Of de huismerken?
 

Myronprps

Prepper goeroe
@Highway kijk eens naar de stihl ms170 (of de stihl 880 haha). Klein zaagje met zowel een 30cm als 38cm blad en hartstikke zuinig, Mcculloch heb ik enorm slechte ervaringen mee en hierover zijn de meningen verdeeld maar iedereen is het erover eens dat stihl (husqvarna ook) een topmerk is, betrouwbaar en gaat lang mee.

De olie kost niet enorm veel en de benzine ook niet en je kunt het altijd met je meenemen in een dubbele jerrycan, eentje met stopcontact kan dat niet. (Rondrijden in hongarije en er ligt misschien een boom op je pad of je hebt takken nodig om grip te krijgen als je vast zit. Af en toe een boom vellen kan ook niet met een elektrische.

Benzine heeft zonder enige twijfel ook meer vermogen wat toch wel erg fijn is soms.

Dus ik zou voor een kleinere stihl of husqvarna gaan en daarna het boek de man en het hout kopen.

PS: dit is de stihl 880 word veel gebruikt voor de grote redwoods en sequoia'sRedgum72inchbar.jpg
 

Rataplan

Mankinds only hope
Ik zou voor de HighHusq gaan...eeh nee de Wayvarna....eeh nee de HighVarna....of was het nou de HusqWay.......afijn iets dergelijks dacht ik.....:fluit::lol:
 

mrsjones

Diehard Prepper
sthil ms 461. Wij hebben er vijf van. Ze werken prima,worden niet snel warm,blijven lang sharp en je kun ze goed zelf onderhouden. Nou zitten wij in de jungle en wij gebruiken die dingen ook echt veel.
Ik houd ervan om meerdere van iets te hebben,om te kunnen canibaliseren zo nodig.
Ik werk met steeltoes boots,van er zijn geen prof schoenen in maat 36. Ik heb wel benen bescherming.
 

Harry Nack

Last (wo)man standing
@Highway, het is maar wat je ermee wilt doen en hoe vaak je de machine gaat gebruiken. Doe je veel kleiner spul, neem dan geen zware machine. Dat scheelt je enorm in verbruik van olie en brandstof (steeds bijtanken). Bovendien kun je met een zware het niet lang volhouden.

Ik heb een Makita 30-35cm uit mijn hoofd voor het kleinere werk en die heeft er al 38 hectare vooral fruitbomen, naaldbomen en enkele olijven opzitten. De kleine van Makita durf ik ook beter te noemen dan de dezelfde maat Stihl waar veel plastic in is verwerkt. Mijn grote was een Stihl maar nu een Mc Cullough die uit de Husky fabriek komt. Die is een stuk zwaarder en verbruikt dus ook meer, dus wordt die nauwelijks gebruikt (alleen wanneer echt nodig). Van het merk Echo heb ik nog kleineren machines gezien die het prima doen, maar ook duur zijn.

Als ik momenteel nieuw zou kopen, dan ga ik niet meer voor Stihl. Dan wordt het een Husky als grote machine en Echo als kleine zaag.
 
Bovenaan