• Welkom op ons forum. Gasten hebben beperkt toegang tot ons forum. Meld je daarom aan voor een account. Registreren kost slechts een minuutje van je tijd.

Wild jaar ,Koen Arts (boek)

Stuudje

SHTF Expert
Moderator
Koen Arts (38) en zijn vrouw Gina (34) voelden dat ze de verbinding met de natuur aan het verliezen waren. Die haalden ze terug met een experiment. Ze leefden 365 dagen buiten. Arts schreef een boek over hun avontuur: Wild Jaar.
https://www.gelderlander.nl/mill-en...-schreef-er-een-boek-over-wild-jaar~a6cb36e4/

Die 365 dagen buiten was op zijn minst 12 uur buiten per etmaal. ,,Buiten zijn, maar toch de dagelijkse dingen.” op Natuurcampings en in achtertuinen van vrienden. Niks Bali of Zuid-Amerika
,Bouw een vuurtje en ga daarbij zitten in plaats van op de bank. Het primitieve vuurtje in jezelf gaat dan ook branden. Je hoeft geen wildernis te hebben om wildheid te vinden.”
 

zonnebrood

Mankinds only hope
Leuk artikel! En vooral dat ze niet hip een vlog zijn begonnen compleet met patreon geneuzel om de hobby de bekostigen.

Vooral de neurologische impact van de vervreemding van de natuur is interessant, onze hersenen werken anders in een urbane omgeving. We hebben meer stress etc etc.

Al een wat ouder onderzoek maar erg interessant, gaat oa over wat ik net benoemde: https://humanstress.ca/living-and-growing-in-cities-affects-the-brains-response-to-stress/


Een recenter artikel:
https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0272494419302397

41hgn2EqUYL._AC_SY400_.jpg

Een must voor iedereen om te lezen, al is het maar om terug te denken aan je eigen kindertijd. Hoe gezond vervelen eigenlijk is! Tegenwoordig is alles rubbertegel en zijn de meeste ouders van die helicopter ouders die als een bezetene hun kroost beschermen tegen iedere val of stoot.

Hier in het hoge noorden zijn we bevoorrecht en mini en ik helemaal. We zijn eigenlijk altijd buiten, op mn werk ook. In de winter maken we een kampvuur, de kinders zijn echt heel erg flink in het sprokkelen en het opbouwen van het vuur!

Het praten begint dan vanzelf eigenlijk.
 

Ray

SHTF Expert
Tijdje terug las ik ook een artikel over architectuur in de stad en dat de rechte lijnen met vele geometrische details een vreemde invloed heeft op onze psyche. Die kan ik niet terug vinden, wel een ander interessant stuk van EOS over wat steden met ons brein doen.

De amygdala van mensen uit landelijke streken reageerde nauwelijks op psychische stress; bij mensen uit kleine steden was de activiteit al duidelijker en bij metropoolbewoners was die het hoogst. De gevarensensor in het brein van stedelingen is dus gevoeliger voor sociale druk. Misschien is dat wel een van de oorzaken voor hun grotere neiging tot depressie en angststoornissen, meent Meyer-Lindenberg. Ook uit ander onderzoek is bekend dat deze psychische stoornissen gepaard gaan met een verkeerde regulatie door de amygdala. Net zoals dat trouwens het geval is voor de neiging tot impulsiviteit en gewelddadigheid. Het zou heel wat criminaliteit in stedelijke gebieden kunnen verklaren.
Bron: https://www.eoswetenschap.eu/psyche-brein/stress-de-stad
 
Bovenaan