• Maandag 5 december 2022 rond 12.00 uur zendt de overheid een NL-Alert testbericht uit in heel Nederland.
  • Welkom op ons forum. Gasten hebben beperkt toegang tot ons forum. Meld je daarom aan voor een account. Registreren kost slechts een minuutje van je tijd.

zonnebrood

Mankinds only hope
Misschien een domme vraag maar misschien kan iemand hier een antwoord op geven?

Tijdens een wandeling vandaag kwam ik per abuis een gele framboos tegen. Nu heb ik een van de vruchten mee genomen om daar de zaadjes uit te halen en deze te planten in potjes in de hoop de stekjes volgend voorjaar te kunnen planten.

Maarrrr wat is slim? Hele vrucht met vruchtvlees en al in de grond stoppen (rotten?) of toch de zaadjes er uit halen en een voor een zaaien? Eventueel eerst de vrucht in de vriezer doen om vorst te simuleren?

De frambozen die we nu hebben zijn stekjes welke we uit het wild hebben gehaald.
 

Stuudje

SHTF Expert
Moderator
Frambozen (en bramen) zijn gemakkelijk te vermeerderen door middel van worteluitlopers. In het voorjaar komen de scheuten rondom de struik te voorschijn en is het eenvoudig om een stek met wortels uit te steken. Framboos opkweken uit zaad, heb ik nog niet gedaan, of van gehoord.
 

Tanfana

Mankinds only hope
Admin
Ik zou ook een stekje zoeken. Je mag hier ook wel een stekje komen ophalen. :)
Gele frambozen zijn veel lekkerder dan rode.
 

netuyas

Senior Prepper
Ik heb witte frambozen, gele, rode en rose frambozen, wilde frambozen en "tamme", het is net onkruid. frambozen zijn, samen met bramen en aardbeien het gemakkelijkst om qua tuinieren mee te beginnen. het enige echte gevaar is dat ze gaan woekeren, ze zijn allemaal lekker, ongeacht de kleur....
wilde kun je met veel snoeien goed eetbaar maken, en tamme worden naar verloop van tijd vanzelf wild.
Het belangrijkste is dat je dit soort struiken laat migreren, kortom niet vastpinnen op een plek, maar verplaatsing toestaan. dan blijf je in de loop van de jaren de vruchten ervan plukken.
Ik heb ze nog nooit van zaad opgekweekt. sommige"moderne zaden zijn F1 Hybride, ofwel niet geschikt voor vermeerdering door zaaien.
Mijn advies is gelijk aan bovenstaande, vraag een stekje, na een paar jaar is het een mooi bosje frambozenstruiken, en 5 jaar later grijp je (bij niet snoeien) naar de pesticide ;)
 
  • Leuk
Waarderingen: Ray

zonnebrood

Mankinds only hope
Laatst bewerkt:
@Tanfana , bedankt voor het aanbod! Helaas mag een prive persoon geen planten oid invoeren ivb met ziektes. Mocht daarom ook mn cactea en geraniums niet mee nemen :(

@netuyas , ja vertel mij wat, wij hebben wilde en tamme (net zo wild als de wilde langzamerhand) we laten ze gewoon langs het hek groeien en snoeien ze alleen bij wanneer het echt te gek word.

Edit:

Heb inmiddels 10 stekken gekregen van de aardappelboer. Des ondanks ga ik proberen wat te doen met de zaadjes als experiment :)
 
Bovenaan