Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Nota: This feature may not be available in some browsers.
Kijk bijvoorbeeld eens naar dit mini generatortje.
Dat, is 80% van het nut. Gewoon leuk is het, om het te zien werken. Het genereert elektriciteit, en hoewel het niet veel is, doet het dat en het is beperkt bruikbaar. Het is weinig maar welllicht voldoende voor een radio'tje, en is dan een uitkomst als je verder niets anders hebt, toch?Ik bewonder je enthousiasme en het delen van je ervaringen.
Een dikke plus.
Maar na het drinken van een shotje azijn kom ik toch op het punt uit dat het qua praktisch nut niet veel zal kunnen betekenen.
Dat is uiteraard alsnog geen probleem want het is zeer leerzaam en een hobby moet niet per definitie nuttig zijn.
Ik vergelijk het met "het leven". Het heeft relatief gezien geen nut, dus dan maar zo leuk mogelijk maken.
Voor piepkleine vermogens hebben die echter een rendement van nagenoeg niets. Neem ik 5W af van mijn 2,2 kW benzinegenerator dan kost miij dat 0,4 liter benzine per uur. Nu levert dat stirling-generatortje nog lang geen 5W, maar ik vermoed dat het veel efficiënter is dan een benzine-generator teruggerekend naar wat het wel levert.Als we kijken naar de opbrengst van 1 liter brandstof versus energie (Watt) dan kom je (in mijn ogen) op dit moment uit op een aggregaat.
De kleinste die ik zo snel tegen kom is er eentje van 700 Watt met een 40CC motor
https://lockhurst-winkel.nl/produkt...ie-benzine-generator-40cc-aggregaat-800-watt/
Mijn gedachte is meer, om warmte die anders niet merkbaar verdwijnt te gebruiken. Plaats ik de kop bijvoorbeeld op een centimeter naast de kous van een Petromax druklamp, dan kan ik mij niet voorstellen dat het branden in de kous aanmerkelijk zou worden beïnvloed.Stel dat je per ongeluk boven op een geiser zou leven of naast een vulkaan dan is zo'n stirlingmotor wel heel nuttig. Als je het moet voeden met brandstof dan is het in mijn ogen niet meer zo praktisch tenzij je de brandstof zelf zou kunnen maken d.m.v. plantaardige olie. Maar zelfs dan nog zou je met een druklamp zoals de petromax veel meer lichtopbrengst kunnen creëren dan de brandstof gebruiken voor opwekking energie en deze dan weer om te zetten naar licht.
Het blijft dan een relatief zware (ook ongeregelde) generator, in relatie tot de afname van kleine vermogens. Zo'n mini benzinegeneratortje is dan waarschijnlijk efficiënter:Ik weet niet of @petroman dit ooit in een post heeft uitgewerkt? (ik dacht het wel, maar ik kan het zo snel niet terugvinden).
Als je op marktplaats een oude grasmaaier op benzine zou kunnen vinden en hier een wasmachinemoer op zou aansluiten dan kom je denk ik aardig in de buurt.
Hee, dat is een leuk filmpje @Henk88 . Groot is het inderdaad, maar het werkt. Ik zie dat het 40 g/h verbruikt voor 5 Wh kennelijk (stel 40/0,53=75,5 ml). Denk ik dan aan mijn 2,2 kW generator die dan zo'n 400 ml benzine verbruikt, tegenover die 75,5 ml vloeibaar gas, dan is dat laatste wel veel efficiënter (even grofweg). Voor een behoorlijk deel zit die grotere efficiëncy dan in een "minder oversized" zijn denk ik, maar evengoed is dat toch iets om rekening mee te houden. Weet ik van tevoren dat ik langdurig kleine vermogens wil opwekken dan zet ik mijn kaarten het beste niet alleen op een benzine slurpende 2,2 kW generator.@RockyFlats, ik vind het een leuk idee en ik vond ook iemand die een 5 watt versie heeft gemaakt, voldoende om een smartphone op te laden.
Youtube filmpje van 5W sterling generator
Een leuk apparaat maar wel vrij groot en inefficiënt.
Dat is zeker zo, en voorraden zijn ook maar beperkt. Ik ben geen doemdenker, maar voel me meer een optimist in mijn neiging en gedachte om een voorraad zo lang mogelijk te kunnen rekken. Uitgaan van "worst case" (geen nieuwe aanvoer) is dan wel het veiligst. Omdat we de optie wel hebben, denk ik dat het prima is om ook generatoren op brandstof te hebben en gebruiken, tot "het op is".Het belangrijkste nadeel vind ik echter van de sterling generators maar ook de kleine benzine generators die je noemt is dat je afhankelijk bent van brandstof die je extern moet inkopen tenzij je naast een olieveld woont.
Dat vind ik ook een prima idee. Ik heb er ook al jaren eentje... in de doos. Het probleem hier is een beetje dat er teveel bebouwing is rondom om het optimaal te laten draaien. Zou het er eenmaal om gaan spannen, dan is dat wel het moment om het te plaatsen. Zo hoog en in het zicht, zou het nu alleen de lachspieren kietelen denk ik, en voortijdig versleten raken.Wellicht is een kleine windmolen een betere optie als je naast zonnepanelen passief energie wilt genereren.
Op zich, vind ik het wel een mooi idee. Een enkele hoogwaardige generator die met de hand/benen en de wind gevoed kan worden. Zoiets universeels is dan meer iets voor onderweg lijkt me, zoals de handcrank die je noemde. Tenminste, om bij windstil weer telkens op de nok van het dak wat te gaan fietsen, is ook weer zowat. Met helm en scherfvest ook nog, want men schiet ons anders zo van het dak, om onze #@$&! voorraden.Ik heb zelf deze 5 volt windturbine maar ik zie ook ideeën voor een grotere windturbine die verplaatsbaar is zodat je geen vergunning nodig hebt. Zoals bijvoorbeeld het idee gebaseerd op stof hieronder. Het zou interessant zijn als je bijvoorbeeld een 200 watt pedaalgenerator kan maken waar je eventueel de pedalen kunt verwisselen met een soort windvaan zoals het plaatje hieronder.
We nemen er dan toch het beste twee. Of jij blijkt toch mijn buurman, en ik ben dan degene met de windmolen op het dak, en jij bent degene die ... trapt?Je zou dan op de donkere dagen in December 200-400 Wh extra kunnen genereren met een combinatie van wind en pedaalenergie, dat is een noemenswaardige hoeveelheid stroom waarmee je een vriesbox of een computer van stroom kunt voorzien.
Dat zou wel mooi zijn, en zie ik dan graag tegemoet! Interessant is het onderwerp, en zeker ook met bijvoorbeeld de efficiënte dynamo's die @martin al eens aanhaalde (die, met meer magneten dan tanden en kiezen in een mond).Met 400 Wh kun je zelf een liter water koken op inductie in combinatie met een omvormer die daarvoor voldoende stroom kan leveren. Wellicht dat ik dit idee verder uitwerk in een apart topic op een later moment.
Mooi ding!Bekijk bijlage 24906
Mijn 5V USB windturbine
Geniaal! Mooi vind ik naast het portabele, dat zo'n verticale as turbine de wind uit alle richtingen benut. Mijn windturbine-in-de-doos is een conventionele met drie wieken, en draait vanzelf wel "in de wind". Maar, door alle bebouwing en bomen zijn het al snel draaiwinden en windvlagen die het minder efficiënt maken dan die verticale windmolen. Oom Ali komt vast wel met een Chinese versie...Bekijk bijlage 24907
Linkje naar de hierboven genoemde opvouwbare windturbine met meer informatie en een video: http://nilsferber.de/micro-wind-turbine
dat je afhankelijk bent van brandstof die je extern moet inkopen tenzij je naast een olieveld woont.
Ook is zelf alcohol stoken boven de 15% formeel illegaal
Het idee is wel een aardige, maar het gaat helaas niet werken. Een oneindig draaiend iets zou je alleen kunnen vinden waar er geen wrijving is, en zelfs in de ruimte zijn er nog gas- en stofdeeltjes die afremmen. Zou zoiets wel hebben bestaan, dan zou er ook geen energie aan kunnen worden onttrokken omdat dat weer een afremmen/weerstand zou inhouden.heb ooit een constructie gezien met een ketting.
Doordat er aan de rechterkant de ketting kronkelde was deze zwaarder en word de ketting naar beneden getrokken. Dit is dan een oneindige werkende loop, tenzij de zwaartekracht generator... zal zo nog eens een poging doen om er een filmpje van te vinden, daar mijn beschrijving niet veel zeggend is.
Edit:
Heb wel deze gevonden. Beetje als gravity-lamp... of dr ouderwetse klokken met gewichten (peertjes).
Dat is ook een prima manier om energie op te slaan. Til zaken die massa hebben simpelweg omhoog, en "laat ze via een generator weer vallen". Je moet er wel eerst de energie voor opbrengen dus helemaal gratis is het niet. Maar wel een soort "batterij".En natuurlijk de breurram of ram-pomp, met een beetje ingenering zou je een tank boven je huis vol kunnen pompen met water en deze leeg laten stromen door een rad. Om de snelheid constant te houden zou je een overschot aan water moeten oppompen. Water dat naar beneden komt weer opvangen in een bak net als het water dat de breurram uitsputtert... weet niet of dit ook op kleine schaal werkt voor een vijfer / waterval in de zen tuin.
De wrijving gooit roet in het eten. Zonder dat zou de ketting rond blijven draaien nadat je er een zwieper aan geeft, maar helaas... er is altijd wrijving.Nou goed, ik kan het niet vinden, waarschijnlijk secret overheid technologie... dus heb ik effe m'n telefoon-tekenkunsten vertoond.
De circles zijn wielen of tandwielen, blauwe lijn is de ketting. Omdat rechts zwaarder is zal de ketting daar "vallen" en blijft deze oneindig door draaien omdat de ketting "gevoed" word door huh zichelf vanuit de linkerkant. Klein dynamootje en denk dat je oneindig licht heb...
Om rekening mee te houden is dat de ketting overal even zwaar is. De wieltjes of tandwielen soepel lopen en genoeg er rechts genoeg gewicht is om de ketting zichzelf voort te duwen of eigenlijk trekken
Om de een of andere reden kon ik in de vorige post niets meer typen, dus dit stukje even herhaald. Heb je een enkele katrol met een enkele open ketting terwijl rechts de meeste ketting hangt, dan beweegt de katrol inderdaad rechtsom. In het plaatje rust het bovenste deel van de ketting echter al op de bovenste rechter katrol, net als de klok van tante Sjaan op de schoorsteenmantel. En alle lagere delen rusten ook weer ieder op katrollen. Er is dus geen "trekkracht rechtsom" door de grotere kettingmassa rechts.Om rekening mee te houden is dat de ketting overal even zwaar is. De wieltjes of tandwielen soepel lopen en genoeg er rechts genoeg gewicht is om de ketting zichzelf voort te duwen of eigenlijk trekken?
Edit:
Heb wel deze gevonden. Beetje als gravity-lamp... of dr ouderwetse klokken met gewichten (peertjes).
@martin , hierboven oordeelde ik misschien te snel. Een kleine benzinemotor van tuingereedschap zou inderdaad bruikbaar kunnen zijn voor wie een zuinige generator wil bouwen voor kleine vermogens.Als je op marktplaats een oude grasmaaier op benzine zou kunnen vinden en hier een wasmachinemoer op zou aansluiten dan kom je denk ik aardig in de buurt.
@joepmeloen , vanaf €30-40 heb je vast een goed werkende van de kringloopwinkel. Ik heb er al twee en genoeg is genoeg, maar leuk is het. Een klok op een sterlingmotor zou wel leuk steampunk zijn, maar geinig is het gewoon om te zien dat die gewichten van zo'n oude klok het werk doen. Zwaartekrachtsenergie!Mijn oma had een klok die zo werkte, elke dag moest je een keer aan de gewichtjes trekken. Ik heb spijt dat ik die niet meegenomen heb na haar overlijden, eigenlijk best leuk zo'n klok.
@joepmeloen , vanaf €30-40 heb je vast een goed werkende van de kringloopwinkel. Ik heb er al twee en genoeg is genoeg, maar leuk is het. Een klok op een sterlingmotor zou wel leuk steampunk zijn, maar geinig is het gewoon om te zien dat die gewichten van zo'n oude klok het werk doen. Zwaartekrachtsenergie!
Voordeel is, dat klokken al enkele jaren niet meer "in" schijnen te zijn, dus lage prijzen...
https://www.pelam.de/en/sturmlaterne-lufo-mit-radio.html
Is dit niet handiger/efficiënter?
Bekijk bijlage 24932
Dat kan ook met meer vermogen:
https://solar.lowtechmagazine.com/nl/2020/05/thermoelectric-stoves-ditch-the-solar-panels/
Is dit niet handiger/efficiënter?