Aan de wandelvoer (repen, koek en muffins)

Discussie in 'Recepten' gestart door zonnebrood, 26 juni 2018.

  1. zonnebrood

    zonnebrood Last (wo)man standing Moderator

    Je kent vast wel die knetter dure repen die je bij diverse buitensportzaken kan kopen voor wanneer je aan de wandel gaat. Zogenaamd super gezond maar stiekem zitten ze alsnog vol met allerhande troep en overtollige snelle koolhydraten die je liever niet in je lijf hebt. Hier onder enkele varianten welke makkelijk te maken, vezelrijk, nog redelijk gezond zijn en ook nog eens vol energie zitten waarvan je geen knetterende suikerdip krijgt. De meeste repen kan je eventueel makkelijk aanpassen ivb met allergieen.



    Dit topic word steeds weer aangevuld met nieuwe 'aan de wandelvoer' recepten :)



    Nummer 1: wandelreep met dadels


    Wat heb je nodig:

    100 gram walnoten
    50 gram sesamzaad
    14 dadels zonder pit
    2 eetlepels havermout
    10 gram pure chocolade in kleine stukjes, hoe donkerder hoe beter (kan je eventueel weg laten)
    50 gram rozijnen

    Pak een blender of keukenmachine en maal de walnoten en het sesamzaad fijn. Nadat je deze tot een soort amandelmeel achtig poeder hebt vermalen, zet dit poeder apart en maal daarna een voor een de dadels in de blender tot dat je een smeugige dadelmassa hebt. Kiep nu de notenzadenmeel en de havermout er bij en laat het even lekker draaien. Deze massa kiep je in een kom, vervolgens kneed je de rozijnen en de chocolade er door heen tot dat alles goed door elkaar is gemengt.

    Leg op een bakplaat een vel bakpapier en stort in het midden de repenmassa. Leg op deze massa nog een vel bakpapier en rol het uit met een deegroller. Wanneer je dat hebt gedaan snij je met een mes een ruitjes patroon en bak je deze af in 12-15min op 150 graden warme lucht.


    Nummer twee: Bulkt van de energie reep

    Wat heb je nodig:
    500 gram honing
    500 gram koffiemelk/koffiecreamer poeder
    500 gram havermout
    500 gram pindakaas (ook lekker met cashewnotenpasta)

    Eventueel kan je er nog stukjes chocolade, rozijnen of dadels in mixen.

    Pak een kom en kiep 1 voor 1 alles in een kom en mix dit tot dat je een mooie gladde massa hebt.

    Neem een brede oven schaal met daar in een laagje plasticfolie of aluminiumfolie. Hier in stort je de massa en druk het stevig in aan. Zet het hierna in de koelkast voor een paar uur.

    Na een paar uur of een nachtje in de koelkast stort je de bak uit op een snijplank. Snij de massa in 18 stukken.

    Deze repen zijn ongeveer zo'n 600kcal stuk zonder de extra toevoegingen. Je zou de repen eventueel af kunnen dekken met gesmolten pure chocolade voor een extra bite.


    Nummer drie: Kokos cranberrie reep

    1 dl amandelen
    1 dl walnoten
    1 dl dadels zonder pit
    1dl gedroogde cranberries
    1dl kokosrasp
    2 eetlepels kokosolie extra virgin
    een snuf zeezout

    Smelt de kokosolie.Hak de noten met het zout fijn in een keukenmachine en doe de andere ingredienten in de blender, mix het nog eens goed door. Leg een vel bakpapier op een bakplaat en kiep de massa er op. leg er nog eens een vel er boven op en verdeel de massa met een deegroller. Zet de plaat 1 uur of ander in de koelkast en snij de koekplaat in de gewenste maat


    Nummer vier: Gojibessen en chocolade reep

    Wat heb je nodig:

    3 dl amandelen
    3 dl walnoten
    1 dl kokos olie extra virgin
    1 dl sesam tahini of amandelpasta
    0,5 dl kokosrasp
    0,5 dl vers gemalen lijnzaad
    snuf zeezout
    vanille extract
    cacao nibs of stukjes chocolade

    Doe het zelfde als bij nummer drie maar dan zonder de chocolade/nibs. Kiep de massa in een kom en kneed de chocolade/nibs er door. Leg een vel bakpapier op een bakplaat en kiep de massa er op. leg er nog eens een vel er boven op en verdeel de massa met een deegroller. Zet de plaat 1 uur of ander in de koelkast en snij de koekplaat in de gewenste maat


    Nummer vijf: Hartige maaltijdmuffin

    Wat heb je nodig:

    4 grote (biologische) eieren
    6 eetlepels havermeel
    1 theelepel bakpoeder
    3 plaatjes gekookte ham in stukjes gesneden (ook lekker met gekookte kalkoen/kip!)
    1/4 super fijn gehakte rode paprika
    een snuf oregano
    kokoscreme (dat spul wat boven in een 250ml blikje kokosmelk zit)
    Boter om de bakvormpjes mee in te smeren
    Muffin vormpjes

    (genoeg voor +- 10 stuks)

    Mix de eieren, havelmeel en bakpoeder samen tot een gladde massa. Mix de kokoscreme er bij. Verdeel de ham en de paprika over de vormpjes en giet het beslag er boven op.

    Bak nu de muffins in het midden van de oven op 200 graden.


    Nummer 6: Bananenstaafjes

    Wat heb je nodig:

    2 goed rijpe bananen
    3 dl havelmeel
    Wat rozijnen
    Kruiden zoals kaneel en gemberpoeder

    Plet de bananen met een vork en mix het samen met de havermeel, dit kan ook gewoon met een vork. Mix de rozijnen en een halve theelepel kaneel en een halve theelepel gemberpoeder er door heen.

    Wanneer je ze tot worstjes rolt blijven ze nog lekker zacht van binnen, maak je er platte staafjes van dan krijg je meer een soort koekjes.

    Leg de worstjes/plaatjes op een bakplaat met bakpapier en bak deze af op 180 graden in circa 10 minuten
     
    Wafels, DO-it, Marcov en 5 anderen vinden dit leuk.
  2. Marcov

    Marcov Prepper goeroe

    Er zitten een paar recepten tussen die ik waarschijnlijk een keer ga maken.
    Hoe houd dit voer zich onder wat hogere temperaturen? In bv je rugzak?
     
    zonnebrood vindt dit leuk.
  3. zonnebrood

    zonnebrood Last (wo)man standing Moderator

    @Marcov, de gebakken recepten blijven erg goed in je rugzak, al blijven ze bij langere tijd in je rugtas niet super knapperig en krijgen ze het oude sultana mond gevoel. Wanneer je ze in bee's wraps verpakt blijven ze veel langer goed. De gekoelde repen vind ik zelf prettiger om mee te nemen bij wat kouder weer, hoewel de energie reep ook in zachte vorm erg word gewaardeerd door meneer Zonnebrood. Deze pakken we dan in in vetvrij papier en dan in de bee's wrap.