Ali filter (sawyer mini model)

Discussie in 'Water' gestart door joepmeloen, 31 oktober 2021.

 1. joepmeloen

  joepmeloen Specialist

  Op ali heb ik deze gevonden:

  https://m.nl.aliexpress.com/item/40...aesecadlieaa17cd7a02ddd102d2c629538727&gclid=

  Voor 1/3 van de prijs van een sawyer mini. Nu zijn de reviews veelbelovend, maar lees er slechts 2 die aangeven het gebruikt te hebben.
  Er hebben 23 nederlanders een review achtergelaten, allemaal positief maar ook niet gebruikt... waarschijnlijk een hoop mensen met toegang tot schoon drinkwater, die iets van een back-up willen hebben, maar niet de prijs voor een sawyer mini willen betalen (al vind ik de prijs van een goed filter altijd meevallen voor garantie tot de eerste of tweede levensbehoefte)...

  Nu de vraag: kopen als alternatief, back-up of vanwege (giftige) ali plastics laten liggen?
   
  will en PBear vinden dit leuk.
 2. martin

  martin Diehard Prepper

  Ik zou dit niet doen.

  Ali is leuk als wegwerp alternatief voor bepaalde zaken die je letterlijk maar 1 keer nodig hebt. Een waterfilter is iets waar je echt 100% op moet kunnen vertrouwen.
  Als je ooit echt drinkwater nodig heb dan is 100 euro voor 1 liter nog een koopje, dus koop iets waarvan je zeker weet dat het goed is.
   
  will, Ray, Flos en 3 anderen vinden dit leuk.
 3. buzz

  buzz Senior Prepper

  Voedselveiligheid en ali gaan niet samen, dus laten liggen !
   
  will, Flos, PBear en 1 andere persoon vinden dit leuk.
 4. Flos

  Flos SHTF Expert

  Ik zou dat ook niet aanschaffen.
   
 5. Ray

  Ray SHTF Expert Admin

  De techniek is op zich heel simpel en over het kunststof maak ik me ook geen zorgen. Wel ben ik benieuwd of dit Chinese filter afdoende is getest door onafhankelijke onderzoekers die we kunnen vertrouwen. Daarom zal ik deze laten liggen totdat hij afdoende getest is.
   
  will vindt dit leuk.
 6. PBear

  PBear Diehard Prepper

  Ik heb er eentje bij Ali besteld. Verwachte leverdatum begin december 2021.
  Ik ben benieuwd of het wat is. Helaas heb ik geen chemisch lab beschikbaar om het resultaat te kunnen testen. Vooralsnog heb ik er vertrouwen in dat men in China dingen heel goed kan namaken. Wel schort het vaak aan kwaliteitscontrole en levensduur.
   
  will vindt dit leuk.
 7. LoneDrone

  LoneDrone Survivor

  Blijft altijd een gok met ali-spul. Het kan absolute troep zijn, maar het kan net zo goed uit de originele fabriek komen waar ze buiten het contract om hetzelfde product "merkloos" maken. Heb dat met verschillende producten gezien. Ooit een afstandbediening besteld voor een Sony-versterker, kwam aan met een sticker er op geplakt, sticker eraf gepeld en die bleek over het Sony merk te zijn geplakt :). Oude en nieuwe afstand bediening open geschroefd en met een electro-technisch maatje van me eens goed bekeken: 100% gelijk, de componenten waren identiek. Maar ook genoeg cheap-ass rip-offs ontvangen..
  Ben heel benieuwd wat je ervaringen zijn met die filter PBear.
   
  PBear vindt dit leuk.
 8. Ray

  Ray SHTF Expert Admin

  Beetje lastig te testen zonder microscoop of laboratorium. In de praktijk testen gaat ook niet, of je moet met poep verontreinigd water gaan filteren en kijken of je er ziek van wordt. :fluit:
   
  will en PBear vinden dit leuk.
 9. will

  will Survivor

  Ik maak mij meer zorgen over wat er in de kunststof zit (de samenstelling van de kunststof).

  Groet,

  Will
   
  Laatst bewerkt: 2 november 2021
  PBear vindt dit leuk.
 10. petroman

  petroman SHTF Expert

  Waar wordt de sawyer mini gemaakt ?

  Waarom zou het plastic een probleem zijn ? Eet je het op dan ?
  Dat bepaalde kunststoffen/plastics niet gezond zijn is mij duidelijk maar dan heb je het over een ander gebruik. Als opslag of bewaar medium. Bij normaal gebruik > geen slijtage en corrosie door water, voorzie ik geen problemen. Ik weet niet hoe lang je deze dingen, beide kwaliteiten, zou kunnen opslaan en dat er door normale afbraakprocessen er stoffen vrijkomen. En dan denk ik ook aan de verpakking.
   
  frans81 en PBear vinden dit leuk.
 11. logan1202

  logan1202 Diehard Prepper

  En dat weet je wel bij een origineel wel?
   
  PBear vindt dit leuk.
 12. will

  will Survivor

  Ik denk dat je dit nooit 100% zeker hebt.

  Maar ik denk wel dat bij producten die door en voor gerenommeerde bedrijven worden gemaakt een zekere mate van controle zal zijn.
  Bij producten uit China ben ik toch altijd voorzichtig, weet uit ervaring dat China alles maakt wat je vraagt. En certificaten doen ze ook
  niet altijd moeilijk over.

  Als je rechtstreeks uit China koopt is daar geen controle op de producten. (het gaat immers van de verkoper naar jou).
  Zover ik weet zijn veel filters gemaakt van ABS + TPR en Siliconen wat zacht en hard kan zijn in samenstelling, maar ook poreus kan zijn.

  Ik ben geen expert (ik wil zeker niet zeggen dat ik gelijk heb) maar dit is wat ik er van weet.

  Als iemand een aanvulling heeft graag!

  groet,

  Will
   
  PBear vindt dit leuk.
 13. RockyFlats

  RockyFlats Prepper goeroe

  @joepmeloen Ik denk dat zo'n filtertje best kan filteren, waarom niet? Of het zo goed is als een Sawyer valt te bezien, maar ook een Chinees zal zijn/haar naam niet te grabbel willen gooien. Er is er immers altijd wel iemand die zo'n filtertje eens door zaagt, en dan wil ik niet weten wat voor recentie er volgt als er snoepjes of kakkerlakken in zouden zitten. Hoewel dat natuurlijk wel een interessante smaak zou opleveren, als welkome aanvulling op de gestoofde rat en de konijnenkeutel-thee, straks...
  Voor zover ik kan zien, wordt er vanuit China ook behoorlijk wat aan osmose/holle vezel-waterfilters verkocht dus zijn ze daar wel verder dan het bamboe-rietjes stadium, en produceren misschien ook voor Sawyer, wie weet? Zou ik een zuinige Chinees zijn (hoogstwaarschijnlijk), dan zou ik wel kwalitatief goede holle vezel in zo'n filtertje proberen te stoppen, maar mischien ... een paar minder dan in zo'n Sawyer. Ploduktiekosten spalen en meel Eulos veldienen..! Een iets minder groot debiet (l/min) of minder lange levensduur dan bij Sawyer zou mij niet verbazen. Maar ach, aan tijd hebben we geen gebrek zodra de pleuris eens mocht uitbreken;) en als "het einde" ooit eens komt ... dan komt het hopelijk wel snel:rolleyes:.

  Hmmm, waarom dan niet een klein beetje extra uitgeven en de proef op de som nemen, vooral nu de Euro nog heel even iets waard is (mensen, nu kan het nog...o_O)?
  Doe dan een vergelijkende test, zodat je zeker weet wat je aan zo'n filtertje hebt.

  Ik denk dan aan een EC/TDS metertje.
  Ik heb ergens zo'n dingetje liggen maar heb het nog niet geprobeerd (schaamrood, hier...). Met zo'n metertje is het aantal deeltjes in water te meten, en dan zou een side-by-side test met wat slootwater en een Sawyer wel een aardige indicatie geven denk ik...

  Belangrijker is dan misschien nog, dat je met zo'n metertje in staat bent om ook de werking van andere filters (ook Sawyer) en de hoedanigheid van watervoorraden te testen. Je hebt dan uiteindelijk meer zekerheid over de kwaliteit van het water in de plaggenhut dan alleen maar gebaseerd op vertrouwen. Ik zag hier drie metertjes waarmee "zo'n beetje alles" lijkt te kunnen worden gemeten, voor een klein prijsje. In de aquariumwereld worden die veel gebruikt (om de purpelpaarse sluierstaart niet met het groene buikje boven te laten drijven - of zoiets). En, gezien de recenties, is er ook daadwerkelijk mee te meten. Vanuit vertrouwen in het goed filteren van bijvoorbeeld een nieuwe Sawyer, is ook dat goed-meten immers weer vergelijkend te testen. Voor aanschaf wel even inlezen en natrekken (EC/TDS metingen) of ik hier geen onzin verkoop... ;)

  Hmmm, haha (sorry heel even :off:) een aparte gedachte: als we zo'n filtertje nu eens een dagje in-line in onze bloedbaan zouden plaatsen? Linker pols er in en rechter dijbeen er uit of zo, dan zijn we gelijk van het Coronavirus verlost? Dan natuurlijk alleen in een staat van "absoluut levensmoe" en met een 0.02-micron filter. Sawyer claims the filter removes all harmful bacteria and up to 99.997% of viruses.
  Was maar een grap dit laatste: niet doen! Er zou immers weinig waardevols overblijven in het voormalige bloed... :D
  Echter, dit idee had zomaar van het tragi-komisch duo Rutte&DeJonge af kunnen komen, maar misschien horen we dat nog wel volgende week... Of we krijgen het t.z.t. in uiterste nood door Diederik geinstalleerd zodra z'n IC-toko vol zit... De vaart zit er nu wel lekker in, zeg... Gegevens t. o. v. gisteren: Positief getest: 10272 Totaal: 2166796 (+ 10214 ivm -58 corr.).
  Wat zie ik die parlementaire enquête enorm tegemoed...! Afrekenen met die knurften!:mad: (niet met die onvolprezen Diederik natuurlijk, dat gechiedt dan via de ziektekostenverzekering).
  Mensen, blijf gezond!
  https://raw.githubusercontent.com/mzelst/covid-19/master/reports/daily_report.pdf


  https://nl.aliexpress.com/wholesale...s+meter&ltype=premium&SortType=default&page=1
  upload_2021-11-5_5-10-4.png

  Hier interessante info... https://www.wideners.com/blog/water-filter-tests-for-survival/
   
  Laatst bewerkt: 5 november 2021
  Blauwbaard en PBear vinden dit leuk.
 14. PBear

  PBear Diehard Prepper

  Zoals eerder gemeld eb ik zo'n "Alifilter" besteld. Binnen 2 weken ontvangen.

  Hieronder een plaatje van wat uit het doosje kwam:

  01_unboxed_IMG_20211116_213947.jpg

  Omdat ik geen lab ter beschikking heb om de filterkwaliteit te testen, heb ik een brute methode toegepast om een indruk van de filterprestaties te krijgen. Een potje honingthee gezet en daar 50 ml van door het filter laten passeren.
  De honing (ca. 95% suiker) was volledig opgelost en ook het thee-extract bevindt zich in de oplossing in uiterst fijne partikels.

  Uit onderstaande foto blijkt dat het filter een deel van de thee-kleurstoffen heeft tegen gehouden, maar niet alle.

  03_honey tea filtertest_DSC03645.JPG

  Na "proef"ondervindelijk onderzoek blijkt het gefilterde resultaat zoetig te smaken, maar van een thee-smaak viel weinig meer te ontdekken.
  Het lijkt dat de suiker-deeltjes fijner van structuur zijn dan de thee-kleur en -smaakstoffen.

  Het geeft de indruk dat het filter flink wat zeer kleine deeltjes uitfiltert. Mogelijk kan iemand een vergelijkend onderzoek doen naar het Sawyer mini-filter om te zien of dat verschil oplevert.
  Ik heb er geen probleem mee om het "Ali-filter" als vervanger voor de Sawyer mini te gebruiken.

  De specificaties wijken echter wat af van de Sawyer mini:

  02_specs_DSC03637.JPG

  Zo claimt Sawyer-mini 100.000 gallons - 380.000 liter mee te gaan, terwijl het Ali-filter slechts 1.320 gallons - 5.000 liter claimt.
  De Sawyer zou tot 0,1 micron filteren terwijl de Ali 0,01 micron claimt en dus méér ongerechtigheden zou moeten kunnen uitfilteren.
  Maar merkwaardig genoeg claimt Sawyer een doorstroom-capaciteit van slechts ca. 180 ml per minuut, terwijl de Ali 800 ml per minuut claimt. Helaas staat bij die doorstroom-capaciteit niet met hoeveel druk er gemeten is.
  Ik kon in elk geval vaststellen dat de Ali redelijk vlot doorsijpelt - met aardse zwaartekracht - vanuit een flesje dat in de aanvoeropening geschroefd was. Daarmee komt de claim van filtering tot 0,01 micron wat ongeloofwaardig over.

  Dat de Ali slechts 5000 liter meegaat in plaats van de door Sawyer geclaimde 380.000 liter, vind ik niet zo''n bezwaar. Ik hoef er immers niet mijn badwater mee te filteren. 5000 liter drinkwater is genoeg voor jáááren dorstlessen van meerdere personen. En dat voor ongeveer de helft van de aanschafprijs.
  Verder is het gebruik van de Ali identiek aan de Sawyer, al heeft het een haak bijgeleverd om de waterzak mee op te kunnen hangen. Dat praktische voordeeltje had mijn Sawyer-mini niet.

  Overigens zou ik het nóg handiger vinden voor zowel de Sawyer en de Ali, als het mogelijk zou zijn een fles of een actieve koolfilter aan de uitstroom-opening te kunnen schroeven.
   
  Laatst bewerkt: 21 november 2021
  Erny, RockyFlats, will en 1 andere persoon vinden dit leuk.
 15. logan1202

  logan1202 Diehard Prepper

  Die kleur zegt niets. Hieronder een video van Fanta, wijn en thee door een orgineel Sawyer filter.
  En die taal? Mischien beter zonder geluid :fluit:
   
  PBear en RockyFlats vinden dit leuk.
 16. zoompro

  zoompro Specialist

  Wellicht is het in een langdurige SHTF wel een optie om eerst met een koffie filter, daarna de Ali filter en dan pas de Sawyer te gebruiken. Zou het kunnen dat dan de Sawyer langer mee gaat, omdat de filter minder snel verstopt raakt?

  Grtz,
  Zoom
   
  RockyFlats vindt dit leuk.
 17. will

  will Survivor

  Alternatief koolfilter:
  Wat dacht jij van dit alternatief carbonfiter?

  https://www.bever.nl/p/platypus-gravityworks-carbon-waterfilter-OBAPC32002.html?colour=5806

  2662c30002_0101_01.jpg

  Gtz,

  Will
   
 18. RockyFlats

  RockyFlats Prepper goeroe

  Dat ziet er vooralsnog goed uit @PBear
  Verpakking en filter ogen in ieder geval niet als een kermisartikel.
  De handleiding noemt geen actieve koolstof, dus dat zit er waarschijnlijk niet in (in Sawyer m.i. ook niet).
  Ik zou dan verwachten dat de thee onveranderd zoet naar thee zou smaken, want opgelost suiker en thee-smaakstoffen (en kleurstoffen) zouden m.i. het filter moeten passeren.
  Je spoelt het filter vast nog even met schoon water na die suiker; niet dat er op termijn bacteriegroei ontstaat...

  Wat een aardige test zou zijn, is om deeltjes van 0,1 micron te mengen in water, en zien of er iets van doorheen komt.
  Hmmm, wat is er circa 0,1 micron groot?
  Er is vast wel het e.e.a. te vinden, met wat zoeken...
  Zelf vond ik al het 406 Colloidal Silica (kwarts), voor 12,95 te koop, en een gemiddelde korrelgrootte van 0,2-0,3 micron. Grof is er dan in ieder geval te testen of er geen "grote gaten" in zitten. https://www.dekkerwatersport.nl/p/west-system-406-colloidal-silica/6821/?gclid=EAIaIQobChMI3_n07sKq9AIVnoODBx0R3wGGEAQYAyABEgJB5PD_BwE
  Houd er wel rekening mee dat er toch ook kleinere en grotere deeltjes in dat mengsel kunnen voorkomen; absolute zekerheid geeft het dan niet, maar vergelijkend zou het wel enig nut hebben. En dan het filter goed spoelen, want het blijft kwarts en dat is niet zo lekker voor de longen.
  Ik zie dat er ook op het gebied van polijstmiddelen wel het e.e.a. te koop is met korrelgrootten rond de 0,1 micron.

  Het eenvoudigst blijft m.i. wel om gewoon wat slootwater vergelijkend te testen met een Sawyer, en een TDS-meting.

  "Overigens zou ik het nóg handiger vinden voor zowel de Sawyer en de Ali, als het mogelijk zou zijn een fles of een actieve koolfilter aan de uitstroom-opening te kunnen schroeven." Ik had ook liever nog schroefdraad aan die kant, als extra, maar ze hebben dat vast nagelaten omdat het vullen van een fles dan vermoedelijk niet gaat lukken: de lucht moet immers ook uit een fles om het te kunnen vervangen door water. Met een stukje slang lukt het vast ook...
   
  PBear en zoompro vinden dit leuk.
 19. RockyFlats

  RockyFlats Prepper goeroe

  Goed idee @zoompro Ik zou zeker ook iets van voor-filtering toepassen, maar dan eerder door een fijne nylon zeef-zak, en daarna wellicht nog door het filterdoek van een KN95/FFP2 mondkapje:) Sorry, haha, was echt niet bedoeld om jou daarmee te stalken, maar de circa 0,3 micron die dat filtert is wel net wat ook nu goed uit zou komen. Dan vast veel langer een straaltje water en veel minder vaak een terugspoelen van het filter, schat ik in.
  Misschien is het dan al afdoende om een laagje KN95/FFP2 over de opening van de vuil-water-fles te leggen en die vervolgens in het filter te schroeven.
   
  PBear en zoompro vinden dit leuk.
 20. PBear

  PBear Diehard Prepper

  Ik had graag zo'n Platypus koolfilter besteld, maar Bever blijkt niet in Polen te kunnen leveren. Dus nog even op zoek naar een Platypus-dealer die dat wel kan.
  Overigens gaat het Platypus filter slechts 300 liter mee. Maar dat is toch nog wel een klein half jaar voor 1 persoon bij 2 liter per dag.

  Ik elk geval bedankt voor de tip!