Ali filter (sawyer mini model)

Discussie in 'Water' gestart door joepmeloen, 31 oktober 2021.

 1. zoompro

  zoompro Specialist

  Wanneer hou je nou eens op over die maskers

  Nee hoor, gekkigheid!
  Prima idee! Uit nood een FFP 3 masker gebruiken als waterfilter is eigenlijk ook helemaal niet gek, de filter filtert minimaal 99 procent van alle deeltjes.

  Als voor filter is een FFP3 misschien wel te kostbaar ten opzichte van het verschil van 4-5 procent met de FFP2.

  Ik vraag me alleen af wat de invloed van water is op het filteren van deeltjes. Het lijkt mij dat het niets uit moet maken. Of je nu een tak droog in een visnet gooit, of dat je het visnet onder een watervalletje hangt en de tak daar naar beneden komt. Hij past niet door de gaten van het net heen.


  @PBear misschien gek gedacht, maar kan niemand hier in Nederland die filter bestellen en naar je opsturen?


  Grtz,
  Zoom
   
  RockyFlats en PBear vinden dit leuk.
 2. RockyFlats

  RockyFlats Diehard Prepper

  @zoompro Jammer, nu zaag je alweer verder door over filterende maskers...;)

  Daar zeg je me wat... FFP3, die zijn er inderdaad ook nog... Als een laatste/fijnste voorfilter is het vast niet slecht.
  Ik heb alleen geen idee wat FFP2 of FFP3 daadwerkelijk uit water af filteren. De filterwerking bij lucht door die maskers is voor een groot deel te danken aan de electrische lading van de filtervezels, en die lading verdwijnt bij wassen, heb ik al eens gelezen. Misschien gaat dat ook op bij dit spoelen met water maar filtert het dan toch nog op zo'n 0,4 micron of zo, als voorfilter. Mooi...

  Enfin, het FFP filtermateriaal is in ieder geval fijn genoeg als voorfilter en kan niet rotten, dus redt het sommigen eerst van Covid (sorry) en daarna van uitdroging en rotting (gadverdamme):rolleyes:. Winwinwinwinwin....:thumbsup:
   
  zoompro en PBear vinden dit leuk.
 3. Ray

  Ray SHTF Expert Admin

  @PBear een deeltjes filter filtert geen opgeloste stoffen zoals suiker, zout, kleurstoffen of andere chemicaliën. Het filtert alleen fysieke deeltjes, zoals bacteriën en ook de deeltjes van de thee, die zijn honderden/duizenden keren groter dan een enkel molekuul. Zelf testen of een filter werkt is niet met simpele middelen te doen. Hoogstens kun je een soort klei zoeken bv. waarvan de deeltjes niet kleiner zijn dan 0,1 mictron en dat oplossen in water en daarna filteren.

  @RockyFlats Met een EC/TDS metertje meet je geen bacteriën, alleen opgeloste stoffen in het water die een deeltjesfilter niet filtert.

  Mensen met een microscoop kunnen wel een preparaatje van ongefilterd en gefilterd water vergelijken en bacteriën gaan tellen.

  Dat gaat niet werken. FFP mondkapjes werken met een kunststof vezel die middels elektrostatische kracht deeltjes uit de lucht filteren. De poriën zelf zijn vele malen groter dan de aerosolen die worden afvangen. In water gaat die elektrostatische werking verloren.

  Een water deeltjes filter als de Sawyer of Katadyn werkt met vaste porie grote en filtert alles groter dan dat. Die kun je dus wel vergelijken met het model vergiet waardoor je de pasta 'filtert'.

  Wil je goedkoop voorfilter materiaal, kijk eens in de aquariumwinkel, daar hebben ze een heel assortiment van het spul en anders werkt een theedoek ook.

  Bij een Sawyer is dat eigenlijk niet nodig, omdat je die heel simpel kunt terugspoelen met de bijgeleverde 60ml spuit. Heb je die niet, de apotheek heeft ze wel. Voor de Sawyer heb je het schroeftuit model nodig, niet die met zo'n lange tuit. Improviseren kan ook, alles wat met kracht (schoon) water in tegengestelde richting door het filter kan drukken werkt.
   
  RockyFlats en PBear vinden dit leuk.
 4. RockyFlats

  RockyFlats Diehard Prepper


  Hoi @Ray, de bedoeling is om twee filters met elkaar te vergelijken, met hetzelfde slootwater. Laat een onbekend filter dan meer deeltjes door dan een gerenommeerd filter (Sawyer) dan zegt dat immers iets over de kwaliteit van filteren. Voor zover ik heb begrepen, gaat het bij de TDS meting om een combinatie van volledig opgeloste stoffen (zoals zout, suiker e.d.) en allerlei superkleine deeltjes in suspensie (colloïdale suspensie). Die laatste deeltjes zal een Sawyer-mini filter tot op een grootte van 0,1 micrometer uitfilteren. Als het andere filter slechter presteert dan laat het meer van dergelijke deeltjes door, en een significant verschil zou dan m.i. meetbaar moeten zijn met TDS. Toegegeven, het aandeel bacteriën in de doorgelaten deeltjes van een slechter filter blijft dan vast ongewis, maar het water uit een Sawyer zou geen bacterien meer mogen bevatten. Scoort een onbekend filter een even lage TDC waarde als een Sawyer, dan geeft dat toch wel enig vertrouwen.

  "Total dissolved solids (TDS) is a measure of the dissolved combined content of all inorganic and organic substances present in a liquid in molecular, ionized, or micro-granular (colloidal sol) suspended form. TDS concentrations are often reported in parts per million (ppm)."

  Ik ben wel benieuwd of een preparaatje van ongefilterd en gefilterd water vergelijken en bacteriën gaan tellen te doen is, voor leken. Er is dan wel een buitenmodel microscoop nodig zeker? En dan zal je net zien dat ze op het moment van tellen vrolijk door elkaar gaan zwemmen?
  :hug:
   
  Laatst bewerkt: 22 november 2021
 5. Ray

  Ray SHTF Expert Admin

  Qua vergroting doet bijna elke microscoop het wel, vanaf 400 a 1000 keer vergroting kom je een heel eind. Wel moet je het contrast vergroten, bv met een contrastvloeistof(kleurstof). Dat door elkaar heen zwemmen valt wel mee, maar het zal zeker geen exacte wetenschap zijn. De vaardigheden opgedaan bij het biologie practicum volstaan, we hoeven ze gelukkig niet allemaal te identificeren al zou dat ook nog gaan.
   
  RockyFlats vindt dit leuk.