Brood bakken, in de broodbakmachine

Discussie in 'Eten en Drinken' gestart door Stuudje, 31 maart 2016.

  1. Stuudje

    Stuudje Mankinds only hope Moderator

    @AWOL.
    Nee, langste bakstand is okee...en hoogste korststand. Niet gaan "overbakken" inderdaad.
    Dan kan je het nog zoeken in beter rijzen, ingrediënten op juiste temperatuur, broodverbeteraar(vitamine C), meer/minder gist, wat melkpoeder erbij, meer/minder vet, meer/minder water, ander meel, ander recept, ofwel de tips uit die link die ik je gaf. Kwestie van uitproberen en afvinken of die actie je broodkorst beter maakt. Ik zou beginnen met de temperatuur controleren van water wat je erbij doet. Lauw, niet te warm en niet te koud. Te heet water kan de gist doden en te koud meel en water vertragen de werking van de gist.
    Zelf doe ik in mijn broodbakmachine altijd 20 ml extra water erbij.
     
  2. AWOL

    AWOL Prepper goeroe

    Duidelijk, wat aanklooien tot je de juiste methode vindt zonder de angst af en toe een broodje te verzieken ;)
    Ik gebruik tot nu toe overigens alleen kant en klaar mixen, dus met gist reeds toegevoegd, ik heb niet de indruk dat het rijzen niet goed gaat, brood is ook luchtig zonder in te storten en voor zover ik het kan inschatten neemt het ook voldoende toe in volume tijdens het rijzen.
    Als ik wat meer ervaring heb ga ik zeker eens zelf een recept proberen "from scratch". Ook overweeg ik mijn hetelucht oventje weer uit mijn schuur te halen (combi magnetron) en eens te kijken hoe het brood bakken lukt in dat ding. (alleen moet ik dan een nieuwe plank monteren want dat ding is te zwaar voor mijn huidige en moet een bakvorm kopen)
     
  3. Stuudje

    Stuudje Mankinds only hope Moderator

    Juist, je snapt het helemaal, gewoon wat aanklooien inderdaad.

    Hier gaat echt mislukt brood in stukken en wordt hergebruikt in "broodpudding". Alleen verbrand brood zou ik er niet in doen maar heb ik nog nooit gehad. Als ik niet genoeg restjes brood en mislukt brood heb, de ik het in de vriezer tot ik wel genoeg heb.
     
    AWOL vindt dit leuk.
  4. petroman

    petroman Mankinds only hope

    Bovenkant is meestal nier doorbakken omdat daar de warmte niet goed bijkomt. Zoals al geschreven zat bij ons het deeg wel een stegen de deksel aan. Dan bakt dat ook niet zo denderend meer.
    Probeer ook eens afbakken in een hetelucht oven.
     
  5. petroman

    petroman Mankinds only hope

    Recept koolhydraatarm brood
    Oven voorverwarmen op 175°C
    Baktijd: ca. 80 minuten (in heteluchtoven)


    Ingrediënten:
    Zie voor het hele recept link

    [MOD]bericht aangepast ivm copyright[MOD]

     
    Laatst bewerkt door een moderator: 16 april 2016
  6. martin

    martin Specialist

    Persoonlijk vind ik een ei niet passen bij het maken van een (gewoon) brood.
    (en er is geen bakker die een ei gebruikt in een gewoon brood)
    Het besprenkelen met water is een prima manier voor een harde korst, maar dat kan je alleen toepassen als je een reeds gebakken brood nogmaals gaat opwarmen in een flink warm gestookte oven (210 graden).

    Wat heel belangrijk is, is dat je ingrediënten niet koud zijn, dus alles op kamertemperatuur, en niet lager dan 18 graden.

    Wat mij opvalt is dat het soort bloem/meel heel veel effect heeft op het eindproduct.
    Zelf hebben we na heel veel experimenteren een eigen "mix" samengesteld.
    De basis is http://www.soubry.be/consument/van-bloem-voor-brood-tot-patisseriebloem
    We gebruiken dan 50% mix "donker brood", en 50 % bloem van "de molen" (2 keer 250 gram, zodat je op 500 gram totaal uit kom)
    Dan 1 theelepel ascorbinezuur, 3 theelepels zout (klinkt heel veel, maar dat is een stuk minder dan brood van de supermarkt) 300ml water, 20 gram boter en 7 a 8 gram droge gist.

    Dus geen melk en geen ei, en zeker geen melkpoeder, want dan heb je een zeer zachte korst.
    Zoals @Stuudje ook aangeef, lekker aanklooien is het beste advies.

    En stop met die "kan en klaar" pakken, want dan heb je alsnog de regie niet in handen. Lekker zelf aanklooien is veel leuker.
     
    AWOL vindt dit leuk.
  7. AWOL

    AWOL Prepper goeroe

    @martin yep, sta mij nog even toe de "makkelijke route" te bewandelen en de machine te leren kennen en daarna zal ik zeker eens eigen creaties proberen!
     
    phtvs vindt dit leuk.
  8. AWOL

    AWOL Prepper goeroe

    Eerste broodje (800 gram) afgebakken in een heteluchtoven. kant en klaar mix, de machine laten kneden, laten rijzen in de bakvorm, afgebakken op 180 graden voor 45 minuten (nog niet geproefd). Of ie smaakt of niet, het is mijn mooiste broodje tot nu toe die ook het meest lijkt op een normaal brood en zonder gat (!).

    broodje.jpg
     
    phtvs, Ray, Stuudje en 1 andere persoon vinden dit leuk.
  9. Kanina

    Kanina Diehard Prepper

    Ziet er fantastisch uit @AWOL :thumbsup:
    Als ie net zo smaakt.. :D:p
     
    AWOL vindt dit leuk.
  10. Stuudje

    Stuudje Mankinds only hope Moderator

    Prachtig Awol!!!
    Wel uit de vorm halen als je het laat afkoelen op het rooster.In de vorm wordt het taai.
     
    AWOL vindt dit leuk.
  11. AWOL

    AWOL Prepper goeroe

    Yep reeds gedaan, de foto is genomen binnen een minuut na het bakken, ik was zo trots op mijn deeg kindje :p
     
  12. Stuudje

    Stuudje Mankinds only hope Moderator

    Mooi zo! Je hoort ook trots te zijn op je eigen brood. Zelluf gedaan...dat doet wat met je.





    (hier had nog een leuk plaatje kunnen staan, van een bakkertje met brood bij een molen, of een bakkertje met een broodkar...of...nou ja...heel gezellig plaatje dus...maar ik kan het niet vinden dus je moet het maar zelf verzinnen...)
     
  13. AWOL

    AWOL Prepper goeroe

    bakker 1.jpg

    Nu wil ik nog een mooie donkere korst op het brood. Die oven kan ook grillen dus maar eens uitzoeken of ik dat kan gebruiken.
     
  14. Stuudje

    Stuudje Mankinds only hope Moderator

    Ik raad ook aan wat recepten voor brood door te lezen, ik vind bv 180 graden 45 minuten wat eigenaardig. Ik bak hoger.
    Vaak staat er ook iets als tien a vijftien minuten op 220 graden en dan naar 200 graden. Zoals ook in dit recept.
     
  15. AWOL

    AWOL Prepper goeroe

    Inderdaad, op de verpakkingen wordt meestal circa 220 graden voor 30 minuten aangegeven (waarvan eerste 10 minuten op 240). De reden dat ik dit nu zo gedaan heb ik omdat mijn vader ook zijn eigen brood bakt en deze standen is wat hij toepast, dus wilde dat ook eens proberen.
    Ondertussen wat van het brood geproefd en het is prima gaar, wel heb ik het idee dat het misschien beter was geweest om het op 200 te doen voor 45 minuten. Zijn oven is van een veel betere kwaliteit dan die van mij dus ik kan mij voorstellen dat daar ook verschillen door komen.
     
  16. Stuudje

    Stuudje Mankinds only hope Moderator

    Donkere korst kan je ook maken door losgeklopt eiwit op de bovenkant te smeren.
    Zelf vind ik je brood er super uitzien, vergeet ook niet dat broodkorsten en broden uit de winkel enorm gemanipuleerd worden...gebrande mout om brood er bruiner en volkoren uit te laten zien. Het gaat bij je eigen brood vooral om de smaak. probeer niet teveel te vergelijken met de winkels, maar probeer te proeven wat je wilt verbeteren.


    Gele vla is ook zo'n leuke...als je zelf vanillevla maakt zal je zien dat die helemaal niet geel is, eerder creme-wit. Een eigengemaakte vla lijkt nu dus onnatuurlijk bleek. Terwijl dat eigenlijk altijd zo hoorde tot men met gele kleurstoffen ging spelen.

    Eén van de beste bakkers die ik ken zit in Hilversum en Amsterdam, Le Fournilde Sébastien. Hij heeft grijs brood, van Frans meel en geen troep erbij. Brood wat je echt nog moet kauwen, wat geen deegbal wordt wat je zo weg slikt. Aanrader als je daar eens in de buurt bent om daar een brood te kopen.
     
    Richard434 en AWOL vinden dit leuk.
  17. Kanina

    Kanina Diehard Prepper

    Crème-wit idd.. Ooit gele vanillestokjes gezien? :lol:
    It's all in the mind! Schijnbaar word je blijer van gele vanillevla dan van crème-wit, anders kreeg je dat te eten uit een pak.
    Zou het grijze brood te maken hebben met de Fleur de Sel? Is ook aardig grijs.
    Ik houd ook van brood met een bite, beter dan dat slappe Hollandse brood o_O
     
  18. Stuudje

    Stuudje Mankinds only hope Moderator

    Brood wordt grijs door onbehandeld meel. Geen toegevoegde gebrande mout om het brood bruin te kleuren. Opa's en oma's weten nog wel dat brood er vroeger altijd grijs uit zag.
    De stevigheid komt door desem ipv gist te gebruiken.
     
  19. petroman

    petroman Mankinds only hope

    Ben er wel langsgereden maar ik was vandaag eigenlijk opz oek naar caravanspiegels voor de passat.
     
  20. Arie

    Arie Specialist

    Beetje offtopic.
    Maar zit jij toevallig ook op het passat forum met een 3bg.
    Je nickname komt daar ook voor namelijk.