dompelpomp ibc tank

Discussie in 'Tuinieren' gestart door Jan Willem, 4 juni 2020.

 1. Jan Willem

  Jan Willem Prepper

  Hallo,

  ben al druk aan het zoeken geweest op google enz. maar denk dat dit het beste forum is om te vragen.
  Welke dompelpomp is geschikt om door de vulopening van een IBC tank te krijgen? Ik had me er een beetje op verkeken, want de florabest pomp die ik nu heb is te breed. De vulopening is 150mm. De tank is voor opslag van regenwater.
  Wat is de handigste manier om de stekker kabel naar buiten te brengen? Dacht de stekker afknippen om het gat zo klein mogelijk te houden en daarna er weer aan knopen.

  mvg,
  Jan Willem
   
 2. Tanfana

  Tanfana Last (wo)man standing Admin

 3. petroman

  petroman SHTF Expert

  In een tank vol met water ?
  Dat gaat wel een Darwin award opleveren...

  Waar prep je eigenlijk voor ?
   
 4. Henk88

  Henk88 Senior Prepper

  Ik zat toevallig net met dezelfde vraag, ik wil ook graag water pompen uit een IBC vat maar een dompelpomp is vaak te grot voor het gat aan de bovenkant.

  Wat denk ik werkt (maar ik hoor graag de mening van andere forumleden) is een beregeningspomp zoals deze https://www.gardena.com/nl/producten/bewateren/pomp/besproeiingspomp-3000-4/966625801/. Deze is niet al te duur voor een A-merk (100 euro) en kan gebruikt worden voor het sproeien van kraan- of regenwater maar ook het overpompen of drukverhogen van water.

  Deze kan tot 7 meter aanzuigen dus eventueel zou je de aanzuigslang zelfs van boven in het IBC vat kunnen doen maar ik denk dat een waterdichte oplossing om een (aanzuig)slang aan de leegloopkraan te verbinden misschien een betere waterdruk zou opleveren.
   
 5. Harry Nack

  Harry Nack Last (wo)man standing

  Bij een IBC heb je eigenlijk geen pomp nodig. Onderaan het vat zit de aftapkraan. Hiervoor kun je een verloop kopen naar "Gardena" aansluiting. Slang erop en je hebt water. Hoe dunner de slang, des te meer waterdruk. Alleen bij het laatste beetje neemt de druk af en komt het water er langzamer uit.

  Dat kun je oplossen om het ibc vat op een verhoging te plaatsen. Of gewoon zorgen dat hij goed gevuld blijft.

  Een dompel pomp zou ik nooit gebruiken, eerder de beregeningspomp of een gewone hydrofoor pomp.
   
 6. Lekker Ding

  Lekker Ding Senior Prepper

  @Jan Willem
  Zoals je op de foto's van Tanfana ziet had ik twee IBC's, met verschillende gaten.
  Door het kleine gat paste bij mij ook geen pomp, grote wel.
  Dompelpomp-met-vlotter er in, 10cm boven bodem vastzetten met een touw, gat in de deksel waar de stekker van binnenuit doorheen kan (niet afknippen) en dat gat weer afdichten met...
  -Ducktape
  -Stuk hout/plastic/metaal/of-wat-maar-voor-handen-is er op lijmen
  - Het deel gebruiken wat er is uitgesneden (of met gatzaag gezaagd zoals bij mij)
  -Bedenk wat.
  Als de IBC buiten staat, gat wel dicht maken, anders creëer je een muggen kweekvijver!

  En als de pomp niet past..Tja, kleinere pomp zoeken of IBC met groter gat zoeken of wat Henk88 aangeeft.

  @Henk88
  Zo kan het ook, werkt prima.
  Ik denk dat ik dan een vastere opstelling had gemaakt met PVC als aanzuigbuis ipv slang, maar dat is persoonlijk.
  Dit systeem heeft als voordeel dat de pomp buiten de IBC staat, in geval van storing, maar ik heb dit systeem nu al meer als 3 jaar zonder problemen. En als er wel problemen met de pomp zijn, paar klinker er uit, zand weg en ik kan bij de pomp.
  Nadeel van dit systeem is dat je bij forst de boel wel moet ontkoppelen en pomp vorstvrij wegzetten, doe je dat niet dan kun je waarschijnlijk in het voorjaar om een nieuwe pomp. Bij mij blijft de pomp winters gewoon hangen, die zit in de grond en zal nooit bevriezen.

  Als je op zwaartekracht wilt, dus zonder pompen, dat kan ook, maar bij gebruik van (langere) 1/2"/19mm slang heb je wel minder water.
  Gebruik dan een dikkere waterslang.
   
  Ray vindt dit leuk.
 7. buzz

  buzz Senior Prepper

  Welke capaciteit heb je nodig, dus welke druk en hoeveel liter per minuut?
  Als je binnen een half uur de 1000 liter over een tuin van een paar honderd vierkante meter gesproeid wil hebben praat je over een heel andere pomp dan wanneer je af en toe een gieter of een emmer gevuld wilt hebben.
  Voor dat laatste kun je prima uit de voeten met een caravan dompelpompje. Voor minder dan 10 euro heb je een pompje dat keurig een halve bar en 10-15 liter per minuut brengt
   
 8. markske

  markske Diehard Prepper

  De waterdruk wordt bepaald door het hoogteverschil van de stand van het water en het niveau waar het water het zaakje verlaat.
   
  Ray en Stuudje vinden dit leuk.
 9. Henk88

  Henk88 Senior Prepper

  Dat was dus mijn uitdaging, op zich werkt een verloop naar 13 mm tuinslang op de leegloopkraan meer dan voldoende voor een gieter vullen, daar heb je dat pompje van 10 euro ook niet voor nodig. Gewoon 2 gieters en dan afwisselen, terwijl je de ene uitgiet loopt de andere vol.

  Maar met de aanhoudende droogte en de groei van mijn moestuin vind ik het toch wel een gedoe worden. Maar de standaard waterdruk is niet genoeg om een sproeikop of een zwenksproeier druk te geven. Dus ik weet niet wat het doel van Jan willem is maar mijn doel was gewoon een eenvoudig sproeiertje erop aansluit die genoeg druk heeft om dan een paar meter in het rond te spuiten.
   
 10. Tanfana

  Tanfana Last (wo)man standing Admin

  Ik had een IBC container in de kas staan waar de tomaten groeide. Aan de aftapkraan hadden we vloeidarm bevestigd. Het water geven was daardoor simpel. De kraan open zetten. Na een uur kijken of die leeg is. Weer vullen met grondwater. En de volgende dag weer overnieuw.
  De kas was 40x8 meter.
   
  Harry Nack vindt dit leuk.
 11. Harry Nack

  Harry Nack Last (wo)man standing

  20200607_094132.jpg

  Makkelijke ibc adapter, te koop via MP.
   
  markske en Tanfana vinden dit leuk.