Gasblikjes schroef of toch prikblikjes?

Discussie in 'Vuur, Verwarming, Verlichting en Energie' gestart door zoompro, 20 november 2021.

 1. zoompro

  zoompro Specialist

  Voor licht en koken op vakantie heb ik onlangs een campingaz gaslampje en een brandertje gekocht. Beide werken op de prik blikjes met butaan of butaan/propaan gas.

  Aangezien ik wat familie leden aan het preppen heb gekregen, leek het mij handig om met z'n allen 1 soort gasblik te nemen.
  Voor het koken op gas bij een bug in hebben we ook een grotere gasbrander, waarbij we ook allemaal dezelfde gaspatronen hebben. Voor licht zijn er een paar petroleum lampen en kaarsen, naast de nodige zaklampen en oplaadbare LED lampen.

  Het gaat nu vooral om een backup, waarbij het handzame formaat en het gewicht belangrijk zijn, zodat het makkelijk meegenomen kan worden. We hebben geen zin om met een grote gasfles in onze rugzakken te lopen.

  De kleine blikjes zijn makkelijk te verdelen, disposable en ook makkelijk te stashen.
  De kosten van prikblikjes liggen lager dan de schroef versie, met het nadeel dat je een prikblik na het doorprikken in de lamp/stove niet meer los kan halen tot deze leeg is.

  Nu vroeg ik mij af, welke soort blikjes hebben jullie? En waarom heb je daarvoor gekozen?


  Grtz,
  Zoom
   
 2. logan1202

  logan1202 Diehard Prepper

  Ik gebruik schroef blikjes. En wel om de reden die je boven al noemt, het weer losmaken. Zeker als je met een rugzak onderweg bent vind ik dit beter. Na het koken de brander eraf. dit maakt het minder kwetsbaar. Dit is bij een bug-in niet zo van belang, maar als je dan een keer moet vertrekken wel. En mijn back-up is ook gewoon de brander die mee gaat in de rugzak.
   
  zoompro vindt dit leuk.
 3. Flos

  Flos SHTF Expert

  Ik heb ze allebei. Als lamp maar ook als kooktoestel. Je moet maar eens zonder vallen onderweg en er een moet lenen van een vriend. Die nu net het andere systeem heeft.
   
  zoompro en logan1202 vinden dit leuk.
 4. phtvs

  phtvs Mankinds only hope Admin

  In mijn BOB heb ik de schroefblikjes omdat die niet lekken en omdat die in combinatie met de brander die ik heb, lichter in gewicht zijn. De prikblikjes heb ik een slechte ervaring mee. Ik had altijd zo'n brander met een prikblikje erin in de kofferbak liggen om koffie te kunnen zetten onderweg of een blik soep op te warmen. Op één van onze ritten naar Frankrijk roken we een gaslucht. Dus meten auto aan de kant en kofferbak open, bleek het prikblikje te lekken. Gelukkig geen ongelukken maar die dingen komen er bij mij niet meer in.
   
  zoompro vindt dit leuk.
 5. sittinduk

  sittinduk Prepper

  Wat je gebruikt is wat voor handen is. Als je een apparaat hebt voor prikblikken, gebruik je die. Heb je schroef apparatuur, gebruik je schroefbussen. Logischer kan het niet.
  Wanneer je kunt kiezen, kies ik persoonlijk liefst voor herbruikbaarheid. Prikbusjes prik je kapot. Daar kun je hooguit de vorm van de bus of het ruwe materiaal hergebruiken. Schroefbussen hebben een ventiel en kunnen (theoretisch) opnieuw gevuld worden. Ga je een stapje verder, dan zou je zelfvoorzienend kunnen denken en zeggen dat methaan butaan zou kunnen vervangen in zo'n busje.

  Let wel op dat je voldoende kennis en ervaring gebruikt bij zoiets. Denk buiten mogelijk brand- en explosiegevaar ook aan aanpassingen aan het gas-apparaat, zuivering van het gas en het onder druk zetten van het gas in de opslagbussen en -flessen. Om van legaliteit nog maar niet te spreken...

  Ik zou zeggen, neem dit als mijn mening over de mogelijkheden van de ene tegenover de andere bus....

  Verstuurd vanaf mijn SM-G970F met Tapatalk
   
 6. petroman

  petroman SHTF Expert

  Ik heb alle varianten tot de grote grijze caravan versies.
  Gebruik etc. ligt in de omstandigheden waarin je verpakt gas wil gaan gebruiken. Voor kortdurend ongemak zoals een vakantie, prep weekend zou ik gaan voor hervulbaarheid.
  Ga je te voet dan komt gewicht om de hoek kijken.
  In alle gevallen is bij langdurig ongemak de hervulbaarheid een illusie. Er van uitgaande dat je zelf geen onbeperkte voorraad hebt en de mogelijkheid tot vullen.

  Qua lekkage speelt onderhoud een grote rol. Alles dicht af met rubbertjes en veerdruk.
  Ik kan mij een incident herinneren met een hervuld tankje, voor gemak in voortent gelegd, waarna een klein lek en een waakvlam de rest deden. De slapende persoon in de tent is gelukkig niets overkomen maar dat scheelde weinig.

  Ik denk dat je niet op één oplossing uitkomt maar afhankelijk van "het moment" een keuze moet maken.
   
  zoompro vindt dit leuk.
 7. Ray

  Ray SHTF Expert Admin

  Ondanks dat ik ook multifuel branders en een compact houtvergassertje heb, grijp ik toch nog regelmatig naar de gasbrandertjes. Het houdt alleen nu de temperatuur weer onder de 10 graden gaat weer op natuurlijk. De kleine gasblikjes koelen sterk af tijdens gebruik waardoor de vlam inkakt. Wil je ook iets opwarmen als het koud is, dan volstaat het normale gas niet.

  Prikblikje heb je meestal maar in een smaak in de winkel liggen, de zomer gasmix. Bij schroefblikjes is de winter gasmix wel goed verkrijgbaar. Het nadeel is alleen dat schroefblikjes meestal flink duurder zijn, helemaal de wintermix.

  Qua prikblikje heb ik liever niet het merk campinggaz want die slikken alleen blikjes van het merk campinggaz. Andere merken doen niet zo moeilijk en dan past elk prikblikje.

  Ik heb ook nog zo'n campinggaz gasbrandertje met bajonet aansluiting, dat is een beetje een onding omdat hij instabiel is. Een pannetje met een liter water erop is een kwestie van balanceren. Niet echt handig dus en zeker iets om te controleren bij een brandertje, of het een beetje stabiel staat met wat gewicht erop.
   
  Erny en zoompro vinden dit leuk.
 8. zoompro

  zoompro Specialist

  Bedankt allemaal!

  @Flos
  Dat is een goeie, wellicht tik ik ergens een tweedehands schroef brander op de kop. Dan hou ik het voor nu bij de prikblikjes, ik heb daar de lamp en het gaspitje al voor.

  Zodra de schroef versie binnen is, koop ik die blikjes bij. Ik las ook ergens iets over een verloop stuk voor prikblikjes naar een schroef aansluiting. Daar ga ik ook maar eens naar kijken, dat zou helemaal mooi zijn!

  Grtz,
  Zoom
   
  PBear, Flos en phtvs vinden dit leuk.
 9. Flos

  Flos SHTF Expert

  Gedeeltelijk ingraven is een optie.
   
  PBear vindt dit leuk.
 10. zoompro

  zoompro Specialist

  Ik zag trouwens ook adapters om branders met schroefdraad ook op campingaz gasflessen te kunnen gebruiken.

  Dus ik denk dat ik daar ook even naar ga kijken. Het is relatief makkelijk om even een flinke Campingaz 907 te kopen, kan je gelijk een paar weken mee vooruit.

  Grtz,
  Zoom
   
 11. Ray

  Ray SHTF Expert Admin

  Voor thuis kun je het voordeligst bij de gashandelaar een fles butaan of propaangas kopen @zoompro. Zelf heb ik ze in 11,5 kg formaat. Excl. fles zo'n 30 euro en daar kook je met gemak langer dan een half jaar op. Campinggaz is onnodig duur. Wel opletten dat je apparaat er voor geschikt is. Het gasfornuis thuis wil aardgas, geen butaan of propaan, dan heb je weer andere sproeiers nodig. Alle campingbranders doen het op butaan of mix van butaan/propaan, meestal 50/50, wat ongeveer gelijk is aan LPG.
   
  zoompro vindt dit leuk.
 12. marzman

  marzman Elementary prepper

  Ik heb CP 250 patronen (passen in die koffergasstellen en in mijn onkruidbrander) en die kun je gewoon schroeven. Is ook wel zo gemakkelijk want ik maak die niet in een keer op en gebruik het dan weer een hele tijd niet. Van Campingaz zitten ze bij Decathlon al op 3 euro (het was een stuk goedkoper), maar Action heeft een ander merk voor minder dan de helft van de prijs.
   
  zoompro vindt dit leuk.
 13. RockyFlats

  RockyFlats Diehard Prepper

  Gas(oline) wat mij betreft, met gas-backup.

  Ik heb hier zo'n Chinees kookstelletje dat werkt met een losse benzinefles, via een slang en schroefverbinding.
  Het brandertje heeft een benzine-omloop-pijpje over de brander langs, waardoor de benzine wordt vergast.
  Ik heb er een verloopje bij gekocht waardoor er ook gasflesjes met een bajonet-verbinding op passen (zoals de blauwe flesjes van de Action).

  Voor mij dus geen "prikblikjes"... Bovendien zijn die ook behoorlijk duurder dan de Action busjes.

  Ook heb ik een piepklein kookstelletje voor alleen gas, dat ook werkt met een slang en schroefverbinding, en met verloopje past op dezelfde Action-gasbus. Dat kookstelletje heb ik onderweg al enkele keren gebruikt, en is wel gemakkelijker in het gebruik.

  Maar, zou het er eens echt om spannen, dan neem ik wel die benzine/gasbrander mee. En ook het IR-verwarming opzetstuk natuurlijk.

  Enfin, is het gas eens op als ik in guur weer een rat bak onder de brug, dan redt een slokje benzine uit een verlaten wrak wel mijn diner! Of uit de tank van een bromfiets- of motorduivel natuurlijk, die dan de pech had om mijn pad te kruisen en mijn diner verder te verrijken.:eek: En is ook die de benzine op, dan pik ik gewoon een gasblikje van de ene ongelukkige of pers lampolie af van een ander. Of lampolie werkt vraag ik mij af, maar als ik mij echt boos maak dan lukt vast ook dat... Sorry voor dit alles, ik redeneer maar even vanuit de (meestal tamelijk) egocentrische medemens. Na mijn bouwjaar kwamen de kunstmatige zoetstoffen en kleurstoffen in zwang, en toen begon die ellende... ;)
   
  PBear vindt dit leuk.
 14. zoompro

  zoompro Specialist

  Die blauwe flesjes van de action heb ik inderdaad ook! Tevens de brander en het heater opzetstuk :)

  @Ray
  De campingaz fles is er toch gekomen, vooral omdat deze ook op vakantie gebruikt gaat worden. Ik probeer zo veel mogelijk prep spullen te kopen welke ook tijdens het kamperen of andere activiteiten gebruikt kunnen worden. Dat is zeker als je de financiële afdeling hier in huis wilt overruigen


  Wat betreft de blikjes, ik blijf voorlopig nog even bij prikblikjes hangen, aangezien ik daar nu de branders voor heb. We zijn met de familie overgestapt op de gasbusjes met een SUN-02 aansluiting. Redelijk grote inhoud en makkelijk uit te wisselen.

  Grtz,
  Zoom
   
  Ray vindt dit leuk.
 15. phtvs

  phtvs Mankinds only hope Admin

  Werkt dat een beetje zo'n opzetstuk? Ik ben wel benieuwd of zoiets genoeg warmte afgeeft.
   
 16. RockyFlats

  RockyFlats Diehard Prepper

  Hoi @phtvs, zo'n opzetstuk geeft flink wat warmtestraling af. Het wordt roodgloeiend en gaat dan vrolijk warmtestraling (infraroodstraling) uitzenden.
  Nu is dat alles wel in verhouding tot de grootte van de vlam eronder natuurlijk, maar je merkt het prima. Er komt ook van een bescheiden benzine/gasvlam natuurlijk best veel hitte. Het aardige van stralingswarmte is ook, dat de lucht zelf nog niet warm hoeft te zijn om toch die warmte te voelen. Het is een beetje als de zon die op een frisse dag achter een wolk vandaan komt: je voelt direct de warmte.

  Die infraroodstraling verwarmt weer alles dat het raakt, dus kleding, hoofd, handen en andere uitsteeksels worden warm. Eeeehhh, aan een kant tenminste; het is als de warmte van een kampvuurtje.
  De brander geeft naast stralingswarmte natuurlijk ook nog warme lucht en verbrandingsgas af, zodat het ook door luchtstroming/convectie in een tentje snel behaaglijk wordt.
  En tegelijk wat water opzetten of iets warm houden kan ook nog, hoewel dat iets langzamer zal gaan en een keteltje dan de straling aan de bovenzijde blokkeert.

  Het blijft natuurlijk wel enorm oppassen i.v.m. brandgevaar.
  In een tent stoken durf ik nog wel aan, maar houd het goed in de gaten en ver van tentwanden en ander brandbaar spul, val er niet bij in slaap en zorg voor ventilatie.
  upload_2021-11-28_0-1-50.png
   
  PBear en phtvs vinden dit leuk.
 17. petroman

  petroman SHTF Expert

  We dwalen af maar het idee van een "opzet ding" op een kooktoestel is al redelijk oud. Veel met name noord-europese merken zoals Radius, Optimus, Svea, hadden opzetdelen die van een petroleum kooktoestel een erg goede warmte straler maakten.
  [​IMG]

  [​IMG]

  Bron: CCS, Classic Camp Stoves.
   
  Laatst bewerkt: 28 november 2021 om 13:10
  PBear, Ray en phtvs vinden dit leuk.
 18. phtvs

  phtvs Mankinds only hope Admin

  @RockyFlats dank voor de uitleg. Ik denk dat ik maar eens op zoek ga naar zo'n opzetstuk. Het kooktoestel ligt standaard in mijn auto bij de 'pech onderweg' spullen maar vorig jaar kwamen we in de sneeuw vast te staan vanwege een flinke aanrijding en dan is zo'n kacheltje wel een oplossing om de boel wat warm te houden. Bovendien niet al te groot dus neemt niet te veel ruimte in.

  Mijn Opa had vroeger zo'n warmte straler in de tent. Het is wel weer heel lang geleden maar wat ik me ervan kan herinneren is dat het behoorlijk warmte afgaf en dat Opa op een gegeven moment altijd zei 'en nu gaat hij uit want de olie is bijna op' Wat natuurlijk nooit zo was omdat we altijd een flinke ijzeren jerrycan petroleum bij ons hadden. Zo'n ronde rode ketel met een tuit en een kurk op de tuit om hem af te sluiten. :lol:

  Later kwam daar een Campingaz tankje met een warmte straler erop voor in de plaats. Ik heb hem nog liggen voor noodgevallen (foto even geleend van internet)
  straalkachel.png
   
  PBear, petroman en Ray vinden dit leuk.