Hommel(e)s in de tuin - het zoemt hier niet alleen in het hoofd ;-)

Discussie in 'Tuinieren' gestart door RockyFlats, 8 mei 2019.

 1. RockyFlats

  RockyFlats Diehard Prepper

  Beste mensen, ik heb momenteel twee hommelfamilies "te logeren", elk in een eigen “hommeldoos”.
  Ik kan het sowieso iedereen met een tuin aanraden, want want er maar aan bloesem kan worden bevrucht dat wordt bevrucht en de beestjes zijn ronduit vriendelijk en het is een feest om ze in de weer te zien.
  Trouwens, ze laten zich zelfs aaien, echt!!

  Wij wonen in het Westland, en hebben enkele jaren geleden een aantal hommeldozen gered uit een container van een tuinbouwbedrijf. Die gebruiken de hommels om de tomaten en paprika te laten bevruchten, en de kennelijke onbenullen van het betreffende bedrijf sloten de hommeldozen (met de volledige families er in…) en kieperden ze bij het oud vuil…@#$!@*#
  Die families hebben we gered. Wij hadden twee jaren achter elkaar telkens zo’n 8 tot 10 hommeldozen in onze tuin, en hebben die beestjes als het ware een fijne oude dag bezorgd, over de gehele zomer. Na het uitvliegen hebben er geen hommels meer in die dozen genesteld, en de lege dozen hebben we uiteindelijk weg gedaan. Misschien leven er nog wel nakomelingen van ze. Sindsdien hebben we geen hommeldozen meer gevonden, dus misschien is er iemand met verstand gaan werken bij het bedrijf, of worden de hommeldozen door de leveranciers teruggenomen.

  Een week of vier geleden hebben we bij een “kom-in-de-kas” gebeuren aan een hommel-leverancier vriendelijk een hommeldoos gevraagd en .... er twee gekregen!
  De nesten zelf vulden toen zo’n 1/6 doos, maar inmiddels zijn die tot wel zo’n 3/5 van de doos gegroeid. Het is hier een gezoem van jewelste, en de openingen lijken wel op de aanvliegroutes van Schiphol. Iedere 10 seconden vliegt er wel eentje in of uit. Binnenkomend is meestal “zwaar transport”, want er hangen dikke gele klompjes nectar/was (?) aan de achterpootjes.
  upload_2019-5-8_0-53-59.png
  upload_2019-5-8_1-34-2.png

  De hommeldozen hebben onderin een suikersiroop-voorraad; vooral nodig voor teelten zoals paprika, waar er kennelijk geen nectar in de bloemen zit. Omdat die voorraad wel op zal raken heb ik twee weken geleden een vogel-drinkbakje gekocht, zo een met een voorraadflesje, en heb daar suikersiroop in gedaan, met een klein sponsje in het drinkbak-gedeelte (zodat een hommel er niet kopje onder in gaat).
  Tot een paar dagen geleden heb ik er nog geen hommel van zien drinken, maar alles stond toen in de bloei en aan voeding was er kennelijk nog geen gebrek. Inmiddels is het wat kouder geworden en is er veel bloesem uitgebloeid, en hebben de hommels de drinkbak ontdekt. Er drinken er voortdurend zo'n twee tot wel vijf tegelijk, telkens voor een paar minuten en dan komt de volgende gegadigde alweer. De hommels (van de twee hommeldozen) presteren het om per dag zo'n drinkbakje bijna leeg te drinken, dus iedere morgen wordt het steevast weer gevuld.
  upload_2019-5-8_0-55-33.png
  Ik heb al eens gelezen dat (gewichtsdelen) 3/4 kristalsuiker in 1/4 water een prima suikersiroop geeft, en heb dat voor ze gemaakt. De suiker in water oplossen, en dan mag ook in warm water, maar niet verhitten! (kleurt het eenmaal geel zoals bij verhitten en caramelliseren dan bevat het stoffen die schadelijk zijn voor de hommel). Mijn suikersiroop smaakt ze in ieder geval prima.
  upload_2019-5-8_0-56-25.png
  Ik kan iedereen aanraden om eens bij een tuinbouwbedrijf naar gebruikte hommeldozen te vragen. Zodra de teelt wisselt dan doen ze de dozen kennelijk weg, en meestal zijn het dan nog springlevende families, die zeker een beter thuis verdienen. Omdat tuinders meestal panisch zijn voor het verspreiden van ziekten, vermoed ik dat zulke hommeldozen nog steeds met de vuilnisman meegaan, of bij de leverancier misschien in de perscontainer eindigen, en niet worden hergebruikt.

  Redden, die nuttige beestjes!

  Dergelijke hommeldozen zijn ook nieuw te koop, maar zo'n 60-70 Euro kosten ze kennelijk wel. Mooier is dan wellicht, mocht je er geen een kunnen vinden bij een tuinder, om te proberen om een koningin-hommel tot het maken van een nest te verleiden: maak een geschikte doos of kistje met een plukje watten, vang in het vroege voorjaar zo'n koningin en geef haar een dagje de gelegenheid om te wennen. Op internet is er voldoende te vinden over wanneer en hoe dat het beste te doen. Een goede kans, dat je dan binnen een paar weken honderden hommels hebt. Succes!
   
  Laatst bewerkt: 8 mei 2019
  Rumble, DO-it, Lai en 13 anderen vinden dit leuk.
 2. Jannes

  Jannes Diehard Prepper

  Dit ga ik onthouden. Lijkt me leuk.
  Voor dit jaar ben ik begonnen met allemaal insecten-, bij- en vlinderbloemen en -planten neer te zetten in de tuin, zodat ze onze tuin aantrekkelijk vinden.
  Zo’n hommeldoos is dan misschien een mooie aanvulling. Ik wist niet eens dat het bestond.
   
  RockyFlats en frans81 vinden dit leuk.
 3. Flos

  Flos Mankinds only hope

  @RockyFlats leuk dat je dat doet. En je schrijft er nog een mooi verhaal over.
  Succes verder.
   
  RockyFlats en frans81 vinden dit leuk.
 4. frans81

  frans81 SHTF Expert

  Een streling voor de groene Geest .
  Zeer mooi nuttig topic en leuk onderbouwd , no nonsens :rolleyes::hug:

  Hommels in oa ook hun Doos ( Huisje ) zijn idd geen afval :mad:
   
  RockyFlats vindt dit leuk.
 5. Nomad

  Nomad Diehard Prepper

  Heel mooi @RockyFlats.
  Mocht je meer over deze mooie beestjes willen lezen dan kan ik je A Sting in the Tale: My Adventures with Bumblebees van Dave Goulson (link naar GoodReads pagina).

  Met de eerste bloemetjes in mijn tuin verschijnen ook de hommels. Het blijft een prachtig gezicht. Zeker vroeg in het seizoen als de koninginnen een plekje zoeken om hun nest te bouwen.
  Vaak al voordat de bijen uitvliegen zijn de hommels al lekker op dreef.
  Helaas heb ik nog geen nest in mijn tuin welkom mogen heten.

  Dit is wel een dingetje. Ik begrijp je sentiment om deze hommels te redden. Maar hun angst om ziekten te verspreiden is gegrond. Hoewel de hommels 'steriel' worden gekweekt/gefokt zijn vrijwel alle commerciële nesten besmet. Om deze reden wordt soms geadviseerd om de nesten na gebruik te vernietigen. In de container gooien is dan ook geen goede manier van afvoeren. Bij een breuk in de doos zullen de beestjes alsnog de wilde wereld in trekken...

  Mocht ik het fout hebben dan hoor ik het overigens graag, want dan probeer ik direct zo'n doos te scoren natuurlijk. :)
   
  RockyFlats, frans81 en PBear vinden dit leuk.
 6. petroman

  petroman SHTF Expert

  Gaaf verhaal, merci !
  Nooit van gehoord, hommeldozen.
   
  RockyFlats en frans81 vinden dit leuk.
 7. Pjotr Prep

  Pjotr Prep Elementary prepper

  Zit hier nog weleens een nest in de spouwmuur.
  Mij is verteld dat ze niets kapot maken (wat wespen wel zouden doen?) dus laat ik ze lekker met rust.
  Ze vliegen vlak langs je maar geven totaal geen overlast.
   
  RockyFlats en frans81 vinden dit leuk.
 8. RockyFlats

  RockyFlats Diehard Prepper

  Hallo @allemaal,

  Leuk, jullie enthousiasme, en graag gedaan!

  Ik geniet van die beestjes, en besteed elke dag wel wat tijd om naar alle drukte te kijken.
  Vanochtend het siroop-bakje weer gevuld, en dat was net op tijd. Er zaten er al vijf te sabbelen toen ik aan kwam lopen, en ik hoorde bij wijze van spreken al het geslurp zoals bij een bijna lege beker Mc Slurriemurrie. En droge of kromme slurfjes wil ik echt niet op mijn geweten hebben...

  In voorgaande jaren heb ik mij niet gerealiseerd dat bijvoeren nodig kan zijn als er weinig bloeiende bloemen zijn. En dat kan natuurlijk best eens een week of twee het geval zijn, tussen het bloeien van de diverse soorten door. In de bodem van de hommeldozen zit een zak met suikersiroop, met een soort viltachtige prop die het opzuigt en waarvan de hommels kunnen drinken. Bijvoeren is in een kas sowieso van belang bij teelten met weinig nectar, maar in de vrije natuur is het meer een extra. Ik verwen de beestjes hier dus gewoon een beetje met suiker, en wellicht compenseert de dan extra grote hommelfamilie het opvallende verlies aan vliegjes, muggen en torretjes nog een beetje...

  Terzijde: Ik maak mij wat dat betreft ook wel behoorlijke zorgen, over de impact van zoveel minder rondvliegend spul nu, dan nog maar een paar jaren terug heel gewoon was. Hier in de tuin stikt het nog wel van de vogels, maar dat is dan ook alleen omdat wij hen het gehele jaar door voeren. Van Cranenbroek wordt rijk van al het vogelvoer dat we er wegslepen;) Maar, ach, ook dat is er relatief goedkoop (tip!). Laten we dus ook aan de vogels denken!
  Trouwens, van die idioot die laatst een ooievaar uit het nest heeft geschoten, mag men wat mij betreft naam, toenaam en adres publiekelijk bekend maken (strafexpeditie...)!

  Het is gewoonweg interessant om al die diertjes hun ding te zien doen. Er zijn er die uit de doos komen en direct wegvliegen, maar er zijn er ook die dan direct de siroop-bar opzoeken en bij het terugvliegen niet hoger komen dan halverwege de doos-ingang. Ze klauteren dan met hun dikke buik gewoon de resterende centimeters op handen en voeten en vinden zo de ingang. Ik heb af en toe het idee dat ik naar een van de plaatselijke kroegen kijk...
  Dan zijn er weer die aanvliegen en direct in de doos verdwijnen, sommige met nectar aan de pootjes en sommige zonder. De laatsten hebben misschien alleen even een opwarm-vlucht gedraaid, voordat het echte werk begint. Er zijn er ook die buiten adem aanvliegen en eerst de bar opzoeken voordat ze in de doos verdwijnen en hun nectar afgeven. Schitterend om te zien, dat alles. Verder krioelt er ook veel jeugd rond de dozen. Kleine Kleuterhommeltjes zogezegd. Vlieglessen krijgen ze kennelijk al in de doos, want als ze eenmaal proberen te vliegen dan lukt dat ook aardig. Ik heb er nog niet een zien neerstorten.

  Vandaag was het wel een beetje Sodom-en-Gomorra bij die dozen, want er zat niet alleen jong en oud aan de suikerbar, maar ook een Koningin met haar vriendje, en wat die ondernamen ..:rolleyes:. was beslist geen wijntje drinken. Wat een uithoudingsvermogen! Die twee zijn zeker een minuut of acht aan het rollebollen geweest. Leuk was ook om te zien dat het mannetje elke 5-6 seconden met z'n pootjes de Koninklijke derrière wat klapjes gaf. Haha, hoe noemden Jacobsen en Van Es dat indertijd... "Stimulatio in de Sex" als ik mij niet vergis;).
  Ik heb het tafreel maar even voor jullie op de foto gezet...
  upload_2019-5-9_0-24-24.png
  De koningin hangt tegen het flesje aan, en haar minnaar ligt relaxed op zijn rug. Zo duurde dat dus best wat minuten redelijk bewegingsloos, afgezien van de pootjes van het mannetje zo af en toe. Haha, voyeurisme ten top is dit, maar wel leuk. Ik noem ze Meghan en Harry, en hun Archie ligt vast ergens in een wiegje. Het kan natuurlijk ook een Koningin van lichte zeden zijn geweest, die misschien verveeld/geroutineerd tegelijk haar slurf in de suiker had hangen:D. De stamgasten doen of het de gewoonste zaak is en hangen halfdronken aan de bar.
  Haha, zonder het door te hebben heb ik kennelijk een soort hommel-Yab-Yum gecreëerd, compleet met een bordeauxrode bar. Misschien plaats ik er morgen een rood LED-lampje bij:D

  Ik probeer morgen wel even een foto te maken van de binnenkant van de doos. Dat is eenvoudig te doen omdat er een transparant deksel op de kunststof binnendoos zit. De kunst is alleen even, om dan de jachtvliegers te ontwijken die al zijn opgestegen. Zelfs als je vlak op de doos staat dan doen die beestjes nog niets, maar er zijn er die dreigend en opdringerig worden zodra ik de hommel-buitendoos open; logisch want het zou evengoed bedreigend voor het nest kunnen zijn (weten die beestjes veel...). Ik heb vandaag wel even de kartonnen buitendeksel opgelicht en gekeken, en je ziet dan wel meer dan honderd hommels door elkaar krioelen en nestjes bouwen en verzorgen.

  Wordt vervolgd...

  @Jannes Leuk, zeker doen; daarvan krijg je geen spijt!
  @Nomad Bedankt, ik ga dat "A Sting in the Tale" lezen!
  "Dit is wel een dingetje. Ik begrijp je sentiment om deze hommels te redden. Maar hun angst om ziekten te verspreiden is gegrond. Hoewel de hommels 'steriel' worden gekweekt/gefokt zijn vrijwel alle commerciële nesten besmet. Om deze reden wordt soms geadviseerd om de nesten na gebruik te vernietigen. In de container gooien is dan ook geen goede manier van afvoeren. Bij een breuk in de doos zullen de beestjes alsnog de wilde wereld in trekken..."
  Voor zover ik begrijp, gaat het meer om specifieke plantziekten die in een tuinderij nu eenmaal incidenteel kunnen voorkomen. Dat een tuinder dus geen tweedehands hommels uit een andermans (wellicht besmette) kas wil dat kan ik mij voorstellen. De leveranciers van hommeldozen kunnen de hommels dus waarschijnlijk niet hergebruiken, ook als is het maar om dat kleine risico te vermijden. De plantziekten waarom het dan gaat, zijn in de vrije natuur al volop aanwezig voor zover ik weet, dus het gaat hier meer om het beschermen van een "kunstmatige biotoop" die een kasomgeving nu eenmaal is. Daar is bijna uitsluitend sprake van monocultuur, en sowieso van een ietwat neurotische angst voor "een vlekje" op een tomaat of paprika, door de verwende consument ingegeven. Angst voor het in de eigen achtertuin slepen van ziektes hoeft niemand te hebben denk ik, met een tweedehands hommeldoos. Integendeel, want hier hebben de vruchtbomen er al jaren niet meer zo goed bijgestaan. Als er nu ook nog eens een druppel regen zou willen vallen, dan wordt het hier behoorlijk oogsten...

  "Mocht ik het fout hebben dan hoor ik het overigens graag, want dan probeer ik direct zo'n doos te scoren natuurlijk."
  Mis heb je het dus niet hoor, vanuit tuindersogen, maar gewoon uitproberen joh (tenzij je tuinder bent...)!

  @Pjotr Prep
  Ik heb ook het idee dat ze niets stuk maken, en zie dat ook aan de manier waarop ze in de doos hun nest bouwen. Het bestaat alleen uit nectar en was dat ze zelf naar binnen vliegen. Dat blijft dan wel in de spouwmuur achter, maar of dat veel kwaad kan? Van wespen weet ik uit eigen ervaring dat ze zo nodig aan hout knagen.
  Een idee zou wellicht zijn om een houten kistje te timmeren, en zo zelf een hommelkist/doos te maken. Je houdt ze dan uit de spouw en hebt er ook meer plezier van omdat je het hele gebeuren kunt bekijken. Ik ben sowieso van plan om dat te doen zodra alles is uitgevlogen, en hergebruik dan de kunststof binnendoos waarom ik een houten kistje timmer. Wat dat betreft zou het al zin hebben om ook een lege hommeldoos op de kop te tikken, en dan
  vroeg tegen het volgend voorjaar een koningin te vangen.
   
  Laatst bewerkt: 9 mei 2019
  Jannes, martin, Robert en 4 anderen vinden dit leuk.
 9. frans81

  frans81 SHTF Expert

  Ook deze lap tekst heb ik van genoten .

  De scrol functie op mijn phone doet het in ieder geval :lol:

  Jij krijgt een dikke 10 voor jou constructie , enne zelfs als ik mijn phone horizontaal gebruik is deze scrol echt nodig :p

  Ach , bij een goed ( Hommeltjes ) boek moet men niet klagen dat Het DIK EN ZWAAR is:lol:
   
  RockyFlats vindt dit leuk.
 10. RockyFlats

  RockyFlats Diehard Prepper

 11. Tanfana

  Tanfana Last (wo)man standing Admin

  De gele/oranje bolletjes aan de poten zijn stuifmeel. Hommels en bijen verzamelen dit aan hun achterpoten. Nectar wordt meegenomen in de honingmaag.

  Leuk om zo mee te lezen met de avonturen.
   
  RockyFlats en Ray vinden dit leuk.
 12. Nomad

  Nomad Diehard Prepper

  Nee, wat ik bedoel zijn ziektes die schadelijk zijn voor bijen en hommels. Vandaar dat ik zo voorzichtig ben.

  Bedankt voor je documentaire. In deze tijd neemt niet iedereen meer de tijd om met aandacht te kijken. ;)
   
  RockyFlats vindt dit leuk.
 13. Flos

  Flos Mankinds only hope

  Gisteren avond een 4 uur durende workshop gevolgd over bijen.
  Het ging voornamelijk over de evolutie van hoe honingbijen door de eeuwen heen leefden.
  Hoe ze zwermen en hoe ze een nieuwe woonplaats zoeken en bouwen tot een bijenkorf.
  En hoe de eerste imkers te werk gingen. Zo een 5000 jaar voor onze tijdrekening.
   
  Lai, RockyFlats, Jasje en 2 anderen vinden dit leuk.
 14. RockyFlats

  RockyFlats Diehard Prepper

  Hierbij een foto door het transparante deksel van de binnen-doos (van de linker doos), eergisteren gemaakt.

  Er heerst Behoorlijk wat bedrijvigheid. De in-en uitgang van de doos bevinden zich in de rechter zijde, maar zijn in deze foto niet zichtbaar. Aan de linkerkant bevindt zich de suikersiroop-voeding-"kwast" die uit een onder de doos liggende siroop-zak steekt. Die kwast is niet zichtbaar, maar het is wel duidelijk dat de hommels natuurlijk niet daar zijn gestart met het uitbouwen van hun nest, maar juist rechts. Die ingebouwde voorraad suiker is nu vast op, en mijn flesje buiten is daarvoor de vervanging.
  upload_2019-5-12_10-34-3.jpeg
  Een foto van dezelfde doos, zojuist gemaakt met een andere camera, en laat in de rechter bovenhoek de in- en uitgang zien. Een geluk is, dat de hommels de kunststof ruit als een deel van hun nest zijn gaan zien, waardoor dat dak van het nest doorzichtig blijft. In de andere doos eindigt het dak van het nest juist onder de ruit en is zo goed als geheel gesloten.
  upload_2019-5-12_10-36-40.jpeg
  Een foto van dezelfde doos, ook zojuist gemaakt maar zonder infraroodfilter (= in de nacht-stand, dus inclusief infrarood licht). Het is wel grappig om te zien dat daarop meer details zichtbaar zijn.
  Deze camera is overigens de "deurbelcamera met nachtzicht (op batterijen)" waarover ik al eens schreef, en die nu dus ook nog eens een hommelcamera blijkt te zijn;)
  Ik kan de beestjes vanaf mijn mobieltje in de gaten houden, en mocht de suikersiroop eens op zijn, en bij onraad, dan mogen ze mij bellen:rolleyes:
  upload_2019-5-12_10-41-54.jpeg
  En, wie weet, misschien kan ik eens een "geboorte" filmen. Eieren genoeg in ieder geval.
   
  Lai, Jannes, Jasje en 5 anderen vinden dit leuk.
 15. frans81

  frans81 SHTF Expert

  Mooi al die verrijkende details via foto's.

  Nu nog Wroetvrouw curses H ( Hommeltjes ) " Megabevalling " haha
   
  RockyFlats vindt dit leuk.
 16. petroman

  petroman SHTF Expert

  Even voor mijn beeldvorming: wat voor type tuinderij gebruikt hommels ?
  Als die in de buurt zitten wil ik best een opvang maken.
   
  RockyFlats vindt dit leuk.
 17. RockyFlats

  RockyFlats Diehard Prepper

  @petroman Wim, dat zijn de groentekwekers, en dan vooral tomaten- en paprika. Maar in bijvoorbeeld de komkommerteelt en in de aardbijenteelt zullen ze ook wel worden ingezet vermoed ik. En buiten, bij de teelt van appels, peren, kersen, pruimen e.d.

  Ik heb deze "demo-dozen" gekregen van een hommeldozen-leverancier, bij een "kom-in-de-kas" gebeuren dat hier in het Westland ieder jaar plaatsvindt. Die paar dozen met nog kleine nesten waren voor iedereen te bekijken, en konden dus niet meer de kas in vanwege de hygiëneproblematiek. Wie het vriendelijk vraagt, kan er misschien een hommeldoos bemachtigen aan het einde van de dag.

  Het "Kom in de kas" zal volgend jaar ook wel weer worden gehouden in het voorjaar, maar de precieze data zijn nog niet bekend. Ik zie dat het een landelijk gebeuren is, dus bij jou in de buurt zijn er vast ook wel kassen te bezoeken. https://www.komindekas.nl/kom-in-de-kas/

  Ook met jou en andere prepvrienden in het achterhoofd, ben ik een paar dagen geleden bij een hommeldozen-leverancier langsgegaan om naar mogelijkheden tot het overnemen van gebruikte hommeldozen te vragen.
  Grotere tuinderijen vervangen gewoon standaard om een vast aantal weken een deel van de hommeldozen door nieuwe. Zo'n volk heeft dan bij wijze van spreken net even iets meer hommels met dubbel-focus glazen en een rollator of een looprekje dan een nieuw volk. Dat het dan evengoed nog springlevend is en nog maanden op halve kracht mee zou kunnen, dat interesseert een tuinder of boer dan kennelijk niet.

  Ik hoopte er op dat er misschien iets kon worden afgesproken, met hen of met tuinders, over het "afvoeren" van afgedankte hommeldozen, maar hun reactie was niet bemoedigend. Ik begreep van hen dat ze nooit hommeldozen terugnemen, vanwege de hygiëne, en dat ze aan tuinders adviseren om de hommeldozen verpakt in plastic zakken met het huishoudelijk afval af te voeren.
  Die praktijk zou wel iets zijn voor een horror-aflevering van Maja de Bij...:confused:
  Enfin, zodra we eens perscontainers zien verschijnen bij onze bejaardentehuizen, dan weten we dat het geen nieuw idee is...

  Maar vraag het zeker de groentetuinders en fruitkwekers in de buurt eens, en (los daarvan) houd dus hun afvalcontainers goed in de gaten. Liggen daar eens gele of groene dozen in, dan... :cool:
  Voor fruitkwekers is april-mei wel het moment om naar zo'n doos op jacht te gaan denk ik, maar bij kassen is het vaak een jaarronde-teelt (drie teelten per jaar, meen ik) en is er ook in andere maanden een goede kans op succes.

  @frans81 Een bevalling heb ik nog niet voor je op de foto kunnen zetten, maar ik houd het scherp in de gaten. Daarom als intermezzo even iets anders leuks: geen prephommels maar prepagaaien!
  Wij hebben hier regelmatig een aantal in het wild levende papegaaien op bezoek. In de ochtend en in de namiddag sowieso, en vaak ook tussendoor. Meestal komen ze met zo'n 2-3 tegelijk langs, maar een paar dagen geleden telde ik er zeven, en nu ik dit schrijf hoor ik ze ook weer krijsen. Een herrie dat ze kunnen maken, maar mooie dieren zijn het. In de buurt schijnt er een hele kolonie te leven, en daarvan zijn ze vast afkomstig. Iemand zal ooit eens een paartje hebben uitgezet denk ik.
  Het is wel even een zoekplaatje, vanwege de schutkleur, NATO-groen (?);)
  upload_2019-5-13_7-37-48.png
   
  Laatst bewerkt: 13 mei 2019
  Lai, DO-it en PBear vinden dit leuk.
 18. RockyFlats

  RockyFlats Diehard Prepper

  Dit is ook een hele leuke en sympathieke link over hommels: https://www.farcows.nl/blog/verzwakte-uitgeputte-hommel-redden/

  In het vroege voorjaar een uitgeputte koningin-hommel weer op krachten helpen, mooi!
  En wie er dan al een lege hommeldoos of hommelkast voor in huis heeft, die heeft gelijk zijn eigen hommelvolk!

  Wie dat wel wat lijkt, die zorgt het beste ook voor een bar voor de suikersiroop. Een koningin wil dan wel blijven vermoed ik. Neem gewoon een vogel-drinkbakje zoals die in iedere dierenspeciaalzaak te koop zijn, en plaats dan het beste een stukje kunststof spons in het langwerpige drinktuitje. Eentje zoals deze zou prima zijn, en neem dan het beste niet de kleinste, want een hommelvolk lust wel een slokje. https://nl.aliexpress.com/item/Voge..._expid=d80f8da0-91ce-46d8-a0d2-aa83dbf3f8dc-8
  upload_2019-5-13_8-55-55.png

  Via wat Googlen vind ik diverse hommelkasten te koop.
  upload_2019-5-13_8-35-22.png
  Wie het interesseert die leest zich het beste even in, op diverse sites, zoals op https://www.tuinadvies.nl/artikels/hommelkast_plaatsen

  Ik zie hier en daar in de kasten een aparte "toiletruimte" naast de nestruimte, maar echt nodig is dat volgens mij niet. Kijk ik naar de hommeldozen dan zie ik daarin ook geen afgescheiden toiletruimte: het is gewoon een grote doos met voorin de toegangsopening en onderin/achterin een suikersiroop-voeding-systeem, en een paar hele kleine luchtopeningen. Ik zie dat de hommels hier gewoon uit de uitgang komen en net buiten de deur hun behoefte doen: een klein druppeltje dat vrolijk langs de dooswand omlaag loopt. Ach, het ruikt niet en ziet er eigenlijk wel "rustiek" uit (zie de eerdere foto's);).

  Een redelijk gesloten houten of kunststof kistje met een scharnierend deksel zou al prima als hommelkast kunnen dienen. Een kunststof ruitje onder het deksel plaatsen zou als extra mooi zijn, om het nest af en toe te kunnen bekijken. Dan nog een klein buisje als toegang en wat droog gras of kapok in de kist, en ook de suikerbar natuurlijk, en .... klaar.... Wil je het een kleurtje geven, kies dan het beste wit, geel of blauw of een combinatie daarvan.
   
  Lai, petroman en Ray vinden dit leuk.
 19. petroman

  petroman SHTF Expert

  Klint als een verhaal om aan de "grote klok " te hangen. Ik denk dat menig geel vestje zich dan aan de poort van zo'n bedrijf gaat melden.
  Enerzijds verkopen en kopen we dus "insectenhotels", zijn we bezorgt (terecht) over afnemende insectenpopulatie en aan de andere kant moorden we ze gewoon uit.
  Al kontakt gezocht met PvdD ?
   
  Lai en PBear vinden dit leuk.
 20. RockyFlats

  RockyFlats Diehard Prepper

  Beste mensen,

  Onverwacht is het mij vandaag toch gelukt om twee spiksplinternieuwe hommeldozen "los te branden" bij een leverancier (met overduidelijk een goed hart!). Deze dozen hebben elk een nog piepjonge familie, en zijn de afgelopen dagen gebruikt bij voorlichting op scholen, en kunnen niet meer de kas in. Geheel onderaan een foto van een van die dozen; het nog kleine nest wordt uiteindelijk wel zo'n 1/2 tot 3/4 van de doosinhoud groot.

  Een punt is wel, dat ik de dozen vanochtend heb opgehaald, en ik het riskant vind om ze lang gesloten te houden. De beestjes hebben wel een voorraad nectar en suiker, en zitten zeker al een dag vast in de doos, maar meerdere dagen opgesloten zitten is vast geen pretje voor ze. En zet ik de dozen hier open dan is er weer het risico dat de halve familie ergens rond vliegt zodra de dozen mee moeten, en om nu familieleden van elkaar te scheiden...
  Dus de dozen moeten wel binnen enkele dagen worden opgehaald, het liefst dit weekend nog.
  Ze staan ze hier in 's-Gravenzande klaar, voor de geef natuurlijk/voor nop.


  Nu zijn het maar twee dozen... Het mooist zou zijn om twee mensen blij te maken, en wellicht kunnen er twee samen iets regelen wat vervoer betreft?

  Kortom: wie kan ik er blij mee maken...?

  (Mochten zich meer dan twee gegadigden melden, dan gaan eerlijkheidshalve degenen die al in dit draadje hebben gepost voor, en anders loot ik wellicht...).

  Groeten,
  Andre

  upload_2019-5-17_20-16-4.png
  Het is echt een doordacht systeem. Rechts zien jullie de "suiker-borstel" Het witte ronde propje) waar juist een hommel van snoept. Onder de binnenbak zit een flinke voorraad suikersiroop. Rechts bovenin liggen twee blokjes nectar/was dat de hommels kunnen gebruiken om het nest mee op te bouwen, en dat gaat snel. Zodra ze de bloemen kunnen opzoeken is dat niet meer nodig, en vandaar ook een reden om de dozen niet te lang gesloten te houden en spoedig bij de nieuwe baasjes te hebben.
   
  Laatst bewerkt: 17 mei 2019
  Lai, Tanfana, Ray en 3 anderen vinden dit leuk.