Kas opknappen

Discussie in 'Tuinieren' gestart door Roel, 2 maart 2021.

Tags:
 1. Roel

  Roel Prepper goeroe

  Afgelopen week de oude aftandse kas opgeknapt. De ruiten vielen er spontaan uit, al het houtwerk was rot.
  Paar ruitje bij moeten halen en nu is ie weer als nieuw....:)
  DSCF3823.JPG
  DSCF3841.JPG
  DSCF3843.JPG
   
  Candyman, Ray, Flos en 4 anderen vinden dit leuk.
 2. frans81

  frans81 SHTF Expert

  RockyFlats vindt dit leuk.
 3. RockyFlats

  RockyFlats Prepper goeroe

  Wow, dat is een mooi kasje @frans81
  Nog afgezien van het kweken van e.e.a. is het natuurlijk ook een genot om er in te werken in voorjaar en najaar. Je verlengt er zo de zomer mee, met een maand of 4. Je zet er dan vast ook een paar gemakkelijke fouteuills in, en een kacheltje?:thumbsup:

  Tip: voor wie dat ook zou willen is het goed om te weten dat er professioneel gebruikt kasmateriaal te koop is voor relatief weinig (Google op gebruikte kasmaterialen).

  Er zijn verschillende bedrijfjes in gespecialiseerd, en voor dergelijke kasformaten (b.v. Venlo-type-kas) zijn er genoeg bouwtekeningen en stellen ze desgevraagd een compleet pakket samen voor afhalen en zelfbouw. Je hebt dan vuurverzinkte poten, tralieliggers en goten, aluminium roeden en (zo goed als nieuw) gebruikt kasglas. Je hebt dan professionele kwaliteit, en al gauw voor een lagere prijs dan een bouwmarkt-hobbykwaliteit.

  Ik meen dat een pootmaat van 3,2 (en 4) meter al gangbaar is, en in lengte kan je naar believen varieren. Wil je een kasje van 3,6 meter breed bij 4 meter lang, dan kan dat evengoed als 20 meter lang. De kasbreedte is de pootmaat + 20 cm aan weerszijde. Neem je twee kappen breed dan is dat uitwendig 6,4 + 0,4 = 6,8 meter breed. Ook in goothoogte is er nog behoorlijke keuze. Die oude 3,2 m pootmaat zal door sloop en verkoop aan het buitenland wel langzaam aan verdwijnen, maar is nog goed te koop als ik mij niet vergis.

  En voor wie er echt grootse plannen heeft...
  upload_2021-3-3_1-2-24.png
   
  Laatst bewerkt: 3 maart 2021
 4. Roel

  Roel Prepper goeroe

  Behalve het houtwerk is deze kas gebouwd om "eeuwig" mee te gaan.
  Het hele ding is met dikke stalen profielen in elkaar gelast en daar is het houtwerk op gemonteerd.
  De zoon van de vorige eigenaar van onze boerderij werkt al dertig jaar bij een sloopbedrijf en aan staal was dus geen gebrek...:)
   
  RockyFlats en Erny vinden dit leuk.
 5. Erny

  Erny Prepper goeroe

  Daar hoeft @Roel niet voor in de kas te gaan zitten, dat heeft hij al goed geregeld. ;)
   
  Ray, Roel en RockyFlats vinden dit leuk.
 6. Roel

  Roel Prepper goeroe

  Een beetje voor de lichtvoorziening gedaan.
  Veel takken gekortwiekt en een spar verwijderd die met de storm een beetje was gaan "zetten".
  M.a.w. hij ging scheef en niet weer recht.
  De perzik is ook blij denk ik...;)
  DSCF3850.JPG
  DSCF3851.JPG
   
  RockyFlats, Erny, PBear en 2 anderen vinden dit leuk.
 7. Ray

  Ray SHTF Expert Admin

  Een zelf uit de pit opgekweekt exemplaar? (de perzik) @Roel
   
 8. Roel

  Roel Prepper goeroe

  Nee @Ray, boompje gehaald verleden jaar bij de lokale groenboer.
  Heeft tot dusver nog niet veel gedaan behalve leuk bloeien...
   
 9. Ray

  Ray SHTF Expert Admin

  @Roel Van dat exotische spul weet ik weinig, misschien duurt het wel eerst vijf jaar, of heb je een tweede nodig. Dit kleintje is nog nat achter de oren vergeleken met de vruchtdragende exemplaren die in uit het zuiden ken. Maar dat heb je vast al wel opgezocht. :)
   
 10. Candyman

  Candyman Diehard Prepper


  Is dat zelf bouwen nog een beetje te doen?
  Of kan je beter iemand inhuren?
  Zelf wil ik ook zo iets maar ik kan nergens een goede uitleg vinden dus dan begin ik er maar niet aan.
   
  RockyFlats vindt dit leuk.
 11. logan1202

  logan1202 Prepper goeroe

  Voor dat je een kas gaat bouwen zou je eens moeten kijken naar een kas van de bouwmarkt. Of van internet. Kwa prijs kan je daar met zelf-bouw niet tegen op.
  Of je moet bijna gratis aan je materiaal komen. Dan krijg je geen kas die 100 jaar mee gaat maar maakt dat wat uit?

  https://www.hornbach.nl/shop/VITAVI...dament-197x131-cm-zwart/10187471/artikel.html

  Geen wereld kas, maar reken hem eens uit als je de materialen los gaat kopen.
  En er zijn op het net genoeg kassen te vinden.
   
 12. Ray

  Ray SHTF Expert Admin

  Veel mensen schaffen idd een kas aan, maar dan blijkt ook kweken in een kas allemaal niet zo simpel en willen ze weer vanaf. Kwestie van goed zoeken op het internet, sommige gaan echt voor heel weinig weg.

  Ook professionele kassen worden nogal eens vervangen en dan is er een bult materiaal voor weinig. Die dingen bestaan uit standaard componenten die je aan elkaar sleutelt, het zijn allemaal modulaire bouwpakketten, dus een kleintje bouwen daarmee kan ook.

  Mocht je bv. een stapel kozijnen met ramen erin hebben liggen, is het ook niet zo moeilijk e.e.a. samen te stellen met eigen inzicht @Candyman. Dan worden het houten palen met houten kozijnen.
   
 13. Candyman

  Candyman Diehard Prepper

  Dus eigenlijk is het een grote mecano doos :)
  Dan zal het wel lukken.
   
  Ray vindt dit leuk.
 14. Ray

  Ray SHTF Expert Admin

  Candyman vindt dit leuk.
 15. Erny

  Erny Prepper goeroe

  @Roel Dát is lekker opgeschoond. Wat een enorm verschil zeg. :thumbsup:
   
  Ray vindt dit leuk.
 16. RockyFlats

  RockyFlats Prepper goeroe

  @Candyman Zelf bouwen is wel te doen. Neem er de tijd voor.

  Het is sowieso het beste om eens een kijkje te nemen bij bestaande kasjes, en daarvoor hebben de leveranciers van gebruikt kasmateriaal vast wel adresjes waar dat kan. Of ze hebben al een stukje demo-kas staan.
  Wat je zou kunnen doen, is een paar kassensloop/kassenbouw bedrijven in het Westland opbellen en die op een dag eens allemaal af te gaan. Als je dat een beetje voorbereidt, dan hebben ze vast wel adressen van tuinders die nog een Venlo-kas hebben staan en het geen probleem vinden als je wat maten en foto's neemt. Ook hebben ze vast wel wat bouwtekeningen en bladen met maten van het losse kasmateriaal voor je.

  Het is eigenlijk gewoon een soort "Meccano" dat je misschien nog kent van vroeger. Eenvoudig van opzet, relatief weinig verschillende onderdelen, en de meeste onderdelen al precies op maat. Wil je een kasje van 3,2 m of 4 m breed dan heeft bijvoorbeeld het dak daarvan een vaste maat, en zijn het glas en de roeden dus al op maat. Met de poten is het al precies hetzelfde. Ze hebben de poten al klaar liggen voor kasjes van verschillende hoogten, inclusief bevestiging voor een goot. Het is veel bout-en-moer-werk, en wellicht wat slijp/afkortwerk en hier en daar een las. De dragende delen zijn van verzinkt staal, en de roeden en nokbalk van aluminium.
  Kortom: zo'n kas is niet kapot te krijgen, en het kas-glas dat je tweedehands koopt is geen 3 mm dik, maar ten minste 4 of 5 mm en dat is echt een behoorlijk verschil. Ook leuk is, dat je er voor kunt kiezen om bijvoorbeeld deels gestructureerd glas te gebruiken om inkijk te voorkomen, en voor het overige normaal "glad" glas in de wanden die wel inkijk mogen hebben. Wil je helemaal "op veilig" gaan, maar dat is meer voor echte verblijfsruimten, dan kan je ook gehard glas nemen voor het dak. Kost iets meer, maar bezwijkt daarvan een ruit dan komen er geen "scherpe pegels" naar beneden maar kleine brokjes. Het tweedehands kas-glas is net zo mooi als nieuw, en is goedkoop. Sneuvelt er eens een ruit dan trek je het rubberen afdekprofiel weg en schuif je er zo een nieuwe ruit in, binnen 5 minuten. Maar, er sneuvelt niet snel een ruit.

  Naast zelf maken kan je natuurlijk ook eens vragen naar wat het kost om het te laten opzetten. Een klein kasje van, zeg 3,2 m x 4 m, redt een man wel in een dag denk ik, en zeker als je mee helpt en het fundament al hebt staan. Als fundament volstaan betonpoeren onder de poten, maar mooier is wellicht als je met wat houten platen een bekisting maakt, wat staal erin, en vervolgens betonmortel, zodat je een rondlopende strokenfundering hebt. Als je een deel van de kasvloer van beton wilt hebben dan kan dat natuurlijk ook, en dan bijvoorbeeld hier en daar plantgaten open houden waar wat druiven o.i.d. in komen.

  Zomaar een paar adresjes, maar er zijn er veel meer:
  https://www.knijnenburgzwirs.nl/
  http://vanderknijff.nl/
  https://bomgroup.nl/

  [​IMG]

  https://library.wur.nl/WebQuery/file/lom/lom_t43df9824_005.html

  https://www.google.com/url?sa=t&rct...e-kassen.pdf&usg=AOvVaw1rQb89vgmNXEtu2QBdP0nN
   
  Laatst bewerkt: 29 maart 2021
  Candyman en Ray vinden dit leuk.
 17. logan1202

  logan1202 Prepper goeroe

  Dan moet je wel plaats hebben voor een grote kas. En dan zeker met die hoogte. 2 tot 2.5 meter is nog weg te werken in een tuin maar 3.5 tot 4 meter wordt een monster. Zeker als je een kas wil van 3.2 bij 4 meter. Dan wordt het meer een toren.
   
 18. Roel

  Roel Prepper goeroe

  Ik had er niet veel over te vertellen toen we hier kwamen te wonen, het ding stond er al en we besloten dat ie mocht blijven...
  En deze zomer gaat ie een boel paprika's, pepers en aubergines opleveren.... is de bedoeling....:)
   
  PBear, Ray en Candyman vinden dit leuk.