Messen slijpen - HET topic over -

Discussie in 'Messen' gestart door petroman, 6 augustus 2016.

 1. Richard434

  Richard434 Prepper goeroe

  Het is dat ik hier even geen multiplex heb liggen.. ;)
   
 2. Niels

  Niels Last (wo)man standing Moderator

  @Richard434 , ik heb gehoord dat het met MDF nog beter gaat, maar ook dat heb ik niet liggen, en de bouwmarkt is hier dicht.
  Maar goed, weet iemand waar je goede polijstpasta kan verkrijgen?
  Ik heb namelijk maar een heel klein blokje, dat zou op zo'n schijf meteen op zijn.
   
 3. petroman

  petroman SHTF Expert

  Volgens mij zit het venijn in het laatste stukkie (100euries aan stenen en 30min. slijpen).
  Die gast heeft al retescherpe messen en polijst dus alleen in 60sec.
   
 4. Ray

  Ray SHTF Expert Admin

  @Niels, ipv die schroef en klem, kun je een magneet gebruiken om het mes op het ding te fixeren. Dit scheelt uiteraard een hoop gedoe: https://nl.aliexpress.com/item/1pc-...32475669946.html?spm=a2g0s.9042311.0.0.9Os0ir

  De DC4 heb ik ook. Diamantkant is leuk voor bijlen e.d. Als je die gebruikt op messen, slijt het steentje retesnel. Keramische kant is best mee te werken, uiteraard met de beperkingen van het formaat.

  @Richard434 Met zoveel toeren flink uitkijken dat je het staal niet onthard. Ook krijg je altijd een soort hollow grind uiteraard en je kunt nooit de hoek constant houden.
   
 5. Ray

  Ray SHTF Expert Admin

  Polijstpasta heb ik me hier rot naar gezocht, geen bouwmarkt die meer van die blokken verkoopt. Jaarlijks heeft echter de Lidl zo'n polijstsetje voor op de boormachine van Parkside en daar zitten twee flinke blokken polijstpasta bij in twee korrels voor maar vijf euro.
   
 6. AWOL

  AWOL Prepper goeroe

 7. Nomad

  Nomad Diehard Prepper

  Als ik klaar ben met slijpen druk ik twee stenen met naastliggende grofheid tegen elkaar aan. Dan slijp ik de stenen met elkaar.
  Zo blijven ze vlak en worden ze schoon. Ik zou dat persoonlijk niet met een beitel doen.

  Geen idee. Als ik de reviews lees: als de droog gehouden moeten worden laat de lijm los in water :thumbsup:
  Ik dompel ze altijd onder in ieder geval. Als de stenen verzadigd zijn spoel ik de slurrie er makkelijker af tijdens het slijpen.

  ik denk wel dat het noodzakelijk is om de stenen schoon te maken. Tijdens het slijpen helpt de slurrie inderdaad bij het slijpen, maar als het in de steen trekt wordt deze glad. Ik behaal zelf betere resultaten met 'schone stenen'.

  Als je belang hebt bij een handleiding wil ik die van mij wel scannen. Laat maar even weten. Misschien kan je op de site van EdgePro ook wel een handleiding downloaden. De apparaten zijn vrijwel identiek aan elkaar en de theorie is hetzelfde.
  Bij die van mij staan er gekleurde streepjes op de hoogte instelling. Om messen te slijpen heb je overigens geen streepjes nodig, dan werkt je vanuit de bestaande hoek. Het is wel handig als je een nieuwe hoek op een mes wil zetten.

  Precies, zo doe ik het ook. Ik had eerst mijn bedenkingen hierover, maar het werkt perfect.
   
  AWOL, J.J en Ray vinden dit leuk.
 8. Ray

  Ray SHTF Expert Admin

  De Ruxin Pro III was al even binnen, maar nu ook de boorstoppertjes en neodynium magneet gearriveerd waren uit China kon ik aan de slag.

  Ipv de klem gebruik ik dus een grote neodynium magneet om het mes op z'n plek te houden. Het boorstoppertje is om te voorkomen dat je het stangetje er helemaal uit trekt of voorbij de slijpsteen gaat. Enkele vleugelmoer heb ik vervangen door een gewone moer en op de onderzijde van alle stenen een stickertje aangebracht met de grofheid, want de letters slijten er natuurlijk bij het eerste gebruik af.

  Dan nog het geheel op een houten krukje gemonteerd, of hij hierop blijft valt te bezien, om scharen te kunnen slijpen zou het smaller moeten.

  IMG_2751.jpg

  De kleinste hoek is nu 12,5 graden heb ik even nagemeten met een geodriehoek, dus die vleugelmoer op de verticale stang hoeft niet door een moer worden vervangen.

  IMG_2752.jpg

  Als eerste mes maar meteen m'n dure Sabatier genomen, die kon wel weer een beurtje gebruiken. Met een permanente stift de snede 'gekleurd' en zo de juiste hoek opgezocht, die van de snede die er al op zit. Met een Glassex spuitflesje met zeepsop de stenen bevochtigd en wat vettigheid aan de glijdende stang is wel aan te raden. Ik heb heel rustig en op m'n gemakje buiten in het (vage) zonnetje alle vier de slijpstenen gebruikt en het resultaat is geweldig! Super consistentie snede en het mes glijdt weer soepel door een velletje papier.

  Aanmerkingen:
  Dit systeempje is met wat kleine aanpassingen prima te gebruiken, levert goede resultaten op, maar al met al kan de hele constructie nog wel wat slimmer. Voor 18 euro echter moet een mens ook niet te veel klagen.

  Aanpassingen:
  Moer ipv vleugelmoer tussen de twee horizontale stangen, hier door kun je een iets langere slag maken en zit deze de vleugelmoer op de rugplaat niet in de weg.
  Neodynium magneet van 60mm (6 euro) toegevoegd, je ziet hem goed zitten op de tweede foto.
  Boorstoppertje (1,50 voor heel zakje vol) op de horizontale stang voorkomt er uit schieten en zo ga je nooit voorbij je slijpsteen.
  Stickertje met plakband erover met de grofheid van de steen.

  Aanpassing die nog moet gebeuren:
  De verticale stang niet in het ijzer schroeven, maar achter het ijzer in het hout schroeven. Hierdoor kun je de volledige lengte van de slijpsteen gebruiken.

  Ideeën voor deze aanpassingen heb ik van dit YouTube filmpje die ik al eerder in dit topic postte, maar hier nogmaals, hoeven jullie niet te zoeken.


  Al met al best handig en niet duur, dit slijpsysteempje. Ik denk dat iedereen hiermee zonder al te veel moeite en kunsten zijn messen professioneel kan slijpen.
  Ik ga er nog wat meer stenen bij bestellen.

  - Het systeem zelf met vier stenen, 120, 320, 600 en 1500 op Aliexpress: https://nl.aliexpress.com/item/Ruix...chen-Sharpening-System-With/32806492322.html?
  - De stenen voor dit systeem op Ebay: http://www.ebay.com/itm/150x20x5mm-...hash=item3f4f2c5066:m:mPDzizsgx-NxGOHFMl_C9Hw
  - Neodynium magneet op Aliexpress: https://www.aliexpress.com/item/1pc...32475669946.html?spm=a2g0s.9042311.0.0.3GoeDI
  - Boorstoppertjes op Aliexpress: https://www.aliexpress.com/item/8Pc...32489543365.html?spm=a2g0s.9042311.0.0.3GoeDI

  Stickertje, plakband en een passende moer had ik zelf nog liggen.
   
  zonnebrood, Jasje, petroman en 3 anderen vinden dit leuk.
 9. logan1202

  logan1202 Specialist

  Bij een RVS mes heb je echter niets aan die magneet. Dus gooi de klem niet gelijk weg.
   
  petroman en Richard434 vinden dit leuk.
 10. Ray

  Ray SHTF Expert Admin

  Dat zou je denken idd, omdat de beste soorten RVS niet magnetisch zijn. Echter voor messen worden hele andere soorten RVS gebruikt die veel harder zijn.

  De RVS Mora Companion, kleeft prima en ook de Boker Plus Bushcraft van 440C staal plakt gewoon. Zo'n Sabatier koksmes is ook van een soort RVS (chroom molybdeen staal), geeft ook geen problemen met de magneet. :)
   
 11. petroman

  petroman SHTF Expert

  Ray, mooi verslag.

  Die van mij staat nog in de bankschroef. ik ben er nog niet uit wat een handige plank is.

  Op basis van hetzelfde filmpje heb ik ook identieke wijzigingen aangebracht:

  Veertjes om de "klap"op te vangen:

  Ruixin (2)_web.jpg

  Andere knop voor de hoogte verstelling:
  Ruixin (3)_web.jpg

  En een ronde knop om vast te houden. Ik merkte nl. dat ik de hoge handgreep niet goed "stuurde" :

  Ruixin (5)_web.jpg

  Ik kan helaas geen links geven van de onderdelen omdat die uit een "rommeldoos" komen.
  Je kan het niet zien maar ik heb (via ray) ook de magneet eronder zitten maar ben niet overtuigd van de klemkracht. Heel idee is een vaste hoek. Dat betekend dat je mes ook vast moet liggen. Mes op de foto blijft wel zitten maar daar houd het mee op.

  Ik heb ook de stenen genummerd, met een dymotang, dit geeft meteen het voordeel dat je de steen kan omdraaien en zo de volle lengte kan benutten (je herkend voor- en achterkant).
  Stoppertje zoek ik nog, dan werkt de 2e veer ook !
   

  Bijgevoegde bestanden:

  Wafels en Ray vinden dit leuk.
 12. Wafels

  Wafels Diehard Prepper

  @petroman , zo'n stoppertje kun je natuurlijk ook zelf even maken , het hoeft denk ik niet eens van staal te zijn ,
  een blokje hout , kunststof of aluminium kan ook natuurlijk en als je daar een parker indraait waarvan je de punt wat
  afgevlakt hebt kun je de stopper zeker ermee vastzetten . als je schroefdraad kunt tappen is het helemaal geen probleem
  lijkt me of alshet vast mag blijven zitten een druppeltje seconden lijm doet wonderen
  gr will
   
  petroman vindt dit leuk.
 13. J.J

  J.J Gast

  Dat zou ik ten sterkste af raden het slijpsel blijft namelijk op de plaats kleven waar je aan het slijpen bent en schraap steeds weer over de snede van de mes.
  Als je één maal een mes tegen een magneet houd blijft hij magnetisch en blijft het slijpsel het slijpen tegen werken, ook al slijp je het weer ergens anders op.
   
 14. Ray

  Ray SHTF Expert Admin

  Die magneet klemt het mes idd niet super vast, maar het is genoeg als je met beleid slijpt. Je hoeft toch nauwelijks druk uit te oefenen. Met de klem met vleugelmoer zou ik meer tijd bezig zijn het mes steeds te verzetten ipv met slijpen. Nu kun je vrij eenvoudig (wederom met beleid) de ronding richting de punt van het mes, haaks op de steen zetten.

  Zo'n ronde knop als handvat lijkt me ook een goede verbetering, moet ik ook eens zoeken. :)

  @J.J Je hebt theorie en praktijk. In de praktijk werkt het, kan ik je vertellen. ;)

  Edit: Ronde houtenknop gevonden, gaatje in geboord en erop geschroefd. Tevens de verticale stang verplaatst. Iets verder naar achteren in het hout van de basis, net waar het metaal van de Ruxin ophoudt. Hierdoor kan ik nu de hele slijpsteen gebruiken, normaal is je 'slag' beperkt.
   
  Laatst bewerkt: 16 augustus 2017
  J.J vindt dit leuk.
 15. Niels

  Niels Last (wo)man standing Moderator

  Om het remagnent magnetisme op te heffen kun je met bijvoorbeeld de achterkant van het mes een ferme tik geven om een stalen blok.
  De deeltjes in het staal schieten dan weer alle kanten op, en het remagnent magnetisme is weg, of nagenoeg weg.
   
  Richard434 vindt dit leuk.
 16. J.J

  J.J Gast

  Ja klop, dat wist ik,,,,, had daar niet aan gedacht, ha wat zijn jullie goed, en @Ray een verfijnde opmerking:rolleyes:
   
  Laatst bewerkt door een moderator: 16 augustus 2017
 17. petroman

  petroman SHTF Expert

  Klopt de "van je af" slag maakt de steen niet helemaal gebruik van. Maar dat is niet veel.
  Heb je nu nog wel genoeg stang over voor de andere slag ? Met stopper net genoeg denk ik.
   
 18. Ray

  Ray SHTF Expert Admin

  Yep, met de verticale stang precies tegen de rand van de plaat (en met een moertje ipv vleugelmoer) past het precies. Alsof het er voor gemaakt is. :) 'k Zal wellicht morgen eens een fotootje schieten en uploaden van hoe hij nu is.
   
 19. Carismo

  Carismo Diehard Prepper

  Ik heb sinds kort een Worksharp, Ken Onion edition met blade grinding attachement voor een mooie prijs kunnen kopen.

  Nieuw best aan de prijs en de banden zijn ook niet goedkoop (zijn van een materiaal dat het metaal niet verbrand)

  maar is dit is top materiaal. o

  messen die ik met de hand niet scherp kreeg doorstaan nu de papier snij test met glans.

  in minder dan 5 minuten een mooie convex met spiegelglans...

  Ook scharen, beitels en m'n tomahawk heb ik door dit ding getrokken en is niet normaal hoe snel deze schrikwekkend scherp zijn.
   
  Niels, J.J, Tanfana en 1 andere persoon vinden dit leuk.
 20. Carismo

  Carismo Diehard Prepper

  D2 is een metaal dat ik altijd moeilijk vond om deftig geslepen te krijgen althans manueel , met bovenstaand toestel er een mooie mirror polish opgekregen en scary sharp.

  steelwill d2.JPG
   
  Erny, Niels, J.J en 1 andere persoon vinden dit leuk.