Overlevingskansen van niet preppers.

Discussie in 'Preppen en Survival Algemeen' gestart door Dutch Prepper1989, 12 november 2019.

 1. Er zijn hier in Nederland volgens mij niet veel mensen die zich bezig houden met preppen en de mogelijkheid dat er een ramp kan plaatsvinden zoals dat in de geschiedenis van de Aarde zo vaak is gebeurd. De beschaving kan instorten door verschillende oorzaken. Een meteoriet van ca 6km doorsnee zou elk moment kunnen inslaan al is de kans wel heel erg klein maar de gehele maatschappij zou binnen een paar wekken volledig zijn ingestort. Ook kan een supervulkaan zoals Yellowstone elk moment uitbarsten. Dan hebben we nog klimaat verandering al veroorzaken een meteoriet en een supervulkaan natuurlijk ook klimaatverandering, het klimaat verandert sowieso. Ik ben er zelf alleen nog niet over uit of dit door CO2 uitstoot van de mens is of door zonnecyclussen en/of andere gebeurtenissen in de ruimte. De voedsel voorziening staat hierdoor op instorten en hier zijn tal van wetenschappelijke artikelen over te vinden waarvan sommigen zeggen dat dit door de mens wordt veroorzaakt en andere zeggen dat we de Grand Solar Minimum ingaan. Zonder landbouw geen beschaving. Ook een een zonnnevlam of een cyberaanval kan voor wereldwijde economische instorting zorgen.
  Ik denk dus dat het niet de vraag is of de instorting komt maar wanneer!

  Het overgrote deel van de mensen is zich hier totaal niet van bewust en gaat gewoon door met werk en of studie en huisje boompje beestje. Als je het over deze onderwerpen hebt dan labelen velen je als een doemdenker of een negatieveling. Ik maak me vooral zorgen om de jongere generatie in de leeftijd van 18 t/m 35 jaar. Deze lijken zich helemaal van niets bewust te zijn. Ze zijn totaal afhankelijk van de maatschappij! Als je bij natuur organisatie's kijkt zoals het IVN welke je heel veel kunnen vertellen over wat er in de natuur te eten valt aan wilde planten en paddestoelen dan zie je dat deze organisatie's vaak erg vergrijst zijn. Ben zelf laatst naar een cursus paddestoelen determineren geweest van het IVN en ook onder de cursisten waren het merendeel boven de 50 jaar. Er was slechts 1 jongen van ik denk ong. tussen de 25 en de 30 jaar. Kennis van de natuur gaat dus langzaam aan verloren. Als boven genoemde scenario's plaats vinden dan zijn een heleboel mensen nergens meer.

  Zouden deze mensen overlevingskans hebben? Of gaan ze allemaal dood? Dan blijf ik als enige millenial over.
   
 2. logan1202

  logan1202 Specialist

  Begin eens wat kleiner. Met gewoon een week geen stroom of water. Een winkelstaking ofzo. Want bij de rampen die jij boven voorspeld is eerder de vraag of je die wel wil overleven. Onder steentijd bedingingen in een ijstijd te overleven zonder familie en vrienden is niet bepaald mijn voorstelling van het paradijs.
   
 3. petroman

  petroman SHTF Expert

  Ja

  Nee, zie hierboven.

  Maar wat vraag je nu eigenlijk ? Ik vermoed dat preppers in de USA ook de yellowstone uitbarsting niet gaan overleven.
  Misschien een ander kanaal selecteren ipv Natural disasters that may occur of zo iets.
  En dan nog, stel er komt een 6km grote kei naar beneden, helaas valt ie midden in europa. Denk je dan dat je dat gaat overleven ?
  Neem een voorbeeld aan de jeugd, leef gewoon !
   
  Lekker Ding en martin vinden dit leuk.
 4. ReadyMom

  ReadyMom Diehard Prepper

  nounou, wat een aannames over ons millenials zeg o_O
  óf prepper, óf huisje-boompje-beestje, hoezo kan dat niet samen gaan? En hier alleen al op het forum eens gecheckt hoeveel er uit onze generatie komen?
  IVN (nu je die toch noemt) is JUIST druk bezig de jeugd weer terug meer natuurkennis bij te brengen (dus zelfs áls wij onszelf niet kunnen redden, gaan we toch bij hen op sleeptouw? :fluit: )

  Naja, anyway, ik heb mijn zegje gedaan en kan eigenlijk verder niet zoveel met deze post, dus ik duik weer terug de chat op :wave:
   
  Changing the Mindset, petroman en Jannes vinden dit leuk.
 5. Jannes

  Jannes Diehard Prepper

  Ik sluit me aan bij @ReadyMom
  Doorgaan met huisje boompje beestje. Ja, dat doen wij naast het preppen. Een studie volgen? Natuurlijk! Juist als prepper lijkt me. Wij proberen daarmee meer kansen op de arbeidsmarkt te hebben. Dat vind ik ook een vorm van preppen.
  Kennis van verbouwen van eten of het uit de natuur kunnen halen van eten is zeker nuttig, maar dat staat op mij ‘ooit-lijstje’. Vooralsnog zijn wij enigszins voorbereid op een stroomstoring, geen water uit de leidingen of een winkel die niet bevoorraad wordt door stakingen of slecht weer.
  Om het maar niet te hebben over een atoombom of een ontploffing van een kerncentrale. Dát zijn dingen die @logan1202 ook al noemt: die wil ik niet overleven. Dan hoop ik serieus samen met al mijn dierbaren te gaan.
   
  ReadyMom vindt dit leuk.
 6. Ray

  Ray SHTF Expert Admin

  Dergelijke grote catastrofes kunnen gebeuren en zullen gebeuren, maar het kan ook wel 1000 jaar duren, of nog langer. Vele kleinere zaken kunnen lokaal veel ellende aanrichten en die zijn frequenter en regelmatig in 't nieuws te lezen. En niet alleen in derde wereldlanden. Bosbranden in Australie, of de zoveelste tornado die hele gebieden plat legt, een jaar terug nog zelfs in Portugal en Italie waar de oude kurkeiken ondersteboven liggen. In Nederland is het alweer 25 jaar geleden dat 250.000 mensen moesten evacueren voor de rivieroverstromingen, maar dergelijke zaken kunnen in een mensenleven makkelijk meer dan eens voorkomen.

  De kans op een catastrofe die zo groot is dat de hele wereldbevolking terug geworpen wordt in preindustriële tijdperk is ontzettend klein nog steeds, als we tenminste wat aan onze uitstoot doen anders kan het in een paar honderd jaar zo ver zijn.

  Voor overleving zijn vaardigheden, kennis en sommige spullen handig, maar geluk speelt ook enorm mee. Grote ramp in China is een stuk beter te overleven dan een meteoriet op je dak. Vergeet ook niet de sociale vaardigheden, groepen hebben betere overlevingskansen dan eenlingen, de eenzame held redt het alleen in Hollywood films.

  Dus volgens mij spelen er veel meer factoren dan alleen prepper zijn. Het voegt toe aan je kansen, maar is niet zaligmakend.
   
  Laaglander, Jannes, Erny en 2 anderen vinden dit leuk.
 7. De Bezorgde Burger

  De Bezorgde Burger Diehard Prepper

  @Dutch Prepper1989 - Ik ben niet de meest prepperige prepper ooit, maar de meeste van de zaken die je hier noemt, ga ik ook allemaal niet overleven. Mogelijk met uitzondering van de klimaatverandering die naar mijn idee al gaande is, maar meer een verhaal wordt van steeds aanweziger symptomen in de komende decennia. Ik vraag mij ook serieus af of ik al dergelijke catastrofen wel WIL overleven ten koste van alles.

  Met uitzondering van klimaatverandering ben ik verder ook weinig met dergelijke onderwerpen bezig. De kans dat dit gebeurt tijdens mijn leven is zeer klein, en als het wel gebeurt reken ik dat gewoon onder het kopje "pech gehad, jammer dan". Ik ben een van die schapen die gewoon doorgaat met werk, studie, huisje, boompje en zelfs het beestje. Al mijn voorbereidingen zijn slechts gericht op het kortdurend overkomen van ongemakken vanuit de eigen woning, en indien nodig/nuttig het verplaatsen van het hele gezin.

  Overigens wil ik je nog 1 ding meegeven: als jouw overleven van een meteoriet of supervulkaan afhankelijk is van voedsel halen uit de natuur, dan denk ik niet dat je het lang gaat maken, zelfs niet als je de allertopste skills hebt van alle 18- tot 35-jarigen bij elkaar. Simpelweg omdat de competitie enorm wordt, en de beschikbaarheid van eetbare planten en dieren zelf ook flink zal lijden onder de permanente duisternis die zal volgen.
   
  Laatst bewerkt: 13 november 2019
  Pathfinder, Lai, petroman en 1 andere persoon vinden dit leuk.
 8. Laaglander

  Laaglander Senior Prepper

  Je kan nog zo goed geprepd zijn, geluk is de grootste factor....

  Daarbij zijn er een heleboel niet-preppers die zelfstandig al dan wel in groepsverband een enorme overlevingswil hebben en zodoende mentaal tegen een hoop ontberingen kunnen en enorme overlevingskansen hebben.
  In uren van nood komt de ware aard naar boven. Daar hoef je niet perse prepper voor te zijn....
  Het schuim der aarde die nu al als kakkerlakken de wereld bevolken, zijn reeds gewend te overleven. Hun mindsetting maakt dat ze misschien nog wel beter dan de meeste preppers een kans op overleven hebben ten koste van een ieder. Vaak hebben deze mensen betere contacten en nu al betere wapens geprepd dan de luchtbuks van Ome Henk.

  In een scenario van een lokale ramp kunnen preppers wel een grote rol spelen door middel van hulp bieden aan de naaste medemens met voorraad, kennis en structureren.
   
  Stuudje en Lekker Ding vinden dit leuk.
 9. Carismo

  Carismo Diehard Prepper

  Ik was ooit begonnen als minimalist maar als ik nu zie wat voor zooi ik allemaal meezeul op een kampeeruitje ;-) en merk dat ik niet zo mobiel ben dan ik zou wensen, ook als ik ergens een kampje zou opzetten en ik moet een sanitaire ontlading gaan doen merk ik wel dat er een soort van bezorgdheid is in de hoop dat al mijn spulletjes er nog zijn als ik terug ben... in die mindset denk ik beter dat met hoe minder spullen men zich kan redden er ook een mindere 'last' is voor de vrees van verlies.

  Persoonlijk heb ik mijn mening beetje bijgesteld betreft overlevingskansen in het kader van de variabelen. de laatste tijd koppel ik om een of andere reden het gedijen in een noodsituatie aan fanatiek opportunisme... zoals laaglander zegt is het grootste deel dat op deze aarde woont het gewoon om continu in survivalmodus te leven. en hoe kut sommige hun situatie is sommigen hallen alles eruit wat mogelijk is voor zichzelf en hun gezin. Echter de mindset gaat vaak wel het doel voorbij als men gaat roven op plaatsen waar ze zelf amper toekomen. Noem me op dat vlak dan maar gelijkgestemde Robin Hood.. ;-)
   
  Laatst bewerkt: 13 november 2019
 10. Flos

  Flos Mankinds only hope

  Wat ik uit @Dutch Prepper1989 zijn post kan opmaken dat hij zeer rare dromen heeft.
  Maar dat hij enigszins bezorgt is met zijn leeftijdsgenoten. Wat ik wel positief vind.
  En nu het antwoord op jouw vraag.
  Neen je zult niet alleen zijn.
   
  Harry Nack vindt dit leuk.
 11. Preppertt

  Preppertt Senior Prepper

  Hier nog een millenial. De rampen die je noemt kun je niet op preppen, dan moet je maar net geluk hebben dat de meteoriet niet op je dak valt. Bij een eventuele ontploffing van Yellowstone komt er zo veel rook in de atmosfeer dat we volgens sommige zeggen jaren in het donker zitten, dan groeien je moestuintje of wilde planten ook niet meer.

  Ik snap wel een beetje waar je vandaan redeneert, die gedachtes had ik in het begin ook. Begin klein door voor te bereiden op een lokale ramp zoals al gezegd en ga vanuit daar uitbreiden zodat je eventueel weg kunt komen en een week of 2 kunt overleven op de inhoud van je tas.

  Om verder antwoord te geven op je vragen: niet preppers zullen ook overleven, zeker bij lokale rampen. De zwakste zullen eerst gaan hoe langer de ramp aanhoudt, als in ouderen en zieken. Je zult zien dat in 99% van de rampgevallen van elders noodhulp op gang komt, alleen in echt extreme gevallen een Europese ramp of wereldwijd zal dit of heel lang duren of niet. Ik prep dan ook voornamelijk om tijdens de eerste fase niet afhankelijk te zijn van anderen en mezelf en het gezin een aantal weken te kunnen onderhouden.

  En ook ik ga gewoon door met werk en het dagelijks leven. Laat je niet tegenhouden om gewoon aan de toekomst te denken, wellicht en hopelijk komt de ramp waar je voor prept nooit. Je kunt nu wel in een hoekje gaan zitten afwachten, maar maak gewoon lol. Als je dat niet doet wordt je alleen maar eenzaam en ongelukkig.
   
  homerun, Harry Nack, PBear en 1 andere persoon vinden dit leuk.
 12. Harry Nack

  Harry Nack Last (wo)man standing

  Dit soort rampen kun je niet tegen preppen. Het is eerder een loterij waarbij je hoopt dat de inslag ergens aan de andere kant van de wereld zou plaatsvinden ergens in een diepe oceaan.

  Ik denk ook niet dat het realistisch is dat zoiets groots door de dampkring komt. Als zoiets al in de toekomst op ons afkomt, kunnen we het vast zien aankomen en aan flarden schieten eer het de aarde raakt.

  Wat ik wel denk is dat er een decimalisering van de mensheid nodig is op termijn. De groei en vervuiling kan zo niet doorgaan. Een goede ramp is dan meer dan welkom want dan hoeven we elkaar niet af te slachten.
   
  ReadyMom en PBear vinden dit leuk.
 13. Pjotr Prep

  Pjotr Prep Elementary prepper

  Heeft Dan Brown niet een boek geschreven waarin op het eind een virus vrijkomt dat de mensheid onvruchtbaar maakt?
  Dat zou een radicale “oplossing” zijn.....

  Gisteren hoorde ik een spreker op de radio die sprak van “circulaire” groei in plaats van de lineaire groei zoals we vooral tijdens de laatste eeuwen doen. De natuur is ook gebaseerd op een cirkel. Daarmee zouden we de aarde niet uitputten en ons bestaan kunnen voortzetten.

  ....ik denk dat ik hiermee wel heel erg afdwaal.....
   
  Harry Nack en frans81 vinden dit leuk.
 14. frans81

  frans81 SHTF Expert

  Er zijn meerdere Windrichtingen en vaak draait ie potverdikke ook nog eens Zomaar naar : Recht van voren " .

  Dat heb je wat ongemakken

  Niets aan de hand dus met dat gevoel van " Afdwalen ":D
   
  Jannes, Harry Nack en Pjotr Prep vinden dit leuk.
 15. Puppy

  Puppy Elementary prepper

  Dat op basis van percentage gezien een groter deel van de jeugd (ten opzichte van de 'ouderen') zich hier minder druk mee maakt geloof ik wel. Vraag me dan daarbij ook gelijk af of dat niet deels te maken heeft met het feit dat zij hun leven nog aan het opstarten zijn. In tegen stelling tot vele 'ouderen' (40+?) die voorzien zijn van een 'vast' inkomen, huis, gezin, etc.

  Daarnaast lijkt me dat je op basis van kennis en kunde sowieso kan stellen dat de gemiddelde 'oudere' meer ervaren zijn, nog los van het mentaliteit verschil van jeugd en 'ouderen', simpelweg omdat bepaalde zaken verder ontwikkelen als je ouder wordt (deels omdat men volwassen wordt, deels omdat het noodzakelijk is en deels omdat tijd en/of geld meer beschikbaar is voor bijvoorbeeld (niet werk gerelateerde) opleisingen/cursussen.)

  Bovenstaand dus nog even los van mentale kracht van de ene of de andere partij/groep.

  Ikzelf val in het onderste gedeelte van de benoemde 'jeugd' groep, zal zeker niet op alles voorbereid zijn en heb ook zeker niet de kennis en kunde die een aantal hier wel hebben. Maar realiseer me ook dat ik nog X jaar heb om 'even ver' te komen en dan nog doet een ieder dat op hun eigen manier, met hun eigen specialisatie en hun eigen bereikbare top.
  Als je weinig hebt (financieel/materieel) wordt je vanzelf innovatief, zolang je door blijft gaan en een weg blijft vinden red je het wel. Zullen er velen bij zijn die als hun voorraad op is op pad gaan met hun uitgebreide kennis en vaardigheden, om erachter te komen dat ze mentaal te zwak zijn om het te 'overleven'; tja dan maar hopen voor hen dat ze gered worden door de overheis/o.i.d. vóórdat hun voorraad op is.  Qua bezig zijn met huisje boompje beestje;
  Wat als je enkel en alleen nog bezig bent met voorbereiden? 'Wat' wil je dan nog beschermen?
  Lijkt me dat je voorbereiding er is ter bescherming van een zeker leven dat je hebt, maar als je enkel bezig bent met voorbereiden welk leven leid je dan? (Tenzij je oprecht(!) het voorbereiden zo ontzettend leuk vind, al denk ik dat de meeste daarnaast ook andere dingen hebben die ze liefhebben.)
   
  Jannes, PBear, logan1202 en 1 andere persoon vinden dit leuk.
 16. frans81

  frans81 SHTF Expert

  De Jeugd , laten we hen zo noemen, doen heel andere ervaringen op en gaan richting een heel ander doel.
  INTERNET , DE digitale Hel is al groot , word nog groter en gaat nog meer leven ( in bezit nemen ) . Hun gaan erin leven . Future tech , de toekomst, we zitten er al in .

  Vroeger leek Striptekenaar een mooi beroep , of Schrijver .

  Man man , op de basisschool leren ze al programmeren met in vooruitzicht Hacken , manipuleren van de digitale wegen . Binnenkomen door een stopcontact en niet Door de raam of deur .

  Internet is een universum zonder een Hubbletelescoop of Platte aarde :lol:

  Je bent nooit te oud om te leren .:hug:
   
 17. Ik denk dat er zeker in de nabije toekomst iets staat te gebeuren. De landbouw bijv. is nu al schade aan het ondervinden van klimaatverandering. De straalstroom in de atmosfeer welke de klimaat zones afbakent is helemaal uit zijn natuurlijke flow en wetenschappers zowel de Manmade Global Warming () kant als de Grand Solar Minimum (Ice Age Farmer ) zijde zijn het hier allebei over eens dat dit de komende jaren alleen maar erger wordt. In Europa sluiten momenteel meer 1000 boerderijen per dag hun deuren. Zonder landbouw geen beschaving! Ook het financiële banksysteem staat er niet goed voor en de illusie van de huidige economische groei bestaat enkel omdat de centrale banken geld printen en de rente heel laag houden. Epic economist .

  Wel gelukkig dat er hier mensen van alle leeftijden op het forum zitten. Juist jonge mensen zouden zich bezig moeten houden(niet alleen maar natuurlijk, doe ik ook niet, heb soms gewoon lol met uitgaan en sporten bijvoorbeeld) met de toekomst omdat je nog (als het goed is) een lang leven voor je hebt. Voor ouderen 70+ is het niet zo raar dat ze de 'zal mijn tijd wel duren' mentaliteit hebben.

  Wat betreft een grote meteoriet inslag, ook als deze aan de andere kant van de wereld inslaat zou dit catastrofale gevolgen voor de hele wereld hebben zoals mega tsunamies, hevige klimaat afkoeling en salpeterzuur regens. De kans is gelukkig minder dan 1 op 10.000.000 dat dit in ons leven gebeurd.

  Ik zie dat vele op dit forum niet zouden willen leven in een post collapse wereld.
  De eerste maanden tot een jaar na instorting zou het chaos worden vooral voor mensen in de grote wereldsteden. Na een jaar zal het leven weer steeds meer normaliseren. En ik denk dat er na verloop van tijd kleinschalige zelfvoorzienende samenlevingen zullen ontstaan die relatief vredig en in balans met de natuur zijn. Het is nu zo'n rotzooi in de huidige maatschappij dat ik soms wel eens wens dat deze instort zoals bijvoorbeeld de gigantische woningnood, de grotere ongelijkheid tussen arm en rijk, de vernietiging van de natuur en de milieu vervuiling. Daarom ook continu demonstraties zoals de gele hesjes (waar ik zelf ook lid van ben), de boeren, de bouw en nu het onderwijs. Omdat veel mensen al enkel bezig zijn met overleven ipv leuk leven. Hoge werkdruk, stress, overlast enz.
  De enige reden dat ik het niet zou willen is omdat ik mensen ken om wie ik geef die (waarschijnlijk) niet zullen redden omdat ze te oud zijn of afhankelijk van medicatie/insuline.
  Redenen dat ik het wel zou willen:
  De natuur die terug komt, geluids- en verkeershinder verdwijnt, schonere lucht, geen bemoeienis van de overheid met zijn ontelbare regeltjes, ruimte voor innovatie, geen kunstmatige chronische schaarste gecreëerd door het kapitalisme dat gemaakt is door machtselite.

  Wat betreft het verbouwen van voedsel tijdens een bijv. vulkaanwinter, kweek indoor onder LEDs van energie voorzien door een windmolen of sterling engine en bemesting door een aquaponics systeem. Moet goed te doen zijn.

  Wat ik vind van preppen en het leven in het algemeen?
  Ik was kleins af aan zonder het te weten altijd al een prepper want ik wilde alles zelf uitproberen en weten hoe dingen werken en werden gemaakt en het zelf ook proberen. Pas later ontdekte ik dat het blijkbaar heel belangrijk is dat we weten hoe je dingen zelf moet maken of doen.
  Ik heb ook zeker plezier in het preppen en ik zou er zelfs mijn inkomen uit willen genereren door een winkel of iets dergelijks op te zetten met betrekking tot preppen.
  Ook zou ik wel graag als ik het geld ervoor op kan sparen een stuk grond willen kopen en geheel zelfvoorzienend gaan leven en anders als dit alles niet wil lukken lekker rondgaan trekken in een fietscaravan of tinyhouse en gaan bushcraften enzo. Ik ben een natuur mens in hart en nieren.
  En neen een normale baan in loondienst waarbij je, je hele leven hetzelfde doet van s'ochtends vroeg 8:00 t/m s'middags 16:30 en 5 dagen in de week en wonen in een flatje in een grote stad is niet iets waar je mij gelukkig mee maakt.
   
  Pignonwiel, PBear en Harry Nack vinden dit leuk.
 18. Stuudje

  Stuudje Mankinds only hope Moderator

  Ik vind veel scenario's hierboven beetje Doomsday. Zo zie je maar weer, er zijn preppers in alle soorten en maten.
   
 19. zoompro

  zoompro Specialist

  Lol wist niet dat jij ook een millennial was :p[​IMG]
   
  ReadyMom vindt dit leuk.
 20. @Stuudje.
  Ik val onder de katagorie doomsday preppers. Ik ben ervan overtuigd dat de beschaving rond 2030 gaat instorten.
  Kijk die 3 video's die ik geplaatst heb maar eens heel goed.

  Ik het idee dat veel mensen hier op het forum niet doorhebben dat het 5 voor 12 is en van de impact van een dergelijke overgang.

  Ik heb het intuïtief ook al heel lang geweten dat er een shift gaat komen die wij nog gaan meemaken. Er komt een nieuwe tijd. Je kunt het, het einde van het holoceen noemen, de tijdperk van aquarius of whatever maar er gaat een grote verandering komen.